Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Kinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Marrëdhëniet Shqipëri-Kinë
Map indicating locations of Shqipëria and Kina
Flamuri
Shqipëria
Flamuri
Shqipëria
Të dërguarit
Ambasadori Selim Belortaja Ambasadore Jiang Yu

Marrëdhëniet Shqipëri-Kinë i referohet marrëdhënieve historike dhe të tanishme mes Shqipërisë dhe Kinës. Dy shtetet bënë marrëdhënie diplomatike më 23 nëntor 1949.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ambasada e Shqipërisë në Pekin, Kinë

Nga vitet 1960 e më pas, Republika Popullore e Shqipërisë nën Enver Hoxhën, solli një rezolutë vjetore në Asamblenë e Përgjithshme për të transferuar selinë e Kinës në OKB nga Republika e Kinës në Republikën Popullore të Kinës. Më 25 tetor 1971, Rezoluta 2758, e sponsorizuar nga Shqipëria, u miratua nga Asambleja e Përgjithshme, duke tërhequr njohjen e Republikës së Kinës si qeveri legjitime të Kinës dhe duke njohur Republikën Popullore të Kinës si qeverinë e vetme legjitime të Kinës.

Marrëveshja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2001, të dy vendet nënshkruan tre marrëveshje që mbulonin aspektet financiare, hipotekare dhe teknike të ndërtimit të një impianti të ri hidroenergjitik - të njihej si Hidrocentrali - në Shqipërinë e Veriut. Kina gjithashtu premtoi 12 milionë dollarë amerikane në kredi për projektin.[2]

Kryeministri shqiptar Sali Berisha vizitoi Kryeministrin kinez ]]Wen Jiabao]] në prill 2009. Wen paraqiti një propozim me katër pikë për të vazhduar bashkëpunimin me Shqipërinë. Ai u kërkoi të dy vendeve:[3]

  • rritjen e shkëmbimeve në të gjitha nivelet për të çimentuar marrëdhëniet politike duke shfrytëzuar mundësinë e 60-vjetorit të lidhjeve Sino-Shqiptare;
  • promovimin e bashkëpunimit substancial bazuar në barazi dhe reciprocitet dhe duke vënë më shumë theks në teknologjinë e informacionit, energjinë, infrastrukturën dhe eksplorimin e minierave;
  • zgjerimin e bashkëpunimit në fushat e kulturës, shëndetit publik, bujqësisë dhe turizmit për të pasuruar lidhjet e ndërsjellta;
  • forcimin e koordinimit në Kombet e Bashkuara dhe organizata të tjera ndërkombëtare për të mbrojtur interesat e vendeve në zhvillim dhe bashkimin e Kombeve të Bashkuara.


Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]