Bashkimi për Mesdheun

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Bashkimi për Mesdheun
Skeda:Union for the Mediterranean Logo.png
Union for the Mediterranean - updatable.svg
Union for the Mediterranean member states

██ Member states of the European Union ██ Other members ██ Suspended members

██ Observers
Formation13 Korrik 2008
HeadquartersBarcelona, Spain
Region served
Deti Mesdhe
Membership
Official language
Arabisht, Anglisht, Frëngjisht
Sekretari i Përgjithshëm
Nasser Kamel
Websiteufmsecretariat.org

Bashkimi për Mesdheun është një organizatë ndërkombëtare që bashkon 28 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian dhe vendeve partnere në kufi me Detin Mesdhe, me qëllimin e deklaruar të sjellë të dy palët politike. Ajo është themeluar në Paris 13 korrik 2008 me propozim të presidentit francez Nicolas Sarkozy.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas përvojave të ndryshme të bashkëpunimit ndërmjet Komuniteteve Evropiane dhe shteteve të Mesdheut jugor , objektivat e para të bashkëpunimit euro - mesdhetare në baza rajonale janë iniciuar më 27 dhe 28 nëntor 1995 , kur pesëmbëdhjetë vendet anëtare të Bashkimit Evropian dhe vendeve të tjera mesdhetare mori pjesë në Procesin e Barcelonës dhe krijuar - mesdhetare Euro Partneritetit të , me dëshirën e përbashkët për të arritur një treg të tregtisë së lirë .

Procesi i Barcelonës u takua , megjithatë , me problemet e vazhdueshme që lidhen me paqen në Lindjen e Mesme dhe të konfliktit izraelito-palestinez . Sulmet e 11 shtatorit 2001 dhe fillimi i intifadës së dytë u tërhoq gjithnjë e më shumë objektivat Barcelona.

Paszgjerimit të BM-së në lindje , në vitin 2004 është lansuar Politika Evropiane e Fqinjësisë . Ideja e kombinimit të politikës lagje me një rritje të partneritetit rajonal është propozuar nga Nikolas Sarkozi gjatë fushatës së tij zgjedhore në 2007 . Pas fitores së tij , ishte Franca që e mori iniciativën . Në Romë më 20 dhjetor 2007 José Zapatero , Sarkozi dhe Romano Prodi - Kryeministri , përkatësisht, spanjisht, frëngjisht dhe italisht - nënshkruan një marrëveshje që vënë në lëvizje procesin e afrimit të partneritetit euro - mesdhetar . Më 13 mars 2008 , Këshilli Evropian miratoi zyrtarisht projektin , dhe filloi punën paraprake .

Që nga korriku 2008, presidenca e Këshillit Evropian dhe Këshilli i Bashkimit Evropian i takoi Francës , i cili organizoi një takim në Paris më 13 dhe 14 korrikut, duke krijuar kështu lindjen e Bashkimit . Takimi u ndoq nga kryeministrat dhe kryetarët e dyzet e tre vendeve anëtare , me përjashtim të Presidentit libian Gadafi shprehu kritika të rëndësishme të projektit dhe të tregojë Libinë preferuar si një anëtar vëzhgues . Para takimit edhe Algjeria kishte treguar disa hezitim për të marrë pjesë , nga frika se ndarja e detyrave do të kishte përjashtuar nga rolet kryesore (sipas disa gazetave ,Sekretariati i Përgjithshëm i është besuar në Marok dhe vend Tunizi).

Pjesëmarrësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në atë kohë, Bashkimi mban një takim dyvjeçar samitin e kryeministrave parashikon kombeve të anëtarëve; çdo vit në vend të kësaj ka mbajtur një këshill të ministrave të jashtëm të këtyre kombeve.Presidenca i është besuar për të rrumbullakët dy kombe, dhe takimet e ministrave parë 'mbahen në datat alternative në Bashkimin Evropian dhe në një nga vendet pjesëmarrëse. Ajo ka qenë gjithashtu themeluar një Sekretariatin e Përgjithshëm, me detyrën e menaxhimit të fondeve dhe për të monitoruar projektet.

Kombet që kanë nënshkruar dokumentin themelues janë dyzet e tre: vendet anëtare të Bashkimit Evropian dhe vendeve në kufi në Mesdhe, me përjashtim të Libisë i cili preferoj costitursi si vëzhgues. Në mesin e pjesëmarrësve të cilët në fakt nuk dal Detit Mesdhe, si dhe shumë vendeve të Bashkimit Evropian, ne duhet të përmendim Mauritania. Maqedoni, ish-kandidat për anëtarësim në BE dhe përkrahës formale në letër të procesit të Barcelonës, ju mund të hyni në atë më vonë.

Objektivak[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas kthimit në qëllimet themelore të procesit të Barcelonës, objektivi deklaruar është promovimi i bashkëpunimit mes dy brigjet e detit në brendësi; përparësitë e tij do të jetë zgjidhja e çështjeve që lidhen me emigracionin nga vendet jugore në ato veriore, lufta kundër terrorizmit, konfliktit izraelito-palestinez, mbrojtjen e trashëgimisë ekologjike Mesdheut. Në veçanti, prioritet i është dhënë për të gjashtë nismave konkrete: de-ndotjes e Mesdheut, ndërtimin e autostradave detare dhe tokësore për të përmirësuar rrjedhën e tregtisë midis të dy palëve, forcimi i mbrojtjes civile, krijimi i një plani të përbashkët diellore, të zhvillimit e një Euro-Mesdhetar (përurua më parë në Portorozh, Slloveni), dhe iniciativë për të mbështetur ndërmarrjet e vogla dhe të mesme.

Kritik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa analistë kanë interpretuar projektin si një përpjekje për të zgjidhur çështjen e anëtarësimit të Turqisë në Bashkimin Evropian, shumë më të kundërshtuar nga presidenti francez; Por presidenti ka siguruar qeverinë turke duke përcaktuar dy projekte të ndryshme dhe plotësuese.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]