Bruceloza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bruceloza
SpecialitetSëmundje infektive
Simptomatkollë

Bruceloza është sëmundje ngjitëse e shkaktuar nga gëlltitje e qumështit të pasterilizuar ose mishit të papjekur nga kafshët e infektuara, ose kontaktit të ngushtë me sekrecionet e tyre. [1] Njihet gjithashtu si ethe undulante, ethe e Maltës dhe ethe mesdhetare . [2]

Speciet e brucelozës janë baktere të vogla, Gram-negativë, jo-lëvizës, jospor-formues, në formë shufre ( kokokobacile ). Ato funksionojnë si parazitë intraqelizorë fakultativë, duke shkaktuar sëmundje kronike, që zakonisht vazhdojnë gjatë gjithë jetës. Katër specie infektojnë njerëzit: B. abortus, B. canis, B. melitensis dhe B. suis . B. abortus është më pak virulent se B. melitensis dhe është kryesisht një sëmundje e bagëtive. B. canis prek qentë. B. melitensis është specia më viruse dhe invazive; zakonisht infekton dhitë dhe herë pas here delet. B. suis është virulencë e ndërmjetme dhe kryesisht infekton derrat. Simptomat përfshijnë djersitje të bollshme dhe dhimbje të kyçeve dhe muskujve. Bruceloza është njohur tek kafshët dhe njerëzit që nga fillimi i shekullit të 20-të.

Shenjat dhe simptomat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një grafik i rasteve të brucelozës tek njerëzit në Shtetet e Bashkuara nga vitet 1993–2010 të anketuara nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve përmes Sistemit Kombëtar të Mbikqyrjes së Sëmundjeve të Njoftueshme [3]

Simptomat janë: djersitja, ethet dhe dhembjet muskulore. Kohëzgjatja e sëmundjes mund të ndryshojë nga disa javë në shumë muaj apo edhe vite.

Në fazën e parë të sëmundjes, ndodh bakteremia dhe çon në treshen klasike të etheve undulante, djersitjes (shpesh me erë të keqe karakteristike) dhe artralgji migruese dhe mialgji (dhimbje të kyçeve dhe muskujve).  Testet e gjakut në mënyrë karakteristike zbulojnë një numër të ulët të qelizave të bardha të gjakut dhe qelizave të kuqe të gjakut, tregojnë disa rritje të enzimave të mëlçisë të tilla si aspartate aminotransferase dhe alanine aminotransferase, dhe demonstrojnë reagime pozitive të trëndafilit të Bengalit dhe Huddleston. Simptomat gastrointestinale ndodhin në 70% të rasteve dhe përfshijnë të përziera, të vjella, ulje të oreksit, humbje peshe të paqëllimshme, dhimbje barku, kapsllëk, diarre, një mëlçi e zgjeruar, inflamacion i mëlçisë, absces i mëlçisë dhe një shpretkë e zgjeruar . 

Ky kompleks është i përhapur më shumë në Portugali, Izrael, Siri dhe Jordan, i njohur si ethet e Maltës. Gjatë episodeve të etheve të Maltës, melitokokemia (prania e brucellave në gjak) zakonisht mund të demonstrohet me anë të kulturës së gjakut në mediumin e tryptozës ose mediumin Albini. Nëse nuk trajtohet, sëmundja mund t’i japë origjinë fokalizimeve  ose bëhen kronikë. Fokalizimet e brucelozës ndodhin zakonisht në kocka dhe nyje, dhe osteomieliti ose spondilodisciti i shpinës mesit i shoqëruar nga sakroiliiti ështëhumë karakteristikë e kësaj sëmundjeje. Orkiti është gjithashtu i zakonshëm tek burrat.

Pasojat e infeksionit Brucella janë shumë të ndryshueshme dhe mund të përfshijnë artrit, trombocitopenia, meningjitin, uveitis, pezmatim nervi optik, endokardit, dhe çrregullimeve të ndryshme neurologjike të njohur kolektivisht si neurobrucellosis.

Shkaku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Granuloma dhe nekroza në mëlçinë e një derri gini të infektuar me Brucella suis

Bruceloza te njerëzit zakonisht shoqërohet me konsumimin e qumështit të papastër dhe djathrave të butë të bëra nga qumështi i kafshëve të infektuara - kryesisht dhitë, të infektuara me B. melitensis. [4] Disa vaksina të përdorura në bagëti, më e rëndësishmja B. abortus, lloji 19, gjithashtu shkaktojnë sëmundje tek njerëzit nëse injektohen aksidentalisht. Bruceloza shkakton ethe të paqëndrueshme, abort spontan, djersitje, dobësi, anemi, dhimbje koke, depresion, dhimbje muskulore dhe trupore. Shtamet e tjera, B. suis dhe B. canis, shkaktojnë infeksion respektivisht te derrat dhe qentë.

Zbulimet e përgjithshme thonë që bruceloza paraqet një rrezik profesional për fermerët e dhive me zona specifike shqetësuese, duke përfshirë vetëdijen e dobët për transmetimin e sëmundjeve te njerëzit dhe mungesën e njohurive mbi praktikat specifike të sigurta të fermave, siç janë praktikat e karantinës. [5]

Diagnostifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diagnoza e brucelozës mbështetet në:

 1. Demonstrimin e agjentit: kulturat e gjakut në supë tryptoze, kulturat e palcës së kockave: Rritja e brucellave është jashtëzakonisht e ngadaltë (deri në 2 muaj) dhe paraqet rrezik për personelin e laboratorit për shkak të infektivitetit të lartë të brucellave.
 2. Demonstrimin e antitrupave kundër agjentit ose me reagimet klasike Huddleson, Wright dhe / ose Bengal Rose, ose me ELISA ose me analizën 2-merkaptoetanol për antitrupat IgM të shoqëruara me sëmundje kronike
 3. Evidencën histologjike të hepatitit granulomatoz në biopsi hepatike
 4. Ndryshimet radiologjike në rruazat e infektuara: shenja Pedro Pons (gërryerja preferenciale e këndit anterosuperior të rruazave të mesit) dhe osteofitoza e shënuar janë të dyshimta për spondilitin brucelik.

Diagnoza e caktuar e brucelozës kërkon izolimin e organizmit nga gjaku, lëngjet e trupit ose indet, por metodat serologjike mund të jenë testet e vetme në dispozicion në shumë mjedise. Rendimenti pozitiv i kulturës së gjakut varion midis 40 dhe 70% dhe është më pak pozitiv për B. abortus sesa B. melitensis ose B. suis . Identifikimi i antitrupave specifikë kundër lipopolizakaridit bakterial dhe antigjeneve të tjerë mund të zbulohet nga testi standard i grumbullimit ( SAT ), Bengal trëndafili, 2-merkaptoetanol (2-ME), globulin antihuman (Coombs ') dhe analiza imunosorbuese e lidhur indirekt ( ELISA ) . SAT është serologjia më e përdorur në zonat endemike. [6] [7].

Për shkak të ngjashmërisë së polisakaridit O të Brucella me atë të baktereve të ndryshme të Gram-negative (p.sh. Francisella tularensis, Escherichia coli, Salmonella urbana, Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae dhe Stenotrophomonas maltophilia ), mund të ndodhë shfaqja e reaksioneve të kryqëzuara të imunoglobulinave të klasës M . Pamundësia për të diagnostikuar B. canis nga SAT për shkak të mungesës së reagimit të kryqëzuar është një tjetër pengesë. SAT negativ i rremë mund të shkaktohet nga prania e antitrupave bllokues ( fenomeni i prozonit ) në fraksionet α2-globulin (IgA) dhe në fraksionet α-globulin (IgG).

Analizat e pikave janë të bazuara në lidhjen e antitrupave Brucella IgM dhe janë të thjeshta, të sakta dhe të shpejta. ELISA zakonisht përdor proteina citoplazmike si antigjene. Ajo mat IgM, IgG dhe IgA me ndjeshmëri dhe specifikë më të mirë se SAT në studimet më të fundit krahasuese. [8] Testi komercial Brucellacapt, një provë imunokapture me një hap të vetëm për zbulimin e antitrupave totalë anti-Brucella, është një provë ndihmëse gjithnjë e më e përdorur . PCR është e shpejtë dhe duhet të jetë specifike. Shumë varietete të PCR janë zhvilluar dhe zbulohet se kanë specifikim dhe ndjeshmëri superiore në zbulimin e infeksionit primar dhe rikthimit pas trajtimit. [9] Fatkeqësisht, këto nuk janë të standardizuara për përdorim rutinë, dhe disa qendra kanë raportuar pozitivitet të vazhdueshëm të PCR pas trajtimit klinikisht të suksesshëm, duke nxitur polemikat rreth ekzistencës së brucelozës kronike të zgjatur.

Gjetje të tjera laboratorike përfshijnë numërimin normal të qelizave të bardha periferike dhe leucopeninë e rastit me limfocitozë relative. Profilet biokimike të serumit janë zakonisht normale. [10]

Parandalimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbikëqyrja duke përdorur teste serologjike, si dhe teste mbi qumështin që konsumoni, siç është testi i unazës së qumështit, mund të përdoret për depistimin dhe të luajë një rol të rëndësishëm në fushatat për të eleminuar sëmundjen. Gjithashtu, praktikohet testimi individual i kafshëve si për tregti ashtu edhe për qëllime të kontrollit të sëmundjes. Në zonat endemike, vaksinimi shpesh përdoret për të zvogëluar incidencën e infeksionit. Është në dispozicion një vaksinë kafshësh që përdor baktere të gjalla të modifikuara. Manuali i Organizatës Botërore për Shëndetin e Kafshëve të Testit Diagnostik dhe Vaksinave për Kafshët Tokësore ofron udhëzime të hollësishme për prodhimin e vaksinave. Ndërsa sëmundja është afër eliminimit, kërkohet një program testimi dhe çrrënjosjeje për ta eleminuar plotësisht atë.

Mënyra kryesore e parandalimit të brucelozës është duke përdorur higjienën e shpejtë në prodhimin e produkteve të qumështit të papërpunuar, ose duke pasterizuar të gjithë qumështin që do të merret nga qeniet njerëzore, qoftë në formën e tij të pandryshuar ose si derivat, siç është djathi .

Trajtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antibiotikët si tetraciklinat, rifampina dhe aminoglikozidet streptomicina dhe gentamicina janë efektive kundër baktereve Brucella. Është i nevojshëm përdorimi i më shumë se një antibiotiku në javë, sepse bakteret inkubohen brenda qelizave .

Trajtimi standard i artë për të rriturit janë injeksionet ditore intramuskulare të streptomicinës 1g për 14 ditë dhe doksiciklina orale 100mg dy herë në ditë për 45 ditë (njëkohësisht). Gentamicina 5mg / kg me injeksion intramuskular një herë në ditë për 7 ditë është një zëvendësues i pranueshëm kur streptomicina nuk është në dispozicion ose kundërindikuar. [11] Një regjim tjetër i përdorur gjerësisht është doksiciklina plus rifampin dy herë në ditë për të paktën 6 javë. Ky regjim ka avantazhin e administrimit oral. Një terapi e trefishtë e doksiciklinës, me rifampinë dhe bashkë-trimoksazol, është përdorur me sukses për të trajtuar neurobrucelozën. [12] Regjimi i doksiciklinës plus streptomicinës (për 2 deri në 3 javë) është më efektiv sesa regjimi i doksiciklinës plus rifampicinës (për 6 javë). [13]

Doxycycline është në gjendje të kapërcejë barrierën gjak-tru, por kërkon shtimin e dy ilaçeve të tjerë për të parandaluar rikthimin. Terapia me ciprofloksacinë dhe bashkë-trimoksazol shoqërohet me një normë të lartë të papranueshme të rikthimit. Në endokarditin brucelik, kërkohet kirurgji për një rezultat optimal. Edhe me terapi optimale antibrucelike, relapsat ende ndodhin në 5-10% të pacientëve me ethe të Maltës.

Prognoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vdekshmëria e sëmundjes në 1909, që u regjistrua në Ushtrinë Britanike dhe Marinën e vendosur në Maltë, ishte 2%. Shkaku më i shpeshtë i vdekjes ishte endokarditi . Përparimet e fundit në antibiotikë dhe kirurgji kanë qenë të suksesshme në parandalimin e vdekjes për shkak të endokarditit. Parandalimi i brucelozës njerëzore mund të arrihet me zhdukjen e sëmundjes tek kafshët me anë të vaksinimit dhe metodave të tjera të kontrollit veterinar siç janë testimi i tufave dhe therja e kafshëve kur infeksioni është i pranishëm. Aktualisht, asnjë vaksinë efektive nuk është në dispozicion për njerëzit. Zierja e qumështit para konsumimit, ose para përdorimit të tij për të prodhuar produkte të tjera të qumështit, është mbrojtëse kundër transmetimit përmes gëlltitjes. Ndryshimi i zakoneve tradicionale ushqimore të ngrënies së mishit të papërpunuar, mëlçisë ose palcës së kockave është i domosdoshëm, por është i vështirë për t’u zbatuar.  Pacientët që kanë pasur brucelozë ndoshta duhet të përjashtohen për një kohë të pacaktuar nga dhurimi i gjakut ose organeve. Ekspozimi i personelit të laboratorit diagnostik ndaj organizmave Brucella mbetet një problem si në mjediset endemike ashtu edhe kur bruceloza importohet paditur nga një pacient. [14] Pas vlerësimit të duhur të rrezikut, personelit me ekspozim të konsiderueshëm duhet të ofrohet profilaksia e pas-ekspozimit dhe të ndiqet serologjikisht për 6 muaj. [15] Përvoja e botuar së fundmi konfirmon se ndjekja e zgjatur dhe e shpeshtë serologjike konsumon burime të konsiderueshme pa dhënë shumë informacion dhe është e rëndë për stafin e prekur, që shpesh nuk arrin ta respektojë. Efektet anësore të regjimit të rekomanduar të zakonshëm të rifampicinës dhe doksiciklinës për 3 javë gjithashtu zvogëlon aderimin e trajtimit. Meqenëse asnjë dëshmi nuk tregon se trajtimi me dy ilaçe është më i lartë se monoterapia, udhëzimet britanike tani rekomandojnë doksiciklinën vetëm për 3 javë dhe një protokoll ndjekës më pak të rëndë. [16]

Epidemiologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Argjentina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas një studimi të botuar në 2002, rreth 10-13% e kafshëve të fermës janë të infektuara me bakterin Brucella. [17] Humbjet vjetore nga sëmundja u llogaritën në rreth 60milion dollarë Që nga viti 1932, agjencitë qeveritare kanë ndërmarrë përpjekje për të përmbajtur sëmundjen. Aktualisht, të gjitha bagëtitë e moshave 3-8 muaj duhet të marrin vaksinën Brucella abortus të llojit 19. [18]

Australia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Australia është e lirë nga bruceloza e bagëtive. Bruceloza e deleve apo dhive nuk është raportuar kurrë. Bruceloza e derrave ndodh më shumë. Derrat e egër janë burimi tipik i infeksioneve njerëzore. [19]

Kanada[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 19 Shtator 1985, qeveria Kanadeze raportoi numrin e bagëtive pa brucelozë. Testimi i unazës së brucelozës së qumështit dhe testimi i bagëtive për t'u therur përfundoi më 1 Prill 1999. Monitorimi vazhdon përmes testimit në tregjet e ankandit, përmes procedurave standarde të raportimit të sëmundjes dhe përmes testimit të bagëtive që kualifikohen për eksport në vende të tjera përveç Shteteve të Bashkuara. [20]

Kina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një shpërthim infektues i njerëzve ndodhi në Lanzhou në vitin 2020 pasi Fabrika Biopharmaceutike e Lanzhou, e cila ishte përfshirë në prodhimin e vaksinave, derdhi aksidentalisht bakteret në atmosferë në ajrin e shkarkimit për shkak të përdorimit të dezinfektuesit të skaduar. Shpërthimi preku mbi 6,000 njerëz. [21] [22]

Evropa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Malta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deri në fillimin e shekullit të 20-të, sëmundja ishte endemike në Maltë deri në atë pikë sa referohej si "ethe Malteze". Që nga viti 2005, për shkak të një regjimi të rreptë të çertifikimit të kafshëve të qumështit dhe përdorimit të gjerë të pasterizimit, sëmundja është çrrënjosur nga Malta. [23]

Republika e Irlandës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Irlanda u shpall e lirë nga bruceloza në 1 korrik 2009. Sëmundja kishte trazuar fermerët dhe veterinerët e vendit për disa dekada. [24] [25] Qeveria irlandeze paraqiti një kërkesë në Komisionin Evropian, i cili verifikoi që Irlanda ishte çliruar. Brendan Smith, Ministri i atëhershëm i Irlandës për Bujqësinë, Ushqimin dhe Detarin, tha se eliminimi i brucelozës ishte "një pikë referimi në historinë e çrrënjosjes së sëmundjes në Irlandë". Departamenti Irlandez i Bujqësisë, Ushqimit dhe Detare synon të zvogëlojë programin e saj të çrrënjosjes së brucelozës tani që është konfirmuar çrrënjosja.

Britania kontinentale ka qenë e lirë nga bruceloza që nga viti 1979, megjithëse që nga ajo kohë ka pasur ri-prezantime episodike. [26] Përhapja e fundit e brucelozës në Britaninë e Madhe ishte në bagëtitë në Cornwall në 2004. [27] Irlanda e Veriut u shpall zyrtarisht pa brucelozë në 2015.

Zelanda e Re[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bruceloza në Zelandën e Re është e kufizuar në delet ( B. ovis ).

Shtetet e Bashkuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shishet e qumështit në SHBA testohen të paktën një herë në vit për t'u çertifikuar pa brucelozë. [28] me provën e unazës së qumështit Brucella. [29] Lopët e konfirmuara të infektuara shpesh vriten. Në Shtetet e Bashkuara, kërkohet veteriner  për të vaksinuar të gjithë tufën e re, për të zvogëluar më tej mundësinë e transmetimit zoonotik. Ky vaksinim zakonisht quhet vaksinimi "viç". Shumica e bagëtive marrin një tatuazh në njërin nga veshët e tyre, duke shërbyer si provë e statusit të tyre të vaksinimit. Ky tatuazh gjithashtu përfshin shifrën e fundit të vitit kur ata kanë lindur. [30]

Përpjekjet e para të bashkëpunimit shtet-federal për çrrënjosjen e brucelozës të shkaktuar nga B. abortus në SH.B.A. filluan në 1934.

Bruceloza fillimisht u importua në Amerikën e Veriut me bagëtitë jo-vendase shtëpiake ( Bos taurus ), e cila transmetoi sëmundjen në bizonë të egër ( bizon bizon ) dhe drerët ( Cervus canadensis ). Nuk ekzistojnë të dhëna për brucelozën tek shingolitë vendase në Amerikë, deri në fillim të shekullit të 19-të. [31]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

David Bruce (në qendër), me anëtarët e Komisionit të Ethet Mesdhetare (Bruceloza)
Laboratori në të cilin Sir Themistocles Zammit dhe Komisioni i Etheve Mesdhetare kryen kërkime në lidhje me brucelozën nga 1904 deri në 1906 ndodhet brenda Castellania në Valeta, Maltë .

Bruceloza së pari erdhi në vëmendjen e oficerëve mjekësorë britanikë në vitet 1850 në Maltë gjatë Luftës së Krimesë dhe u referua si Ethet e Maltës. Jeffery Allen Marston (1831–1911) përshkroi rastin e tij të sëmundjes në 1861. Lidhja shkakësore midis organizmit dhe sëmundjes u krijua për herë të parë në 1887 nga David Bruce . [32]

Në 1897, veterineri danez Bernhard Bang izoloi një bacil si agjent i abortit spontan të rritur te lopët, dhe u caktua emri "sëmundja e Bang". Në atë kohë, askush nuk e dinte se ky bacil kishte të bënte me agjentin shkaktar në ethet e Maltës.

Shkencëtari dhe arkeologu maltez Themistocles Zammit identifikoi qumështin e dhisë jo të pasterizuar si faktorin kryesor etiologjik të etheve undulante në qershor 1905. [33]

Në fund të viteve 1910, bakteriologia amerikane Alice C. Evans po studionte bacilin Bang dhe gradualisht kuptoi që ai praktikisht nuk dallohej nga kokusi (bakter në formë sferike) i Bruce. Vija kufitare morfologjike e shufrës së shkurtër kundrejt asaj të zgjatur shpjegoi nivelimin e dallimit të bacilit / kokusit të dikurshëm (domethënë, këta "dy" patogjenë nuk ishin një kokus kundrejt një bacili, por përkundrazi ishin një kokobacil ). Bacili i Bang ishte tashmë i njohur si enzootik në bagëtinë qumështore amerikane, e cila u tregua në rregullsinë me të cilën tufat përjetuan abort ngjitës. Pasi bëri zbulimin se bakteret ishin me të vërtetë gati identike dhe mbase krejtësisht kështu, Evans më pas mendoi pse ethet e Maltës nuk u diagnostikua ose raportua gjerësisht në Shtetet e Bashkuara. Ajo filloi të pyeste veten nëse shumë raste sëmundjesh febrile të përcaktuara në mënyrë të paqartë ishin shkaktuar nga pirja e qumështit të papërpunuar (të papasterizuar). Gjatë viteve 1920, kjo hipotezë u shfajësua. Sëmundje të tilla varionin nga shqetësimet gastrointestinale të padiagnostikuara dhe të patrajtuara deri në diagnostikime të gabuara versione febrile dhe të dhimbshme, madje disa edhe fatale. Ky përparim në shkencën bakteriologjike shkaktoi ndryshime të gjera në industrinë amerikane të qumështit për të përmirësuar sigurinë ushqimore . Ndryshimet përfshinin standardizimin e pasterizimit dhe shtrëngimin e madh të standardeve të pastërtisë në shtëpitë e qumështit në fermat e qumështit . Shpenzimi nxiti vonesë dhe skepticizëm në industri, por rregullat e reja të higjienës përfundimisht u bënë normë. Megjithëse këto masa ndonjëherë i kanë goditur njerëzit si të tepruara në dekadat që nga ajo kohë, të qenit jo higjenik në kohën e mjeljes ose në shtëpinë e qumështit, ose pirja e qumështit të papërpunuar, nuk janë një alternativë e sigurt.

Në dekadat pas punës së Evans, kjo gjini, e cila mori emrin Brucella për nder të Bruce, u zbulua se përmbante disa specie me virulencë të ndryshme. Emri "brucelozë" zëvendësoi gradualisht emrat e shekullit të 19-të "ethe mesdhetare" dhe e"the të Maltës". [34]

Në vitin 1989, neurologët në Arabinë Saudite zbuluan "neurobrucelozën", një përfshirje neurologjike në brucelozë. [35] [36]

Lufta biologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Speciet e Brucelës u armatosën nga disa vende të përparuara nga mesi i shekullit të 20-të. Në 1954, B. suis u bë agjenti i parë i armatosur nga Shtetet e Bashkuara në Pine Bluff Arsenal pranë Pine Bluff, Arkansas . Speciet e brucelës mbijetojnë mirë në aerosole dhe i rezistojnë tharjes. Brucella dhe të gjitha armët e tjera biologjike të mbetura në arsenalin amerikan u shkatërruan në vitet 1971–72 kur programi amerikan i luftës biologjike u ndërpre me urdhër të Presidentit Richard Nixon . [37]

Programi eksperimental i luftës bakteriologjike amerikane u përqendrua në tre agjentë të grupit Brucella:

 • Bruceloza e derrave (agjenti SH.B.A.)
 • Bruceloza e gjedhit (agjenti AA)
 • Bruceloza e kaprinës (agjenti AM)

Agjenti amerikan ishte në zhvillim deri në fund të Luftës së Dytë Botërore . Kur Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara (USAF) dëshironin një aftësi të luftës biologjike, Korpuset Kimike i ofruan Agjentit SHBA në bombën M114, bazuar në bombën me shpërthim katër kile të zhvilluar për përhapjen e antraksit gjatë Luftës së Dytë Botërore. Megjithëse aftësia ishte zhvilluar, testimi operacional tregoi se arma ishte më pak se e dëshirueshme, dhe USAF e projektoi atë si një aftësi të përkohshme derisa të mund të zëvendësohej përfundimisht nga një armë biologjike më efektive.

Pengesa kryesore e përdorimit të M114 me Agjentin Amerikan ishte se ai veproi kryesisht si një agjent i paaftë, ndërsa administrata e USAF donte armë që ishin vdekjeprurëse. Gjithashtu, qëndrueshmëria e M114 në ruajtje ishte shumë e ulët për të lejuar ruajtjen e tij në bazat ajrore , dhe kërkesat logjistike për të neutralizuar një objektiv ishin shumë më të larta se sa ishte planifikuar fillimisht. Në fund të fundit, kjo do të kërkonte shumë mbështetje logjistike për të qenë praktike në terren.

Agjentët US dhe AA kishin një dozë mesatare infektive prej 500 organizmash / person, dhe për Agjentin AM ishin 300 organizma / person. Koha e inkubacionit besohej të ishte rreth 2 javë, me një kohëzgjatje të infeksionit disa muaj. Vlerësimi i vdekshmërisë u bazua në informacionin epidemiologjik në 1 deri në 2%. Agjenti AM besohej të ishte një sëmundje disi më virulente, me një normë fataliteti prej 3% që pritej.

Kafshët e tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Speciet që infektojnë bagëtinë shtëpiake janë B. abortus (bagëti, bizon dhe dreri), B. canis (qen), B. melitensis (dhitë dhe delet), B. ovis (delet) dhe B. suis (karibu dhe derrat). Speciet e Brucella-s janë izoluar gjithashtu nga disa lloje gjitarësh detarë (cetace dhe pinnipeds).

Gjedhët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

B. abortus është shkaku kryesor i brucelozës në bagëtitë. Bakteret derdhen nga një kafshë e infektuar në ose rreth kohës së lindjes ose abortit . Pasi të ekspozohet, gjasat që një kafshë të infektohet është e ndryshueshme, në varësi të moshës, statusit të shtatzënisë dhe faktorëve të tjerë të brendshëm të kafshës, si dhe numrit të baktereve ndaj të cilave është ekspozuar kafsha. [38] Shenjat më të zakonshme klinike të bagëtive të infektuara me B. abortus janë incidenca të larta të aborteve, nyjeve artritike dhe placentës së mbajtur.

Dy shkaqet kryesore për abort spontan te kafshët janë eritritoli, që mund të nxisë infeksione në fetus dhe placentë dhe mungesa e aktivitetit anti-Brucella në lëngun amniotik. Meshkujt gjithashtu mund të strehojnë bakteret në traktet e tyre riprodhuese, përkatësisht fshikëzat seminale, ampulat, testiset dhe epididimet .

Qentë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjenti shkaktar i brucelozës tek qentë, B. canis, transmetohet tek qentë e tjerë përmes mbarështimit dhe kontaktit me fetuset e abortuara. Bruceloza mund të ndodhë te njerëzit që vijnë në kontakt me indet e abortuara të abortuara ose spermën. Bakteret tek qeni infektojnë organet gjenitale dhe sistemin limfatik, por gjithashtu mund të përhapen në sy, veshka dhe disqe ndërvertebrore . Bruceloza në diskun ndërvertebror është një shkak i mundshëm i diskospondilitit . Simptomat e brucelozës tek qentë përfshijnë abortin tek qentë femra dhe inflamacionin e skrotumit dhe orkitin tek meshkujt. Temperatura është e pazakontë. Infeksioni i syrit mund të shkaktojë uveit, dhe infeksioni i diskut ndërvertebror mund të shkaktojë dhimbje ose dobësi. Testimi i gjakut i qenve para mbarështimit mund të parandalojë përhapjen e kësaj sëmundjeje. Trajtohet me antibiotikë, si me njerëzit, por është e vështirë të shërohet. [39]

Kafshë të egra ujore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bruceloza në cetace është shkaktuar nga bakteri B. ceti . U zbulua së pari në fetusin e abortuar të një delfini , struktura e B. ceti është e ngjashme me Brucella në kafshët e tokës. B. ceti zbulohet zakonisht në dy nënrenditje të cetaceasve, Mysticeti dhe Odontoceti . Mysticeti përfshin katër familje të balenave, ushqyesve të filtrave dhe Odontoceti përfshin dy familje të cetaceanëve me dhëmbë duke filluar nga delfinët te balenat e spermës. B. ceti besohet se transferohet nga kafsha në kafshë përmes marrëdhënieve seksuale, ushqimit të nënave, fetuseve të abortuara,placentës, nga nëna te fetusi ose përmes rezervuarëve të peshkut. Bruceloza është një sëmundje riprodhuese, kështu që ka një ndikim ekstrem negativ në dinamikën e popullatës së një specie. Kjo ceshtje behet madhore kur merren parasysh numrat tashmë të ulët të popullsisë së cetaceans. B. ceti është identifikuar në katër nga 14 familje cetacean, por antitrupat janë zbuluar në shtatë nga familjet. Kjo tregon që B. ceti është i zakonshëm në mesin e familjeve dhe popullatave të cetaceas. Vetëm një përqindje e vogël e individëve të ekspozuar sëmuren ose vdesin. Sidoqoftë, specie të veçanta me sa duket ka më shumë të ngjarë të infektohen nga B. ceti . Derri i portit, delfini me shirita, delfini me një anë të bardhë, delfini me shishe dhe delfini i zakonshëm kanë frekuencën më të lartë të infeksionit midis ondontocetëve. Në familjet e mistikëve, balena e minkave veriore është deri tani specia më e infektuar. Delfinët dhe derrat kanë më shumë të ngjarë të infektohen sesa cetacet siç janë balenat. Në lidhje me paragjykimet e seksit dhe moshës, infeksionet nuk duken të ndikuara nga mosha ose seksi i një individi. Megjithëse fatale për cetacet, B. ceti ka një normë të ulët infeksioni për njerëzit. [40]

Jeta e egër tokësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sëmundja mund të infektojë lloje të shumta të botës së egër, duke përfshirë drerin ( Cervus canadensis ), bizonin ( bizon bizon ), buallin afrikan ( caffer Syncerus ), derrin e egër evropian ( Sus scrofa ),dhe gjitarët detarë (shih seksionin mbi jetën e egër ujore më lart). [41] [42] Ndërsa disa rajone përdorin vaksina për të parandaluar përhapjen e brucelozës midis popullatave të kafshëve të egra të infektuara dhe të pa infektuara, nuk është zhvilluar asnjë vaksinë e përshtatshme për brucelozën për jetën e egër tokësore. [43] Ky hendek në njohuritë medicinale krijon më shumë presion për praktikat e menaxhimit që zvogëlojnë përhapjen e sëmundjes.

Efektet mbi gjuetarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuetarët mund të jenë në rrezik për ekspozimin ndaj brucelozës për shkak të kontaktit në rritje me jetën e egër të ndjeshme, përfshirë grabitqarët që mund të kenë ushqyer prenë e infektuar. Qentë e gjuetisë gjithashtu mund të jenë në rrezik infektimi. [44] Ekspozimi mund të ndodhë përmes kontaktit me plagë të hapura ose duke thithur drejtpërdrejt bakteret gjatë pastrimit të presë. [45] Në disa raste, konsumimi i gjahut të pa gatuar mund të rezultojë në ekspozim ndaj sëmundjes. Gjuetarët mund të kufizojnë ekspozimin gjatë pastrimit të lojës përmes përdorimit të barrierave parandaluese, duke përfshirë doreza dhe maska, dhe duke larë mjetet në mënyrë rigoroze pas përdorimit. [43] [46] Duke siguruar që loja të jetë gatuar plotësisht, gjuetarët mund të mbrojnë veten dhe të tjerët nga marrja e sëmundjes. Ata duhet t'i referohen zyrtarëve lokalë të lojërave dhe departamenteve shëndetësore për të përcaktuar rrezikun e ekspozimit ndaj brucelozës në zonën e tyre të menjëhershme dhe për të mësuar më shumë rreth veprimeve për të zvogëluar ose shmangur ekspozimin.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Diagnosis and Management of Acute Brucellosis in Primary Care" (PDF). Brucella Subgroup of the Northern Ireland Regional Zoonoses Group. gusht 2004. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2007-10-13. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Di Pierdomenico A, Borgia SM, Richardson D, Baqi M (korrik 2011). "Brucellosis in a returned traveller". CMAJ. 183 (10): E690-2. doi:10.1503/cmaj.091752. PMC 3134761. PMID 21398234. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Brucellosis: Resources: Surveillance". CDC. 2018-10-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Wyatt HV (tetor 2005). "How Themistocles Zammit found Malta Fever (brucellosis) to be transmitted by the milk of goats". Journal of the Royal Society of Medicine (në anglisht). The Royal Society of Medicine Press. 98 (10): 451–4. doi:10.1258/jrsm.98.10.451. OCLC 680110952. PMC 1240100. PMID 16199812.
 5. ^ Peck ME, Jenpanich C, Amonsin A, Bunpapong N, Chanachai K, Somrongthong R, etj. (janar 2019). "Knowledge, Attitudes and Practices Associated with Brucellosis among Small-Scale Goat Farmers in Thailand". Journal of Agromedicine (në anglisht). 24 (1): 56–63. doi:10.1080/1059924X.2018.1538916. PMID 30350754.
 6. ^ Franco MP, Mulder M, Gilman RH, Smits HL (dhjetor 2007). "Human brucellosis". The Lancet. Infectious Diseases (në anglisht). 7 (12): 775–86. doi:10.1016/S1473-3099(07)70286-4. PMID 18045560.
 7. ^ Al Dahouk S, Nöckler K (korrik 2011). "Implications of laboratory diagnosis on brucellosis therapy". Expert Review of Anti-Infective Therapy (në anglisht). 9 (7): 833–45. doi:10.1586/eri.11.55. PMID 21810055.
 8. ^ Mantur B, Parande A, Amarnath S, Patil G, Walvekar R, Desai A, etj. (gusht 2010). "ELISA versus conventional methods of diagnosing endemic brucellosis". The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene (në anglisht). 83 (2): 314–8. doi:10.4269/ajtmh.2010.09-0790. PMC 2911177. PMID 20682874.
 9. ^ Yu WL, Nielsen K (gusht 2010). "Review of detection of Brucella spp. by polymerase chain reaction". Croatian Medical Journal (në anglisht). 51 (4): 306–13. doi:10.3325/cmj.2010.51.306. PMC 2931435. PMID 20718083.
 10. ^ Vrioni G, Pappas G, Priavali E, Gartzonika C, Levidiotou S (qershor 2008). "An eternal microbe: Brucella DNA load persists for years after clinical cure". Clinical Infectious Diseases (në anglisht). 46 (12): e131-6. doi:10.1086/588482. PMID 18462106.
 11. ^ Hasanjani Roushan MR, Mohraz M, Hajiahmadi M, Ramzani A, Valayati AA (prill 2006). "Efficacy of gentamicin plus doxycycline versus streptomycin plus doxycycline in the treatment of brucellosis in humans". Clinical Infectious Diseases (në anglisht). 42 (8): 1075–80. doi:10.1086/501359. PMID 16575723.
 12. ^ McLean DR, Russell N, Khan MY (tetor 1992). "Neurobrucellosis: clinical and therapeutic features". Clinical Infectious Diseases (në anglisht). 15 (4): 582–90. doi:10.1093/clind/15.4.582. PMID 1420670.
 13. ^ Yousefi-Nooraie R, Mortaz-Hejri S, Mehrani M, Sadeghipour P (tetor 2012). "Antibiotics for treating human brucellosis". The Cochrane Database of Systematic Reviews (në anglisht). 10: CD007179. doi:10.1002/14651858.cd007179.pub2. PMC 6532606. PMID 23076931.
 14. ^ Yagupsky P, Baron EJ (gusht 2005). "Laboratory exposures to brucellae and implications for bioterrorism". Emerging Infectious Diseases (në anglisht). 11 (8): 1180–5. doi:10.3201/eid1108.041197. PMC 3320509. PMID 16102304.
 15. ^ Centers for Disease Control Prevention (CDC) (janar 2008). "Laboratory-acquired brucellosis--Indiana and Minnesota, 2006". MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report (në anglisht). 57 (2): 39–42. PMID 18199967.
 16. ^ Lowe CF, Showler AJ, Perera S, McIntyre S, Qureshi R, Patel SN, etj. (janar 2015). "Hospital-associated transmission of Brucella melitensis outside the laboratory". Emerging Infectious Diseases (në anglisht). 21 (1): 150–2. doi:10.3201/eid2101.141247. PMC 4285263. PMID 25531198.
 17. ^ Samartino LE (dhjetor 2002). "Brucellosis in Argentina". Veterinary Microbiology (në anglisht). 90 (1–4): 71–80. doi:10.1016/s0378-1135(02)00247-x. PMID 12414136.
 18. ^ "SENASA – Direcci n Nacional de Sanidad Animal". viejaweb.senasa.gov.ar (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2016-02-16. Marrë më 2016-02-10.
 19. ^ "Queensland Health: Brucellosis" (në anglisht). State of Queensland (Queensland Health). 2010-11-24. Arkivuar nga origjinali më 2011-04-22. Marrë më 2011-06-06.
 20. ^ "Reportable Diseases". Accredited Veterinarian’s Manual (në anglisht). Canadian Food Inspection Agency. Arkivuar nga origjinali më 8 shkurt 2007. Marrë më 2007-03-18.
 21. ^ China reports outbreak of brucellosis disease ‘way larger’ than originally thought 18 September 2020 www.news.com.au, accessed 18 September 2020
 22. ^ https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_9215336
 23. ^ Naudi, John Rizzo (2005). Brucellosis, The Malta Experience (në anglisht). Malta: Publishers Enterprises group (PEG) Ltd. ISBN 978-99909-0-425-3.
 24. ^ "Ireland free of brucellosis" (në anglisht). Raidió Teilifís Éireann|RTÉ. 2009-07-01. Marrë më 2009-07-01.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 25. ^ "Ireland declared free of brucellosis". The Irish Times (në anglisht). 2009-07-01. Arkivuar nga origjinali më 3 prill 2021. Marrë më 2009-07-01. Michael F Sexton, president of Veterinary Ireland, which represents vets in practice, said: "Many vets and farmers in particular suffered significantly with brucellosis in past decades and it is greatly welcomed by the veterinary profession that this debilitating disease is no longer the hazard that it once was."
 26. ^ Monitoring brucellosis in Great Britain 3 September 2020 veterinary-practice.com, accessed 18 September 2020
 27. ^ Guidance Brucellosis: how to spot and report the disease 18 October 2018 www.gov.uk, accessed 18 September 2020
 28. ^ Brucellosis Eradication APHIS 91–45–013 (në anglisht). United States Department of Agriculture. tetor 2003. fq. 14.
 29. ^ Hamilton AV, Hardy AV (mars 1950). "The brucella ring test; its potential value in the control of brucellosis" (PDF). American Journal of Public Health and the Nation's Health (në anglisht). 40 (3): 321–3. doi:10.2105/AJPH.40.3.321. PMC 1528431. PMID 15405523.
 30. ^ Vermont Beef Producers. "How important is calfhood vaccination?" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2008-05-09.
 31. ^ Meagher, Mary; Meyer, Margaret E. (shtator 1994). "On the Origin of Brucellosis in Bison of Yellowstone National Park: A Review" (PDF). Conservation Biology (në anglisht). 8 (3): 645–653. doi:10.1046/j.1523-1739.1994.08030645.x. JSTOR 2386505. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2017-01-08. Marrë më 2017-01-07.
 32. ^ Wilkinson, Lise (1993). "Brucellosis". përmbledhur nga Kiple, Kenneth F. (red.). The Cambridge World History of Human Disease (në anglisht). Cambridge University Press.
 33. ^ Wyatt, H. Vivian (2015). "The Strange Case of Temi Zammit's missing experiments" (PDF). Journal of Maltese History (në anglisht). Malta: Department of History,University of Malta. 4 (2): 54–56. ISSN 2077-4338. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2016-07-21.
 34. ^ Wyatt, Harold Vivian (31 korrik 2004). "Give A Disease A Bad Name". British Medical Journal (në anglisht). BMJ Publishing Group Ltd. 329 (7460): 272–278. doi:10.1136/bmj.329.7460.272. ISSN 0959-535X. JSTOR 25468794. OCLC 198096808. PMC 498028.
 35. ^ Malhotra, Ravi (2004). "Saudi Arabia". Practical Neurology (në anglisht). 4 (3): 184–185. doi:10.1111/j.1474-7766.2004.03-225.x.
 36. ^ Al-Sous MW, Bohlega S, Al-Kawi MZ, Alwatban J, McLean DR (mars 2004). "Neurobrucellosis: clinical and neuroimaging correlation". AJNR. American Journal of Neuroradiology (në anglisht). 25 (3): 395–401. PMID 15037461.
 37. ^ Woods, Jon B. (prill 2005). USAMRIID's Medical Management of Biological Casualties Handbook (PDF) (në anglisht) (bot. 6th). Fort Detrick, Maryland: USAMRIID|U.S. Army Medical Institute of Infectious Diseases. fq. 53. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2007-06-09.
 38. ^ Radostits, O.M., C.C. Gay, D.C. Blood, and K.W. Hinchcliff. (2000).
 39. ^ Ettinger, Stephen J; Feldman, Edward C. (1995). Textbook of Veterinary Internal Medicine (në anglisht) (bot. 4th). W.B. Saunders Company. ISBN 978-0-7216-4679-4.
 40. ^ Guzmán-Verri C, González-Barrientos R, Hernández-Mora G, Morales JA, Baquero-Calvo E, Chaves-Olarte E, Moreno E (2012). "Brucella ceti and brucellosis in cetaceans". Frontiers in Cellular and Infection Microbiology (në anglisht). 2: 3. doi:10.3389/fcimb.2012.00003. PMC 3417395. PMID 22919595.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
 41. ^ "Brucellosis". www.fws.gov (në anglisht). U.S. Fish &Wildlife Service. 2016. Arkivuar nga origjinali më 9 tetor 2016. Marrë më 2016-10-03.
 42. ^ Godfroid J (gusht 2002). "Brucellosis in wildlife" (PDF). Revue Scientifique et Technique (në anglisht). 21 (2): 277–86. doi:10.20506/rst.21.2.1333. PMID 11974615. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 6 qershor 2015. Marrë më 3 prill 2021.
 43. ^ a b Godfroid J, Garin-Bastuji B, Saegerman C, Blasco JM (prill 2013). "Brucellosis in terrestrial wildlife" (PDF). Revue Scientifique et Technique (në anglisht). 32 (1): 27–42. CiteSeerX 10.1.1.1020.9652. doi:10.20506/rst.32.1.2180. PMID 23837363. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 6 qershor 2015. Marrë më 3 prill 2021.
 44. ^ CDC - Hunters Risks - Animals That Can Put Hunters at Risk
 45. ^ "CDC – Home – Brucellosis". www.cdc.gov (në anglisht). Center for Disease Control. 2016. Marrë më 2016-10-03.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 46. ^ "Zoonoses – Brucellosis". www.who.int/en/ (në anglisht). World Health Organization. 2016. Arkivuar nga origjinali më 18 tetor 2016. Marrë më 2016-10-03.