Lista e llojeve të cetaceve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Lloje të ndryshme të cetaceve

Cetacetë – balenatdelfinët dhe marsuinët – janë gjitarë detarë placentorë

Mysticeti: balenat me mustaqe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Për më shumë informacione shikoni artikullin Mysticeti

Balenat me mustaqe, të njohura si balenat mistakocete, formojnë Mysticeti. Balenat me mustaqe veçohen nga prania e pllakave ose fletëzave brinake për filtrimin e ushqimit nga uji dhe nga prania e dy virmave të ajrimit.

Familja Balaenidae: balenat e duhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Balaenidae
Gjinia Balaena Linnaeus, 1758 – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e Groenlandës Balaena mysticetus

Linnaeus, 1758

12,682–39,950 Bowhead whale range Bowhead whale size60 tonë Bowhead whale
Gjinia Eubalaena Gray, 1864 – tre lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e duhur e Atlantikut të Veriut Eubalaena glacialis

Müller, 1776

300–350 North Atlantic right whale range North Atlantic right whale size40–80 tonë North Atlantic right whale
Balena e duhur e Paqësorit të Veriut Eubalaena japonica

Lacépède, 1818

404–2,108[1] North Pacific right whale range North Pacific right whale size60–80 tonë North Pacific right whale
Balena e duhur e jugut Eubalaena australis

Desmoulins, 1822

7,500 Southern right whale range Southern right whale size40–80 tonë Southern right whale

Familja Balaenopteridae: balenat me hulli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Balaenopteridae
Nënfamilja Balaenopterinae – një gjini, tetë lloje
Gjinia Balaenoptera – tetë lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e kaltër Balaenoptera musculus

Linnaeus, 1758

10,000–25,000 Blue whale range Blue whale size73–136 tonë Blue whale
Balena e Brajdit Balaenoptera brydei

Olsen, 1913

90,000–100,000 Bryde's whale range Bryde's whale size14–30 tonë Bryde's whale
Balena minki Balaenoptera acutorostrata

Lacépède, 1804

nuk dihet Common minke whale range Common minke whale size6–11 tonë Common minke whale
Balena e Edenit Balaenoptera edeni

Anderson, 1879

nuk dihet Eden's whale range nuk dihet Eden's whale (illustration)
Balena kokëmadhe Balaenoptera physalus

Linnaeus, 1758

100,000 Fin whale range Fin whale size30–80 tonë Fin whale
Balena e Omuras Balaenoptera omurai

Wada et al., 2003

nuk dihet nuk dihet nuk dihet Omura's whale
Balena sei Balaenoptera borealis

Lesson, 1828

57,000 Sei whale range Sei whale size20–25 tonë Sei whales
Balena minki e jugut Balaenoptera bonaerensis

Burmeister, 1867

515,000 Antarctic minke whale range Antarctic minke whale size6–10 tonë Antarctic minke whale
Nënfamilja Megapterinae – një gjini, një lloj
Gjinia Megaptera Gray, 1846 – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena gungaçe Megaptera novaeangliae

Borowski, 1781

80,000 Humpback whale range Humpback whale size25–30 tonë Humpback whale

Familja Cetotheriidae: balena e duhur e vogël[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Cetotheriidae
Gjinia Caperea Gray, 1864 – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e duhur e vogël Caperea marginata

Gray, 1846

nuk dihet Pygmy right whale range Pygmy right whale size3–3.5 tonë Pygmy right whale (illustration)

Familja Eschrichtiidae: balena e hirtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Eschrichtiidae
Gjinia Eschrichtius – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena e hirtë Eschrichtius robustus

Lilljeborg, 1861

26,000 Gray whale range Gray whale size15–40 tonë Gray whale

Odontoceti: balenat me dhëmbë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Për më shumë informacione shikoni artikullin Odontoceti

Balenat me dhëmbë formojnë Odontoceti. Balenat me dhëmbë veçohen nga prania e dhëmbëve.

Familja Delphinidae: delfinët oqeanikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Delphinidae
Gjinia Cephalorhynchus Gray, 1846 – katër lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Kilisë Cephalorhynchus eutropia

Gray, 1846

nuk dihet Chilean dolphin range Chilean dolphin size60 kg Chilean dolphin
Delfini i Komersonit Cephalorhynchus commersonii

Lacépède, 1804

3,400 Commerson's dolphin range Commerson's dolphin size35–60 kg Commerson's dolphin
Delfini i Hevisajdit Cephalorhynchus heavisidii

Gray, 1828

nuk dihet Heaviside's dolphin range Heaviside's dolphin size40–75 kg Heaviside's dolphin
Delfini i Hektorit Cephalorhynchus hectori

Van Beneden, 1881

2,000–2,500 Hector's dolphin range (Maui's dolphin in green) Hector's dolphin size35–60 kg Hector's dolphin
Gjinia Delphinus – tre lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i zakonshëm arab Delphinus tropicalis

van Bree, 1971

nuk dihet Arabian common dolphin size65–105 kg Arabian common dolphin
Delfini i zakonshëm sqepgjatë Delphinus capensis

Gray, 1828

nuk dihet Long-beaked common dolphin range Long-beaked common dolphin size80–150 kg Long-beaked common dolphin
Delfini i zakonshëm sqepshkurtër Delphinus delphis

Linnaeus, 1758

nuk dihet Short-beaked common dolphin range Short-beaked common dolphin size70–110 kg Short-beaked common dolphin
Gjinia Feresa – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena vrasëse e vogël Feresa attenuata

Gray, 1875

nuk dihet Pygmy killer whale range Pygmy killer whale size160–350 kg Pygmy killer whale (skeleton)
Gjinia Globicephala – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena pilot pendëgjate Globicephala melas

Traill, 1809

nuk dihet Long-finned pilot whale range Long-finned pilot whale size3–3.5 tonë Long-finned pilot whale
Balena pilot pendëshkurtër Globicephala macrorhynchus

Gray, 1846

nuk dihet Short-finned pilot whale range Short-finned pilot whale size1–3 tonë Short-finned pilot whale
Gjinia Grampus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Risos Grampus griseus

G. Cuvier, 1812

nuk dihet Risso's dolphin range Risso's dolphin size300 kg Risso's dolphin
Gjinia Lagenodelphis – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Frejzerit Lagenodelphis hosei

Fraser, 1956

nuk dihet Fraser's dolphin range Fraser's dolphin size209 kg Fraser's dolphin
Gjinia Lagenorhynchus Gray, 1846 – gjashtë lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini anëbardhë i Atlantikut Lagenorhynchus acutus

Gray, 1828

200,000 – 300,000 Atlantic white-sided dolphin range Atlantic white-sided dolphin size235 kg Atlantic white-sided dolphin
Delfini i errët Lagenorhynchus obscurus

Gray, 1828

nuk dihet Dusky dolphin range Dusky dolphin size100 kg Dusky dolphin
Delfini me orë rëre Lagenorhynchus cruciger

Quoy & Gaimard, 1824

140,000 Hourglass dolphin range Hourglass dolphin size90–120 kg Hourglass dolphin
Delfini anëbardhë i Paqësorit Lagenorhynchus obliquidens

Gill, 1865

1,000,000 Pacific white-sided dolphin range Pacific white-sided dolphin size85–150 kg Pacific white-sided dolphin
Delfini gushëzi Lagenorhynchus australis

Peale, 1848

nuk dihet Peale's dolphin range Peale's dolphin size115 kg Peale's dolphin
Delfini sqepbardhë Lagenorhynchus albirostris

Gray, 1846

100,000 White-beaked dolphin range White beaked dolphin size180 kg White-beaked dolphin
Gjinia Lissodelphis – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i lëmuar i veriut Lissodelphis borealis

Peale, 1848

400,000 Northern right whale dolphin range Northern right whale dolphin size115 kg Northern right whale dolphin
Delfini i lëmuar i jugut Lissodelphis peronii

Lacépède, 1804

nuk dihet Southern right whale dolphin range Southern right whale dolphin size60–100 kg Southern right whale dolphin
Gjinia Orcaella Gray, 1866 – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini pendëvogël i Australisë Orcaella heinsohni

Beasley, Robertson & Arnold, 2005

nuk dihet Australian snubfin dolphin range Australian snubfin dolphin size130–145 kg Australian snubfin dolphin
Delfini i Irravadit Orcaella brevirostris

Gray, 1866

nuk dihet Irrawaddy dolphin range Irrawaddy dolphin size130 kg Irrawaddy dolphin
Gjinia Orcinus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena vrasëse Orcinus orca

Linnaeus, 1758

100,000 Killer whale range Killer whale size4.5 tonë Killer whale
Gjinia Peponocephala – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena kokëpjepër Peponocephala electra

Gray, 1846

nuk dihet Melon-headed whale range Melon-headed whale size225 kg Melon-headed whale
Gjinia Pseudorca – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i zi Pseudorca crassidens

Owen, 1846

nuk dihet False killer whale range False killer whale size1.5–2 tonë False killer whale
Gjinia Sousa – katër lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini gungaç i Atlantikut Sousa teuszi

Kükenthal, 1892

nuk dihet Atlantic humpback dolphin range Atlantic humpback dolphin size100–150 kg
Delfini gungaç i Australisë Sousa sahulensis

Jefferson & Rosenbaum, 2014

nuk dihet Australian humpback dolphin
Delfini gungaç i Indisë Sousa plumbea

Cuvier, 1829

nuk dihet Indian humpback dolphin range Indian humpback dolphin size Indian humpback dolphin
Delfini gungaç i Paqësorit Sousa chinensis

Osbeck, 1765

nuk dihet Pacific humpback dolphin range Pacific humpback dolphin size250–280 kg Pacific humpback dolphin
Gjinia Sotalia – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Guajanës Sotalia guianensis

Bénéden, 1864

nuk dihet Costero rangeSolid color Costero size35–45 kg Costero
Tukushi Sotalia fluviatilis

Gervais & Deville, 1853

nuk dihet Tucuxi rangeHashed color Tucuxi size35–45 kg Tucuxi
Gjinia Stenella Gray, 1866 – pesë lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini laran i Atlantikut Stenella frontalis

Cuvier, 1829

100,000 Atlantic spotted dolphin range Atlantic spotted dolphin size100 kg Atlantic spotted dolphin
Delfini i Klimenit Stenella clymene

Gray, 1846

nuk dihet Clymene dolphin range Clymene dolphin size75–80 kg Clymene dolphin
Delfini laran pantropikal Stenella attenuata

Gray, 1846

3,000,000 Pantropical spotted dolphin range Pantropical spotted dolphin size100 kg Pantropical spotted dolphin
Delfini sqepgjatë Stenella longirostris

Gray, 1828

nuk dihet Spinner dolphin range Spinner dolphin size90 kg Spinner dolphin
Delfini me vija Stenella coeruleoalba

Meyen, 1833

2,000,000 Striped dolphin range Striped dolphin size100 kg Striped dolphin
Gjinia Steno – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini me dhëmbëashpër Steno bredanensis

Lesson, 1828

150,000 Rough-toothed dolphin range Rough-toothed dolphin size100–135 kg Rough-toothed dolphin
Gjinia Tursiops – tre lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Burrunani Tursiops australis nuk dihet Burrunan dolphin
Delfini hundëshishe Tursiops truncatus

Montagu, 1821

nuk dihet Common bottlenose dolphin range Common bottlenose dolphin size150–650 kg Common bottlenose dolphin
Delfini hundëshishe i Indo-paqësorit Tursiops aduncus

Ehrenberg, 1833

nuk dihet Indo-Pacific dolphin range 230 kg Indo-Pacific dolphin

Familja Monodontidae: narvali and beluga[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Monodontidae
Gjinia Delphinapterus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Beluga Delphinapterus leucas

Pallas, 1776

100,000 Beluga whale range Beluga whale size1.5 tonë Beluga whale
Gjinia Monodon – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Narvali Monodon monoceros

Linnaeus, 1758

25,000 Narwhal range Narwhal size900–1,500 kg Narwhal pod

Familja Kogiidae: kashalotët e vegjël[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Kogiidae
Gjinia Kogia – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Kashaloti xhuxh Kogia sima

Owen, 1866

nuk dihet Dwarf sperm whale range Dwarf sperm whale size250 kg Dwarf sperm whale (reconstruction)
Kashaloti i vogël Kogia breviceps

Blainville, 1838

nuk dihet Pygmy sperm whale range Pygmy sperm whale size400 kg Pygmy sperm whale

Familja Phocoenidae: marsuinët (derrat e detit)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Phocoenidae
Gjinia Neophocaena – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Marsuini pa pendë Neophocaena phocaenoides

Cuvier, 1829

nuk dihet Indo-pacific finless porpoise range Indo-pacific finless porpoise size30–45 kg Indo-pacific finless porpoise (skeleton)
Marsuini pa pendë i Jancesë Neophocaena asiaeorientalis

Cuvier, 1829

1,000 Narrow-ridged finless porpoise range (red color) Finless porpoise size30–45 kg Narrow-ridged finless porpoise
Gjinia Phocoena – katër lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Marsuini i Burmajsterit Phocoena spinipinnis

Burmeister, 1865

nuk dihet Burmeister's porpoise range Burmeister's porpoise size50–75 kg
Marsuini i limanit Phocoena phocoena

Linnaeus, 1758

700,000 [2] Harbour porpoise range Harbour porpoise size75 kg Harbour porpoise
Marsuini me syze Phocoena dioptrica

Lahille, 1912

nuk dihet Spectacled porpoise range Spectacled porpoise size60–84 kg
Vakuita Phocoena sinus

Norris & McFarland, 1958

500 Vaquita range Vaquita size50 kg Vaquita
Gjinia Phocoenoides – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Marsuni i Dallit Phocoenoides dalli

True, 1885

1,100,000 Dall's porpoise range Dall's porpoise size130–200 kg Dall's porpoise

Familja Physeteridae: kashalotët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Physeteridae
Gjinia Physeter – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Kashaloti Physeter macrocephalus

Linnaeus, 1758

200,000–2,000,000 Sperm whale range Sperm whale size25–50 tonë Sperm whale

Familja Ziphiidae: balenat me sqep[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Ziphiidae
Gjinia Berardius – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Arnusë Berardius arnuxii

Duvernoy, 1851

nuk dihet Arnoux's beaked whale range Arnoux's beaked whale size8 tonë Arnoux's beaked whale
Balena me sqep e Berdit Berardius bairdii

Stejneger, 1883

nuk dihet Baird's beaked whale range Baird's beaked whale size12 tonë
Gjinia Tasmacetus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Sheperdit Tasmacetus shepherdi

Oliver, 1937

nuk dihet Shepherd's beaked whale range Shepherd's beaked whale size2–2.5 tonë
Gjinia Ziphius – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Kuvierit Ziphius cavirostris

G. Cuvier, 1823

nuk dihet Cuvier's beaked whale range Cuvier's beaked whale size2–3 tonë Cuvier's beaked whale
Subfamily Hyperoodontinae – tre gjini, 17 lloje
Gjinia Hyperoodon – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena hundëshishe e veriut Hyperoodon ampullatus

Forster, 1770

10,000 Northern bottlenose whale range Northern bottlenose whale size7 tonë Northern bottlenose whale
Balena hundëshishe e jugut Hyperoodon planifrons

Flower, 1882

500,000 Southern bottlenose range Southern bottlenose whale size6 tonë
Gjinia Indopacetus – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Longmanit Indopacetus pacificus

Longman, 1926

nuk dihet Tropical bottlenose whale range Tropical bottlenose whale size3,5–4 tonë
Gjinia Mesoplodon Gervais, 1850 – 15 species
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Balena me sqep e Endruzë Mesoplodon bowdoini

Andrews, 1908

nuk dihet Andrew's beaked whale range Andrew's beaked whale size1 ton Andrew's beaked whale (skeleton)
Balena me sqep e Blenvilit Mesoplodon densirostris

Blainville, 1817

nuk dihet Blainville's beaked whale range Blainville's beaked whale size Blainville's beaked whale
Balena me sqep e Deranijagalit Mesoplodon hotaula

Deraniyagala, 1963

nuk dihet
Balena me sqep e Xhërvejsit Mesoplodon europaeus

Gervais, 1855

nuk dihet Gervais' beaked whale range Gervais' beaked whale1.2 tonë
Balena me sqep e Japonisë Mesoplodon ginkgodens

Nishiwaki & Kamiya, 1958

nuk dihet Ginkgo-toothed beaked whale range Ginkgo-toothed beaked whale size1.5 tonë Ginkgo-toothed beaked whale (skull)
Balena me sqep e Grejit Mesoplodon grayi

von Haast, 1876

nuk dihet Gray's beaked whale range Gray's beaked whale size1.5 tonë Gray's beaked whale
Balena me sqep e Hektorit Mesoplodon hectori

Gray, 1871

nuk dihet Hector's beaked whale range Hector's beaked whale size1 ton Hector's beaked whale
Balena me sqep e Habsit Mesoplodon carlhubbsi

Moore, 1963

nuk dihet Hubb's beaked whale range Hubb's beaked whale size1.4 tonë
Balena me sqep e Perrinit Mesoplodon perrini

Dalebout, Mead, Baker, Baker, & van Helding, 2002

nuk dihet Perrin's beaked whale size1.3–1.5 tonë
Balena me sqep e Perusë Mesoplodon peruvianus

Reyes, Mead, and Van Waerebeek, 1991

nuk dihet Pygmy beaked whale range Pygmy beaked whale size800 kg
Balena me sqep e Soverbisë Mesoplodon bidens

Sowerby, 1804

nuk dihet Sowerby's beaked whale range Sowerby's beaked whale size1–1.3 tonë Sowerby's beaked whale
Balena me sqep e Traversit Mesoplodon traversii

Gray, 1874

nuk dihet Spade-toothed whale range Spade-toothed whale size1.2 tonë
Balena me sqep e Shtejnexherit Mesoplodon stejnegeri

True, 1885

nuk dihet Stejneger's beaked whale range Stejneger's beaked whale size1.5 tonë Stejneger's beaked whale (skull)
Balena me sqep e Lajardit Mesoplodon layardii

Gray, 1865

nuk dihet Strap-toothed whale range Strap-toothed whale size2 tonë Strap-toothed whale (skull)
Balena me sqep e Trusë Mesoplodon mirus

True, 1913

nuk dihet True's beaked whale range True's beaked whale size1.4 tonë True's beaked whale

Superfamilja Platanistoidea: delfinët e lumit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Platanistoidea

Familja Iniidae: delfinët e lumit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Iniidae
Gjinia Inia – dy lloje
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i Amazonës Inia geoffrensis

Blainville, 1817

nuk dihet Amazon river dolphin range Amazon river dolphin size150 kg Amazon river dolphin
Delfini i Araguajës Inia araguaiaensis

Hrbek, Da Silva, Dutra, Farias, 2014

nuk dihet Araguaian river dolphin range Araguaian river dolphin size150 kg Araguaian river dolphin

Familja Lipotidae: baixhi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Lipotidae
Gjinia Lipotes – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Baixhi Lipotes vexillifer

Miller, 1918

0–13 Baiji range Baiji size130 kg Baiji (illustration)

Familja Platanistidae: delfini i lumit i Azisë së Jugut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Platanistidae
Gjinia Platanista – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i lumit i Azisë së Jugut Platanista gangetica

Roxburgh, 1801

1,100 South Asian river dolphin range South Asian river dolphin size200 kg South Asian river dolphin (skeleton)

Familja Pontoporiidae: delfini i La Platës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Pontoporiidae
Gjinia Pontoporia – një lloj
Emri i zakonshëm Emri shkencor Popullsia Shtrirja Përmasat Fotografia
Delfini i La Platës Pontoporia blainvillei

Gervais & d'Orbigny, 1844

4,000–4,500 La Plata dolphin range La Plata dolphin size50 kg La Plata dolphin (skeleton)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Miyashita, Kato: Recent data on the status of right whales in the NW Pacific Ocean. International Whaling Commission, Cambridge, UK 1998.
  2. ^ Bjorge, Arne; A Tolley, Krystal (2008). "Harbor porpoise Phocoena phocoena". më William F. Perrin; Bernd Wursig; J. G.M. Thewissen (red.). Encyclopedia of Marine Mammals. ff. 530–532. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)