Motrat e Loretos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Motrat Loreto
Instituti i Bekuar i Virgjëreshës Mari
ShkurtesaI.B.V.M.
Formuar më27 shtator 1609 (1609-09-27) (Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme vite më parë)
LlojiRendi fetar (katolik)
SeliaCasa Generalizia Di Loreto
Vendndodhja
 • Via Massaua 3, Romë, Itali
Sister Noelle Corscadden, I.B.V.M
Njerëzit kyç
E Mrekullueshme Mary Ward, Frances Mary Teresa Ball
Organizata amë
Roman Catholic Church
Stafi
703
Faqja në internetInstituti i Bekuar i Virgjëreshës Mari

Instituti i Bekuar i Virgjëreshës Mari anëtarët e të cilit njihen zakonisht si Motrat Loreto, është një kongregacion fetar romak katolik i grave kushtuar edukimit të themeluar në Shën-Omer nga një angleze, Mary Ward, në 1609. Kongregacioni e merr emrin nga faltorja Marian në Loreto në Itali, ku Ward lutej. Ward u shpall i Venerueshëm nga Papa Benedikti XVI më 19 Dhjetor 2009. [1] Motrat Loreto përdorin inicialet IBVM pas emrave të tyre.

Megjithëse arsimi ishte puna e tij parësore, sot kongregacioni është i angazhuar në një larmi ministrish: programe shkrim - leximi, drejtimi shpirtëror, këshillime, menaxhimi i strehimoreve për gratë pa shtëpi, si dhe disa aspekte të lëvizjes për drejtësi më të madhe dhe paqe në botë. Motrat Loreto operojnë rreth 150 shkolla në të gjithë botën, duke arsimuar mbi 70,000 nxënës.

Fondacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kreshta e Shkollës Loreto

Ward lindi në Mulwith, North Yorkshire në 1585. Ajo hyri në një manastir të Poor Clares në Saint-Omer në Hollandën e atëhershme Spanjolle si motër laike në vitin 1606, dhe vitin e ardhshëm themeloi një manastir të ri të Urdhrit posaçërisht për gratë angleze në Gravelines aty pranë. Mary Ward u frymëzua nga Ushtrimet Shpirtërore të Ignatius të Loyola (referuar si shpirtërore Ignatian ). Ajo kishte një vizion për një mënyrë të ndryshme, të re dhe moderne të jetës fetare për gratë. [2] Ajo parashikonte gra që jetonin një jetë në shoqërim dhe dallim, të frymëzuar nga Ungjilli dhe të fejohej me botën pa kufizime të tërfilit tradicional, as një 'rregull' të vendosur duke i vendosur ato nën qeverisjen e peshkopit vendas. Këto ide kundërshtuan normat e vendosura nga Këshilli i Trentit dhe paraqitën vështirësi të mëdha për udhëheqjen e Kishës së asaj periudhe. [3]

Ward gjithashtu besonte se gratë ishin të barabarta me burrat në intelekt dhe duhet të edukoheshin në përputhje me rrethanat. Ajo udhëtoi nëpër Evropë, kryesisht në këmbë, duke themeluar shkolla në Belgjikë, Bavari, Austri dhe Itali. Shtëpitë u themeluan në Angers, Këln, Romë, Paris dhe Hollandë. U krijua një novator në Liège . Rrethanat e kohës dhe dyshimi i përhapur i jezuitëve nuk e lejuan që ajo të ketë sukses me themelimin e një instituti fetar sipas vizionit të saj. Në të vërtetë, megjithëse Instituti përjetoi sukses të konsiderueshëm pas themelimit të tij në 1609, ai ishte shtypur në 1631. [4]

Zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shtypjen e kongregacionit të parë të Mary Ward, të stiluar nga kundërshtarët e saj "Jesuitesses", numri më i madh i anëtarëve u kthye në botë ose hyri në urdhëra të tjerë fetarë. Sidoqoftë, një numër i caktuar, të cilët dëshironin të jetonin ende në fe nën drejtimin e Ward, u strehuan me lejen e Papës Urban VIII në Paradeiser Haus, Mynih, nga Zgjedhësi i Bavarisë, Maximilian I. Instituti vazhdoi të mbijetojë kryesisht në Gjermani, Austri dhe Angli, por nuk kishin asnjë status zyrtar si asamble fetare dhe as titull zyrtar. Gradualisht u bë e njohur në kontinentin Evropian si "Zonja Angleze". [5] Disa nga anëtarët e rinj u transferuan me dëshirën e Papës në Romë, atje për të jetuar me Mary Ward dhe për t'u trajnuar prej saj në jetën fetare. Puna e saj, pra, nuk u shkatërrua, por u rikrijua me disa modifikime të detajeve. [6]

Më 1639, me letra hyrëse nga Papa Urban deri te Mbretëresha Henrietta Maria, Maria u kthye në Angli dhe u vendos në Londër. Në 1642 ajo udhëtoi drejt veriut me familjen e saj dhe themeloi një manastir në Heworth, afër York, ku vdiq në 1645. [7] Jo vetëm deri në vitin 1703 ajo që është quajtur Instituti i Dytë mori miratimin papal për sundimin e tij nga Papa i atëhershëm, Papa Clement IX, dhe më pas njohja kanonike si një institucion fetar nga Papa Pius IX .

Manastiri bar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Manastiri bar

Në 1669 Frances Bedingfeld, eprori i shtëpisë mëmë të rendit në Mynih, shkoi në Angli me kërkesë të Mbretëreshës Katerina e Braganza, gruaja e Charles II, për të themeluar një shtëpi në Londër. Me një grup të anëtarëve anglezë ajo ngriti një shkollë për gra të reja, së pari në St. Martin's Lane, pastaj në Hammersmith. Në Angli, ajo veshi një rrobë laike, dhe njihej si znj. Të gjatë. [8]

Nga ky komunitet, ajo themeloi Konventa e Institutit të Virgjëreshës së BekuarYork në 1677 me ftesë të Sir Thomas Gascoigne . Kjo ishte manastiri i parë që u hap në Angli që nga shpërbërja e manastireve në 1536. [9] Një shkollë me konvikt për vajzat katolike u ndoq në 1699 nga një shkollë falas ditore. [10] Të dyshuar për strehimin e priftërinjve katolikë, të dy shtëpitë pësuan ngacmime të shpeshta nga magjistratët vendas. [11]

Irlandë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim të shekullit të 19-të, motrat Loreto u zhvilluan si një komunitet i veçantë në Irlandë. Nën drejtimin e Motrës Frances Mary Teresa Ball, Instituti i Mary Ward u zhvillua në dhe nga Irlanda. Në 1841 Motra Delphine Hart filloi themelet në Indi. Fondacionet pasuan në Mauritius, Angli, Spanjë, Afrikën e Jugut, Kenia, Kanada, SHBA dhe Peru.

Me ftesë të Peshkopit Michael Power të Torontos, pesë motrat Loreto nën Nënë Terezën Ellen Dease mbërritën në qytet në 1847 dhe themeluan shkollën e tyre të parë. Që nga viti 1920 nëna e tyre ka qenë në Loretto Abbey ( Hoggs Hollow ), e cila strehonte një shkollë të mesme vajzash: Shkollën e Mesme Katolike Loretto Abbey . Në 1987 menaxhimi i shkollës iu dorëzua Bordit të Shkollës së Qarkut Katolik të Torontos. [12] Motrat gjithashtu themeluan Shkollën e Kolegjit Loretto në Brunswick Avenue në 1915 dhe filluan një kolegj dhe vendbanim për gratë në Kolegjin St Michael në Universitetin e Torontos . Motrat gjithashtu krijuan shumë shkolla të tjera në të gjithë Kanada, si në nivelin fillor ashtu edhe në atë të mesëm.

Në 1880, komuniteti i parë u krijua në Shtetet e Bashkuara në Joliet, Illinois . Më 1892 IBVM-të e zgjeruan ministrinë e tyre në qytetin e agoikagos dhe periferisë. Për shkak të vështirësive në komunikimin jashtë shtetit dhe drejtimeve të ndryshme të Amerikës së Veriut kundrejt sistemeve të arsimit evropian, komunitetet e Kanadasë dhe Shteteve të Bashkuara sugjeruan që një gjeneralat i Amerikës së Veriut do të shërbente më së miri për nevojat e kohës, dhe si rezultat një Dega e Amerikës së Veriut ishte krijuar zyrtarisht në 1881. [13]

Motrat Loreto mbërritën në Australi në vitin 1878 në përgjigje të një kërkese të Peshkopatës së Ballarat, Peshkopit O'Connell. Grupi nga Irlanda, i udhëhequr nga Nënë Gonzaga Barry, ngriti një manastir në Ballarat, Victoria dhe shkollën e tyre të parë, Loreto College, Ballarat, fillimisht njihej si "Mount's Mary". Në Uellsin e Ri Jugor në 1892 u krijua një shkollë ditore në Randwick, dhe në 1897 Loreto Normanhurst filloi si shkollë me konvikt . Shkolla e ditës Randwick u zhvendos në Milson's Point në 1901 për të filluar atë që tani njihet si Loreto Kirribilli . IBVM në Australi gjithashtu ka shkolla në Brisbane (Loreto College, Coorparoo), Adelaide ( Loreto College, Marryatville ), Melbourne ( Loreto Mandeville Hall ) dhe Perth (Loreto Nedlands School).

Loreto Convent, Darjeeling India, themeluar në 1846.

Shekulli XIX pa krijimin e shkollave dhe kolegjeve të Loreto në Indi, të cilat u bënë disa nga vendet më të vlerësuara të arsimit për gratë. Në të njëjtin shekull motrat nga Irlanda vendosën një mision në Afrikën e Jugut në 1878. Vitet e para të shekullit XX (1904) panë krijimin e një manastiri në Spanjë nga Motrat që kishin një manastir në Gjibraltar .

Nënë Tereza ishte pjesë e kongregacionit nga 1928 deri më 1950, gjatë së cilës ajo themeloi Misionarët e Bamirësisë në Kalkuta. [14]

Sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sot, Motrat e institutit gjenden në të gjithë botën. Historikisht ishte ndarë në tre grupe kryesore të njohura si Dega Romake, Dega Irlandeze dhe Dega e Amerikës së Veriut. Kjo situatë ndryshoi në shtator 2003, kur Motrat e Degëve irlandeze dhe të Amerikës së Veriut votuan të ribashkoheshin. Nga kjo, e konfirmuar me dekret papal, një entitet i ri është falsifikuar, i quajtur tani Dega e Loreto. [15] Dega Romake mori lejen nga Vatikani për të ndryshuar emrin e saj, për të pasqyruar më nga afër vizionin e Mary Ward për një urdhër jezuit për gratë. Dega Romake tani është Kongregacioni Jesu ose Kongregata e Jezusit . [16]

Në Irlandë, Motrat drejtojnë një numër shkollash ditore për vajza dhe deri vonë drejtuan një shkollë të konviktit të vajzave në Rathfarnham, Dublin .

Motrat themeluan një numër shkollash vajzash në Angli dhe Irlandën Veriore, megjithëse një numër kanë shkuar në mënyrë edukative. Shumica janë anëtarësuar në sektorin shtetëror me shumë shkolla të pavarura nën administrimin e urdhrit. Shkolla e Mesme LoretoChorlton, Mançester është shkolla e parë Loreto në vend që edukohet nga fillimi i saj.

Provinca e Afrikës së Jugut ka apostolate në Pretoria, Witbank dhe Cape Town të gjitha përqendrohen te gratë e margjinalizuara; motrat gjithashtu kanë një mision në Zambia e cila është themeluar në vitin 2006.

Ashtu si Motrat në provincat e tjera, ata të Provincës Spanjolle, megjithëse në numër të vogël, punojnë kryesisht me gra dhe fëmijë të pafavorshëm.

Motrat e Provincës Australiane punojnë në mirëqenien aborigjenale, komunitetet rurale dhe kujdesen për të moshuarit, si dhe kanë mundësi të afrohen në Vietnam dhe Timor Lindor . Ka shtatë Kolegje Loreto të përhapura në pesë shtete, më e vjetra ishte shkolla në Ballarat, Victoria .

Amerikën e Veriut, Motrat kanë bashkësi në Kaliforni, Arizona, Illinois, Michigan, Wisconsin dhe në të gjithë Kanada. Megjithëse Motrat e AmerikësVeriut janë të përfshirë në shumë aspekte të arsimit, ato janë gjithashtu të përfshirë në shumë programe të qasjes në komunitet. Kjo përfshin Mercy shtëpi për djem dhe vajza (Chicago), Marianjoy Rehabilitimi Spitali (Wheaton), shtyllat Community Services ( Hickory Hills ), Qendra Loreto (Wheaton) dhe Qendra burimi grave (Sacramento). [17]

Amerikën e Jugut Kongregata e Jezusit ka tre shkolla private në Brazil (Instituto de Trainingação Beatíssima Virgem Maria - IEBVM, Colégio Santa Maria dhe Colégio Mary Ward) dhe tre shkolla në Kili. Motrat braziliane shpesh shkojnë me udhëtime misionare në Piaui, një nga shtetet më të varfra në Brazil.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Roberts, Tom. "Mary Ward Named 'Venerable'", National Catholic Reporter, December 21, 2009
 2. ^ "History". Loreto Ireland (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 16 dhjetor 2013. Marrë më 28 prill 2020.
 3. ^ ""Mary Ward Receives the Inspiration to Take the Ignatian Way of Life", Loreto Sisters, Canadian Province". Arkivuar nga origjinali më 4 gusht 2020. Marrë më 28 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Mary Ward", English Province of the Institute of the Blessed Virgin Mary
 5. ^ History (Institute of the Blessed Virgin Mary - Canadian Province)
 6. ^ Giles, Elizabeth. "Institute of Mary." The Catholic Encyclopedia Vol. 8. New York: Robert Appleton Company, 1910. 27 January 2020
 7. ^ ""Mary Ward", Loreto Ireland". Arkivuar nga origjinali më 20 tetor 2014. Marrë më 29 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Crowne, J. Vincent. "Frances Bedingfeld." The Catholic Encyclopedia Vol. 2. New York: Robert Appleton Company, 1907. 3 February 2018
 9. ^ "The Loreto Convent School Timeline", Loreto Convent School, Pretoria
 10. ^ Sheils, William Joseph. ‘Bedingfield family (per. 1476–1760)’, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004; online edn, May 2009
 11. ^ "Past and Present". The Bar Convent, York (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 4 mars 2013. Marrë më 12 janar 2013.
 12. ^ "Loretto Sisters are Leaving the Abbey", Loreto Abbey Alumnae Assoc., November 20, 2018
 13. ^ ""History", IBVM US Province". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2020. Marrë më 29 prill 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Obituaries: Mother Teresa". The Daily Telegraph (në anglisht). 16 tetor 2011. Arkivuar nga origjinali më 19 nëntor 2018.
 15. ^ History (Institute of the Blessed Virgin Mary - Canadian Province)
 16. ^ "Our Name". Congregatio Jesu (në anglisht).
 17. ^ "Retired volunteers offer nurturing environment at Wellspring Women's Center" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 24 qershor 2015. Marrë më 23 qershor 2015.