Jump to content

Bundestag

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bundestagu gjerman
Deutscher Bundestag
Bundestagu i 20-të
Coat of arms or logo
Historia
Themeluarkorrik 9; 15 vite më parë (9-07)
Paraprirë ngaRajhstag (Gjermania Naziste, 1933–1945)
Udhëheqja
Kryetari i Bundestagut
Bärbel Bas SPD
që nga 26 Tetor 2021
Zëvëndëskryetarët e Bundestagut
Aydan Özoğuz, SPD
që nga 26 Tetor 2021
Yvonne Magwas, CDU/CSU
që nga 26 Tetor 2021
Wolfgang Kubicki, FDP
që nga 24 Tetor 2017
Petra Pau, The Left
që nga 7 Prill 2006
Bosh, AfD[a]
Ndërtimi
Vende736[1]
Grupet politike
Qeveria (416)
 •   SPD (206)
 •   Greens (118)
 •   FDP (92)

Kundërshtarët (320)

Zgjedhjet
Sistemi i votimit
Mixed-member proportional representation (MMP)
Zgjedhjet e fundit
26 Shtator 2021
Zgjedhjet e ardhshme
Në ose përpara 26 Tetor 2025
Vendi i takimit
Ndërtesa Rajhhstag
Mitte, Berlin, Gjermani
Faqja Zyrtare
budestag.de


Bundestagu (gjermanisht: [ˈbʊndəstaːk] "Dieta Federale") është kuvendi federal gjerman. Është i vetmi organ përfaqësues federal që zgjidhet drejtpërdrejt nga populli gjerman. Është i krahasueshëm me Dhomën e Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara ose Dhomën e Komunave të Mbretërisë së Bashkuar. Bundestagu u krijua nga Titulli III[b] i Ligjit Themelor për Republikën Federale të Gjermanisë (gjermanisht: Grundgesetz, shqiptuar [ˈɡʁʊntɡəˌzɛt͡s]), në vitin 1949 si një nga organet legjislative të Gjermanisë dhe kështu është pasardhësi historik i Reichstagut të mëparshëm .

Anëtarët e Bundestagut janë përfaqësues të popullit gjerman në tërësi, nuk janë të detyruar nga asnjë urdhër apo udhëzim dhe janë përgjegjës vetëm para elektoratit të tyre.[c] Numri minimal ligjor i anëtarëve të Bundestagut (gjermanisht: Mitglieder des Bundestages ) është 598;[d] megjithatë, për shkak të sistemit të ngritjes dhe nivelimit të vendeve, Bundestagu aktual i 20-të ka gjithsej 736 anëtarë, duke e bërë atë Bundestagun më të madh deri më sot dhe dhomën më të madhe parlamentare kombëtare të zgjedhur lirisht në botë.[2]

Bundestagu zgjidhet çdo katër vjet nga shtetasit gjermanë[e] moshës 18 vjeç e lart.[f] Zgjedhjet përdorin një sistem të përfaqësimit proporcional me anëtarë të përzier, i cili kombinon vendet e zgjedhura të para me një listë proporcionale partiake për të siguruar që përbërja e saj pasqyron votën popullore kombëtare. Zgjedhjet e parakohshme janë të mundshme vetëm në rastet e përshkruara në nenet 63 dhe 68 të Grundgesetz .

Bundestagu ka disa funksione. Është organi kryesor legjislativ në nivel federal. Shtetet individuale (Bundesländer) të Gjermanisë marrin pjesë në procesin legjislativ përmes Bundesrat -it, një asamble e veçantë.[3] Bundestagu gjithashtu zgjedh dhe mbikëqyr kancelarin, kreun e qeverisë gjermane, dhe përcakton buxhetin e qeverisë.

Që nga viti 1999, ajo është mbledhur në ndërtesën e Reichstag në Berlin.[4] Bundestagu operon gjithashtu në shumë ndërtesa të reja qeveritare në Berlin dhe ka forcën e vet policore (Bundestagspolizei). Presidenti aktual i Bundestagut që nga viti 2021 është Bärbel Bas i SPD- së. Bundestagu i 20-të ka pesë nënkryetarë dhe është kuvendi më i vizituar në botë.[5]

Flamuri i Unitetit Gjerman është një memorial kombëtar për Ribashkimin Gjerman që u ngrit më 3 tetor 1990; ajo tundet përpara ndërtesës së Reichstag-ut në Berlin, selia e Bundestagut

Bundestagu përkthehet si "Dietë Federale", me "Bund" (në lidhje me shqipen "deng") në këtë kontekst do të thotë federatë, dhe "Tag" (ditë) erdhi në kuptimin "takim në konferencë" - një shembull tjetër është Rajhstagu (i ngjashëm me " dietë", e cila është nga latinishtja "dies", ditë).[6]

Me shpërbërjen e Konfederatës Gjermane në 1866 dhe themelimin e Perandorisë Gjermane (Rajhu Gjerman) në 1871, Rajhstagu u krijua si kuvendi gjerman në Berlin, i cili ishte kryeqyteti i Mbretërisë së atëhershme të Prusisë (më e madhja dhe më me ndikim shtet si në Konfederatë ashtu edhe në Perandori). Dy dekada më vonë, ndërtesa aktuale e parlamentit u ngrit. Delegatët e Reichstag-ut u zgjodhën me votim të drejtpërdrejtë dhe të barabartë të meshkujve (dhe jo me sistemin elektoral tre-klasësh që mbizotëronte në Prusi deri në vitin 1918). Reichstag nuk mori pjesë në emërimin e kancelarit deri në reformat parlamentare të tetorit 1918. Pas Revolucionit të Nëntorit 1918 dhe vendosjes së Kushtetutës së Vajmarit, grave iu dha e drejta për të votuar (dhe për të shërbyer në) Reichstag, dhe parlamenti mund të përdorte votën e mosbesimit për të detyruar kancelarin ose çdo anëtar të kabinetit të jepte dorëheqjen. Në vitin 1933, Adolf Hitleri u emërua Kancelar dhe nëpërmjet Dekretit të Zjarrit të Reichstagut, Aktit Mundësues të vitit 1933 dhe vdekjes së Presidentit Paul von Hindenburg në 1934 fituan fuqi të pakufizuar. Pas kësaj, Rajhstagu takohej vetëm rrallë, zakonisht në Krolloper (Kroll Opera House) për të vulosur njëzëri vendimet e qeverisë. Ajo u mblodh për herë të fundit më 26 prill 1942.

Me Kushtetutën e re të vitit 1949, Bundestagu u krijua si parlamenti i ri i Gjermanisë Perëndimore. Për shkak se Berlini Perëndimor nuk ishte zyrtarisht nën juridiksionin e Kushtetutës, një trashëgimi e Luftës së Ftohtë, Bundestagu u mblodh në Bon në disa ndërtesa të ndryshme, duke përfshirë (përkohësisht) një ish objekt të ujësjellësit. Përveç kësaj, për shkak të statusit ligjor të qytetit, qytetarët e Berlinit Perëndimor nuk ishin në gjendje të votonin në zgjedhjet për Bundestag, dhe në vend të kësaj u përfaqësuan nga 22 delegatë pa të drejtë vote[7] të zgjedhur nga Dhoma e Përfaqësuesve, legjislatura e qytetit.

Bundeshaus në Bon është ish-ndërtesa e parlamentit të Gjermanisë. Seancat e Bundestagut gjerman u mbajtën aty nga viti 1949 deri në transferimin e tij në Berlin në 1999. Sot ajo strehon Qendrën Ndërkombëtare të Kongresit Bundeshaus Bonn dhe në zonat veriore zyrën e degës së Bundesratit ("Këshilli Federal"), i cili përfaqëson Landet - shtetet e federuara. Zonat jugore u bënë pjesë e zyrave gjermane për Kombet e Bashkuara në 2008.[8]

Ish- ndërtesa e Rajhstag-ut kishte një ekspozitë historike (Fragen an die deutsche Geschichte) dhe shërbente herë pas here si qendër konferencash. Ndërtesa e Rajhstag-ut përdorej herë pas here si një vend për mbledhjet e Bundestagut dhe komiteteve të tij dhe Bundesversammlung (Konventa Federale), organi që zgjedh Presidentin Federal Gjerman. Megjithatë, sovjetikët protestuan ashpër kundër përdorimit të ndërtesës së Reichstag nga institucionet e Republikës Federale të Gjermanisë dhe u përpoqën të shqetësonin seancat duke fluturuar avionë supersonikë afër ndërtesës.

Që nga 19 prilli 1999, parlamenti gjerman është mbledhur përsëri në Berlin në ndërtesën e tij origjinale të Rajhhstag, e cila u ndërtua në 1888 bazuar në planet e arkitektit gjerman Paul Wallot dhe iu nënshtrua një rinovimi të rëndësishëm nën drejtimin e arkitektit britanik Lordit Norman Foster . Komisionet dhe nënkomisionet parlamentare, dëgjimet publike dhe mbledhjet e grupeve parlamentare zhvillohen në tre godina ndihmëse, të cilat rrethojnë ndërtesën e Reichstag: Jakob-Kaiser-Haus, Paul-Löbe-Haus dhe Marie-Elisabeth-Lüders-Haus

Në vitin 2005, një avion i vogël u rrëzua afër Parlamentit Gjerman. Më pas u vendos që të ndalohej trafiku ajror privat mbi Berlinin Qendror.[9]

Së bashku me Bundesratin, Bundestagu është dega legjislative e sistemit shtetëror gjerman .

Edhe pse shumica e legjislacionit inicohet nga dega zbatuese, Bundestagu e konsideron punën legjislative përgjegjësinë e tij më të rëndësishme, duke përqendruar pjesën më të madhe të energjisë së tij në vlerësimin dhe ndryshimin e programit legjislativ të qeverisë. Komitetet (shih më poshtë) luajnë një rol të rëndësishëm në këtë proces. Seancat plenare ofrojnë një forum për anëtarët që të angazhohen në debatin publik mbi çështjet legjislative përpara tyre, por ato priren të marrin pjesë mirë vetëm kur shqyrtohet një legjislacion i rëndësishëm.

Anëtarët e Bundestagut janë të vetmit zyrtarë federalë të zgjedhur drejtpërdrejt nga publiku; Bundestagu nga ana e tij zgjedh kancelarin dhe, përveç kësaj, ushtron mbikëqyrjen e degës ekzekutive për çështje të politikave thelbësore dhe administratës rutinë. Ky kontroll mbi pushtetin ekzekutiv mund të përdoret përmes legjislacionit detyrues, debateve publike mbi politikën e qeverisë, hetimeve dhe pyetjeve të drejtpërdrejta të kancelarit ose zyrtarëve të kabinetit. Për shembull, Bundestagu mund të zhvillojë një orë pyetje (Fragestunde), në të cilën një përfaqësues i qeverisë i përgjigjet një pyetjeje me shkrim të paraqitur më parë nga një anëtar. Anëtarët mund të bëjnë pyetje të lidhura gjatë orës së pyetjeve. Pyetjet mund të kenë të bëjnë çdo gjë, nga një çështje kryesore e politikave deri te problemi i një përbërësi specifik. Përdorimi i orës së pyetjeve është rritur ndjeshëm gjatë dyzet viteve të fundit, me më shumë se 20,000 pyetje të parashtruara gjatë mandatit 1987–90. Kuptohet që partitë opozitare ushtrojnë në mënyrë aktive të drejtën e tyre parlamentare për të shqyrtuar veprimet e qeverisë.

Shërbimet përbërëse kryhen gjithashtu nëpërmjet Komitetit të Peticionit. Në vitin 2004, Komiteti i Peticionit mori mbi 18,000 ankesa nga qytetarët dhe ishte në gjendje të negocionte një zgjidhje reciproke të kënaqshme për më shumë se gjysmën e tyre. Në vitin 2005, si pilot i potencialit të peticioneve në internet, u prodhua një version i e-Petitioner për Bundestag. Ky ishte një projekt bashkëpunues që përfshinte Kuvendin Skocez, Qendrën Ndërkombëtare të Teledemokracisë dhe 'Departamentin e Shërbimeve Online' të Bundestagut. Sistemi u lançua zyrtarisht më 1 shtator 2005 dhe në vitin 2008 Bundestagu kaloi në një sistem të ri bazuar në vlerësimin e tij.[10]

Bundestagu brenda sistemit shtetëror të Gjermanisë

Bundestagu zgjidhet për katër vjet dhe zgjedhjet e reja duhet të mbahen ndërmjet 46 dhe 48 muajsh pas fillimit të mandatit të tij zgjedhor, përveç nëse Bundestagu shpërndahet para kohe. Mandati i tij përfundon me mbledhjen e Bundestagut të ardhshëm, i cili duhet të ndodhë brenda 30 ditëve nga zgjedhjet.[11] Përpara vitit 1976, mund të kishte një periudhë kur një Bundestag do të ishte shpërbërë dhe Bundestagu tjetër nuk mund të mblidhej; gjatë kësaj periudhe, të drejtat e Bundestagut ushtroheshin nga një i ashtuquajtur “Komiteti i Përhershëm”. [12]

Gjermania përdor sistemin e përfaqësimit proporcional me anëtarë të përzier, një sistem i përfaqësimit proporcional i kombinuar me elementë të votimit të parë . Bundestagu ka 598 anëtarë nominalë, të zgjedhur për një mandat katërvjeçar; këto vende shpërndahen ndërmjet gjashtëmbëdhjetë shteteve gjermane në përpjesëtim me popullsinë e shteteve me të drejtë vote.[13]

Fletëvotimet e Bundestagut nga zgjedhjet e vitit 2005 në rrethin Würzburg. Kolona për votën e zonës zgjedhore (me emrin, punësimin dhe adresën e secilit kandidat) është në të majtë me të zezë; kolona për votën e listës së partisë (duke treguar pesë kandidatët e listave më të mira në shtet) është në të djathtë me shkronja blu.

Çdo zgjedhës ka dy vota: një votë zgjedhore (votimi i parë) dhe një votë në listën e partisë (votimi i dytë). Bazuar vetëm në votat e para, 299 anëtarë zgjidhen në njësitë zgjedhore njëvendore me votim të parë. Votat e dyta përdoren për të prodhuar një numër i përpjesshëm të vendeve për partitë, fillimisht në shtete dhe më pas në nivel federal. Vendet ndahen duke përdorur metodën Sainte-Laguë. Nëse një parti fiton më pak ndenjëse në një zonë zgjedhore në një shtet sesa votat e dyta që do t'i jepnin asaj, ajo merr vende shtesë nga lista shtetërore përkatëse. Palët mund të depozitojnë lista në çdo shtet nën kushte të caktuara - për shembull, një numër fiks nënshkrimesh mbështetëse. Partitë mund të marrin vota të dyta vetëm në ato shtete në të cilat kanë paraqitur një listë shtetërore.[13]

Nëse një parti, duke fituar zonat zgjedhore me një anëtarë të një shteti, merr më shumë vende se sa do t'i takonte sipas pjesës së dytë të votës së saj në atë shtet (të ashtuquajturat mandate të tjera), partitë e tjera marrin mandate kompensimi. Për shkak të kësaj dispozite, Bundestagu zakonisht ka më shumë se 598 anëtarë. Bundestagu i 20-të dhe i tanishëm, për shembull, ka 736 vende: 598 vende të rregullta dhe 138 ulëse në dalje dhe kompensim. Vendet e mbivendosjes llogariten në nivel shtetëror, kështu që shtohen shumë vende të tjera për të balancuar këtë midis shteteve të ndryshme, duke shtuar më shumë vende se sa do të nevojiteshin për të kompensuar mbingarkimin në nivel kombëtar për të shmangur peshën negative të votës.[13]

Për t'u kualifikuar për mandate bazuar në përqindjen e votave në listën e partisë, një parti ose duhet të fitojë tre zona zgjedhore me një anëtarë të vetëm nëpërmjet votave të para (klauzola bazë e mandatit) ose të kalojë një prag prej 5% të votave të dyta në mbarë vendin. Nëse një parti fiton vetëm një ose dy zona elektorale me një anëtarë dhe nuk arrin të marrë të paktën 5% të votave të dyta, ajo ruan vendin(et) njëanëtarësh, por partitë e tjera që plotësojnë të paktën një nga dy kushtet e pragut marrin vende kompensimi.[13] Në shembullin më të fundit të kësaj, gjatë zgjedhjeve të vitit 2002, PDS fitoi vetëm 4.0% të votave të dyta në mbarë vendin, por fitoi dy zona në shtetin e Berlinit.[14] E njëjta gjë vlen nëse një kandidat i pavarur fiton një zonë zgjedhore me një anëtarë[13] gjë që nuk ka ndodhur që nga zgjedhjet e vitit 1949.[14]

Nëse një votues hodhi votën e parë për një kandidat të suksesshëm të pavarur ose një kandidat të suksesshëm, partia e të cilit nuk arriti të kualifikohej për përfaqësim proporcional, vota e tij e dytë nuk llogaritet në përfaqësimin proporcional. Megjithatë, kjo vlen nëse partia e zgjedhur e kalon pragun prej 5%. [13]

Partitë që përfaqësojnë pakicat kombëtare të njohura (tani danezët, frizianët, sorbët dhe romët) janë të përjashtuara si nga pragu i 5% ashtu edhe nga klauzola bazë e mandatit, por zakonisht konkurrojnë vetëm në zgjedhjet shtetërore.[13] E vetmja parti që ka mundur të përfitojë nga kjo dispozitë deri më tani në nivel federal është Shoqata e Votuesve të Schleswig-ut Jugor, e cila përfaqëson pakicat e danezëve dhe frizianëve në Schleswig-Holstein dhe arriti të fitojë një mandat në 1949 dhe 2021.[15]

Përfundimi i fundit i zgjedhjeve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zgjedhjet e fundit federale u mbajtën të dielën, më 26 shtator 2021, për të zgjedhur anëtarët e Bundestagut të 20-të.

Partia Zonat zgjedhore Lista e partisë Tërësia e ndenjësve +/–
Votat % Ndenjëset Votat % Ndenjëset
Partia Socialdemokrate e Gjermanisë (SPD) 12,234,690 26.4 121 11,955,434 25.7 85 206 +53
Bashkimi Demokristian i Gjermanisë (CDU) 10,451,524 22.5 98 8,775,471 18.9 54 152 −48
Aleanca 90/Të gjelbrit (GRÜNE) 6,469,081 14.0 16 6,852,206 14.8 102 118 +51
Partia e Lirë Demokratike (FDP) 4,042,951 8.7 0 5,319,952 11.5 92 92 +12
Alternativa për Gjermanine (AfD) 4,695,611 10.1 16 4,803,902 10.3 67 83 −11
Bashkimi Kristian Social (CSU) 2,788,048 6.0 45 2,402,827 5.2 0 45 −1
E majta (Die Linke) 2,307,536 5.0 3 2,270,906 4.9 36 39 −30
Votuesit e lirë (Freie wähler) 1,334,739 2.9 0 1,127,784 2.4 0 0 0
Mbrojtja e Kafshëve të Mjedisit Njerëzor 163,201 0.4 0 675,353 1.5 0 0 0
Partia Demokratike në bazë (Die Basis) 735,451 1.6 0 630,153 1.4 0 0 e re
Die Partei 543,145 1.2 0 461,570 1.0 0 0 0
Team Todenhöfer 5,700 0.0 0 214,535 0.5 0 0 e re
Partia Pirate e Gjermanisë (Piraten) 60,839 0.1 0 169,923 0.4 0 0 0
Volt 78,339 0.2 0 165,474 0.4 0 0 e re
Partia Demokratike Ekologjike (ÖDP) 152,792 0.3 0 112,314 0.2 0 0 0
Partia Demokratike Kombëtare (NPD) 1,090 0.0 0 64,574 0.1 0 0 0
SSW 35,027 0.1 0 55,578 0.1 1 1 +1
Partia për Kërkime Shëndetësore 2,842 0.0 0 49,349 0.1 0 0 0
Njerëzorët (Die Humanisten) 12,730 0.0 0 47,711 0.1 0 0 0
Aleanca C – Të krishterët për Gjermaninë 6,222 0.0 0 39,868 0.1 0 0 0
Partia Bavaria (BP) 36,748 0.1 0 32,790 0.1 0 0 0
V-Partei³ 10,644 0.0 0 31,884 0.1 0 0 0
Të Pavarur për Demokraci të orientuar nga Qytetarët 13,421 0.0 0 22,736 0.0 0 0 0
Të gritë (Die Grauen) 2,368 0.0 0 19,443 0.0 0 0 0
Urbanët. Një parti HipHop (du.) 1,912 0.0 0 17,811 0.0 0 0 0
Partia Marksiste-Leniniste (MLPD) 22,534 0.0 0 17,799 0.0 0 0 0
Partia Komuniste Gjermane (DKP) 5,446 0.0 0 14,925 0.0 0 0 0
Aleanca për Mbrojtjen e Kafshëve (Tierschutzallianz) 7,371 0.0 0 13,672 0.0 0 0 0
Dashuria e Partisë Evropiane (LIEBE) 873 0.0 0 12,967 0.0 0 0 e re
Reformatorët Liberal Konservatorë (LKR) 10,767 0.0 0 11,159 0.0 0 0 e re
Lobistë për Fëmijë (LfK) 9,189 0.0 0 0 e re
Shtegu III. (III. Weg) 515 0.0 0 7,832 0.0 0 0 e re
Partia Kopshtare (MG) 2,095 0.0 0 7,611 0.0 0 0 0
Lëvizja Qytetare (BÜRGERBEWEGUNG) 1,556 0.0 0 7,491 0.0 0 0 e re
Demokracia në lëvizje (DiB) 2,609 0.0 0 7,184 0.0 0 0 0
Bota Njerëzore (Menschliche Welt) 656 0.0 0 3,786 0.0 0 0 0
Pinks/Aleanca 21 (BÜNDNIS21) 377 0.0 0 3,488 0.0 0 0 e re
Partia e Përparimit (PdF) 3,228 0.0 0 0 e re
Partia Shoqërore e Barazisë (SGP) 1,417 0.0 0 0 0
Lëvizja për të Drejtat Civile Solidaritet (BüSo) 811 0.0 0 727 0.0 0 0 0
Lista e klimës Baden-Württemberg (KlimalisteBW) 3,967 0.0 0 0 e re
Partia Familjare e Gjermanisë (FAMILIE) 1,817 0.0 0 0 0
Demokracia me Referendum (Volksabstimmung) 1,086 0.0 0 0 0
Panterat gri (Graue Panther) 961 0.0 0 0 e re
Partia e Atdheut Turingian (THP) 549 0.0 0 0 e re
Te tjerët (Sonstige) 256 0.0 0 0 e re
Bergpartei, die "ÜberPartei" (B*) 222 0.0 0 0 0
Të pavarurit dhe grupet e votuesve 110,894 0.2 0 0 0
Vota të vlefshme 46,362,013 98.9 46,442,023 99.1
Vota të pavlefshme/të zbrazëta 492,495 1.1 412,485 0.9
Tërësia e votave 46,854,508 100.0 299 46,854,508 100.0 437 736 +27
Votues të regjistruar/pjesëmarrje 61,181,072 76.6 61,181,072 76.6
Burimi: Bundeswahlleiter

Kryetarët që nga viti 1949

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Kryetarët e Bundestagut
Nr. Emri Partia Fillimi i afatit Fundi i afatit Kohëzgjatja e afatit
1 Erich Köhler (1892–1958) CDU 7 shtator 1949 18 tetor 1950 [g] 1 viti, 41 ditë
2 Hermann Ehlers (1904–1954) CDU 19 tetor 1950 29 tetor 1954 [h] 4 vjet, 10 ditë
3 Eugen Gerstenmaier (1906–1986) CDU 16 nëntor 1954 31 janar 1969 [i] 14 vjet, 76 ditë
4 Kai-Uwe von Hassel (1913–1997) CDU 5 shkurt 1969 13 dhjetor 1972 3 vjet, 312 ditë
5 Annemarie Renger [j] (1919–2008) SPD 13 dhjetor 1972 14 dhjetor 1976 4 vjet, 1 ditë
6 Karl Carstens (1914–1992) CDU 14 dhjetor 1976 31 maj 1979 [k] 2 vjet, 168 ditë
7 Richard Stücklen (1916–2002) CSU 31 maj 1979 29 mars 1983 3 vjet, 363 ditë
8 Rainer Barzel (1924–2006) CDU 29 mars 1983 25 tetor 1984 [lower-alpha 18] 1 viti, 210 ditë
9 Philipp Jenninger (1932–2018) CDU 5 nëntor 1984 11 nëntor 1988 [lower-alpha 18] 4 vjet, 6 ditë
10 Rita Süssmuth (l. 1937) CDU 25 nëntor 1988 26 tetor 1998 9 vjet, 335 ditë
11 Wolfgang Thierse (l. 1943) SPD 26 tetor 1998 18 tetor 2005 6 vjet, 357 ditë
12 Norbert Lammert (l. 1948) CDU 18 tetor 2005 24 tetor 2017 12 vjet, 6 ditë
13 Wolfgang Schäuble (l. 1942) CDU 24 tetor 2017 26 tetor 2021 4 vjet, 2 ditë
14 Bärbel Bas (l. 1968) SPD 26 tetor 2021 prezente 361 ditë
Marie-Elisabeth-Lüders-Haus, një nga ndërtesat zyrtare të kompleksit, që strehon bibliotekën parlamentare

Strukturat organizative më të rëndësishme brenda Bundestagut janë grupet kuvendor (Fraktionen; këndojnë. Fraksioni). Një grup kuvendore duhet të përbëhet nga të paktën 5% e të gjithë anëtarëve të kuvendit. Anëtarët e kuvendit nga parti të ndryshme mund të bashkohen në një grup vetëm nëse ato parti nuk konkurruan kundër njëra-tjetrës në ndonjë shtet gjerman gjatë zgjedhjeve. Normalisht, të gjitha partitë që kaluan pragun e 5% ndërtojnë një grup kuvendor. CDU dhe CSU kanë formuar gjithmonë një Fraktion të vetëm të bashkuar (CDU/CSU), gjë që është e mundur, pasi CSU punon vetëm në shtetin e Bavarisë dhe CDU funksionon vetëm në 15 shtetet e tjera. Madhësia e Fraksionit të një partie përcakton shkallën e përfaqësimit të saj në komisione, kohën e caktuar për të folur, numrin e kryetarëve të komisioneve që mund të mbajë dhe përfaqësimin e saj në organet ekzekutive të Bundestagut. Fraktionen, jo anëtarët, marrin pjesën më të madhe të financimit të qeverisë për aktivitetet legjislative dhe administrative.

Udhëheqja e çdo Fraksioni përbëhet nga një kryetar partie parlamentare, disa nënkryetarë dhe një komitet ekzekutiv. Përgjegjësitë kryesore të udhëheqjes janë të përfaqësojë Fraksionin, të zbatojë disiplinën partiake dhe të orkestrojë aktivitetet parlamentare të partisë. Anëtarët e secilit Fraktion shpërndahen ndërmjet grupeve të punës të fokusuara në tema specifike të lidhura me politikat si politika sociale, ekonomia dhe politika e jashtme. Fraksioni mblidhet çdo të martë pasdite në javët në të cilat Bundestagu është në seancë për të shqyrtuar legjislacionin përpara Bundestagut dhe për të formuluar qëndrimin e partisë për të.

Partive që nuk mbajnë 5% të vendeve në Bundestag mund t'u jepet statusi i një Gruppe (fjalë për fjalë "grup", por një status i ndryshëm nga Fraktion ) në Bundestag; kjo vendoset rast pas rasti, pasi rregullorja e punës nuk parashikon një numër të caktuar mandatesh për këtë. Së fundmi, kjo u zbatua për Partinë e Socializmit Demokratik (PDS) nga viti 1990 deri në 1998. Ky status përfshin disa privilegje të cilat në përgjithësi janë më pak se ato të një Fraktion .

Organet ekzekutive të Bundestagut përfshijnë Këshillin e Pleqve dhe Presidiumin. Këshilli përbëhet nga kryesia e Bundestagut, së bashku me përfaqësuesit më të lartë të çdo Fraksioni, me numrin e këtyre përfaqësuesve të lidhur me fuqinë e grupeve parlamentare në dhomë. Këshilli është qendra koordinuese, që përcakton agjendën ditore legjislative dhe cakton kryetarët e komisioneve bazuar në përfaqësimin e grupeve parlamentare. Këshilli shërben gjithashtu si një forum i rëndësishëm për negociatat ndërpartiake mbi legjislacionin specifik dhe çështjet procedurale. Presidiumi është përgjegjës për administrimin rutinë të Bundestagut, duke përfshirë aktivitetet e tij klerikale dhe kërkimore. Ai përbëhet nga kryetari i dhomës (zakonisht i zgjedhur nga Fraksioni më i madh) dhe nënkryetarët (një nga çdo Fraktion).

Pjesa më e madhe e punës legjislative në Bundestag është produkt i komisioneve të përhershme, të cilat ekzistojnë kryesisht të pandryshuara gjatë një periudhe legjislative. Numri i komiteteve përafrohet me numrin e ministrive federale dhe titujt e secilës janë afërsisht të ngjashëm (p.sh. mbrojtje, bujqësi dhe punë). Deri në Bundestagun e nëntëmbëdhjetë aktual, ka 24 komisione të përhershme. Shpërndarja e kryetarëve të komisioneve dhe anëtarësimi i secilit komision pasqyron fuqinë relative të grupeve të ndryshme parlamentare në dhomë. Në Bundestagun e nëntëmbëdhjetë aktual, CDU/CSU kryesonte dhjetë komitete, SPD pesë, AfD dhe FDP nga tre secila, E majta dhe të Gjelbërit nga dy. Anëtarët e partisë opozitare mund të kryesojnë një numër të konsiderueshëm komisionesh të përhershme (p.sh. komisioni i buxhetit sipas traditës kryesohet nga partia më e madhe opozitare). Këto komitete kanë ose një staf të vogël ose nuk kanë fare staf.

Anëtarët e Bundestagut dhe Presidiumi mbështeten nga Administrata e Bundestagut. Ai drejtohet nga Drejtori, i cili i raporton Presidentit të Bundestagut. Katër departamente të administratave të Bundestagut janë Shërbimi i Parlamentit, Kërkimi, Informacioni/Dokumentacioni dhe Çështjet Qendrore. Administrata e Bundestagut punëson rreth 3000 punonjës.

Parimi i ndërprerjes

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Siç është rasti me disa parlamente të tjera, Bundestagu i nënshtrohet parimit të ndërprerjes, që do të thotë se një Bundestag i sapozgjedhur konsiderohet ligjërisht si një organ dhe entitet krejtësisht i ndryshëm nga Bundestagu i mëparshëm. Kjo çon në rezultatin se çdo mocion, aplikim ose veprim i paraqitur në Bundestagun e mëparshëm, p.sh. një projekt-ligj i referuar Bundestag nga Qeveria Federale, konsiderohet i pavlefshëm nga pavendimi (terminologjia gjermane: "Die Sache fällt der Diskontinuität anheim"). Kështu, çdo projektligj për të cilin nuk është vendosur deri në fillim të periudhës së re zgjedhore duhet të ngrihet sërish nga qeveria nëse synon të lërë në fuqi mocionin, kjo procedurë në fakt vonon miratimin e projektligjit. Për më tepër, çdo Bundestag i sapozgjedhur do të duhet të vendosë rishtazi për rregullat e procedurës (Geschäftsordnung), gjë që bëhet me një vendim formal për marrjen e rregullave të tilla nga Bundestagu i mëparshëm me referencë.

Çdo Bundestag (edhe pas zgjedhjeve të parakohshme) konsiderohet i shpërbërë vetëm pasi Bundestagu i sapozgjedhur është mbledhur në të vërtetë për të krijuar veten (neni 39 sek. 1 fjali 2 të Ligjit Bazë), i cili duhet të ndodhë brenda 30 ditëve nga data e zgjedhjes së tij (neni 39 sek. 2 të Ligjit Bazë). Kështu, mund të ndodhë (dhe ka ndodhur) që Bundestagu i vjetër të mblidhet dhe të marrë vendime edhe pas zgjedhjes së një Bundestagu të ri që nuk është mbledhur për t'u konstituuar. Për shembull, zgjedhjet për Bundestagun e 16-të u zhvilluan më 18 shtator 2005, por Bundestagu i 15-të ende u mblodh pas ditës së zgjedhjeve për të marrë disa vendime mbi angazhimin ushtarak gjerman jashtë vendit, [16] dhe kishte të drejtë ta bënte këtë, pasi rishtazi. Bundestagu i zgjedhur i 16-të nuk u mblodh për herë të parë deri më 18 tetor 2005.[17]

Burime dhe shënime

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ "Sitzverteilung des 20. Deutschen Bundestages" (në gjermanisht). Deutscher Bundestag. 30 maj 2022. Marrë më 30 maj 2022.
 2. ^ "Das größte Parlament der Welt wächst und wächst: Politik bläht Bundestag immer weiter auf". FOCUS online (në gjermanisht). 2021-07-14. Marrë më 2022-08-17.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 3. ^ Grundgesetz für die Bundesrepublik Deutschland (PDF) (në gjermanisht) (bot. 23 December 2014). Bonn: Parlamentarischer Rat. 8 maj 1949. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09. Marrë më 19 qershor 2016.
 4. ^ "Plenarsaal "Deutscher Bundestag" – The Path of Democracy". www.wegderdemokratie.de (në anglisht). Marrë më 11 dhjetor 2019.
 5. ^ "German Bundestag - From the Parliamentary Council to the most visited parliament..." German Bundestag (në anglisht). Marrë më 2022-08-17.
 6. ^ "Online Etymology Dictionary — Bundestag" (në anglisht).
 7. ^ Cerny, Karl H. (1990). Germany at the Polls: The Bundestag Elections of the 1980s (në anglisht). Duke University Press. ISBN 978-0-8223-1022-8.
 8. ^ "The United Nations in Germany". Permanent Mission of the Federal Republic of Germany to the United Nations in New York (në anglisht). Permanent Mission of the Federal Republic of Germany to the United Nations in New York. Marrë më 27 qershor 2021.
 9. ^ "Small Plane Crashes Near German Parliament". amp.dw.com (në anglisht). Marrë më 29 dhjetor 2020.
 10. ^ Trenel, M. (2007). "Öffentliche Petitionen beim deutschen Bundestag - erste Ergebnisse der Evaluation des Modellversuchs = An Evaluation Study of Public Petitions at the German Parliament" (PDF). TAB Brief Nr 32 (në gjermanisht). Deutscher Bundestag. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 16 mars 2009. Marrë më 16 qershor 2009.
 11. ^ "Basic Law, Article 39: Electoral term – Convening" (në anglisht). Marrë më 29 shtator 2017.
 12. ^ Schäfer, Friedrich (2013). Der Bundestag: Eine Darstellung seiner Aufgaben und seiner Arbeitsweise [The Bundestag: Its tasks and procedures] (në gjermanisht). VS Verlag für Sozialwissenschaften. fq. 28. ISBN 9783322836434.
 13. ^ a b c d e f g Martin Fehndrich; Wilko Zicht; Matthias Cantow (22 shtator 2017). "Wahlsystem der Bundestagswahl" (në gjermanisht). Wahlrecht.de. Marrë më 26 shtator 2017. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "system" defined multiple times with different content
 14. ^ a b "Ergebnisse früherer Bundestagswahlen" (PDF) (në gjermanisht). Der Bundeswahlleiter. 18 gusht 2017. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09. Marrë më 26 shtator 2017.
 15. ^ NDR (26 shtator 2021), Stefan Seidler (SSW): "Die ersten Zahlen sind sensationell" (në gjermanisht), marrë më 27 shtator 2021
 16. ^ "Stenographischer Bericht der 187. Sitzung des 15. Deutschen Bundestages am 28. September 2005" [Stenographic report of the 187th session of the 15th Deutscher Bundestag on 2005-09-28] (PDF). Deutscher Bundestag (në gjermanisht). 28 shtator 2005. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09. Marrë më 20 tetor 2008.
 17. ^ "Stenographischer Bericht der 1. Sitzung des 16. Deutschen Bundestages am 18. Oktober 2005" [Stenographic report of the 1st session of the 16th Deutscher Bundestag on 2005-10-18] (PDF). Deutscher Bundestag (në gjermanisht). 18 tetor 2005. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09. Marrë më 20 tetor 2008.
 1. ^ The Rules of Procedure of the Bundestag (German: Geschäftsordnung) allocate one Vice-President to each political group (Fraktion). However, each candidate must still be elected by a parliamentary majority. Due the AfD's rejection by other parties, no AfD candidate has reached such a majority.
 2. ^ Articles 38 to 49
 3. ^ Article 38 Section 1 Grundgesetz
 4. ^ Paragraph 1 Section 1 of the Federal Elections Act (Bundeswahlgesetz)
 5. ^ German Citizens are defined in Article 116 Grundgesetz
 6. ^ Article 38 Section 2 Grundgesetz: Any person who has attained the age of eighteen shall be entitled to vote; any person who has attained the age of majority may be elected.
 7. ^ resigned for medical reasons
 8. ^ died in office
 9. ^ resigned for political reasons
 10. ^ first woman to hold the post
 11. ^ Elected President of Germany

Gabim referencash: <ref> etiketa me emrin "CDU/CSU" e percaktuar ne <referenca> nuk është përdorur në tekst paraprak.

Gabim referencash: <ref> etiketa me emrin "SSW" e percaktuar ne <referenca> nuk është përdorur në tekst paraprak.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]