Jump to content

Ora e Kijametit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ora e Kijametit e fotografuar në vendosjen e saj të vitit 2023 "90 sekonda deri në mesnatë"

Ora e Kijametit (në anglisht: The Doomsday Clock) është një simbol që përfaqëson gjasat e një katastrofe globale të shkaktuar nga njeriu, sipas mendimit të anëtarëve të Buletinit të Shkencëtarëve Atomik. [1] E mbajtur që nga viti 1947, ora është një metaforë për kërcënimet ndaj njerëzimit nga përparimet e pakontrolluara shkencore dhe teknologjike. Një katastrofë hipotetike globale përfaqësohet nga mesnata e orës, me opinionin e Buletinit se sa afër është bota me atë të përfaqësuar nga një numër i caktuar minutash ose sekondash deri në mesnatë, të vlerësuar në janar të çdo viti. Faktorët kryesorë që ndikojnë në orën janë rreziku bërthamor dhe ndryshimet klimatike. [2] Bordi i Shkencës dhe Sigurisë i Buletinit monitoron zhvillimet e reja në shkencat dhe teknologjinë e jetës që mund të shkaktojnë dëm të pakthyeshëm për njerëzimin. [3]

Vendosja origjinale e orës në vitin 1947 ishte shtatë minuta deri në mesnatë. Që atëherë është vendosur mbrapsht tetë herë dhe përpara 17 herë për një total prej 25. Koha më e largët nga mesnata ishte 17 minuta në 1991, dhe më e afërta është 90 sekonda, e vendosur më 24 janar 2023.

Ora u zhvendos në dy minuta e gjysmë në 2017, më pas në dy minuta deri në mesnatë në janar 2018 dhe u la e pandryshuar në 2019. [4]Në janar 2020, u zhvendos përpara në 100 sekonda (1 minutë, 40 sekonda) para mesnate. [5] Vendosja e orës mbeti e pandryshuar në 2021 dhe 2022. Në janar 2023, ajo u zhvendos në 90 sekonda (1 minutë, 30 sekonda) para mesnatës. [6] Që nga viti 2010, ora është zhvendosur përpara katër minuta e tridhjetë sekonda dhe ka ndryshuar me pesë minuta e tridhjetë sekonda që nga viti 1947.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kopertina e botimit të Buletinit të 1947 të Shkencëtarëve Atomik, me Orën e Ditës së Kijametit në "shtatë minuta deri në mesnatë"

Origjina e Doomsday Clock mund të gjurmohet në grupin ndërkombëtar të studiuesve të quajtur Shkencëtarët Atomikë të Çikagos, të cilët kishin marrë pjesë në Projektin Manhattan. [7] Pas bombardimeve atomike të Hiroshimës dhe Nagasakit, ata filluan të botonin një buletin me mimeografi dhe më pas revistën Buletin of the Atomic Scientists, e cila, që nga fillimi i saj, ka përshkruar Orën në çdo kopertinë. Ora u përfaqësua për herë të parë në vitin 1947, kur bashkëthemeluesi i Buletinit Hyman Goldsmith i kërkoi artistit Martyl Langsdorf (gruaja e bashkëpunëtores kërkimore të projektit Manhattan dhe nënshkruesit të peticionit Szilárd, Alexander Langsdorf, Jr.) të hartonte një kopertinë për numrin e qershorit 1947 të revistës. Siç shpjegoi më vonë Eugene Rabinowitch, një tjetër bashkëthemelues i Buletinit:

Ora e Buletinit nuk është një matës për të regjistruar ngritjet dhe uljet e luftës ndërkombëtare për pushtet; ai synon të pasqyrojë ndryshimet themelore në nivelin e rrezikut të vazhdueshëm në të cilin njerëzimi jeton në epokën bërthamore...[8]

Langsdorf zgjodhi një orë për të pasqyruar urgjencën e problemit: si një numërim mbrapsht, Ora sugjeron që shkatërrimi do të ndodhë natyrshëm nëse dikush nuk merr masa për ta ndaluar atë. [9]

Në janar 2007, stilisti Michael Bierut, i cili ishte në Bordin Drejtues të Buletinit, ridizajnoi Orën e Kijametit për t'i dhënë asaj një ndjenjë më moderne. Në vitin 2009, Buletini ndërpreu botimin e tij të shtypur dhe u bë një nga botimet e para të shtypura në SHBA që u bë tërësisht dixhital; Ora gjendet tani si pjesë e logos në faqen e internetit të Buletinit. Informacion rreth Simpoziumi i Orës së Kijametit, [10] një afat kohor i cilësimeve të orës, [11] dhe shfaqje multimediale rreth historisë dhe kulturës së Orës [12] mund të gjenden gjithashtu në faqen e internetit të Buletinit.

Simpoziumi i 5-të i Orës së Kijametit [10] u mbajt më 14 nëntor 2013, në Uashington, DC; ishte një aktivitet njëditor që ishte i hapur për publikun dhe përfshinte panelistë që diskutonin çështje të ndryshme mbi temën "Të komunikosh katastrofën". Pati gjithashtu një ngjarje në mbrëmje në Muzeun Hirshhorn dhe Kopshtin e Skulpturave në lidhje me ekspozitën aktuale të Hirshhorn, "Kontrolli i dëmeve: Arti dhe shkatërrimi që nga viti 1950". [13] Diskutimet e panelit, të mbajtura në Shoqatën Amerikane për Avancimin e Shkencës, u transmetuan drejtpërdrejt nga faqja e internetit ' Buletinit dhe mund të shihen ende atje. [14] Duke reflektuar ngjarje ndërkombëtare të rrezikshme për njerëzimin, Ora është rregulluar 25 herë që nga fillimi i saj në 1947, kur ishte vendosur në "shtatë minuta deri në mesnatë". [15]

Baza për cilësimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Mesnata" ka një kuptim më të thellë përveç kërcënimit të vazhdueshëm të luftës. Ka elemente të ndryshme që merren parasysh kur shkencëtarët nga Buletini i Shkencëtarëve Atomik vendosin se çfarë do të thotë Midnight dhe "katastrofë globale" në një vit të caktuar. Ato mund të përfshijnë "politikën, energjinë, armët, diplomacinë dhe shkencën e klimës"; [16] burimet e mundshme të kërcënimit përfshijnë kërcënimet bërthamore, ndryshimet klimatike, bioterrorizmin dhe inteligjencën artificiale. Anëtarët e bordit gjykojnë Midnight duke diskutuar se sa afër mendojnë se njerëzimi është me fundin e qytetërimit. Në vitin 1947, në fillim të Luftës së Ftohtë, Ora filloi në shtatë minuta deri në mesnatë. [11]

Luhatjet dhe kërcënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përpara janarit 2020, dy pikat më të ulëta për Orën e Kijametit ishin në vitin 1953 (kur Ora u vendos në dy minuta deri në mesnatë, pasi SHBA dhe Bashkimi Sovjetik filluan testimin e bombave me hidrogjen) dhe në vitin 2018, pas dështimit të liderëve botërorë për të adresuar tensionet në lidhje me armët bërthamore dhe çështjet e ndryshimeve klimatike. Në vitet e tjera, koha e orës ka luhatur nga 17 minuta në 1991 në 2 minuta 30 sekonda në 2017. [11] [17] Duke diskutuar ndryshimin në  në 2017, përdorimi i parë i një fraksioni në historinë e Orës, Lawrence Krauss, një nga shkencëtarët nga Buletini, paralajmëroi se liderët politikë duhet të marrin vendime të bazuara në fakte dhe ato fakte "duhet të merren parasysh. llogari nëse do të ruhet e ardhmja e njerëzimit”. [16] Në një njoftim nga Buletini për statusin e Orës, ata shkuan aq larg për të bërë thirrje për veprim nga zyrtarët publikë "të mençur" dhe qytetarët "të mençur" për të bërë një përpjekje për të larguar jetën njerëzore nga katastrofa, ndërsa njerëzit ende munden. . [11]

Më 24 janar 2018, shkencëtarët e zhvendosën orën në dy minuta deri në mesnatë, bazuar në kërcënimet më të mëdha në fushën bërthamore. Shkencëtarët thanë për lëvizjet e fundit nga Koreja e Veriut nën Kim Xhong-un dhe administratën e Donald Trump në SHBA: "Retorika hiperbolike dhe veprimet provokuese nga të dyja palët kanë rritur mundësinë e një lufte bërthamore nga aksidenti ose nga llogaritja e gabuar". [17]

Ora mbeti e pandryshuar në vitin 2019 për shkak të kërcënimeve të dyfishta të armëve bërthamore dhe ndryshimeve klimatike, dhe problemi i këtyre kërcënimeve që u përkeqësuan vitin e kaluar nga përdorimi në rritje i luftës së informacionit për të minuar demokracinë në mbarë botën, duke rritur rrezikun nga këto dhe kërcënime të tjera dhe duke vënë në rrezik të jashtëzakonshëm të ardhmen e qytetërimit”. [4]

Më 23 janar 2020, Ora u zhvendos në 100 sekonda (1 minutë, 40 sekonda) para mesnatës. Kryetari ekzekutiv i Buletinit, Jerry Brown, tha se "rivaliteti i rrezikshëm dhe armiqësia midis superfuqive rrit gjasat e gabimeve bërthamore... Ndryshimet klimatike thjesht e komplikojnë krizën". [5] Cilësimi "100 sekonda deri në mesnatë" mbeti i pandryshuar në 2021 dhe 2022.

Më 24 janar 2023, Ora u zhvendos në 90 sekonda (1 minutë, 30 sekonda) para mesnatës, që do të thotë se cilësimi aktual i orës është më i afërti që ka qenë ndonjëherë në mesnatë që nga fillimi i saj në 1947. Ky rregullim i atribuohet kryesisht rrezikut të përshkallëzimit bërthamor që doli nga pushtimi rus i Ukrainës. Arsyet e tjera që u përmendën përfshinin ndryshimet klimatike, kërcënimet biologjike si COVID-19 dhe rreziqet që lidhen me dezinformimin dhe teknologjitë përçarëse. [6]

Pritja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ora e Kijametit është bërë një metaforë e njohur botërisht sipas The Two-Way, një blog NPR. [18] Sipas Buletinit, Ora tërheq më shumë vizitorë të përditshëm në faqen e Buletinit se çdo veçori tjetër. [19]

Anders Sandberg i Institutit të Ardhmërisë së Njerëzimit ka deklaruar se "çanta e kërcënimeve" të përziera aktualisht së bashku nga Ora mund të shkaktojë paralizë. Njerëzit mund të kenë më shumë gjasa të kenë sukses në sfida më të vogla, në rritje; për shembull, marrja e hapave për të parandaluar shpërthimin aksidental të armëve bërthamore ishte një hap i vogël por domethënës drejt shmangies së luftës bërthamore. [20] [21] Alex Barasch në Slate argumenton se "Vendosja e njerëzimit në një vigjilencë të lartë të përhershme dhe të përgjithshme nuk është e dobishme kur bëhet fjalë për politikën ose shkencën" dhe kritikon Buletinin për as shpjegimin dhe as përpjekjen për të përcaktuar metodologjinë e tyre. [19]

Psikologu njohës Steven Pinker kritikoi ashpër Orën e Fundit si një marifet politik, duke treguar fjalët e themeluesit të saj se qëllimi i saj ishte "të ruante qytetërimin duke i trembur njerëzit në racionalitet". Ai deklaroi se është jokonsistente dhe nuk bazohet në asnjë tregues objektiv të sigurisë, duke përdorur si shembull të qenit më larg nga mesnata e vitit 1962 gjatë krizës së raketave Kubane sesa në "2007 shumë më të qetë". Ai argumentoi se ishte një shembull tjetër i prirjes së njerëzimit drejt pesimizmit historik dhe e krahasoi atë me parashikimet e tjera të vetëshkatërrimit që mbetën të paplotësuara. [22]

Mediat konservatore shpesh kanë kritikuar Buletinin dhe Orën e Kiametit. Keith Payne shkruan në National Review se Clock mbivlerëson efektet e "zhvillimeve në fushat e testimit bërthamor dhe kontrollit formal të armëve". [23] Tristin Hopper në National Post pranon se "ka shumë gjëra për t'u shqetësuar në lidhje me ndryshimin e klimës", por thotë se ndryshimi i klimës nuk është në të njëjtën ligë me shkatërrimin total bërthamor. [24] Përveç kësaj, disa kritikë e akuzojnë Buletinin se po shtyn një axhendë politike. [20] [24] [25] [26]

Linja kohore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grafiku i Orës së Kijametit, 1947–2023. Pikat më të ulëta në grafik përfaqësojnë një probabilitet më të lartë për katastrofë të shkaktuar nga teknologjia ose mjedisi, dhe pikat më të larta përfaqësojnë një probabilitet më të ulët, sipas mendimit të Buletinit.
Linja kohore e Orës së Kijametit[11]
Viti Minuta deri në mesnatë Koha (24-h) Ndryshimi (minutat) Arsyeja
1947 7 23:53 Vendosja fillestare e Orës së Kijametit.
1949 3 23:57 −4 Bashkimi Sovjetik teston bombën e tij të parë atomike, RDS-1, duke nisur zyrtarisht garën e armëve bërthamore.
1953 2 23:58 −1 Shtetet e Bashkuara testojnë pajisjen e tyre të parë termonukleare në nëntor 1952 si pjesë e Operacionit Ivy, përpara se Bashkimi Sovjetik të ndjekë shembullin me testin Joe 4 në gusht. Kjo mbeti qasja më e afërt e orës deri në mesnatë (e lidhur në 2018) deri në vitin 2020.
1960 7 23:53 +5 Në përgjigje të një perceptimi të rritjes së bashkëpunimit shkencor dhe të kuptuarit publik të rreziqeve të armëve bërthamore (si dhe veprimeve politike të ndërmarra për të shmangur "hakmarrjen masive"), Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik bashkëpunojnë dhe shmangin konfrontimin e drejtpërdrejtë në konfliktet rajonale si p.sh. Kriza e Suezit e vitit 1956, kriza e dytë e ngushticës së Tajvanit e vitit 1958 dhe kriza e Libanit e vitit 1958. Shkencëtarët nga vende të ndryshme ndihmojnë në themelimin e Vitit Ndërkombëtar Gjeofizik, një seri vëzhgimesh shkencore të koordinuara mbarëbotërore midis kombeve aleate me Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Sovjetik, dhe Konferencat Pugwash mbi Shkencën dhe Çështjet Botërore, të cilat lejojnë shkencëtarët sovjetikë dhe amerikanë të ndërveprojnë .
1963 12 23:48 +5 Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruajnë Traktatin e Ndalimit të Pjesshëm të Testeve, duke kufizuar testimet bërthamore atmosferike.
1968 7 23:53 −5 Përfshirja e Shteteve të Bashkuara në Luftën e Vietnamit intensifikohet, zhvillohet Lufta Indo-Pakistaneze e vitit 1965 dhe Lufta Gjashtë Ditore ndodh në 1967. Franca dhe Kina, dy kombe që nuk kanë nënshkruar Traktatin e Ndalimit të Pjesshëm të Testeve, fitojnë dhe testoni armët bërthamore (1960 Gerboise Bleue dhe 1964 596, respektivisht) për të pohuar veten si lojtarë globalë në garën e armëve bërthamore.
1969 10 23:50 +3 Çdo komb në botë, me përjashtime të dukshme të Indisë, Izraelit dhe Pakistanit, nënshkruan Traktatin e Mospërhapjes Bërthamore.
1972 12 23:48 +2 Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruajnë Traktatin e parë të Kufizimit të Armëve Strategjike (SALT I) dhe Traktatin e Raketave Anti-Ballistik (ABM).
1974 9 23:51 −3 India teston një pajisje bërthamore (Buda e buzëqeshur) dhe bisedimet SALT II ngecin. Si Shtetet e Bashkuara ashtu edhe Bashkimi Sovjetik modernizojnë automjete të shumta për rihyrje në mënyrë të pavarur (MIRV).
1980 7 23:53 −2 Fund i paparashikueshëm i bllokimit në bisedimet amerikano-sovjetike me fillimin e Luftës Sovjeto-Afgane. Si rezultat i luftës, Senati i SHBA refuzon të ratifikojë marrëveshjen SALT II.
1981 4 23:56 −3 Ora është rregulluar në fillim të vitit 1981. Lufta sovjetike në Afganistan ashpërson qëndrimin bërthamor të SHBA-së. Presidenti amerikan Jimmy Carter tërheq Shtetet e Bashkuara nga Lojërat Olimpike Verore 1980 në Moskë. Administrata Carter shqyrton mënyrat se si Shtetet e Bashkuara mund të fitojnë një luftë bërthamore. Ronald Reagan bëhet President i Shteteve të Bashkuara, anulon bisedimet e mëtejshme për reduktimin e armëve me Bashkimin Sovjetik dhe argumenton se e vetmja mënyrë për t'i dhënë fund Luftës së Ftohtë është ta fitosh atë. Tensionet midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik kontribuojnë në rrezikun e asgjësimit bërthamor pasi secila prej tyre vendos raketa me rreze të mesme veprimi në Evropë. Rregullimi llogarit gjithashtu krizën e pengjeve të Iranit, Luftën Iran-Irak, testin atmosferik të kokës bërthamore të Kinës, shpalljen e ligjit ushtarak në Poloni, aparteidinAfrikën e Jugut dhe abuzimet e të drejtave të njeriut në të gjithë botën.[27]
1984 3 23:57 −1 Përshkallëzimi i mëtejshëm i tensioneve midis Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik, me luftën e vazhdueshme Sovjeto-Afgane që intensifikoi Luftën e Ftohtë. Raketat balistike të SHBA-së Pershing II me rreze të mesme dhe raketat e lundrimit janë vendosur në Evropën Perëndimore.[28] Ronald Reagan shtyn të fitojë Luftën e Ftohtë duke intensifikuar garën e armëve midis superfuqive. Bashkimi Sovjetik dhe aleatët e tij (përveç Rumanisë) bojkotojnë Lojërat Olimpike të vitit 1984 në Los Anxhelos, si përgjigje ndaj bojkotit të udhëhequr nga SHBA në 1980.
1988 6 23:54 +3 Në dhjetor 1987, Ora u zhvendos tre minuta pas, ndërsa Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruan Traktatin e Forcave Bërthamore me Rreze të Mesme, për të eliminuar raketat bërthamore me rreze të mesme veprimi dhe marrëdhëniet e tyre përmirësohen.[29]
1990 10 23:50 +4 Rënia e Murit të Berlinit dhe e Perdes së Hekurt, së bashku me ribashkimin e Gjermanisë, do të thotë se Lufta e Ftohtë po i afrohet fundit.
1991 17 23:43 +7 Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Sovjetik nënshkruajnë Traktatin e parë për Reduktimin e Armëve Strategjike (START I), dhe Bashkimi Sovjetik shpërbëhet më 26 dhjetor. Kjo është më e largëta nga mesnata që ka qenë Ora që nga fillimi i saj.
1995 14 23:46 −3 Shpenzimet ushtarake globale vazhdojnë në nivelet e Luftës së Ftohtë mes shqetësimeve për përhapjen bërthamore post-sovjetike të armëve dhe fuqisë së trurit.
1998 9 23:51 −5 Si India (Pokhran-II) dhe Pakistani (Chagai-I) testojnë armë bërthamore në një shfaqje agresioni kokë më kokë; Shtetet e Bashkuara dhe Rusia hasin në vështirësi në reduktimin e mëtejshëm të stoqeve.
2002 7 23:53 −2 Pak përparim në çarmatimin bërthamor global. Shtetet e Bashkuara refuzojnë një sërë traktatesh për kontrollin e armëve dhe shpallin synimet e tyre për t'u tërhequr nga Traktati i Raketave Anti-Balistike, mes shqetësimeve për mundësinë e një sulmi terrorist bërthamor për shkak të sasisë së materialeve bërthamore të shkallës së armëve që janë të pasigurta dhe të pallogaritura në mbarë botën. .
2007 5 23:55 −2 Koreja e Veriut teston një armë bërthamore në tetor 2006, ambiciet bërthamore të Iranit, një theks i ri amerikan në dobinë ushtarake të armëve bërthamore, dështimi për të siguruar materialet bërthamore në mënyrë adekuate dhe prania e vazhdueshme e rreth 26,000 armëve bërthamore në Shtetet e Bashkuara dhe Rusi.[30][3] Pas vlerësimit të rreziqeve të paraqitura për qytetërimin, ndryshimi i klimës iu shtua perspektivës së asgjësimit bërthamor si kërcënimi më i madh për njerëzimin.[31]
2010 6 23:54 +1 Bashkëpunimi në mbarë botën për të reduktuar arsenalet bërthamore dhe për të kufizuar efektin e ndryshimeve klimatike.[11] Marrëveshja e New START është ratifikuar nga Shtetet e Bashkuara dhe Rusia dhe tashmë janë planifikuar më shumë negociata për reduktime të mëtejshme në arsenalin bërthamor amerikan dhe rus. Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike e vitit 2009 në Kopenhagë rezulton që vendet në zhvillim dhe ato të industrializuara ranë dakord të marrin përgjegjësinë për emetimet e karbonit dhe të kufizojnë rritjen e temperaturës globale në 2 gradë Celsius.
2012 5 23:55 −1 Mungesa e veprimeve politike globale për të adresuar ndryshimet klimatike globale, rezervat e armëve bërthamore, potencialin për konflikt bërthamor rajonal dhe sigurinë e energjisë bërthamore.[32]
2015 3 23:57 −2 Shqetësime mes mungesës së vazhdueshme të veprimeve politike globale për të adresuar ndryshimet klimatike globale, modernizimin e armëve bërthamore në Shtetet e Bashkuara dhe Rusinë dhe problemin e mbetjeve bërthamore.[33]
2017 2+1/2 23:57:30 1/2

(−30 s)
Komentet e Presidentit të Shteteve të Bashkuara, Donald Trump, mbi armët bërthamore, kërcënimin e një gare të ripërtërirë armësh midis SHBA-së dhe Rusisë dhe mosbesimin e shprehur në konsensusin shkencor mbi ndryshimin e klimës nga administrata Trump.[34][35][36][37][16]
2018 2 23:58 1/2

(−30 s)
Dështimi i liderëve botërorë për t'u marrë me kërcënimet e mundshme të luftës bërthamore dhe ndryshimet klimatike. Kjo është afrimi i tretë më i afërt i orës në mesnatë, që përputhet me atë të vitit 1953.[38] Në vitin 2019, Buletini ripohoi orën "dy minuta deri në mesnatë", duke përmendur ndryshimin e vazhdueshëm klimatik dhe braktisjen e përpjekjeve të SHBA-së nga ana e administratës Trump për të udhëhequr botën drejt dekarbonizimit; Tërheqja e SHBA nga Marrëveshja e Parisit, Plani i Përbashkët Gjithëpërfshirës i Veprimit dhe Traktati i Forcave Bërthamore me Rreze të Mesme; Përpjekjet për modernizimin bërthamor të SHBA-së dhe Rusisë; kërcënimet e luftës së informacionit dhe rreziqe të tjera nga "teknologjitë përçarëse" si biologjia sintetike, inteligjenca artificiale dhe lufta kibernetike.[39]
2020 1+2/3

(100 s)
23:58:20 1/3

(−20 s)
Dështimi i liderëve botërorë për t'u marrë me kërcënimet e shtuara të luftës bërthamore, si përfundimi i Traktatit të Forcave Bërthamore me Rreze të Mesme (INF) midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë, si dhe rritja e tensioneve midis SHBA-së dhe Iranit, së bashku me vazhdimin neglizhimi i ndryshimeve klimatike. Shpallur në njësi sekondash, në vend të minutave; kjo është afrimi i dytë më i afërt i orës në mesnatë, duke tejkaluar atë të 1953 dhe 2018.[40] Buletini përfundoi duke theksuar se çështjet aktuale që shkaktojnë rregullimin janë "situata më e rrezikshme që njerëzimi është përballur ndonjëherë". Në pasqyrat vjetore për 2021 dhe 2022, të publikuara në janar të çdo viti, Buletini e la të pandryshuar përcaktimin e kohës "100 sekonda deri në mesnatë".[41][42][43]
2023 1+1/2

(90 s)
23:58:30 1/6

(−10 s)
Kryesisht - por jo ekskluzivisht - për shkak të pushtimit rus të Ukrainës dhe rritjes së rrezikut të përshkallëzimit bërthamor që rrjedh nga konflikti. Traktati i fundit i mbetur i armëve bërthamore midis Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara, New START, është planifikuar të përfundojë në shkurt 2026.[a] Rusia gjithashtu solli luftën e saj në vendet e reaktorit bërthamor të Çernobilit dhe Zaporizhzhia, duke shkelur protokollet ndërkombëtare dhe duke rrezikuar lëshimin e gjerë të materialeve radioaktive. Koreja e Veriut rifilloi gjithashtu retorikën e saj bërthamore, duke lëshuar një test rakete balistike me rreze të mesme veprimi mbi Japoni në tetor 2022. Kërcënimet e vazhdueshme që vijnë nga kriza klimatike dhe prishja e normave globale dhe institucioneve të ngritura për të zbutur rreziqet që lidhen me teknologjitë e avancuara dhe kërcënimet biologjike si p.sh. pasi edhe COVID-19 kontribuoi në përcaktimin e kohës.[6]

Shiko gjithashtu [Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Rusia pezulloi pjesëmarrjen e saj në traktat në shkurt 2023.[44]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Science and Security Board". Bulletin of the Atomic Scientists (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 16 mars 2017. Marrë më 3 janar 2015.
 2. ^ Stover, Dawn (26 shtator 2013). "How Many Hiroshimas Does it Take to Describe Climate Change?". Bulletin of the Atomic Scientists. Arkivuar nga origjinali më 2013-09-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b "'Doomsday Clock' Moves Two Minutes Closer To Midnight". Bulletin of the Atomic Scientists. 17 janar 2007. Arkivuar nga origjinali më 2013-08-26. Marrë më 6 prill 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b "Doomsday Clock 2019 Time". Bulletin of the Atomic Scientists. 24 janar 2019. Arkivuar nga origjinali më 24 janar 2019. Marrë më 24 janar 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b James, Sara (24 janar 2020). "'If there's ever a time to wake up, it's now': Doomsday Clock moves 20-seconds closer to midnight". ABC News. Australian Broadcasting Corporation. Arkivuar nga origjinali më 24 janar 2020. Marrë më 24 janar 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b c "Doomsday Clock set at 90 seconds to midnight". Bulletin of the Atomic Scientists. 24 janar 2023. Arkivuar nga origjinali më 24 janar 2023. Marrë më 24 janar 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Doomsday Clock moving closer to midnight?". The Spokesman-Review. 16 tetor 2006. Arkivuar nga origjinali më 27 nëntor 2021. Marrë më 28 shkurt 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "The Doomsday Clock". Southeast Missourian. 22 shkurt 1984. Arkivuar nga origjinali më 19 korrik 2021. Marrë më 28 shkurt 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Running the 'Doomsday Clock' is a full-time job. Really". CNN. 26 janar 2018. Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2019. Marrë më 29 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ a b "Doomsday Clock Symposium". Bulletin of the Atomic Scientists. Arkivuar nga origjinali më 2014-07-22. Marrë më 10 shtator 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ a b c d e f "Timeline". Bulletin of the Atomic Scientists. janar 2015. Arkivuar nga origjinali më 24 qershor 2023. Marrë më 9 shkurt 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "A Timeline of Conflict, Culture, and Change". Bulletin of the Atomic Scientists. Arkivuar nga origjinali më 10 tetor 2017. Marrë më 20 qershor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Damage Control: Art and Destruction Since 1950". Hirshhorn Museum and Sculpture Garden. 2013. Arkivuar nga origjinali më 4 nëntor 2013. Marrë më 15 nëntor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "5th Doomsday Clock Symposium". Bulletin of the Atomic Scientists. Arkivuar nga origjinali më 3 gusht 2017. Marrë më 14 shtator 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Doomsday Clock ticks closer to midnight". The Washington Post. 10 janar 2012. Arkivuar nga origjinali më 4 dhjetor 2019. Marrë më 10 janar 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ a b c "The Doomsday Clock Is Reset: Closest To Midnight Since The 1950s". NPR.org. Arkivuar nga origjinali më 27 nëntor 2019. Marrë më 18 prill 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ a b Koran, Laura (25 janar 2018). "'Doomsday clock' ticks closer to apocalyptic midnight". CNN. Arkivuar nga origjinali më 3 nëntor 2019. Marrë më 25 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Doomsday Clock Moves Closer To Midnight, We're 2 Minutes From World Annihilation". The Two-Way. NPR. 25 janar 2018. Arkivuar nga origjinali më 9 dhjetor 2019. Marrë më 29 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ a b Barasch, Alex (26 janar 2018). "What The Doomsday Clock Doesn't Tell Us". Slate Magazine. Arkivuar nga origjinali më 8 mars 2019. Marrë më 29 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ a b Chan, Sewell (2018). "Doomsday Clock Is Set at 2 Minutes to Midnight, Closest Since 1950s". The New York Times. Arkivuar nga origjinali më 4 janar 2020. Marrë më 29 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Is the Doomsday Clock Still Relevant?". Live Science. 24 shkurt 2016. Arkivuar nga origjinali më 2 nëntor 2019. Marrë më 29 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Pinker, Steven (2019). Enlightenment Now: The Case for Reason, Science, Humanism, and Progress. Penguin. fq. 308–11. ISBN 978-0-14-311138-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Precision Prediction". National Review. 18 janar 2010. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2020. Marrë më 29 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ a b "Why the Doomsday Clock is an idiotic indicator the world's media should ignore". National Post. 25 janar 2018. Arkivuar nga origjinali më 2 qershor 2023. Marrë më 29 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Doomsday Clock moves closer to midnight". CBS News. 26 janar 2017. Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2019. Marrë më 29 janar 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "The Famed 'Doomsday Clock' Is Little More Than A Liberal Angst Meter". Investor's Business Daily. 25 janar 2019. Arkivuar nga origjinali më 29 dhjetor 2020. Marrë më 2020-09-26. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Feld, Bernard T. (janar 1981). "The hands move closer to midnight". Bulletin of the Atomic Scientists. 37 (1): 1. Bibcode:1981BuAtS..37a...1F. doi:10.1080/00963402.1981.11458799. ISSN 0096-3402. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "Doomsday Clock at 3'til midnight". The Daily News. 21 dhjetor 1983. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2023. Marrë më 28 shkurt 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ "Hands of the 'Doomsday Clock' turned back three minutes". Reading Eagle. 17 dhjetor 1987. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2023. Marrë më 28 shkurt 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "The North Korean nuclear test". Bulletin of the Atomic Scientists. 2009. Arkivuar nga origjinali më 27 qershor 2009. Marrë më 4 gusht 2009. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ "Nukes, climate push 'Doomsday Clock' forward". NBC News. 15 janar 2012. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2023. Marrë më 15 janar 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ "Doomsday Clock moves to five minutes to midnight". Bulletin of the Atomic Scientists. 14 janar 2013. Arkivuar nga origjinali më 9 korrik 2013. Marrë më 29 qershor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Casey, Michael (22 janar 2015). "Doomsday Clock moves two minutes closer to midnight". CBS News. Arkivuar nga origjinali më 22 janar 2015. Marrë më 23 janar 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Science and Security Board Bulletin of the Atomic Scientists (9 gusht 2011). "It is two and a half minutes to midnight" (PDF). Bulletin of the Atomic Scientists. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2017-01-26. Marrë më 26 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ "Board moves the clock ahead". Press release. 26 janar 2017. Archived from the original on 26 janar 2017. https://web.archive.org/web/20170126160825/http://thebulletin.org/press-release/board-moves-clock-ahead10433. Retrieved 26 janar 2017. 
 36. ^ Holley, Peter; Ohlheiser, Abby; Wang, Amy B. "The Doomsday Clock just advanced, 'thanks to Trump': It's now just 2½ minutes to 'midnight.'". The Washington Post. Arkivuar nga origjinali më 30 qershor 2023. Marrë më 26 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Bromwich, Jonah Engel (26 janar 2017). "Doomsday Clock Moves Closer to Midnight, Signaling Concern Among Scientists". The New York Times. Arkivuar nga origjinali më 26 janar 2017. Marrë më 26 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ Bever, Lindsey; Kaplan, Sarah; Ohlheiser, Abby (25 janar 2018). "The Doomsday Clock is now just 2 minutes to 'midnight,' the symbolic hour of the apocalypse". The Washington Post. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2018. Marrë më 15 janar 2022. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Mecklin, John (24 janar 2019). "A new abnormal: It is still 2 minutes to midnight". Bulletin of the Atomic Scientists. Arkivuar nga origjinali më 24 janar 2019. Marrë më 24 janar 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ Griffin, Andrew (23 janar 2020). "Doomsday clock: Humanity closer to annihilation than ever before, scientists say; Clock is now set to 100 seconds to midnight, experts announce". The Independent (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 23 janar 2020. Marrë më 15 janar 2022.
 41. ^ "Current Time". Bulletin of the Atomic Scientists (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 31 korrik 2022. Marrë më 2020-12-07.
 42. ^ "2021 Doomsday Clock Statement" (PDF). Bulletin of the Atomic Scientists. 27 janar 2021. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2021-01-27. Marrë më 9 mars 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "2022 Doomsday Clock Statement". Bulletin of the Atomic Scientists. 20 janar 2022. Arkivuar nga origjinali më 20 janar 2022. Marrë më 9 mars 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Sanger, David E. (2023-02-21). "Putin's Move on Nuclear Treaty May Signal End to Formal Arms Control". The New York Times (në anglishte amerikane). ISSN 0362-4331. Arkivuar nga origjinali më 5 qershor 2023. Marrë më 2023-02-22.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]