Kalimi i ngushticës së Beringut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje e Polit të Veriut dhe ngushticës së Beringut

Kalimi i ngushticës së Beringut është një urë ose tunel hipotetik që do të shtrihej në ngushticën relativisht të ngushtë dhe të cekët të Beringut midis gadishullit Chukotka në Rusi dhe gadishullit Seward në shtetin amerikanAlaskës . Kalimi do të siguronte një lidhje që lidh Amerikën dhe Euroazinë .

Me dy ishujt Diomede midis gadishujve, ngushtica e Beringut mund të shtrihet nga një urë ose tunel.

Ka pasur disa propozime për një kalim në ngushticën e Beringut të bëra nga individë dhe media të ndryshme. Emrat e përdorur për to përfshijnë "Ura Ndërkontinentale e Paqes" dhe "Lidhja e Transportit Euroazi – Amerikë". Emrat e tuneleve kanë përfshirë "TKM – World Link" dhe "Tuneli Amerikan i Paqes". Në prill 2007, zyrtarët e qeverisë ruse i thanë shtypit se qeveria ruse do të mbështeste një plan prej 65 miliardë dollarësh nga një konsorcium kompanish për të ndërtuar një tunel në ngushticën e Beringut. [1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shekulli i 19[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koncepti i një lidhjeje tokësore që kalon ngushticën e Beringut daton para shekullit të 20-të. William Gilpin, guvernatori i parë i Territorit të Kolorados, parashikoi një " Hekurudhë Kozmopolitane " të gjerë në 1890 që lidhte të gjithë botën përmes një serie hekurudhore.

Dy vjet më vonë, Joseph Strauss, i cili vazhdoi të projektonte mbi 400 ura, dhe më pas shërbeu si inxhinier i projektit për urën Golden Gate, në tezën e tij të lartë paraqiti propozimin e parë për një urë hekurudhore të ngushticës së Beringut. Projekti iu paraqit qeverisë së Perandorisë Ruse, por ai u refuzua.

Shekulli 20[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

vitin 1904, një sindikatë e manjatëve amerikanë të hekurudhave propozoi (nëpërmjet një zëdhënësi francez) një hekurudhë Siberiano – Alaskane nga Kepi Princi i Uellsit në Alaskë përmes një tuneli nën ngushticën e Beringut dhe përgjatë Siberisë verilindore në Irkutsk nëpërmjet Kepit Dezhnev, Verkhnekolymsk, rreth 5,000 kilometres (3,100 mi) të hekurudhës për të ndërtuar, plus mbi 3,000 kilometres (1,900 mi) në Amerikën e Veriut). Propozimi ishte për një qira 90-vjeçare dhe të drejta ekskluzive për minerale për 8 miles (13 km) çdo anë e kalimit të drejtë. Ai u debatua nga zyrtarët dhe më në fund u refuzua më 20 mars 1907.

Cari Nikolla II miratoi propozimin amerikan në 1905 (vetëm si leje, jo shumë financime nga Cari). [2] Kostoja e tij u vlerësua në 65 milionë dollarë [3] dhe 300 milionë dollarë, duke përfshirë të gjitha hekurudhat. [2]

Këto shpresa u shkatërruan me shpërthimin e Revolucionit Rus të vitit 1905, i ndjekur nga Lufta e Parë Botërore . [4]

Interesi u ripërtëri gjatë Luftës së Dytë Botërore me përfundimin të autostradës së Alaskës, duke lidhur territorin e largët të Alaskës me Kanadanë dhe Shtetet e Bashkuara kontinentale. Në vitin 1942, Shoqata e Politikës së Jashtme parashikoi që autostrada të vazhdonte të lidhej me Nome pranë ngushticës së Beringut, e lidhur me autostradë me hekurudhën në Irkutsk, duke përdorur një shërbim alternativ të trageteve detar dhe ajror përtej ngushticës së Beringut. [5] Në të njëjtën kohë, rruga në anën ruse u zgjerua duke ndërtuar autostradën Kolyma 2000 kilometra (1250 mi).

Në vitin 1958, inxhinieri Tung-Yen Lin sugjeroi ndërtimin e një ure përtej ngushticës së Beringut "për të nxitur tregtinë dhe mirëkuptimin midis njerëzve të Shteteve të Bashkuara dhe Bashkimit Sovjetik". [6] Dhjetë vjet më vonë ai organizoi Urën Ndër-Kontinentale të Paqes, Inc., një institucion jofitimprurës i organizuar për të çuar më tej këtë propozim. [6] Në atë kohë ai bëri një studim fizibiliteti të një ure të ngushticës së Beringut dhe vlerësoi se kostoja ishte 1 miliard dollarë për 50 miles (80 km) shtrirje. [7] Në vitin 1994 ai përditësoi koston në më shumë se 4 miliardë dollarë. Ashtu si Gilpin, Lin e parashikoi projektin si një simbol të bashkëpunimit dhe unitetit ndërkombëtar dhe e quajti projektin Ura Ndërkontinentale e Paqes. [8]

Shekulli 21[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas një raporti në Beijing Times në maj 2014, ekspertët kinezë të transportit kishin propozuar ndërtimin e një linje 10,000 kilometres (6,200 mi) linjë hekurudhore me shpejtësi të lartë nga Kina verilindore në Shtetet e Bashkuara. [9] Projekti do të përfshijë një tunel nën ngushticën e Beringut dhe do të lidhet me Shtetet e Bashkuara të bashkuara nëpërmjet Uellsit, Alaskë, përgjatë lumit në Fairbanks, Alaska dhe përgjatë autostradës së Alaskës në Edmonton, Alberta, Kanada.

Disa sipërmarrës amerikanë kanë avancuar gjithashtu propozime të sektorit privat, si një kompani me përgjegjësi të kufizuar me bazë në Alaskë, e themeluar në vitin 2010 për të lobuar për një lidhje të kryqëzuar, dhe një kriptomonedhë e vitit 2018 që ofron për të financuar ndërtimin e një tuneli. [10] [11] [12] Në vitin 2005, investitori Neil Bush, vëllai më i vogël i Presidentit të SHBA Xhorxh W. Bush dhe djali i Presidentit Xhorxh H.W. Bush, udhëtoi jashtë vendit me Sun Myung Moon të Kishës së Unifikimit teksa promovonte një propozim për të gërmuar një korridor transporti nën ngushticën e Beringut. Kur u pyet nga <i id="mwgQ">Mother Jones</i> gjatë fushatës paraprake republikane të vëllait të tij Jeb Bush një dekadë më vonë në 2015, ai mohoi të kishte mbështetur projektin e tunelit dhe tha se kishte udhëtuar me Moon sepse ai mbështeti "përpjekjet e liderëve të besimit për të thirrur tufën e tyre në shërbim. ndaj të tjerëve." [13]

Shqetësimet teknike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thellësia e ngushticës së Beringut

Largësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Distanca e vijë ajrore në këtë pjesë midis Rusisë dhe Alaskës është 82.5 kilometres (51.3 mi) . Nëse ndërtohen ura dhe përdornen Ishujt Diomede, distanca e drejtë mbi ujë për të tre pjesët do të ishte 36.0 kilometres (22.4 mi), 3.8 kilometres (2.4 mi) dhe 36.8 kilometres (22.9 mi), në total 76.6 kilometres (47.6 mi) . [14]

Thellësia e ujit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thellësia e ujit është një problem i vogël, pasi ngushtica nuk është më e thellë se 55 metres (180 ft), [8] e krahasueshme me Kanalin Anglez . Baticat dhe rrymat në zonë nuk janë të rënda. [6]

Sfidat e lidhura me motin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kufizimet në punën e ndërtimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Itinerari është vetëm në jug të Rrethit Arktik, dhe vendndodhja ka dimër të gjatë, të errët dhe mot ekstrem, duke përfshirë mesataren e ulët të dimrit prej −20 °C (−4 °F) dhe temperaturat që i afrohen −50 °C (−58 °F) në momente të ftohta. Kjo do të nënkuptonte se puna e ndërtimit ka të ngjarë të kufizohet në pesë muaj të vitit, nga maji deri në shtator, dhe të përqendrohet gjatë verës . [8]

Çeliku i ekspozuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Moti gjithashtu paraqet sfida për çelikun e ekspozuar.  [8] Në dizajnin e Lin, betoni mbulon të gjitha strukturat, për të thjeshtuar mirëmbajtjen dhe për të ofruar ngurtësim shtesë. [8]

Akulli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse nuk ka ajsbergë në ngushticën e Beringut, akulli ngrihet deri në 1.8 metres (6 ft) të trasha janë në lëvizje të vazhdueshme gjatë stinëve të caktuara, të cilat mund të prodhojnë forca të rendit të 44 meganewtons (9,900,000 lbf; 4,500 tf) në një skelë. [6]

Tundra në rajonet përreth[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrugët në të dyja anët e ngushticës do të duhet të kalojnë tundrën, duke kërkuar ose një rrugë të paasfaltuar ose ndonjë mënyrë për të shmangur efektet e ngricës së përhershme .

Rruga dhe shpenzimet e mundshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendi për urën, që tregon qytetin fantazmë siberian të Naukanit si fundin e tij perëndimor.

Opsioni i urës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse kalimi zgjidhet si një urë, ndoshta do të lidhë Uellsin, Alaskë, me një vendndodhje në jug të Uelen. Ura gjithashtu ka të ngjarë të ndahet nga Ishujt Diomede, të cilët janë në mes të ngushticës së Beringut.

Në vitin 1994, Lin vlerësoi se kostoja e një ure ishte "disa miliardë" dollarë. [8] Rrugët dhe hekurudhat në secilën anë u vlerësuan të kushtonin 50 miliardë dollarë. [8] Lin e krahasoi këtë kosto me burimet e naftës "me vlerë triliona". [8] Discovery Channel 's Extreme Engineering vlerëson koston e një autostrade, hekurudhore me shpejtësi të lartë të elektrizuar me dy binarë dhe tubacioneve në 105 miliardë dollarë (në 2007 dollarë amerikanë), pesë herë më shumë se kostoja fillestare e 50 kilometres (31 mi) Tuneli i Kanalit . [15]

Lidhjet me pjesën tjetër të botës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo përjashton koston e rrugëve dhe hekurudhave të reja për të arritur në urë. Përveç sfidave teknike të ndërtimit të dy 40 kilometres (25 mi) ura ose më shumë se 80 kilometres (50 mi) tuneli përgjatë ngushticës, një sfidë tjetër e madhe është ajo se nuk ka asgjë në asnjërën anë të ngushticës së Beringut për të lidhur urën.

Pala ruse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në veçanti, ana ruse e ngushticës ka mungesë të madhe në infrastrukturë. Nuk ekziston asnjë hekurudhë për më shumë se 3,200 kilometres (2,000 mi) në çdo drejtim nga ngushtica. [16]

Autostrada kryesore lidhëse më e afërt është autostrada M56 Kolyma, e cila aktualisht është e paasfaltuar dhe rreth 2,000 kilometres (1,200 mi) nga ngushtica. [17] Megjithatë, deri në vitin 2042, autostrada Anadyr pritet të përfundojë që lidh Ola dhe Anadyr, e cila është vetëm rreth 600 kilometres (370 mi) nga ngushtica. [18]

Pala amerikane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga ana e SHBA-së, rreth 1,200 kilometres (750 mi) autostrada ose hekurudha do të duhej të ndërtoheshin rreth Norton Sound, përmes një kalimi përgjatë lumit Unalakleet dhe përgjatë lumit Yukon për t'u lidhur me Manley Hot Springs Road – me fjalë të tjera, një rrugë e ngjashme me atë të Garës së Iditarod Trail . Një projekt për të lidhur Nome, 100 miles (160 km) nga ngushtica, në pjesën tjetër të Alaskës nga një autostradë e asfaltuar (pjesë e Rrugës 2 të Alaskës) është propozuar nga qeveria e shtetit të Alaskës, megjithëse kostoja shumë e lartë (2.3 deri në 2.7 miliardë dollarë, rreth 5 milionë dollarë për milje, ose 3 dollarë milion për kilometër) deri më tani ka penguar ndërtimin. [19]

Në vitin 2016, rrjeti rrugor i Alaskës u zgjerua në perëndim me 50 miles (80 km) deri në Tanana, 460 miles (740 km) nga ngushtica, duke ndërtuar një rrugë mjaft të thjeshtë. Projekti i Departamentit të Transportit dhe Objekteve Publike të Alaskës u mbështet nga grupe vendase indigjene si Këshilli Fisnor Tanana. [20]

Matësi i gjurmës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rusia përdor një matës gjurmësh të ndryshëm nga SHBA-ja dhe Kanadaja

Një faktor tjetër ndërlikues janë matësit e ndryshëm të gjurmëve në përdorim. Hekurudha kryesore në SHBA, Kanada, Kinë dhe Kore përdor matës standard prej 1435 milimetrash. Rusia përdor matësin pak më të gjerë rus 1520 mm.Zgjidhjet për këtë ndërprerje të matës përfshijnë:

 • Të ketë të gjitha ngarkesat në kontejnerë, të cilët ngarkohen mjaft lehtë nga një tren në tjetrin. Kjo përdoret në rrugën gjithnjë e më të popullarizuar të mallrave hekurudhor Kinë-Evropë, e cila ka dy ndërprerje matës. Është e mundur të transferoni një tren me 60 kontejnerë në një orë.
 • Një zgjidhje tjetër janë boshtet me matës të ndryshueshëm për lokomotivat dhe mjetet lëvizëse, si ato të prodhuara nga Talgo . Një ndërrues matës modifikon matësin e rrotave ndërsa treni përshkon pajisjet GC me një shpejtësi prej 15 km/h (4.2 m/s), që është rreth 4 sekonda për hekurudhë. Kjo është më e shpejtë se sa është e mundur me transferimin e kontejnerëve ISO .

Hekurudha SHBA – Kanada – Rusi – Kinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2014, dolën raporte se Kina po konsideron ndërtimin e një SHBA-Kanada-Rusi-Kinë 350 kilometres per hour (220 mph) hekurudhë me shpejtësi ta lartë që do të përfshinte një tunel nënujor 200 kilometres (120 mi) që kalon ngushticën e Beringut dhe do të lejojë pasagjerët të udhëtojnë midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës për rreth dy ditë. [21] [22]

Edhe pse shtypi mbetet skeptik për projektin, gazeta shtetërore e Kinës China Daily pretendon se Kina posedon teknologjinë e nevojshme. [23] Nuk dihet se kush pritet të paguajë për ndërtimin, ndonëse Kina në projekte të tjera ka ofruar ndërtimin dhe financimin e tyre dhe pret të kthehen në fund paratë përmes tarifave apo qirave.

Zhvillimi i Rripit Trans-Euraziatik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2015, u raportua një tjetër bashkëpunim i mundshëm midis Kinës dhe Rusisë, pjesë e Zhvillimit të Brezit Trans-Eurazian, një korridor transporti përgjatë Siberisë që do të përfshinte gjithashtu një urë rrugore me tubacione gazi dhe nafte midis pikës më lindore të Siberisë dhe pikës më perëndimore të Alaska. Ai do të lidhë Londrën dhe Nju Jorkun me hekurudhë dhe autostradë përmes Rusisë nëse do të vazhdonte. [24]

Iniciativa e Kinës "Belt and Road" ka plane të ngjashme, kështu që projekti do të funksiononte paralelisht për të dy vendet. [25]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Oliver, James A (2006). "The Bering Strait Crossing". Information Architects. ISBN 0-9546995-6-4. Arkivuar nga origjinali më 2019-07-13. Marrë më 2019-10-14. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Russians dream of tunnel to Alaska". BBC News. 2001-01-03. Marrë më 2010-04-26. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Russia Considering Tunnel Between Asia and North America". VOA. 2007-04-19. Arkivuar nga origjinali më 2007-05-23. Marrë më 2007-04-19. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Oliver, James A.; Podderegin, Andrey; Mashin, Dmitiri (2007). ICL World Link: Intercontinental Eurasia-America Transport Corridor Via the Bering Strait. The Company of Writers. ISBN 978-0955663802. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Russia wants a rail link to North America". Der Spiegel. 20 prill 2007. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b "Czar Authorizes American Syndicate to Begin Work". The New York Times. 2 gusht 1906. Marrë më 2009-07-07. The Czar of Russia has issued an order authorizing the American syndicate, represented by Baron Loicq de Lobel, to begin work on the TransSiberian-Alaska ... {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Burr, William H. (janar 1907). "Around the World by Rail". Locomotive Engineers Journal. Brotherhood of Locomotive Engineers. 41: 108–111. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Halpin, Tony (20 prill 2007). "Russia plans $65bn tunnel to America". The Times. London. Marrë më 2009-11-02. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Special to THE NEW YORK TIMES (20 korrik 1942). "AIRWAY TO RUSSIA VIA ALASKA URGED; Foreign Policy Association Also Favors Northern Sea Route and Bering Link". The New York Times. fq. 3. Marrë më 2009-10-25. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b c d Troitsky, M. S. (1994). "1.10.4 Bering Strait Bridge Project". Planning and design of bridges (bot. illustrated). John Wiley and Sons. fq. 39–41. ISBN 978-0-471-02853-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Engineer feels Bering Strait Bridge Possible". The Bulletin. 23 prill 1969. fq. 12. Marrë më 2009-10-11. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 8. ^ a b c d e f g h Pope, Gregory (prill 1994). "Last Great Engineering Challenge: Alaska-Siberia Bridge". Popular Mechanics. Hearst Magazines. 171 (4): 56–58. ISSN 0032-4558. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Tharoor, Ishaan (9 maj 2014). "China may build an undersea train to America". The Washington Post. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Shirk, Adrian (1 korrik 2015). "A Superhighway Across the Bering Strait". The Atlantic. Arkivuar nga origjinali më 13 tetor 2018. Marrë më 4 shkurt 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "About InterBering". InterBering. InterBering, LLC. Arkivuar nga origjinali më 30 nëntor 2019. Marrë më 30 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Beringia". Beringia.io. Arkivuar nga origjinali më 26 gusht 2018. Marrë më 4 shkurt 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Murphy, Tim (6 janar 2015). "Here Is a Crazy Story About Jeb Bush's Brother and a $400 Billion Tunnel to Russia That Wasn't Meant to Be". Mother Jones. Marrë më 4 shkurt 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Google Maps". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Discovery Channel's Extreme Engineering". Arkivuar nga origjinali më 2007-10-12. Marrë më 2007-09-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Trip from Russia to USA may take one hour soon". 2008-04-08. Marrë më 2018-07-06. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "Google Earth". earth.google.com (në anglisht). Marrë më 2017-12-05.
 18. ^ "Project to build road from Kolyma to Anadyr drawn up". TASS (në rusisht). 2012-06-23. Marrë më 2017-12-05.
 19. ^ COCKERHAM, SEAN (27 janar 2010). "Nome road could cost $2.7 billion". Anchorage Daily News. Marrë më 18 maj 2015. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Tanana Road opens". Alaska Public Media. 5 shtator 2016. Marrë më 4 shkurt 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Tharoor, Ishaan (2014-05-09). "China may build an undersea train to America". The Washington Post. Marrë më 2014-05-14. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Politi, Daniel (2014-05-10). "Report: China Mulls Construction of a High Speed Train to the U.S." Slate. Marrë më 2014-05-14. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "China mulls high-speed train to US: report". China Daily. 2014-05-08. Marrë më 2014-05-14. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Stone, Jon (25 mars 2015). "Russia unveils plans for high speed railway and superhighway to connect Europe and America". The Independent. Marrë më 2015-03-15. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Russian, China's trans-Asia programs complementary: railway chief". Arkivuar nga origjinali më 2015-08-05. Marrë më 2015-08-02. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)