Jump to content

Nacionalizmi malazez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Malit të Zi

Nacionalizmi malazez (malazezisht: Crnogorski nacionalizam) është nacionalizmi që pohon se malazezët janë një komb i pavarur dhe që promovon unitetin kulturor të malazezëve. [1]

Nga fillimi i shekullit të 18-të, popullsia e Malit të Zi u nda midis varianteve të nacionalizmit malazez dhe serb . [1] Për dallim nga nacionalizmi serb, i cili thekson karakterin etnik serb të malazezëve, nacionalizmi malazez thekson të drejtën e malazezëve për ta përcaktuar veten si një komb unik, jo thjesht si një degë e serbëve . [2]

Tubim patriotik malazez

Nacionalizmi malazez u bë një çështje kryesore politike në Luftën e Parë Botërore kur u ngrit një përçarje midis fiseve të Malit të Zi lidhur me planet për bashkimin e Malit të Zi me Mbretërinë e Serbisë, midis fiseve të Gjelbër pro-pavarësisë, që përfshinte Mbretin e Malit të Zi në mesin e tyre, kundrejt atyre probashkimit fiset e bardha. [3] Etnia malazeze u njoh nga qeveria komuniste e Jugosllavisë në vitet 1960 edhe pse ishte deklaruar më parë. [1]

Gjatë shpërbërjes së Jugosllavisë në fillim të viteve 1990, Presidenti i Malit të Zi Momir Bulatović mbështeti unitetin dhe aleancën me Serbinë, si dhe mbështetjen e pretendimeve irredentiste ndaj Dubrovnikut dhe territorit në Hercegovinë që ai deklaroi se ishin historikisht pjesë e Malit të Zi. [4] Revista serbe Epoha në vitin 1991 deklaroi se nëse boshnjakët e Bosnje dhe Hercegovinës donin të shkëputeshin nga Jugosllavia, Hercegovina Lindore duhet t'i jepej Malit të Zi. Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë deklaroi se udhëheqja serbe dhe malazeze gjatë rrethimit të Dubrovnikut u përpoqën të aneksonin Dubrovnikun së bashku me "rajonet bregdetare të Kroacisë midis qytetit të Neum, Bosnje dhe Hercegovinë, në veriperëndim dhe malazez. kufiri në juglindje" me Malin e Zi. [5]

Pas vitit 1998, qeveria e Malit të Zi e udhëhequr nga Milo Gjukanoviq kërkoi autonomi më të madhe brenda Republikës Federale të Jugosllavisë . [1] Në vitin 2006, një shumicë prej pak më shumë se 55% e qytetarëve malazezë votuan në favor të pavarësisë nga bashkimi shtetëror me Serbinë . Nacionalizmi bashkëkohor malazez citon se një kulturë e pavarur malazeze e ndarë nga kultura serbe u ngrit pasi Serbia u pushtua nga Perandoria Osmane në shekullin e 14-të, ndërsa Mali i Zi mbeti i pavarur për shumë vite. [3]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krijimi i Jugosllavisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jovan Plamenac

lider politik i të Gjelbërve malazezë .

Krsto Popoviq ,
komandant i të Gjelbërve malazezë.

Nacionalizmi malazez fillimisht u ngrit fuqishëm pas Luftës së Parë Botërore, kur malazezët u ndanë nëse do të bashkoheshin me Mbretërinë e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve ( Jugosllavi ) nën dinastinë Karagjorgjeviç . Qeveria malazeze në vitin 1917 ra dakord të bashkonte Malin e Zi në një federatë sllave të jugut, megjithatë një grup politik i njohur si të Gjelbrit që përfshinte Mbretin e Malit të Zi dhe disa fise të fuqishme kundërshtuan bashkimin dhe mbrojtën një shtet të pavarur malazez. Fraksioni pro bashkimit ishin të bardhët, të cilët dëshironin bashkimin e Malit të Zi me Serbinë. [3]

Grindja midis të Gjelbërve anti-Karagjorgjeviç dhe të Bardhëve pro-Karagjorgjeviç për bashkimin e Malit të Zi me Jugosllavinë vazhdoi dhe u përshkallëzua në vitet 1920. Të Gjelbrit u tërbuan me shpërbërjen e dinastisë malazeze Petroviq në favor të dinastisë serbe Karagjorgjeviç. Në përgjigje të dominimit të perceptuar serb mbi Malin e Zi, të Gjelbërit filluan disa revolta në vitet 1920. [3]

Jugosllavia ndërmjet luftërave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mali i Zi zotëronte pak pushtet dhe kishte pak ndikim në Mbretërinë e re të Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve. Pushteti po përqendrohej në Beograd dhe ishte larguar nga Cetinja, e cila ishte kthyer në statusin e parëndësisë provinciale. Kuvendi i Podgoricës, Kryengritja e Krishtlindjeve dhe humbja e institucioneve dhe simboleve të shtetësisë së Malit të Zi kishin shkaktuar kolektivisht ankesa të mëdha dhe vendimi i mbretit Aleksandër për ta vendosur kishën malazeze nën juridiksionin e patriarkut serb në Beograd ishte një fyerje e mëtejshme për krenarinë malazeze. Periudha e hershme e pasluftës u karakterizua nga lufta intensive e armatosur brenda Malit të Zi, margjinalizimi ekonomik dhe formimi i partive të reja politike. Të Gjelbrit e kanalizuan mbështetjen e tyre drejt dy burimeve – Partisë Federaliste Malazeze dhe Partisë Komuniste të Jugosllavisë në zhvillim. [2]

Partia Federaliste Malazeze ishte e vetmja organizatë politike në Mal të Zi që nuk e kishte selinë e saj në Beograd. Teoricieni i partisë, Sekula Drljević, promovoi idetë e një etnie të veçantë malazeze (ide që u bënë më ekstreme gjatë viteve 1930), duke argumentuar se malazezët ishin me origjinë ilire në krahasim me prejardhjen sllave dhe se mentaliteti serb dhe malazez ishin aq të ndryshëm sa të ishin i papajtueshëm. [2] Ai shkroi:

Racat janë bashkësi gjaku, ndërsa njerëzit janë krijesa të historisë. Me gjuhën e tyre populli malazez i përket komunitetit gjuhësor sllav. Me gjakun e tyre, megjithatë, ata i përkasin [popujve dinarikë]. Sipas shkencës bashkëkohore të racave evropiane, popujt [dinarikë] e kanë prejardhjen nga ilirët. Prandaj, jo vetëm farefisnia, por identiteti i formave të caktuara kulturore midis popujve dinarikë, që nga shqiptarët e deri te tirolozët e jugut, të cilët janë ilirë të gjermanizuar. [6]

Sekula Drljeviq Sava Shtedimlija

Megjithatë, ishte Partia Komuniste ajo që depërtoi në jetën politike malazeze. Më e rëndësishmja, komunistët malazezë hoqën dorë nga angazhimi i tyre fillestar ndaj unitarizmit jugosllav, në vend të kësaj duke përqafuar parimin e vetëvendosjes së Leninit . Kështu, partia komuniste malazeze filloi luftën e saj për një " Republikë të pavarur Sovjetike të Malit të Zi si pjesë e Federatës së ardhshme Ballkanike". Partia tërhoqi mbështetjen e shumë të Gjelbërve dhe, në zgjedhjet e vitit 1920, fitoi 37.99 për qind të votave popullore në Mal të Zi, gjë që do të ndikonte në angazhimin e saj të mëvonshëm për të njohur malazezët si një komb më vete. Megjithatë, ajo u shpall jashtë ligjit në vitin 1921 dhe nuk ishte në gjendje të vazhdonte aktivitetet e saj politike përmes kanaleve demokratike. [2] Partia i njohu zyrtarisht malazezët si një komb të shtypur në Kongresin e tyre të 4-të në Dresden . [7]

Demokracia po dëshmohej të ishte e pafuqishme në Jugosllavi dhe mbreti Aleksandër vendosi diktaturën e 6 janarit në 1929, pas një serie ngjarjesh të zymta, duke përfshirë vrasjen në parlament të liderit të Partisë Fshatare Kroate Stjepan Radiç në qershor 1928. Me qëllim të zbutjes së krizës politike në rritje, Aleksandri pezulloi kushtetutën, ndaloi partitë politike dhe vendosi qeverinë e tij. Shumë politikanë të opozitës u arrestuan dhe u burgosën, duke shërbyer për të izoluar më tej jo-serbët e Jugosllavisë. Në përpjekje për të krijuar një identitet të mirëfilltë jugosllav, të gjitha ndjenjat nacionaliste u shtypën dhe jugosllavizmi u imponua në mënyrë agresive nga lart. Mali i Zi pushoi së ekzistuari si term gjeografik, territori i tij u përfshi në masë të madhe në Zeta Banovina . Pas vrasjes së mbretit Aleksandër në 1934 dhe Marrëveshjes Cvetkoviç-Maçek në 1939, Partia Federaliste Malazeze e mbështeti marrëveshjen, duke besuar se kjo do të çonte në pavarësi më të madhe për Malin e Zi. Megjithatë, një status i tillë si ai i arritur nga kroatët me Banovinën e Kroacisë, do të dështonte të materializohej për malazezët. [2]

Lufta e Dytë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas Luftës së Prillit dhe pushtimit të Jugosllavisë nga forcat e Boshtit, Partia Federaliste Malazeze nacionaliste ofroi të bashkëpunonte me fashistët italianë, duke kërkuar një "Malin e Zi të Madh" nga lumi NeretvaHercegovinë në Mata në Shqipëri; do të përfshinte gjithashtu Metohinë dhe Sanxhakun . Një " Mbretëri e Malit të Zi " shumë më e vogël u shpall në Asamblenë e Ditës së Shën Pjetrit më 12 korrik 1941, me pretendimet territoriale të ustashëve dhe shqiptarëve që favorizoheshin relativisht më shumë nga nazistët . Nipi i mbretit Nikolla I dhe pasardhësi i fronit, Princi Michael i Malit të Zi, u ftua të ishte Mbreti i tij dhe kreu i shtetit kukull, por ai refuzoi me forcë duke pretenduar se nuk do të bashkëpunonte me nazistët. Mali i Zi i rivendosur humbi Rrafshin e Dukagjinit dhe trojet e tij lindore ndaj Shqipërisë së Madhe, por arriti të fitojë pjesën serbe të Sanxhakut. Të gjitha partitë e tjera politike u shpallën të jashtëligjshme dhe u shpall një diktaturë nën sundimin e Sekula Drljeviqit nën mbrojtjen italiane. Një numër i anëtarëve të Partisë Federale malazeze, me në krye Novica Radoviqin, e kundërshtuan këtë vendim, sepse nuk u pranuan pretendimet territoriale dhe nuk arriti të rivendoste dinastinë Petroviq-Njegosh . [8]

Vetëm një ditë pasi u shpall shteti kukull i Malit të Zi, partizanët organizuan Kryengritjen e 13 korrikut dhe Ushtria Federaliste Malazeze shkoi në mërgim. Ai u riorganizua në Zagreb, kryeqyteti i Shtetit të Pavarur të Kroacisë, pasi Këshilli Shtetëror i Malit të Zi synonte të krijonte përfundimisht një shtet të pavarur dhe të madh kombëtar të popullit malazez. Ajo u lidh me ustashët dhe ndihmoi regjimin e tyre.

Në vitin 1945, Partia Federaliste Malazeze formoi Ushtrinë e saj Popullore Malazeze nga ish çetnikët e udhëhequr nga Pavle Gjurishiq, i cili theu besnikërinë e tij ndaj Drazha Mihailović-it dhe donte të tërhiqej në Slloveni në këmbim të njohjes nominale të lëvizjes së Drljevićit. Megjithatë, kjo aleancë midis Drljevićit dhe Đurišićit ishte jetëshkurtër dhe përfundoi me Betejën e Fushës së Lijevçes midis trupave ustash dhe Gjurishiq. Me fitoren e afërt të Aleatëve në 1945, Partia Federaliste Malazeze u shpërnda, duke u tërhequr me bashkëpunëtorët e tjerë të Boshtit në fund të vitit 1945 pasi ushtria e saj malazeze u kthye kundër saj.

Jugosllavia Socialiste[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas Luftës së Dytë Botërore dhe ngritjes së partizanëve jugosllavë në pushtet në Jugosllavi nën Josip Broz Tito, nacionalizmi malazez u qetësua për tridhjetë vjet si rezultat i përpjekjeve të qeverisë së Jugosllavisë për të qetësuar malazezët. Përpjekje të tilla përfshinin: krijimin e një republike përbërëse të Malit të Zi brenda federatës jugosllave, njohjen e një kombësie malazeze, sponsorizimin e zhvillimit industrial të ekonomisë së mëparshme rurale të Malit të Zi, duke ofruar ndihmë financiare për Malin e Zi që ishte më i varfëri nga gjashtë republikat përbërëse dhe duke përfshirë të konsiderueshme numri i malazezëve brenda shërbimit civil. Nacionalizmi malazez u ngrit përsëri si një lëvizje nga viti 1966 deri në vitin 1967 kur filloi një përpjekje për të ringjallur kishën e veçantë ortodokse malazeze . [3]

Pas vdekjes së Titos në vitin 1980, nacionalizmi në Mal të Zi dhe gjetkë në Jugosllavi u rrit. Duke filluar nga viti 1981, nacionalizmi malazez u forcua me mbështetësit e tij që kërkonin më shumë autonomi për Malin e Zi brenda Jugosllavisë, megjithatë një goditje e qeverisë kundër nacionalistëve malazezë midis viteve 1982 dhe 1984 mbyti përpjekjet e lëvizjes nacionaliste. [3]

Nacionalizmi bashkëkohor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flamuri i të Gjelbërve malazezë, i përdorur gjerësisht nga nacionalistët malazezë.

Gjatë rënies së komunizmit dhe shpërbërjes së Jugosllavisë nga viti 1989 deri në 1991, SR Mali i Zi dhe qeveria e tij komuniste u gjendën në një trazirë. Ngritja në pushtet e Momir Bullatoviçit, i cili mbështeti presidentin serb Slobodan Millosheviç dhe bashkimin me Serbinë, prishi përpjekjet e fiseve disidente për ta larguar Malin e Zi nga Serbia. Pas shpërbërjes së Jugosllavisë në vitin 1991, qeveria malazeze vazhdoi të mbështeste unitetin me Serbinë dhe ushtarët malazezë morën pjesë në luftërat kundër republikave të shkëputura. [3] Gjatë Luftërave Jugosllave, Presidenti i Malit të Zi Bulatoviç u përpoq të kënaqte fraksionet nacionaliste malazeze dhe serbe në Mal të Zi duke mbështetur pretendimet irredentiste malazeze ndaj Dubrovnikut dhe Hercegovinës që ai deklaroi se ishin historikisht pjesë e Malit të Zi. [9] Serbët e Hercegovinës Lindore kanë lidhje të forta kulturore me banorët e Hercegovinës së Vjetër në Mal të Zi. [2] Ushtarët rezervistë serbë dhe malazezë nga APJ hynë në Hercegovinë në shtator 1991 në përgatitje për një sulm në Dubrovnik. Shumë malazezë në atë kohë mbështetën synimin irredentist të bashkimit të Dubrovnikut me Malin e Zi. [10] Gjatë Luftërave Jugosllave, kryeministri malazez Milo Gjukanoviq, atëherë një mbështetës i Presidentit Bullatoviç dhe bashkimit me Serbinë, mbështeti pretendimet irredentiste ndaj Kroacisë, duke pretenduar se kufijtë e Malit të Zi të pas Luftës së Dytë Botërore (kufijtë aktualë të Malit të Zi) ishin projektuar nga "gjysmë hartografë të aftë bolshevikë" dhe Gjukanoviç deklaroi se Mali i Zi duhet "të përcaktojë njëherë e përgjithmonë linjat e demarkacionit kundrejt kroatëve". [2]

Milo Gjukanoviq Ranko Krivokapiq

Pakënaqësia me dominimin e perceptuar nga qarqet serbe rezultoi që nacionalizmi malazez të shndërrohej në një lëvizje të fortë në Mal të Zi. Referendumi i vitit 1992 u mbajt për të përcaktuar nëse malazezët duhet të mbeten të bashkuar me Serbinë apo të jenë të pavarur, duke rezultuar në 96.82 përqind të malazezëve që preferojnë të qëndrojnë në një bashkim me Serbinë kundrejt 3.18 përqind që preferojnë pavarësinë. Frustrimi me bashkimin me Serbinë u rrit në vitet 1990 si përgjigje që RF Jugosllavia u bë një paria ndërkombëtare për shkak të përfshirjes së saj në Luftërat Jugosllave, dhe zhgënjimi për nacionalistët serbë që e mohonin kulturën malazeze si një nën-sekt të kulturës serbe. Deri në vitin 1997 shumica e malazezëve dëshironin lidhje më të lirshme me Serbinë dhe marrëdhënie më të ngushta me Bashkimin Evropian . Në zgjedhjet presidenciale të vitit 1997, kryeministri malazes Milo Gjukanoviç kishte braktisur mbështetjen e tij të mëparshme për unitetin malazez me Serbinë dhe kishte konkurruar kundër Presidentit pro-serb Bulatoviç. Zgjedhja e Milo Gjukanoviqit si President i Malit të Zi në vitin 1998 rezultoi në ngjitjen në pushtet të një qeverie nacionaliste malazeze dhe një ndryshim rrënjësor të qëndrimit nga qeveria malazeze ndaj qeverisë serbe të Slobodan Millosheviçit. Ngjashëm me dhunën midis të Gjelbërve dhe të Bardhëve pas Luftës së Parë Botërore, u zhvilluan konfrontime të dhunshme midis mbështetësve të Gjukanoviçit dhe Presidentit pro-unitetit Bulatoviç. Qeveria malazeze refuzoi të mbështeste veprimet e qeverisë federale në Luftën e Kosovës të vitit 1999 dhe qeveria malazeze deklaroi zyrtarisht neutralitetin e saj në konflikt, duke rezultuar në forcat e NATO-s që i përqendruan sulmet ajrore vetëm në Serbi, megjithëse disa objektiva ushtarake federale në Mal të Zi u goditën. [3]

James Minahan pohon se shkaqet që rezultuan në zhvillimin e nacionalizmit bashkëkohor malazez datojnë që nga mesi i shekullit të 14-të, kur Mali i Zi u bë për herë të parë një shtet sovran. Ndërsa malazezët janë konsideruar si një nëngrup i serbëve, pavarësia e Malit të Zi gjatë periudhës së sundimit osman mbi Serbinë rezultoi në shfaqjen e një kulture thellësisht të ndryshme në Mal të Zi në krahasim me Serbinë. Mali i Zi në këtë kohë u zhvillua në një shoqëri luftëtarësh fisnore që ishte krejt ndryshe nga kultura e Serbisë së kontrolluar nga osmanët. [3]

Subjektet politike nacionaliste malazeze[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Secesionizmi gjuhësor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ideja e një gjuhe të standardizuar malazeze të ndarë nga ajo serbe u shfaq pas shpërbërjes së Jugosllavisë, përmes ithtarëve të pavarësisë malazeze nga Bashkimi Shtetëror . [11] Deri në vitin 1993, një numër intelektualësh malazezë pohonin se malazezishtja ishte një gjuhë më vete dhe se duhej të njihej si e tillë. Aspekti qendror i këtij pretendimi ishte se gjuha malazeze kërkon përdorimin e tre tingujve shtesë (dhe kështu karaktere), dhe se për këtë arsye alfabeti malazez përbëhet nga 33 karaktere, në krahasim me 30 që përdoren në alfabetin serb, bosnjan dhe kroat. . Në vitin 1994, Qendra Malazeze PEN publikoi Deklaratën e saj mbi Rrezikimin e Kulturës, Popullit dhe Shtetit Malazez, pretendimi kryesor i së cilës ishte të nënvizonte atë që ajo argumentonte ishte tentativa për asimilimin dhe shkatërrimin e të gjitha aspekteve të identitetit kulturor malazez. Në nenin 5 të deklaratës thuhet se, “Kushtetuta, ndër të tjera, serbishten e shpall si gjuhë të malazezëve, pavarësisht se gjuha malazeze ka historinë dhe konfirmimin e saj në letërsi”. Ata argumentuan se gjuha malazeze përshkruhet në kushtetutë si serbishtja e dialektit ijekavian, ishte vetëm një nga shembujt e shumtë të margjinalizimit të identitetit malazez. Në qendër të këtij argumenti ishte pretendimi se gjuha malazeze, pavarësisht se ishte baza për gjuhët serbe, kroate, bosnjane dhe malazeze, ishte shkatërruar kryesisht nga Beogradi dhe Zagrebi, të cilët kishin imponuar standardin serbo-kroat, pas Marrëveshjes së Novi Sadit në vitin 1954. [2]

Gjatë regjistrimit të popullsisë në vitin 2003 në Mal të Zi, çështja e gjuhës malazeze ishte e diskutueshme dhe e debatuar ashpër. Në mars të vitit 2004, këshilli arsimor malazez propozoi ndryshimin e gjuhës zyrtare të republikës nga serbishtja në gjuha amtare (maternji jezik). Propozimi shkaktoi zemërim në mesin e serbëve etnikë, të cilët e panë atë si një përpjekje nga qeveria malazeze për të margjinalizuar aspektet e identitetit serb. Jevrem Brković, president i Akademisë Dokleane të Shkencave dhe Arteve, përshëndeti përpjekjet për të ndryshuar emrin e gjuhës si një "fazë kalimtare për vendosjen e gjuhës malazeze në kushtetutën e republikës". [2]

Kushtetuta e Malit të Zi nga viti 2007 thotë se malazezishtja është gjuha zyrtare e vendit, ndërsa gjuha shqipe, bosnjane, kroatishtja dhe serbishtja janë gjuhë në përdorim zyrtar. [12]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Banac, Ivo (1984). The National Question in Yugoslavia: Origins, History, Politics. Ithaca, New York: Cornell University Press. ISBN 978-0-8014-9493-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Minahan, James (2002). Encyclopedia of the Stateless Nations: L-R. Greenwood Publishing Group. ISBN 0-313-32111-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Morrison, Kenneth (2009). Montenegro: A Modern History. I.B. Tauris. ISBN 978-1845117108. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Motyl, Alexander J. (2001). Encyclopedia of Nationalism, Volume II. Academic Press. ISBN 0-12-227230-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ramet, Sabrina (2006). The Three Yugoslavias: State-Building and Legitimation, 1918–2005. Indiana University Press. ISBN 0-253-34656-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d Motyl 2001.
 2. ^ a b c d e f g h i Morrison 2009.
 3. ^ a b c d e f g h i Minahan 2002.
 4. ^ Daily report: East Europe, Issues 13-21. United States: Foreign Broadcast Information Service, 1996. p. 72.
 5. ^ Investigative Summary. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia. Accessed 4 September 2009 .http://www.icty.org/x/cases/slobodan_milosevic/ind/en/mil-2ai020728e.htm
 6. ^ Banac 1984.
 7. ^ Fleming, Thomas (2002). Montenegro: The Divided Land. Chronicles Press. fq. 129. ISBN 978-0-9619364-9-5. Marrë më 12 dhjetor 2019. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Pajović, Radoje (1977). Kontrarevolucija u Crnoj Gori. Istorijski institut Crne Gore. fq. 73. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Daily report: East Europe, Issues 13-21. United States: Foreign Broadcast Information Service, 1996. p. 72.
 10. ^ Karen Dawisha, Bruce Parrott. Politics, Power, and the Struggle for Democracy in South-East Europe. Cambridge, England, UK; New York, New York, USA; Oakleigh, Melbourne, Australia: Cambridge University Press, 1997. p. 171.
 11. ^ "Language and Identity in Montenegro - A Study Among University Students" (PDF). Slavica Helsingiensia. Marrë më 14 dhjetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Montenegro's Minorities in the Tangles of Citizenship, Participation, and Access to Rights" (PDF). Journal on Ethnopolitics and Minority Issues in Europe. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2 janar 2015. Marrë më 10 dhjetor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)