Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Danimarkës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Marrëdhëniet Shqipëri-Danimarkë
Map indicating locations of Danimarka and Shqipëria

Danimarka

Shqipëria
Ambasada e Shqipërisë në Kopenhagë

Marrëdhëniet Shqipëri-Danimarkë janë marrëdhënie të jashtme midis Shqipërisë dhe Danimarkës. Shqipëria ka një ambasadë në Kopenhagë, dhe Danimarka ka një ambasadë në Tiranë.[1][2] Rreth 8,000 shqiptarë jetojnë në Danimarkë.[3] Të dyja vendet janë anëtare të NATO-s. Gjithashtu Shqipëria është një kandidat i BE-së dhe Danimarka është anëtare e BE-së. Marrëdhëniet diplomatike u krijuan më 1970.[4] Më 23 qershor 1971, u nënshkrua një marrëveshje tregtare.[5][6]

Vizita të nivelit të lartë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2006, Ministri i Jashtëm danez Per Stig Møller vizitoi Shqipërinë. Vizita u përqëndrua në bashkëpunim dhe çështje politike. 3 milionë DKK u ndanë për të drejtat e njeriut dhe qeverisjen e mirë.[7]

Ndihmë dhe bashkëpunim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas rënies së Shqipërisë komuniste, Danimarka ndihmoi me institucionet e ndërtimit dhe ndihmën për pjesët e varfëra të Shqipërisë.[8]

Danimarka gjithashtu ndihmon Shqipërinë me shoqërinë civile dhe mediet e pavarura. Shqipëria është pjesë e Programit danez të Evropës Juglindore. 73 milionë DKK i është dhënë programit.[9] Në shtator 2009, filloi një program për zhvillimin e qëndrueshëm të biznesit.[10]

Në shtator 2012, Christian Friis Bach vizitoi Shqipërinë dhe Kosovën për zhvillimin demokratik dhe ekonomik.[11]

Në vitin 2006, Danimarka nënshkroi një marrëveshje për ta ndihmuar Shqipërinë në zbatimin e protokollit të Mekanizmit të Zhvillimit të Pastër (CDM) dhe të ndihmojë në uljen e emetimit të tyre të gazrave serë.[12]

Pas vërshimeve të Shqipërisë (2010), Danimarka kontribuoi me foragjere dhe ambasadori danez për Shqipërinë, Karsten Ankjær Jensen tha "Është thelbësore që të gjitha forcat e mira të bashkohen për të ndihmuar në zbutjen e fatkeqësisë dhe vuajtjeve të duruara nga të gjithë në zonat e përmbytura. Shpresojmë që përpjekjet tona të sigurojnë lehtësim dhe të sigurojnë jetesën e fermerëve të prekur."[13][14]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • "Cooperation between Institute of Danish Culture and Albania". Shkoder.net (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 21 korrik 2011. Marrë më 12 shkurt 2011.
 • "Speech delivered by the Danish Parliamentary Ombudsman, Mr. Hans Gammeltoft-Hansens, at the International Conference on the occasion of the 10th Anniversary of the establishment of the Institution of the People's Advocate in Albania". Republic of Albania People's Advocate (në anglisht). 10 dhjetor 2009. Arkivuar nga origjinali më 2 shtator 2010. Marrë më 12 shkurt 2011.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Albanian representatives overboard". Ministria e Punëve të Jashtme e Shqipërisë. Ministria e Punëve të Jashtme e Shqipërisë. Arkivuar nga origjinali më 16 qershor 2011. Marrë më 12 shkurt 2011.
 2. ^ "Danish embassy in Tirana, Albania". Ministria e Punëve të Jashtme e Danimarkës (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 19 korrik 2011. Marrë më 12 shkurt 2011.
 3. ^ "Albanian Language & Albanians in Denmark" (në danisht). Arkivuar nga origjinali më 5 maj 2018. Marrë më 2018-01-15. {{cite web}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!)
 4. ^ "Historia shqiptare". Forumi Shqiptar. Marrë më 11 shkurt 2011.
 5. ^ Victor H. Li (1977). Law and Politics in China's Foreign Trade (në anglisht). fq. 153. ISBN 0-295-95512-0.
 6. ^ "Trade Agreement" (PDF). United Nations Treaty Series (në anglisht). 23 qershor 1971. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 28 korrik 2011. Marrë më 12 shkurt 2011.
 7. ^ "A new phase of development cooperation between Albania and Denmark" (PDF). Donor Coordination in Albania (në anglisht). Donor Coordination in Albania. 15 tetor 2007. Marrë më 19 nëntor 2012.
 8. ^ "Ministry of Foreign Affairs of Denmark: Albania" (në danisht). Marrë më 12 shkurt 2011.[lidhje e vdekur]
 9. ^ "Danish programme for Albania" (në danisht). Arkivuar nga origjinali më 19 korrik 2011. Marrë më 12 shkurt 2011.
 10. ^ "Assistance to Albania" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 25 shkurt 2011. Marrë më 12 shkurt 2011.
 11. ^ "Udviklingsminister Christian Friis Bach besøger Kosovo og Albanien". 5 September 2012 (në danisht). um.dk. Arkivuar nga origjinali më 12 shkurt 2013. Marrë më 19 nëntor 2012. {{cite web}}: |archivedate= dhe |archive-date= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!); |archiveurl= dhe |archive-url= është specifikuar më shumë se një herë (Ndihmë!)
 12. ^ "Memorandum of Understanding between the Ministry of Environmental of Denmark, Danish Environmental Protection Agency and Albania the on cooperation for the implementation of the Kyoto Protocol to the UN Framework Convention on Climate Change" (PDF) (në danisht). WebArchive. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 19 korrik 2011. Marrë më 19 nëntor 2012.
 13. ^ "ProMali - Feed emergency program in flooded Shkodra" (PDF) (në ndebelishte jugore). Ministria e Punëve të Jashtme e Danimarkës. 10 dhjetor 2010. Marrë më 12 shkurt 2011.[lidhje e vdekur]
 14. ^ "Denmark supports Albanian farmers after flooding" (në ndebelishte jugore). Ministry of Foreign Affairs (Denmark). Marrë më 12 shkurt 2011.[lidhje e vdekur]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]