Jump to content

Etiologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Etiologjia është studimi i shkakësisë ose origjinës. Fjala rrjedh nga greqishtja αἰτιολογία ( aitiología ) "dhënia e një arsyeje për" (αἰτία , aitía, "shkak"; dhe -λογία , -logía). [1] Më plotësisht, etiologjia është studimi i shkaqeve, origjinës ose arsyeve që qëndrojnë pas mënyrës se si janë gjërat, ose mënyra se si funksionojnë ato, ose mund t'i referohet vetë shkaqeve. Fjala përdoret zakonisht në mjekësi (në lidhje me shkaqet e sëmundjeve) dhe në filozofi, por edhe në fizikë, psikologji, qeveri, gjeografi, analizë hapësinore, teologji dhe biologji, në lidhje me shkaqet ose origjinën e fenomeneve të ndryshme.

Në të kaluarën, kur shumë dukuri fizike nuk kuptoheshin mirë ose kur historitë nuk regjistroheshin, shpesh lindnin mite për të dhënë një shpjegim etiologjik. Kështu, një mit etiologjik, ose mit i origjinës, është një mit që ka lindur, është thënë me kalimin e kohës ose është shkruar për të shpjeguar origjinën e fenomeneve të ndryshme shoqërore ose natyrore. Për shembull, Eneida e Virgjilit është një mit kombëtar i shkruar për të shpjeguar dhe lavdëruar origjinën e Perandorisë Romake. Në teologji, shumë fe kanë mite të krijimit që shpjegojnë origjinën e botës ose marrëdhënien e saj me besimtarët.

Në mjekësi, etiologjia e një sëmundjeje ose gjendje i referohet studimeve të shpeshta për të përcaktuar një ose më shumë faktorë që bashkohen për të shkaktuar sëmundjen. Lidhur me këtë, kur sëmundja është e përhapur, epidemiologjike studimet hetojnë se cilët faktorë të tillë si vendndodhja, seksi, ekspozimi ndaj kimikateve dhe shumë të tjerë, e bëjnë një popullatë pak a shumë të ketë një sëmundje, duke ndihmuar kështu në përcaktimin e etiologjisë së saj. Ndonjëherë përcaktimi i etiologjisë është një proces i pasaktë. Në të kaluarën, etiologjia e sëmundjes së një marinari të zakonshëm, skëterrë, ishte prej kohësh e panjohur. Kur u ndërtuan anije të mëdha, që shkonin në oqean, marinarët filluan të vinin në det për periudha të gjata kohore, dhe shpesh u mungonin fruta dhe perime të freskëta. Pa e ditur shkakun e saktë, p.sh. Kapiteni James Cook skorbuti i dyshuar u shkaktua nga mungesa e perimeve në dietë. Bazuar në dyshimin e tij, ai e detyroi ekuipazhin e tij të hante lakër turshi, një përgatitje lakër, çdo ditë, dhe bazuar në rezultatet pozitive, ai nxirret se e pengonte skorbutin, edhe pse nuk e dinte saktësisht pse. U deshën rreth dyqind vjet të tjera për të zbuluar etiologjinë e saktë: mungesa e vitaminë C në dietën e një marinari.[2]

Një mit etiologjik, ose mit i origjinës, është një mit që synon të shpjegojë origjinën e praktikave të kultit, fenomeneve natyrore, emrave të caktuar dhe të ngjashme. Për shembull, emri Delfi dhe hyjnia e lidhur me të, Apollon Delphinios, shpjegohen në Himnin Homerik që tregon se si Apolloni, në formën e një delfini (delphis), i shtyu Kretasit nëpër dete për t'i bërë priftërinj të tij. Ndërsa Delfi në fakt lidhet me fjalën delphus ("mitër"), shumë mite etiologjike bazohen në mënyrë të ngjashme në etimologjinë popullore (termi " Amazon ", për shembull). Në Eneidën (botuar rreth vitit 17 para Krishtit), Virgjili pretendon prejardhjen e klanit Julian të August Cezarit nga heroi Enea përmes djalit të tij Ascanius, i quajtur gjithashtu Iulus. Historia e mashtrimit të sakrificës së Prometeut në Mecone në Teogoninë e Hesiodit tregon se si Prometeu e mashtroi Zeusin që të zgjidhte kockat dhe dhjamin e kafshës së parë flijuese dhe jo mishin për të justifikuar pse, pas një sakrifice, grekët i ofruan kockat e mbështjella me yndyrë. te zotat duke e mbajtur mishin për vete. Në Pyramusin dhe Thisben e Ovidit, shpjegohet origjina e ngjyrës së manit, pasi kokrrat e bardha njollosen në të kuqe nga gjaku që buron nga vetëvrasja e tyre e dyfishtë.

  1. ^ Aetiology (në anglisht) (bot. 2nd). Oxford University Press. 2002. ISBN 0-19-521942-2. {{cite book}}: Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
  2. ^ "Etiology of Disease: Definition & Example - Video & Lesson Transcript" (në anglisht).