Jump to content

Ekonomia e Koresë së Jugut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Seuli, kryeqyteti i Koresë së Jugut

Ekonomia e Koresë së Jugut është një ekonomi e përzier shumë e zhvilluar.[1] [2] [3] Sipas PBB-së nominale, ajo ka ekonominë e 4-të më të madhe në Azi dhe të 12-tën më të madhe në botë. Koreja e Jugut shquhet për zhvillimin e saj të shpejtë ekonomik nga një vend i pazhvilluar në një vend të zhvilluar me të ardhura të larta në disa breza. Kjo rritje ekonomike është përshkruar si mrekullia në lumin Han, [4] që e ka lejuar atë të bashkohet me OECD dhe G-20 . Koreja e Jugut mbetet një nga vendet e zhvilluara me rritjen më të shpejtë në botë pas recesionit të madh dhe recesionit COVID-19. Ai përfshihet në grupin e vendeve të Next Eleven si që kanë potencialin për të luajtur një rol dominues në ekonominë globale nga mesi i shekullit të 21-të. [5]

Sistemi arsimor i Koresë së Jugut dhe krijimi i një popullate të motivuar dhe të arsimuar ishte kryesisht përgjegjës për nxitjen e bumit të teknologjisë së lartë dhe zhvillimit ekonomik të vendit. [6] Koreja e Jugut filloi të përshtattë një strategji ekonomike të orientuar nga eksporti për të ushqyer ekonominë e saj. Në vitin 2019, Koreja e Jugut ishte eksportuesi i tetë më i madh dhe importuesi i tetë më i madh në botë. Banka e Koresë dhe Instituti i Zhvillimit të Koresë publikojnë periodikisht treguesit kryesorë ekonomikë dhe tendencat ekonomike të ekonomisë së Koresë së Jugut. [7] [8]

Organizatat e njohura financiare, si Fondi Monetar Ndërkombëtar, vënë në dukje qëndrueshmërinë e ekonomisë së Koresë së Jugut ndaj krizave të ndryshme ekonomike. Ata përmendin avantazhet ekonomike të vendit si arsye për këtë qëndrueshmëri, duke përfshirë borxhin e ulët shtetëror dhe rezervat e larta fiskale që mund të mobilizohen shpejt për të adresuar çdo emergjencë financiare të pritshme. [9] Organizata të tjera financiare, si Banka Botërore, e përshkruajnë Korenë si një nga ekonomitë kryesore me rritjen më të shpejtë të gjeneratës së ardhshme, së bashku me BRIC dhe Indonezinë. [10] Koreja e Jugut ishte një nga vendet e pakta të zhvilluara që ishte në gjendje të shmangte një recesion gjatë Recesionit të Madh . Norma e rritjes ekonomike të saj arriti në 6.2% në 2010, një rikuperim nga ritmet e rritjes ekonomike prej 2.3% në 2008 dhe 0.2% në 2009, gjatë Recesionit të Madh . Ekonomia e Koresë së Jugut u rikuperua sërish me suficitin rekord prej 70.7 miliardë dollarë amerikanë markë e llogarisë korente në fund të vitit 2013, me rritje prej 47 për qind nga viti 2012. Kjo rritje ishte në kontrast me pasiguritë e trazirave ekonomike globale, ku prodhimi kryesor ekonomik i vendit ishte eksporti i produkteve teknologjike. [11]

Konflikti me Koreja e veriut ndikon në tregjet financiare të ekonomisë së saj. [12] [13] [14] [15] [16]

Rritje e shpejtë nga vitet 1960 deri në 1980[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia e Koresë së Jugut, krahasuar me Korenë e Veriut. Koreja e Veriut filloi të humbiste konkurrencën ekonomike me Korenë e Jugut pas miratimit të Juche në 1974 nga Koreja e Veriut.

Me grushtin e shtetit të gjeneralit Park Chung Hee në 1961, i cili fillimisht shkaktoi paqëndrueshmëri politike dhe një krizë ekonomike, filloi një politikë ekonomike proteksioniste. Për të nxitur zhvillimin, u zbatua një skeme ekonomik quajtur industrializimi i orientuar drejt eksportit (IODE ose ne anglisht "export led growth"), duke mbyllur hyrjen në vend të të gjitha llojeve të produkteve të huaja, përveç lëndëve të para. U kryen reformat agrare qe zhvilluan vendin. Park nacionalizoi sistemin financiar për të fryrë shtetin, ndërhyrja e të cilit në ekonomi ishte nëpërmjet planeve pesëvjeçare. [17]

Maja e shtizës ishin chaebolët, ato konglomerate të larmishme familjare si Hyundai, Samsung dhe LG Corporation, të cilat morën stimuj shtetërorë si lehtësime tatimore, ligjshmëri për sistemin e tyre të shfrytëzimit dhe financim të lirë ose falas: banka shtetërore lehtësoi planifikimin e kredive të përqendruara sipas zërave. sipas çdo plani pesëvjeçar dhe sipas grupit ekonomik të përzgjedhur për ta drejtuar atë. Kjo kishte edhe ngjajshmeri me politikat socialiste e asaj kohes.

Koreja e Jugut mori donacione nga Shtetet e Bashkuara për shkak të Luftës së Ftohtë dhe mbështetja e huaj ekonomike dhe ushtarake vazhdoi për disa vite. Chaebols filluan të dominojnë ekonominë vendase dhe, përfundimisht, filluan të bëhen konkurrues ndërkombëtare. Nën chaebolët, punëtorët filluan të shihnin përmirësimin e pagave, kjo rriti konsumin e brendshëm. Në vitet 1980, vendi u rrit nga të ardhura të ulëta në të ardhura mesatare. [18]

GDP reale e Koresë së Jugut u zgjerua me një mesatare prej më shumë se 8 përqind në vit, [19] nga 2.7 miliardë dollarë në 1962 [20] në 230 dollarë miliardë në 1989, [21] duke thyer shifrën e trilion dollarëve në fillim të viteve 2000. PBB nominale për frymë u rrit nga 103,88 dollarë në 1962 [22] në 5,438,24 dollarë në 1989, [23] duke arritur pikën historike prej 20,000 dollarë në 2006. Sektori i prodhimit u rrit nga 14.3 përqind e GNP-së në 1962 në 30.3 përqind në 1987. Vëllimi i tregtisë së mallrave u rrit nga 480 milion USD në vitin 1962 në 127.9 dollarë të parashikuar miliardë në vitin 1990. Raporti i kursimeve të brendshme ndaj GNP-së u rrit nga 3.3 përqind në 1962 në 35.8 përqind në 1989. [19] Në fillim të viteve 1960, shkalla e rritjes së Koresë së Jugut tejkaloi normën e rritjes së Koresë së Veriut në shumicën e zonave industriale. Koreja e veriut nuk e kaloi kurrë jugun.

Faktori më i rëndësishëm në industrializimin e shpejtë ishte miratimi i një strategjie të jashtme në fillim të viteve 1960. [24] [19] Kjo strategji ishte veçanërisht e përshtatshme për atë kohë për shkak të normës së ulët të kursimeve të Koresë së Jugut dhe tregut të vogël vendas. Strategjia promovoi rritjen ekonomike përmes eksporteve të prodhimit intensiv të punës, në të cilat Koreja e Jugut mund të zhvillonte një avantazh konkurrues. Një rol të rëndësishëm në këtë proces luajtën nismat e qeverisë. [19] Nëpërmjet modelit të industrializimit të udhëhequr nga eksporti, qeveria e Koresë së Jugut nxiti korporatat për të zhvilluar teknologji të re dhe për të përmirësuar efikasitetin produktiv për të konkurruar tregun global. [25] Duke iu përmbajtur rregulloreve dhe kërkesave shtetërore, firmave iu dhanë subvencione dhe mbështetje për investime për të zhvilluar tregjet e tyre të eksportit në arenën ndërkombëtare në zhvillim. [25] Gjithashtu, fluksi i kapitalit të huaj u nxit për të plotësuar mungesën e kursimeve të brendshme. Këto përpjekje i mundësuan Koresë së Jugut të arrinte rritje në eksporte dhe rritje të mëvonshme të të ardhurave. [19] Strategjia e zhvillimit të industrializmit të udhëhequr nga eksporti ishte një përgjigje e përshtatshme për këto sfida. Qeveria e Koreës së Jugut vendosi të promovonte rritjen ekonomike duke fokusuar në prodhimin intensiv të punës për eksport. Kjo i dha Koreës së Jugut një avantazh konkurrues në tregun ndërkombëtar.

Një rol kyç në këtë proces luajtën nismat e qeverisë. Qeveria u angazhua në ndihmë të korporatave për të zhvilluar teknologji të reja dhe për të përmirësuar efikasitetin produktiv. Ajo ofroi subvencione dhe mbështetje financiare për investime, duke ndihmuar korporatat të hapnin tregje të eksportit dhe të konkuronin në nivel global.

Një element tjetër që ndihmoi në industrializimin e shpejtë ishte fluksi i kapitalit të huaj. Pasuria e brendshme e Koreës së Jugut ishte e kufizuar, kështu që investimet e huaja ishin të domosdoshme për të mbuluar mungesën e burimeve vendase. Ky fluks i kapitalit të huaj ndihmoi në financimin e projekteve industriale dhe zhvillimin e tregjeve të eksportit.

Rezultatet e këtyre përpjekjeve ishin të dukshme. Koreja e Jugut arriti një rritje të jashtëzakonshme në eksporte dhe të ardhura të mëdha. Industritë e prodhimit të energjisë, prodhimit të çelikut, makinave, elektronikës dhe tekstilit u zhvilluan me shpejtësi dhe siguruan një bazë solide për ekonominë e vendit. Rritja ekonomike e konsoliduar gjatë kësaj periudhe u njoh dhe u përshkrua si "Mrekullia në Lumin Han", duke bërë që Koreja e Jugut të konsiderohej një shembull i suksesit në zhvillimin ekonomik.

Duke theksuar sektorin industrial, strategjia e zhvillimit të Seulit e orientuar drejt eksportit e la sektorin rural të prekur mezi. Industritë e çelikut dhe të ndërtimit të anijeve në veçanti luajtën rol kyç në zhvillimin e ekonomisë së Koresë së Jugut gjatë kësaj kohe. Përveç minierave, shumica e industrive ishin të vendosura në zonat urbane të veriperëndimit dhe juglindjes. Industritë e rënda ishin të vendosura në jug të vendit. Fabrikat në Seul dhe provincën Gyeonggi punësonin 48 për qind të 2.1 milionë punëtorëve të fabrikave të vendit. Rritja e pabarazisë së të ardhurave midis sektorëve industrialë dhe bujqësorë u bë problem në vitet 1970, pavarësisht përpjekjeve të qeverisë për të rritur të ardhurat e fermave dhe për të përmirësuar zonat rurale [19]

Inflacioni i Koresë së Jugut

Vitet 1990 dhe kriza financiare aziatike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Obligacionet e Koresë së Jugut 

Për gjysmën e parë të viteve 1990, ekonomia e Koresë së Jugut vazhdoi një rritje të qëndrueshme dhe të fortë si në konsumin privat ashtu edhe në PBB. Gjatë krizës financiare aziatike të vitit 1997, pasi disa monedha të tjera aziatike u sulmuan nga spekulatorët, woni korean filloi të zhvlerësohej në tetor 1997. [26] Shkaqet e krizës financiare në Azinë Lindore filluan të shfaqen në fillim të viteve 1990. Një faktor kyç ishte liberalizimi i tregjeve financiare dhe hiper-rënie e borxhit në vendet e Azisë Lindore, përfshirë Korenë e Jugut, Tajlandën, Indonezinë, Malajzinë dhe Filipinet. Këto vende kishin përfituar nga investimet e huaja të mëdha, por kishin përdorur një model të financimit të gjatë dhe kishin krijuar borxhe të mëdha.

Në vitin 1990, prodhuesit koreano-jugor planifikuan një zhvendosje në planet e ardhshme të prodhimit drejt industrive të teknologjisë së lartë. Në qershor 1989, panele zyrtarësh qeveritarë, studiuesish dhe udhëheqësish biznesi mbajtën sesione planifikimi mbi prodhimin e mallrave të tilla si materialet e reja, mekatronikën - duke përfshirë robotikën industriale - bioinxhinierinë, mikroelektronikën, kiminë e mirë dhe hapësirën ajrore. Ky ndryshim në theks, megjithatë, nuk nënkuptonte një rënie të menjëhershme në industritë e rënda si prodhimi i automobilave dhe anijeve, të cilat kishin dominuar ekonominë në vitet 1980.

Problemi u përkeqësua për shkak të kredive me probleme në shumë nga bankat tregtare të Koresë. Deri në dhjetor 1997, FMN-ja kishte miratuar 21 dollarë amerikanë miliardë hua, kjo do të ishte pjesë e 58.4 dollarëve amerikanë plani i shpëtimit. [26] Deri në janar 1998, qeveria kishte mbyllur një të tretën e bankave tregtare të Koresë. [26] Gjatë gjithë vitit 1998, ekonomia e Koresë do të vazhdojë të tkurret çdo tremujor me një normë mesatare prej -6.65%. [26] dhe chaebol koreano-jugor Daewoo u çmontua nga qeveria në 1999 për shkak të problemeve të borxhit. Kompania amerikane General Motors arriti të blejë divizionin e motorëve. Konglomerati indian Tata Group, bleu divizionin e kamionëve dhe automjeteve të rënda të Daewoo. [26]

Veprimet e qeverisë së Koresë së Jugut dhe shkëmbimet e borxhit nga huadhënësit ndërkombëtarë përmbanin problemet financiare të vendit. Pjesa më e madhe e rimëkëmbjes së Koresë së Jugut nga kriza financiare aziatike e vitit 1997 mund t'i atribuohet rregullimeve të punës (dmth. një treg pune dinamik dhe produktiv me norma pagash fleksibël) dhe burimeve alternative të financimit. [26] Në tremujorin e parë të vitit 1999, rritja e PBB-së ishte rritur në 5.4%, dhe rritja e fortë më pas e kombinuar me presionin deflacionist mbi monedhën çoi në një rritje vjetore prej 10.5%. Në dhjetor 1999, presidenti Kim Dae-jung deklaroi krizën e monedhës të përfunduar. [26] Krizën financiare në Korene edhe përfundoi me ndërhyrjen e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe masat e reformave ekonomike të ndërmarra nga vendet e prekura. Pas krizës, vendet e rajonit ndërmorën reforma të thella në sistemin e tyre financiar dhe në politikën ekonomike, me qëllim të përmirësimit të mbikëqyrjes së sektorit financiar dhe zvogëlimit të varësisë nga investimet e huaja.

vitet 2000[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia e Koresë u largua nga modeli i investimeve i planifikuar nga qendra, i drejtuar nga qeveria, drejt një modeli më të orientuar drejt tregut. Këto reforma ekonomike, të shtyra nga Presidenti Kim Dae-jung, ndihmuan Korenë të mbajë një nga ekonomitë e pakta në zgjerim të Azisë me ritme rritjeje prej 10.8% në 1999 dhe 9.2% në 2000. Rritja ra në 3.3% në 2001 për shkak të ngadalësimit të ekonomisë globale, uljes së eksporteve dhe perceptimeve se reformat e korporatave dhe financiare kanë ngecur.

Pas rikthimit nga kriza financiare aziatike e vitit 1997, ekonomia vazhdoi një rritje të fortë në vitin 2000 me një rritje të PBB-së prej 9.08%. [26] Megjithatë, ekonomia e Koresë së Jugut u prek nga Sulmet e 11 Shtatorit . Ngadalësimi i ekonomisë globale, rënia e eksporteve dhe perceptimi se reformat e korporatave dhe financiare kishin ngecur shkaktuan uljen e rritjes në 3.8% në 2001 [27] Falë industrializimit PBB për orë të punuar (produkti i punës) u trefishua më shumë se nga 2.80 dollarë amerikanë në 1963 në 10,00 dollarë amerikanë në 1989. [27] Kohët e fundit ekonomia u stabilizua dhe ruan një normë rritjeje midis 4-5% nga viti 2003 e në vazhdim. [27] Koreja e jugut rriti me ngadale ne keto vitet.

Të udhëhequr nga industria dhe ndërtimi, rritja në vitin 2002 ishte 5.8%, [28] pavarësisht rritjes anemike globale. Ristrukturimi i konglomerateve koreane ( chaebols ), privatizimi i bankave dhe krijimi i një ekonomie më të liberalizuar - me një mekanizëm që firmat e falimentuara të dalin nga tregu - mbeten një detyrë e papërfunduar reformash. Rritja ngadalësohet në 2003, por prodhimi u zgjerua me 5% në 2006, për shkak të kërkesës popullore për produkte kryesore të eksportit si HDTV dhe telefonat celularë. 

Ashtu si shumica e ekonomive të industrializuara, Koreja e Jugut përjetoi pengesa gjatë Recesionit të Madh . Rritja ra me 3.4% në tremujorin e katërt të 2008 nga tremujori i mëparshëm, rritja e parë negative tremujore në 10 vjet, me rritjen tremujore nga viti në vit që vazhdoi të ishte negative në vitin 2009. [29] Shumë sektorë të ekonomisë në atë kohë raportuan rënie, ku prodhimi ra 25.6% në janar 2009 dhe shitjet e mallrave të konsumit ranë 3.1%. [29] Eksportet e makinave dhe gjysmëpërçuesve, dy shtyllat e ekonomisë, u tkurrën përkatësisht me 55.9% dhe 46.9%, ndërkohë që eksportet në total ranë me një rekord prej 33.8% në janar dhe 18.3% në shkurt 2009 nga viti në vit. [30] Ashtu si në krizën financiare aziatike të vitit 1997, monedha koreane gjithashtu pësoi luhatje masive, duke rënë me 34% kundrejt dollarit amerikan. [30] Kjo shkatoj disa kriza invistimesh ne tregun e monedhat. Rritja vjetore e ekonomisë u ngadalësua në 2.3% në 2008 dhe pritej të binte në −4.5% nga Goldman Sachs, [31] por Koreja e Jugut ishte në gjendje të kufizonte rënien në një ndalesë në 0.2% në 2009 [32] Pavarësisht nga recesioni i madh, ekonomia e Koresë së Jugut, e ndihmuar nga masat stimuluese në kohë dhe konsumi i fortë vendas i produkteve që kompensuan uljen e eksporteve, [33] ishte në gjendje të shmangte një recesion ndryshe nga shumica e ekonomive të industrializuara, duke shënuar rritje ekonomike pozitive për dy vite radhazi. krizën. Në vitin 2010, Koreja e Jugut bëri një rikthim ekonomik me një normë rritjeje prej 6.1%, duke sinjalizuar një kthim të ekonomisë në nivelet e para krizës. Eksporti i Koresë së Jugut ka shënuar 424 dollarë miliardë dollarë në njëmbëdhjetë muajt e parë të vitit 2010, tashmë më i lartë se eksporti i saj në të gjithë vitin 2008. Ekonomia e Koresë së Jugut të shekullit të 21-të, si ekonomia "Next eleven", pritet të rritet nga 3.9% në 4.2% çdo vit midis 2011 dhe 2030, [34] e ngjashme me normat e rritjes së vendeve në zhvillim si Brazili ose Rusia. [35]

Industritë e teknologjisë së lartë në vitet 1990 dhe 2000[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koreja e Jugut mbështetet në eksportet për të nxitur rritjen e ekonomisë së saj, me produktet e gatshme si elektronika, tekstilet, anijet, automobilat dhe çeliku që janë disa nga eksportet e saj më të rëndësishme. Edhe pse tregu i importit është liberalizuar vitet e fundit, tregu i bujqësisë ka mbetur proteksionist për shkak të pabarazive në çmimet e produkteve bujqësore vendase si orizi me tregun ndërkombëtar. Në fund të vitit 2004, megjithatë, u arrit një marrëveshje me OBT- në në të cilën importet e orizit të Koresë së Jugut do të rriten gradualisht nga 4% në 8% të konsumit deri në vitin 2014. Për më tepër, deri në 30% të orizit të importuar do të vihet në dispozicion direkt për konsumatorët deri në vitin 2010, ku orizi i importuar më parë përdorej vetëm për ushqime të përpunuara. Pas vitit 2014, tregu i orizit të Koresë së Jugut do të hapet plotësisht. 

Koreja e Jugut sot njihet si nje tregu celular i pjekur, ku zhvilluesit lulëzojnë në një treg ku ekzistojnë pak kufizime teknologjike. Ka një tendencë në rritje të shpikjeve të llojeve të reja të mediave ose aplikacioneve, duke përdorur infrastrukturën e internetit 5G në Korenë e Jugut. Koreja e Jugut ka sot infrastrukturat për të përmbushur një dendësi popullsie dhe kulture që ka aftësinë për të krijuar një veçanti të fortë lokale. [36]

Automobil[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një makinë Hyundai . Linja e automobilave është një sektor kyç në industrinë e Koresë së Jugut.

Industria e automobilave ishte një nga industritë kryesore të rritjes dhe eksportit të Koresë së Jugut në vitet 1980. Nga fundi i viteve 1980, kapaciteti i industrisë motorike të Koresë së Jugut ishte rritur më shumë se pesëfish që nga viti 1984; ai tejkaloi 1 milion njësi në 1988. Investimi total në prodhimin e makinave dhe komponentëve të makinave ishte mbi 3 dollarë amerikanë miliardë në 1989. Prodhimi total (duke përfshirë autobusët dhe kamionët) për vitin 1988 arriti në 1.1 milion njësi, një rritje prej 10.6 përqind krahasuar me vitin 1987 dhe u rrit në rreth 1.3 milion automjete (kryesisht makina pasagjerësh) në 1989. Pothuajse 263,000 makina pasagjerësh u prodhuan në 1985 - një shifër që u rrit në afërsisht 846,000 njësi në 1989. Në vitin 1988, eksportet e automobilave arritën në 576,134 njësi, nga të cilat 480,119 njësi (83.3 përqind) u dërguan në Shtetet e Bashkuara. Përgjatë pjesës më të madhe të fundit të viteve 1980, pjesa më e madhe e rritjes së industrisë së automobilave të Koresë së Jugut ishte rezultat i rritjes së eksporteve; Eksportet e vitit 1989, megjithatë, ranë 28.5 për qind nga viti 1988. Koreja e Jugut sot është zhvilluar në një nga prodhuesit më të mëdhenj të automobilave në botë. Sot, edhe ne shqiperi ka shume makinash koreane. Hyundai Kia Automotive Group është prodhuesi më i madh i automjeteve në Korenë e Jugut për sa i përket të ardhurave, njësive të prodhimit dhe pranisë në mbarë botën.

Minierave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e depozitave minerale në Gadishullin Korean ndodhen në Korenë e Veriut. Kjo edhe krijon nje verresi nga importet nga jashte. Jugu ka një bollëk tungsteni dhe grafiti. Qymyri, xeherori i hekurit dhe molibden gjenden në Korenë e Jugut, por jo në sasi të mëdha dhe operacionet minerare janë në një shkallë të vogël. Pjesa më e madhe e mineraleve dhe xeheve të Koresë së Jugut importohen nga vende të tjera. Shumica e qymyrit të Koresë së Jugut është antracit që përdoret vetëm për ngrohjen e shtëpive dhe kaldajave.

Koreja e Jugut ishte ne 2019 prodhuesi i tretë më i madh në botë i bismutit, [37] prodhuesi i katërt më i madh në botë i reniumit, [38] dhe prodhuesi i 10-të më i madh në botë i squfurit . [39]

Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërtimi ka qenë një industri e rëndësishme e eksportit të Koresë së Jugut që nga fillimi i viteve 1960 dhe mbetet një burim kritik i valutës së huaj dhe fitimeve të padukshme nga eksporti. Kjo nuk matet dot. Deri në vitin 1981, projektet e ndërtimit jashtë shtetit, shumica e tyre në Lindjen e Mesme, përbënin 60 për qind të punës së ndërmarrë nga kompanitë e ndërtimit të Koresë së Jugut. Kontratat atë vit vlerësoheshin në 13.7 miliardë USD. Megjithatë, në vitin 1988, kontratat e ndërtimit jashtë shtetit arrinin vetëm 2,6 dollarë amerikanë miliardë (porositë nga Lindja e Mesme ishin 1.2 USD miliardë), një rritje prej 1 përqind krahasuar me vitin e kaluar, ndërsa porositë e reja për projektet e ndërtimit vendas arritën në 13.8 dollarë miliardë, një rritje prej 8.8 për qind krahasuar me vitin 1987.

armatimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përparimet e jashtëzakonshme teknologjike dhe industrializimi i Koresë i lejuan Koresë të prodhonte pajisje ushtarake gjithnjë e më të avancuara.

Që nga vitet 1980, Koreja e Jugut ka filluar të eksportojë pajisje dhe teknologji ushtarake për të rritur tregtinë e saj ndërkombëtare. Kjo edhe krijon marredhenie te mira me shtetet aleat. Disa nga projektet e saj kryesore të eksportit ushtarak përfshijnë artilerinë vetëlëvizëse T-155 Firtina për Turqinë; pushka me ajër K11 për Emiratet e Bashkuara Arabe; fregata me raketa të drejtuara të klasës Bangabandhu për Bangladeshin; tankera të flotës si Sirius për marinat e Australisë, Zelandës së Re dhe Venezuelës; Anije sulmi amfibe të klasës Makassar për Indonezinë ; dhe avioni trajnues KT-1 për Turqinë, Indonezinë dhe Perunë .

Koreja e Jugut eksporton gjithashtu komponentë të ndryshëm thelbësorë të pajisjeve të avancuara ushtarake të vendeve të tjera. Këto pajisje përfshijnë aeroplanë modernë si luftëtarët F-15K dhe helikopterë sulmues AH-64 të cilët do të përdoren nga Singapori, kornizat e të cilit do të ndërtohen nga Korea Aerospace Industries në një marrëveshje prodhimi të përbashkët me Boeing. [40] Në marrëveshjet e tjera të mëdha të kontraktimit dhe prodhimit të përbashkët, Koreja e Jugut ka prodhuar së bashku sistemin e mbrojtjes ajrore S-300 të Rusisë nëpërmjet Samsung Group. dhe do të lehtësojë shitjen e anijeve sulmuese amfibe të klasës Mistral në Rusi që do të prodhohen nga STX Corporation . [41] Marrëveshja u anulua në vitin 2014 për shkak të veprimeve të Rusisë në Ukrainë dhe në vend të kësaj anijet iu shitën Egjiptit. [42] Eksportet e mbrojtjes së Koresë së Jugut ishin 1.03 miliardë dollarë në 2008 dhe 1.17 miliardë dollarë në 2009. [43] Ne 2022-2023 me Luftën Ruso-Ukrainase Koreja e Jugut ka eksportuar shume armesh drejte shteve te Evropës lindore.

Bashkimet dhe blerjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Industritë e synuara shpërndahen shumë në mënyrë të barabartë pa asnjë industri të marrë një pjesë më të madhe se 10%. Tre industritë kryesore të synuara janë Elektronika (9.7%), Gjysmëpërçuesit (9.1%) dhe Metalet dhe Minierat (7.7%). Megjithatë, mbi 51% e shoqërive blerëse e kanë origjinën nga sektori financiar dhe i brokerimit.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "South Korea: Introduction >> globalEDGE: Your source for Global Business Knowledge". Arkivuar nga origjinali më 5 qershor 2018. Marrë më 2 gusht 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "South Korea Market overview" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 tetor 2016. Marrë më 2 gusht 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Kerr, Anne; Wright, Edmund (1 janar 2015). A Dictionary of World History. Oxford University Press. ISBN 9780199685691 – nëpërmjet Google Books. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Kleiner, JüRgen (2001). Korea, A Century of Change. ISBN 978-981-02-4657-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Chapter Thirteen - Beyond the BRICs: a Look at The 'Next 11' (PDF). Goldman Sachs. fq. 161. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 dhjetor 2020. Marrë më 6 maj 2021. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "High performance, high pressure in South Korea's education system". ICEF. 23 janar 2014. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2017. Marrë më 19 janar 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Economic Statistics System". bok.or.kr. Arkivuar nga origjinali më 28 qershor 2013. Marrë më 22 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "KDI Korea Development Institute > Publications". kdi.re.kr. Arkivuar nga origjinali më 3 shkurt 2019. Marrë më 22 shtator 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "S Korea stands among world's highest-level fiscal reserve holders: IMF". Xinhua. 7 shtator 2010. Arkivuar nga origjinali më 14 nëntor 2010. Marrë më 8 shtator 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Six Emerging Economies Will Account For Over Half Of Economic Growth By 2025, World Bank Says". The Huffington Post. 18 maj 2011. Arkivuar nga origjinali më 10 mars 2016. Marrë më 7 mars 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Economy ended 2013 on a high". joins.com. Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2016. Marrë më 15 korrik 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Moody's Raises Korea's Credit Range". Chosun Ilbo. 2 gusht 2010. Arkivuar nga origjinali më 15 gusht 2016. Marrë më 14 gusht 2010. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Financial markets unstable in S.Korea following Cheonan sinking". Hankyeoreh. 26 maj 2010. Arkivuar nga origjinali më 4 shtator 2016. Marrë më 14 gusht 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "BTI 2016 South Korea Country Report" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 18 gusht 2016. Marrë më 30 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Development of Competition Laws in Korea" (PDF). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 17 gusht 2016. Marrë më 30 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Korea's Competition Law and Policies in Perspective Symposium on Competition Law and Policy in Developing Countries". Arkivuar nga origjinali më 18 gusht 2016. Marrë më 30 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Corea del Sur no es un milagro | Un Estado muy fuerte, industrialización, extrema flexibilización laboral y conglomerados familiares. El papel de EE.UU". Arkivuar nga origjinali më 29 janar 2019. Marrë më 5 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Archived copy" (PDF). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 10 shkurt 2020. Marrë më 30 korrik 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 19. ^ a b c d e f Stampa:Country study
 20. ^ "Countries Compared by Economy > GDP. International Statistics at NationMaster.com". nationmaster.com. Arkivuar nga origjinali më 19 maj 2011. Marrë më 4 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Countries Compared by Economy > GDP. International Statistics at NationMaster.com". nationmaster.com. Arkivuar nga origjinali më 11 shkurt 2011. Marrë më 4 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Countries Compared by Economy > GDP > Per capita. International Statistics at NationMaster.com". nationmaster.com. Arkivuar nga origjinali më 18 dhjetor 2010. Marrë më 4 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Countries Compared by Economy > GDP > Per capita. International Statistics at NationMaster.com". nationmaster.com. Arkivuar nga origjinali më 6 prill 2011. Marrë më 4 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Koh, Jae Myong (2018) Green Infrastructure Financing: Institutional Investors, PPPs and Bankable Projects, Palgrave Macmillan, pp.37–39.
 25. ^ a b Chibber, Vivek (2014). Williams, Michelle (red.). The Developmental State in Retrospect and Prospect: Lessons from India and South Korea. Routledge. fq. 30–53. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 26. ^ a b c d e f g h Koo, Jahyeong; Kiser, Sherry L. (2001). "Recovery from a financial crisis: the case of South Korea". Economic & Financial Review. Arkivuar nga origjinali (w) më 8 nëntor 2011. Marrë më 5 maj 2009. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ a b c "Total Economy Database". 2009. Arkivuar nga origjinali më 7 maj 2016. Marrë më 5 qershor 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "South Korea's GDP up 5.8% for year". CNN. Arkivuar nga origjinali më 27 shkurt 2017. Marrë më 26 shkurt 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ a b Chang, Jaechul. "The Contours of Korea's Economic Slowdown and Outlook for 2009". SERI Quarterly. 2 (2): 87–90. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ a b Kim Kyeong-Won; Kim Hwa-Nyeon. "Global Financial Crisis Overview". SERI Quarterly. 2 (2): 13–21. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Vivian Wai-yin Kwok (12 mars 2009). "Korea's Choice: Currency Or Economy?". Forbes. Arkivuar nga origjinali më 9 shkurt 2019. Marrë më 26 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ US Department of State.
 33. ^ "(News Focus) Rate hike heralds start of Korea's stimulus exit". yonhapnews.co.kr. Arkivuar nga origjinali më 20 maj 2013. Marrë më 19 nëntor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ "The Future of Growth In Asia" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 35. ^ "Report for Selected Countries and Subjects". imf.org. Arkivuar nga origjinali më 30 maj 2016. Marrë më 19 nëntor 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Tesla, Agence (22 qershor 2016). "Can South Korean Startups (and the government) Save its Flailing Giant Tech Conglomerates? – Innovation is Everywhere" (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 25 shtator 2016. Marrë më 18 korrik 2016.
 37. ^ "USGS Bismuth Production Statistics" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ "USGS Rhenium Production Statistics" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ "USGS Sulfur Production Statistics" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ "KAI Major Programs: Airframe". Korea Aerospace Industries. Arkivuar nga origjinali më 9 gusht 2017. Marrë më 14 gusht 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ "France to sell two Mistral-class warships to Russia". BBC. 23 korrik 2010. Arkivuar nga origjinali më 12 shkurt 2019. Marrë më 21 qershor 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Los Angeles Times {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "Korea emerges as arms development powerhouse". Korea Times. Arkivuar nga origjinali më 30 nëntor 2016. Marrë më 12 nëntor 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)