Shërbimi Federal i Inteligjencës (Gjermani)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shërbimi Federal i Inteligjencës
Bundesnachrichtendienst
Logoja zyrtare

Selia e BND në Berlin
Agency overview
Formuar1 prill 1956, 66 vite më parë
agency
JuridiksioniQeveria e Gjermanisë
Selitë qendroreSelia e BND, Berlin
Të punësuar6,500 (2019)
Buxheti vjetor1.08 miliardë euro (FY2021)[1]
Ministër përgjegjës
Agencia executives
Parent agencyKancelaria Gjermane
Faqja e internetitwww.bnd.de

Shërbimi Federal i Inteligjencës (BND) është agjencia e inteligjencës së huaj të Gjermanisë, në varësi të drejtpërdrejtë të Zyrës së Kancelarit.[2] Selia e BND ndodhet në qendër të Berlinit dhe është selia më e madhe e inteligjencës në botë. BND ka 300 lokacione në Gjermani dhe vende të huaja. Në vitin 2016, ajo punësonte rreth 6500 persona; 10% e tyre janë ushtarakë të cilët janë zyrtarisht të punësuar në Zyrën për Shkenca Ushtarake. BND është agjencia më e madhe e Komunitetit Gjerman të Inteligjencës.

Shërbimet sekrete vendase homologe të BND janë Zyra Federale për Mbrojtjen e Kushtetutës (Bundesamt für Verfassungsschutz ose BfV) dhe 16 homologe në nivel shtetëror Zyrat Shtetërore për Mbrojtjen e Kushtetutës; ekziston gjithashtu një organizatë e veçantë e inteligjencës ushtarake, Shërbimi i Kundërzbulimit Ushtarak (Militarischer Abschilddienst ose MAD).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

BND u themelua gjatë Luftës së Ftohtë në vitin 1956 si agjencia zyrtare e inteligjencës së jashtme e Gjermanisë Perëndimore, e cila së fundi ishte anëtarësuar në NATO, dhe në bashkëpunim të ngushtë me CIA-n. Ishte pasardhësi i Organizatës së mëparshme Gehlen, shpesh e njohur thjesht si "Organizata" ose "Organi", një organizatë e inteligjencës gjermane perëndimore e lidhur me CIA, ekzistenca e së cilës nuk ishte pranuar zyrtarisht. Figura më qendrore në historinë e BND-së ishte ish-gjenerali i Wehrmacht-it, Reinhard Gehlen, udhëheqësi i Organizatës Gehlen dhe më vonë presidenti themelues i BND-së, i cili u konsiderua si "një nga spiunët më legjendarë të Luftës së Ftohtë".[3] Që nga ditët e para të Luftës së Ftohtë, Organizata Gehlen dhe më vonë BND kishin një bashkëpunim intim me CIA-n dhe shpesh ishin sytë dhe veshët e vetëm të komunitetit të inteligjencës perëndimore në terren në Bllokun Lindor. BND konsiderohet gjithashtu si një nga shërbimet inteligjente më të informuara në lidhje me Lindjen e Mesme që nga vitet 1960. BND u krijua shpejt si agjencia e dytë më e madhe e inteligjencës në botën perëndimore, e dyta vetëm pas CIA-s.

Operacionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si Rusia ashtu edhe Lindja e Mesme mbetën fokuse të rëndësishme të aktiviteteve të BND-së, përveç aktorëve të dhunshëm joshtetërorë.

BND sot vepron si një sistem paralajmërimi i hershëm për të paralajmëruar qeverinë gjermane për kërcënimet ndaj interesave gjermane nga jashtë. Kjo varet shumë nga përgjimi dhe mbikëqyrja elektronike e komunikimeve ndërkombëtare. Ajo mbledh dhe vlerëson informacione për një sërë fushash si terrorizmi ndërkombëtar joshtetëror, përhapja e armëve të shkatërrimit në masë dhe transferimi i paligjshëm i teknologjisë, krimi i organizuar, trafiku i armëve dhe drogës, pastrimi i parave, migrimi i paligjshëm dhe lufta informative. Si shërbimi i vetëm gjerman i inteligjencës jashtë shtetit, BND mbledh inteligjencë ushtarake dhe civile. Ndërsa Komanda e Zbulimit Strategjik (KSA) e Bundeswehr-it gjithashtu e përmbush këtë mision, ajo nuk është një shërbim inteligjent. Ka bashkëpunim të ngushtë ndërmjet BND-së dhe KSA-së.

Selia e Re[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Selia e re e BND-së në Berlin, pranë ish-Murit të Berlinit, u përfundua në vitin 2017. Në hapjen zyrtare në shkurt 2019, Angela Merkel, kancelarja e Gjermanisë, bëri këtë deklaratë: "Në një botë shpesh shumë e habitur, tani, më urgjentisht sesa Gjermania ka nevojë gjithmonë për një shërbim të huaj të inteligjencës të fortë dhe efikase”. Në atë kohë, rreth 4,000 punonjës pritej të punonin nga ky vend, duke u zhvendosur këtu nga ish selia në Pullach, një periferi e Mynihut.[4] Numri i përgjithshëm i punonjësve të agjencisë, në Gjermani dhe vende të tjera, ishte afërsisht 6500.[5]

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bundesnachrichtendienst ndahet në departamentet e mëposhtme:

 1. Regionale Auswertung und Beschaffung A (LA) und Regionale Auswertung und Beschaffung B (LB) (Analiza Rajonale dhe Prokurimi, vendet A/B)
 2. Internationaler Terrorismus und Internationale Organisierte Kriminalität (TE) (Terrorizmi dhe Krimi i Organizuar Ndërkombëtar)
 3. Proliferation, ABC-Waffen, Wehrtechnik (TW) (Përhapja, Armët NBC)
 4. Technische Aufklärung (TA) (Sinjalet e inteligjencës)
 5. Gesamtlage und unterstützende Fachdienste (GU) (Qendra e Situatës)
 6. Innerer Dienst (ID) (Shërbimet e Brendshme)
 7. Informationstechnik (IT) (Teknologjia e Informacionit)
 8. Zentralabteilung (ZY) (Shërbimet Qendrore)
 9. Eigensicherung (SI) (Siguria)
 10. Umzug (UM) (Zhvendosja në Berlin])

Kryetarët e BND[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kryetari i Bundesnachrichtendienst është Presidenti i tij. Personat e mëposhtëm e kanë mbajtur këtë detyrë që nga viti 1956:

Presidents of the Bundesnachrichtendienst (BND)
Emri Fillimi i shërbimit Fundi i shërbimit
1 Reinhard Gehlen 1 prill 1956 30 prill 1968
2 Gerhard Wessel 1 maj 1968 31 dhjetor 1978
3 Klaus Kinkel 1 janar 1979 26 dhjetor 1982
4 Eberhard Blum 27 dhjetor 1982 31 korrik 1985
5 Heribert Hellenbroich 1 gusht 1985 27 gusht 1985
6 Hans-Georg Wieck 4 shtator 1985 2 tetor 1990
7 Konrad Porzner 3 tetor 1990 31 mars 1996
8 Gerhard Güllich (e përkohshme) 1 prill 1996 4 qershor 1996
9 Hansjörg Gelger 4 qershor 1996 17 dhjetor 1998
10 August Hanning 17 dhjetor 1998 30 nëntor 2005
11 Ernst Uhrlau 1 dhjetor 2005 7 dhjetor 2011
12 Gerhard Schindler 7 dhjetor 2011 1 korrik 2016
13 Bruno Kahl 1 korrik 2016 Në detyrë

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Bundeshaushalt". bundeshaushalt.de (në gjermanisht). Marrë më 25 janar 2020.
 2. ^ "Inside Germany s BND: The Federal Intelligence Service". The Rosen Publishing Group (në anglisht).
 3. ^ Deane, John R.; Mason, Jack C (2018). "Chapter 3". Lessons in Leadership (në anglisht). University Press of Kentucky. ISBN 9780813174969.
 4. ^ Schuetze, Christopher F. (2019-02-09). "Germany Opens Massive Intelligence Complex (Maybe the World's Largest) in Berlin". The New York Times (në anglishte amerikane). ISSN 0362-4331. Marrë më 2022-08-07.
 5. ^ "World's biggest intelligence headquarters opens in Berlin". The Guardian (në anglisht). 2019-02-08. Marrë më 2022-08-07.