Provincat e Finlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Provincat e Finlandës

Ndërmjet viteve 1634 dhe 2009, Finlanda është administruar si disa provinca (finlandisht: läänit, suedisht: län). Autoritetet provinciale ishin pjesë e degës ekzekutive të qeverisjes qendrore, dhe jo e zgjedhur drejtpërdrejtë. Sistemi fillimisht u krijua në vitin 1634. Përbërjen e saj ka ndryshuar në mënyrë drastike në vitin 1997, kur numri i provincave u zvogëlua nga dymbëdhjetë në gjashtë. Kjo në mënyrë efektive i bëri ato njësi të pastra administrative, sikundër kufijtë gjuhësor dhe kulturor nuk ndiqnin më kufijtë e provincave. Provincat u shfuqizuan përfundimisht në fund të vitit 2009.

Provincat në të kaluarën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 1634, administratat e provincave janë krijuar në Suedi edhe në Finlandë, e cila ka qenë pjesë e Suedisë deri në vitin 1809. Pesë provinca janë tani në Finlandë, disa prej këtyreve janë pjesë të Rusisë.

Numri i hartës Emri në shqip Emri në filandisht Emri në suedisht Qyteti Data Shënimet
1 Provinca Turku dhe Pori Turun ja Porin lääni Åbo och Björneborgs län Turku 1634–1997 • një nga krahinat origjinale janë formuar në vitin 1634, edhe pse pjesët janë ndarë atëherë
14 Provinca Nyland dhe Tavastehus Uudenmaan ja Hämeen lääni Nylands och Tavastehus län Helsinki / Hämeenlinna 1634–1831 • një nga krahinat origjinale janë formuar në vitin 1634
18 Province of Ostrobothnia Pohjanmaan lääni Österbottens län Oulu / Vaasa 1634–1775 • një nga krahinat origjinale janë formuar në vitin 1634
20 Provinca Viborg dhe Nyslott Viipurin ja Savonlinnan lääni Viborgs och Nyslotts län Vyborg 1634–1721 • një nga krahinat origjinale janë formuar në vitin 1634
21 Provinca Kexholm Käkisalmen lääni Kexholms län Kexholm 1634–1721 • një nga krahinat origjinale janë formuar në vitin 1634
19 Provinca Kymmenegård and Nyslott Savonlinnan ja Kymenkartanon lääni Kymmenegårds och Nyslotts län Lappeenranta 1721–1747 •ish-provincë së Viborg dhe Nyslott
17 Provinca Savonia dhe Kymmenegård Kymenkartanon ja Savon lääni Savolax och Kymmenegårds län Loviisa 1747–1775 • ish-provincë së Kymmenegård dhe Nyslott
4 Provinca Vaasa Vaasan lääni Vasa län Vaasa 1775–1997 • u nda nga Provinca Ostrobothnia
• u bashkua me Provincën e Finlandës Perëndimore
10 Provinca Oulu Oulun lääni Uleåborgs län Oulu 1775–2009 • u nda nga Provinca Ostrobothnia
15 Provinca Kymmenegård Kymenkartanon lääni Kymmenegårds län Heinola 1775–1831 • u nda nga Provinca Savonia dhe Kymmenegård
16 Provinca Savonia dhe Karelia Savon ja Karjalan lääni Savolax och Karelens län Kuopio 1775–1831 • u nda nga Provinca Savonia dhe Kymmenegård
13 Provinca Viipuri Viipurin lääni Viborgs län Vyborg 1812–1947
2 Provinca Uusimaa Uudenmaan lääni Nylands län Helsinki 1831–1997 • u nda nga Provinca Nyland dhe Tavastehus
• u bashkua me Provincën e Finlandë Jugore
3 Provinca Häme Hämeen lääni Tavastehus län Hämeenlinna 1831–1997 • u nda nga Provinca Nyland dhe Tavastehus
• u bashkua me Provincën e Finlandë Jugore dhe me Finlandën Perëndimore
6 Provinca Mikkeli Mikkelin lääni St. Michels län Mikkeli 1831–1997 • ish-provincë së Kymmenegård
• u bashkua me Provincën e Finlandën Lindore dhe me Finlandën Jugore
8 Provinca Kuopio Kuopion lääni Kuopio län Kuopio 1831–1997 • ish-provinë së Savonias dhe Karelia
• u bashkua me Provincën me Finlandën Lindore
12 Provinca Åland Ahvenanmaan lääni Ålands län Mariehamn 1918–2009
25 Provinca Petsamo Petsamon lääni Petsamo län Pechenga 1921–1921 • e fituar nga Rusia Sovjetike
• u bashkua me Provincën e Oulus
• e gjithë zona e ish-provincës së Pechanga është humbur në Bashkimin Sovjetik në Luftën e Dytë Botërore
11 Provinca Lapland Lapin lääni Lapplands län Rovaniemi 1938–2009 • u nda nga Provinca Oulu
5 Provinca Kymi Kymen lääni Kymmene län Kouvola 1945–1997 • formuar nga ana e Provincës së Viipuri që mbeti në anën finlandeze të kufirit me Rusinë
• u bashkua me Provincën e Finlandës Jugore
7 Provinca e Finlandës Qendrore Keski-Suomen lääni Mellersta Finlands län Jyväskylä 1960–1997 • u nda nga Provinca Vaasa, Häme, Mikkeli dhe Kuopio
• u bashkua me Provincën e Finlandës Perëndimore
9 Provinca e Karelisë Veriore Pohjois-Karjalan lääni Norra Karelens län Joensuu 1960–1997 • u nda nga Provinca Kuopio
• u bashkua me Provincën e Finlandës Lindore
22 Provinca e Finlandës Jugore Etelä-Suomen lääni Södra Finlands län Hämeenlinna 1997–2009 • u bashkua me Provincën e Uusimaa, Kymi, Häme (pjesë) dhe Mikkeli (pjesë)
23 Provinca e Finlandës Perëndimore Länsi-Suomen lääni Västra Finlands län Turku 1997–2009 • u bashkua nga Provinca Turku and Pori, Vaasa, Central Finland dhe Häme (pjesë)
24 Provinca e Finlandës Lindore Itä-Suomen lääni Östra Finlands län Mikkeli 1997–2009 • u bashkua nga Provinca Kuopio, Northern Karelia dhe Michelle

Provincat e Finlandës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

No. Stema Provincat Emri në finlandisht dhe në
suedisht
Qyteti Qyteti më i madh Popullsia (2003) Sipërfaqja (km²) Provicat e Bashkuara (1997)
1.
Finlanda Jugore Etelä-Suomen lääni
Södra Finlands län
Hämeenlinna
Tavastehus
Helsinki 2,116,914 34,378 Uusimaa, Kymi, Häme
2.
Finlanda Perëndimore Länsi-Suomen lääni
Västra Finlands län
Turku
Åbo
Tampere 1,848,269 74,185 Vaasa, Turku-Pori, Finlanda Qendrore, Häme
3.
Finlanda Lindore Itä-Suomen lääni
Östra Finlands län
Mikkeli
S:t Michel
Kuopio 582,781 48,726 Kuopio, Karelia Veriore, Mikkeli
4.
Oulu Oulun lääni
Uleåborgs län
Oulu
Uleåborg
Oulu 458,504 57,000 S'ka ndryshim
5.
Lapland Lapin lääni
Lapplands län
Rovaniemi
Rovaniemi
Rovaniemi 186,917 98,946 S'ka ndryshim
6.
Åland[a] Ahvenanmaan lääni
Ålands län[b]
Mariehamn[b]
Maarianhamina
Mariehamn 26,000 6,784 S'ka ndryshim