Jump to content

Sava Shtedimlija

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Savo M. Štedimlija

Sava Shtedimlija (malazezisht: Савић Марковић Штедимлија Savić Marković Štedimlija, 12 janar 1906 – 25 janar 1971) ishte një shkrimtar malazez. Ai studioi historinë e Kroacisë dhe ishte bashkëpunëtor i Institutit Leksikografik në Zagreb. Gjatë jetës së tij, ai shkroi më shumë se 20 libra dhe një sërë artikujsh, si dhe punoi si kritik letrar. Štedimlija njihet gjithashtu si kryeredaktor i botimeve që promovojnë Kishën Ortodokse Kroate të regjimit ustash.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtedimlija lindi në Stijena Piperska, një fshat i vogël i malësisëPiperit afër PodgoricësPrincipatën e Malit të Zi. Ndoqi gjimnazinLeskovc dhe u transferua në Zagreb në vitin 1930. Atje ai punoi si gazetar dhe shkrimtar i cili botoi artikuj dhe recensione të shumta për letërsinë, politikën dhe historinë në gazeta dhe revista periodike. Artikujt e Shtedimlijas mbi historinë malazeze ankoheshin për pavarësinë e humbur të Mbretërisë së Malit të Zi pas Kuvendit të Podgoricës në vitin 1918, dhe artikujt e tij mbi politikën e brendshme të Mbretërisë së Jugosllavisë u ndikuan nga nacionalizmi kroat i asaj kohe.

Në vitin 1941, pas ndryshimeve politike në Ballkan, ai themeloi Komitetin Kombëtar Malazez të Shtetit të Pavarur të Kroacisë dhe një vit më vonë, ai u bë kryeredaktor i botimeve që promovonin kishën ortodokse kroate të regjimit ustash. Në fund të vitit 1944 ai u arratis në Ostmark të Gjermanisë naziste, në vitin 1945 u arrestua në zonën sovjetike të Austrisë dhe u deportua në një GulagBRSS. Pas dhjetë vitesh burg, ai u kthye në RSF Jugosllavi në vitin 1955, u ndoq penalisht për bashkëpunim fashist dhe u dënua me 8 vjet burg për veprimtarinë e tij politike gjatë luftës. Në vitin 1959, ai u lirua tashmë me kusht që të pranonte ndalimin e botimit të veprave nën emrin e tij. Në vitet 1960 ishte anëtar i Institutit Leksikografik Jugosllav derisa u tërhoq në jetën private. Saviq Markoviq Shtedimlija vdiq në vitin 1971 dhe u varros në varrezat Mirogoj të Zagrebit.[1] [2]

Botime historiografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai botoi teorinë e tij qendrore mbi origjinën e malazezëve për herë të parë në librat e tij "Kroacia e kuqe " dhe "Bazat e nacionalizmit malazez" të vitit 1937.

Ai shpjegoi në teorinë e tij të skajshme se malazezët ishin pasardhës të "popullit kroat", i cili më pas do të ishte vendosur në territorin e vjetër malazez të Kroacisë së Kuqe. Prandaj, sipas tij, gjuha malazeze do të ishte "por një dialekt i kroatishtes". Pika e fundit e kësaj teorie rezultoi në pohimin e tij se popullsia ishte serbizuar gradualisht gjatë shekujve në vijim. Kjo teori nuk ishte ideja origjinale e SHtedimlijas, por rrënjët e saj ideologjike shkojnë prapa në fund të shekullit të 19-të në historinë intelektuale të irredentizmit kroat.[3]

Bibliografi e zgjedhur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gorštačka krv: Crna Gora 1918-1928 ( Gjaku i malësorit : Mali i Zi 1918–1928), Beograd 1928.
 • Školovanje crnogorske omladine (Arsimi i rinisë malazeze), Zagreb 1936.
 • Crna Gora u Jugosllaviji (Mali i Zi në Jugosllavi), Zagreb 1936.
 • Crvena Hrvatska ( Kroacia e Kuqe ), Zagreb 1937.
 • Osnovi crnogorskog nacionalizma (Bazat e nacionalizmit malazez ), Zagreb 1937.
 • Rusia i Balkan (Rusia dhe Ballkani), Zagreb 1937.
 • Crnogorsko pitanje (Çështja malazeze), Zagreb 1941
 • Auf dem Balkan (gjermanisht; Në Ballkan), Zagreb 1943.
 • Verschwörungen gegen den Frieden (gjermanisht; Komplotet kundër paqes), Zagreb 1944.
 • Partizani o sebi: izvorni dokumenti o političkom podrijetlu partizana io njihovom prebacivanju iz inozemstva na području Nezavisne Države Hrvatske ( Partizanët rreth vetes: Dokumentet origjinale mbi origjinën politike të partizanëve dhe transferimin e tyre në territorin e pavarur të Kroacis;), Zagreb 1944.
 • Deset godina u gulagu (Dhjetë vjet në gulag), Matica crnogorska, Podgoricë 2004. [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Biography on the Website by Miroslav Krleža Institute of Lexicography, Retrieved on 2017-05-11.
 2. ^ Grave 212gi-II-106, Gradska groblja Zagreb, Retrieved on 2017-05-11.
 3. ^ Savić Marković Shtedimlija, Osnovi crnogorskog nacionalizma, Putovi, Zagreb 1937, p. 38-46,125-127.
 4. ^ Bibliography at National Library of Croatia