Jump to content

Ferdinand Xhaferri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ferdinand Xhaferri ish Ministri i Turitmit, Kulthurës, Rinisë dhe Sporteve të Republikës së Shqipërisë.

Të dhëna personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Emri : Ferdinand Xhaferri
 • Vendlindja : Durrës, Shqipëri
 • Ditëlindja : 23 Janar 1964.
 • Statusi civil : i martuar, ka një vajze

Arritjet Akademike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Diplomuar ne Inxhinieri Mekanike Qershor të 1988, Tiranë.
 • Master “Për marrëdhënie ndërkombëtare” (shkëlqyeshëm), Naval Postgraduate School, CA, USA. Dhjetor 2002.
 • Master “Për çështje të sigurisë kombëtare” (shkëlqyeshëm), Naval Postgraduate School, CA, USA. Dhjetor 2002.
 • PhD “Për çështje te sigurisë kombëtare”, Akademia e Mbrojtjes, Qershor 2006, Tirane.

Kualifikime mbështetëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kualifikohet ne Universitetin e Harvardit “Për politika qe garantojnë zhvillimin ekonomik” – 1999.
 • Kualifikohet nga Instituti Amerikan “Për politikat e administrimit te buxhetit”, Mars 2000.
 • Kualifikohet nga Departamenti i Shtetit, SHBA “Për marrëdhënie ndërkombëtare”, Maj 2000.

Punësimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1989-1992 : Drejtor i Drejtorisë Teknike, Hekurudhat Shqiptare.
 • 1992-1995 : Drejtor i Përgjithshëm i Hekurudhave Shqiptare.
 • 1995-1999 : Kryetar i Partisë Demokratike, Dega Durrës.
 • 1996-1997 : Sekretar për Marrëdhëniet me Publikun, pranë Partisë Demokratike te Shqipërisë.
 • 1996-2001 : Deputet ne Kuvendin e Shqipërisë, anëtar i Komisionit te Mbrojtjes.
 • 2002-2005 : Zv. Kryetar i Partisë Demokratike te RE.
 • 2003-(vazhdim) Pedagog i jashtëm ne Akademinë e Mbrojtjes
 • 2005-2008 : Deputet i Kuvendit te Shqipërisë, Zv. Kryetar i Komisionit Parlamentar për Integrim Evropian
 • 2007- (vazhdim) BashkeKryetar i Komisionit Parlamentar për Integrim ne NATO.
 • 2009- (vazhdim) Sekretar për Marrëdhëniet me Publikun, pranë Partisë Demokratike te Shqipërisë.

Angazhime ne Çështjet e Integrimit dhe Sigurisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1996-1997 : Kryetar i Delegacionit Parlamentar Shqiptar ne Asamblenë Parlamentare te NATO-s.
 • 1997-2001 : Anëtar i Delegacionit Parlamentar Shqiptar ne Asamblenë Parlamentare te NATO-s.
 • 1999- (vazhdim) : Zv. President i Fondacionit, Akademia Politike
 • 2003 – (vazhdim) : Anëtar i Bordit te Institutit për Studime Strategjike
 • 2005- (vazhdim) : Anëtar i Delegacionit Parlamentar Shqiptar ne Parlamentin Evropian.
 • 2007 – (vazhdim) : President i Institutit për Dialog dhe Bashkëpunim

Publikime dhe Prezantime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ndërhyrja Humanitare ne Kosove : Moraliteti përballe ligjshmërisë (anglisht), 2003
 • Kontrolli Demokratik i Forave te Armatosura : Roli i Parlamentit (anglisht), 2004.
 • Zgjedhjet dhe mundësia për dhune politike, 2005.
 • Një model për stabilitet afatmesëm ne Shqipëri, 2005.
 • Harmonia Fetare dhe Siguria Kombëtare, 2005.
 • Feja dhe Tranzicioni, 2006.
 • Elita dhe stabilitetit, 2006.
 • Kosova dhe e ardhmja e rajonit, 2006.
 • Demokracia konsensuale dhe kultura maxhoritare, 2007.
 • Ballkani drejt destabilizimit, 2007.
 • Deballkanizimi i Ballkanit (libër), 2007.