Marrëdhëniet e jashtme të Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Politika e jashtme e Shqipërisë që nga pavarsia e saj ka mbajtur një politikë të plotësueshmërisë duke u përpjekur që të ketë marrëdhënie miqësore me të gjitha shtetet. Shqipëria është anëtare e më shumë se 48 organizatave ndërkombëtare të ndryshme duke përfshirë Kombet e Bashkuara, Këshilli i Evropës, NATO, Organizata e Bashkëpunimit Islam,[1] OSBEFMNOrganizata Botërore e Tregtisë dhe La Francophonie.

Objektivat kryesore të politikës së jashtme shqiptare janë:

Faktorët kryesorë që përcaktojnë politikën e jashtme shqiptare përbëhet nga lokacioni gjeopolitike, popullsia, kriza ekonomike, dhe lidhjet me diasporën shqiptare nëpër të gjithë botën. Shqipëria është koncentruar mbajtjen e mardhënieve të mira me fqinjët e saj të Ballkanit, të pasur qasje në institucionet e sigurisë Evro-Atlantike, dhe sigurimin e lidhje të ngushta me Shtetet e Bashkuara.

Më 14 janar 2011, Shqipëria nënshkroi një marrëveshje me Italinë për një strategji të jashtme të përbashkët.[3]

Qeveria e Shqipërisë është shumë e shqetësuar me zhillimet e Kosovës fqinje, veçanërisht në periudhën pas Marrveshjes Dayton. Edhe pse Serbia pretendon rajone sikur janë provinca serbe, Shqipëria e njohu shpalljen e pavarsisë së Kosovës më 18 shkurt 2008.

Pas rënies të sistemit komunist në Shqipëri në vitin 1991, marrëdhëniet mes Greqisë dhe Shqipërisë bëhen  gjithnjë edhe më të tensionuara për shkak të akuzave të përhapura të keqtrajtimit nga ana e autoriteteve shqiptare të minoritetit etnik grek në jug të Shqipërisë dhe për shkak të komuniteteve shqiptare në Greqinë e veriut. Një valë e emigrantëve të paligjshëm shqiptarë në Greqi i acarojnë tensionet. Kriza marrëdhëniet Greqi–Shqipëri arriti majën në fund të gushtit 1994, kur një gjykatë shqiptare dënoi pesë anëtarë (një anëtar i gjashtë shtë shtuar më vonë) të partisë politike të etnitetit grek, Omonia, me burgim nën akuzën se e dëmtojnë shtetin shqiptar. Greqia u përgjigj duke ngrirë të gjitha ndihmat e BE-së për Shqipërinë, dhe mbylljen e kufirit me Shqipërinë. Megjithatë, në dhjetor 1994, Greqia filloj të lejojë ndihma të kufizuara të BE-së për Shqipërinë , ndërsa Shqipëria lëshoj dy nga të pandehurit e Omonia dhe i zvogëloj dënimet për katër të tjerët.

Marrëdhëniet e Tiranës me Republikën e Maqedonisë janë miqësore, pavarsisht incidenteve etnike të herëpashershme ku përfshihen shqiptarët e atje. Tirana ka inkurajuar në mënyrë të përsëritur pjesëmarrjen e vazhdueshme të shqiptarëve në qeverinë e atjeshme.

Shtetet me marrëdhënie diplomatike me Shqipërinë[redakto | përpunoni burim]

Pjesëmarrje në organizatat ndërkombëtare[redakto | përpunoni burim]

Republika e Shqipërisë është anëtare në këto organizata ndërkombëtare.[4]

Marrëdhëniet e jashtme me shtetet e tjera[redakto | përpunoni burim]

Afrikë[redakto | përpunoni burim]

Shteti Filluan marrëdhëniet formale Shënime
Algjeria Algjeria Shih Marrëdhëniet Shqipëri-Algjeri

Algjeria është e përfaqësuar në Shqipëri nëpërmjet amasadës në Athinë, Greqi.

Flag of Egypt.svg Egjipti Shih Marrëdhëniet Shqipëri-Egjipt
 • Shqipëria ka një ambasadë në Kajro.
 • Egjipti ka një ambasadë në Tiranë.
Flag of Libya.svg Libia Shih Marrëdhëniet Shqipëri-Libi

Shqipëria ishte ndër shtetet e para që njohu Këshillin Kombëtar të Përkohshëm më 18 korrik 2011.[5][6][7]

 • Libia ka një ambasadë në Tiranë.

Amerikat[redakto | përpunoni burim]

Shteti Filluan marrëdhëniet formale Shënime
Flag of Brazil.svg Brazili Shih Marrëdhëniet Shqipëri - Brazil
Flag of Canada.svg Kanadaja Shih Marrëdhëniet Shqipëri – Kanada
 • Shqipëria ka ambasadë në Ottawa.
 • Kanada ka ambasadë në Tiranë.
Flag of Mexico.svg Meksika Shih Marrëdhëniet Shqipëri - Meksikë
 • Shqipëria përfaqësohet në Meksikë nëpërmjet ambasadës së saj në Washington, D.C., SHBA.
 • Meksika përfaqësohet në Shqipëri nëpërmjet ambasadës së saj në Romë, Itali.[8]
Flag of the United States.svg SHBA 1922[9] Shih Marrëdhëniet Shqipëri - SHBA

Shqiptarët në Shtetet e Bashkuara

Azi[redakto | përpunoni burim]

Shteti Filluan marrëdhëniet formale Shënime
Turqia Turqia Shih Marrëdhëniet Shqipëri-Turqi

Shqiptarët në Turqi

 • Shqipëria ka ambasadë në Ankara, dhe një konsullatë në Istanbul.
 • Turqia kanë ambasadë në Tiranë.

Evropë[redakto | përpunoni burim]

Australi dhe Oqeani[redakto | përpunoni burim]

OJQ[redakto | përpunoni burim]

Ish shtete[redakto | përpunoni burim]

See also[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]

Mbretëria e Bashkuar
Estonia
Kroacia
Kosova
Turqia
Rusia
Analiza
 • Is there an Albanian question?, Chaillot Paper No. 107, February 2008, European Union Institute for Security Studies
 • Lani, Remzi and Fabian Schmidt. "Albanian Foreign Policy between Geography and History", The International Spectator 23, no.2 (1998): 79-103

 Ky artikull përfshin material të domenit publik nga webfaqet ose dokumentet e Departamenti i Shtetit të Shteteve të Bashkuara.  Ky artikull përfshin material të domenit publik nga webfaqet ose dokumentet e CIA World Factbook.