Jump to content

Stade

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qytetit hanseatike Stade (ulët gjermane Qëndroi) është  qytet me qark me te njëjtin emër në Saksonin e Ulët, dhe një bashki e pavarur. qyteti me rreth 46.000 banorë, ndodhet në jugperëndim të bregut të lumit  Elbe, rreth 45 kilometra në Perëndim të Hamburgut, në buzë të  vendit te vjeter dhe i takon Hamburgut rajon Metropolitan. Përmes qytetit rrjedh e lumi shvinge, e cila është rreth katër kilometra në Veri-Lindje të qendrës së qytetit në stader rërë në Elbe rrjedhave të lumenjve. Stade ishte selia e ish - administrative e qarkut të Stade dhe është shtëpi për shumë nga institucionet Qendrore të Elbe-Weser-trekëndësh.

Vendndodhja Gjeografike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stade është e vendosur në mes te lumit shvinge dhe vendit te vjeter(Alte Land)dhe Kehdingen, pranë lumit Elbe e poshtme. Përreth vendi është kryesisht i ulet e i rrafsht  keneta (Elbmarsch), gjithashtu ka edhe disa pjese mocale te mbetura (Moore). Qyteti është i vendosur në një në këtë peizazh projektim Geest porn e Stader Geest, e pasqyrës malin deri në 14.5 metra mbi marsh.

Qyteti përshkruajë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stade perbehet perveq qendres se qytetit edhe me kater lagje si Bützfleth (me Abbenfleth. Bützflethermoor. Götzdorf) Haddorf. Hagen (me Steinbeck) dhe Wiepekathen. Keto i kan ne veti organet Komunale perkundrazi me pjeset tjera te Qytetit.

Historike qendër është e vendosur në swingarm ishull brenda ish essaouira, të rrethuar nga moat. Në Vazhdën e riklasifikimin e qytetit shtojcën për të gjelbërimit, qyteti u rrit në fund të shekullit të 19. Shekulli së bashku e të dalë rrugëve. Ajo ishte kehdingertors periferi në Veri, hohentor periferike në Jug, schiffertor rrethinat në Perëndim, si dhe në vitet 1960, "Altländer" qarkut në Lindje. Pjesët e qytetit Campe, të Vogla tuna, e Madhe tuna, Barge, Riensförde në Jug, Hahle, Haddorf në jugperëndim të lartë fronds në Perëndim dhe në rrethet e Bützfleth dhe Schölisch në Veri të shkojnë për ish-bujqësia fshatra, qyteti u rrit. Dallimi në mes të Vogël tuna dhe hohentor suburbane përfshin zgjidhjen Kopenkamp. Sot, ata janë kryesisht të banimit për kullotë me karakteristika të ndryshme. E qarkut Otten Bek shfaqur që nga fundi i viteve 1990, në vendin e ish-Stader E-pushime-kazermë.

Qytetet fqinje dhe më të mëdha fqinje qytetet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

(air line në distancë)

Reshjet tabelë

Në reshjet vjetore është me një mesatare prej 778 mm në mes treta e atyre të regjistruar në Gjermani , vlerat 58% e matjes stacionet e gjermane motit të shërbimit vlera më të ulëta janë regjistruar. Në të thatë më të muajit shkurt, në të cilën vetëm sa gjysma e shumë të reshjeve bie në korrik.

Një Stade, për të referuar në mes të lartë gjermane që prej 10. Xx, një natyrisht formuar tokën hapësirë për anijet më të vogla. Kryesisht ajo u gojët e vogla të degëve. Në Veri të Gjermanisë është pjesë nga emri -stade në vende të tjera për të gjetur. Etymologically , ajo është në altgermanische emër stod (zyra, hapësirë e magazinimit) dhe kështu, i takon fjala e grupit të qëndrojë. Me rëndësinë e bankave është sot mezi më të zakonshme fjala Gestade.

Vendbanimi dhe themelimi  i qytetit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tashmë nga Paleolitit periudhe janë arkeologjike gjen të të ardhurve në këtë territorin e Stade undetectable. 650 n. C., ishte fortifikuar zgjidhje me kalate në këmbë. Ai ishte rreth katër kilometra në jugperëndim të këtij qyteti i vjetër (për të Madhe tuna), dhe ishte dikur gabimisht si suedeze redoubt. Këtu është një kala të ngritur, të cilat, megjithatë, 800 për arsye të panjohura, u braktis. Në të njëjtën kohë, vendbanim në Veri-Lindje të në luginën akullnajore e Elbe spikatur, i përshtatshëm Geest porno lëvizur. , e cila është historike embrion qelizë të sotme të qytetit.

Për 13-të të shekullit. Shekulli ishte në Stade më të rëndësishme natyrore port mes Cuxhaven dhe Harburg , dhe një strategjike të rëndësishme të Kalimit mbi të lumit Elbe. Këtu u takua me tregti rruge, kau rrugën e Jutland përmes Schleswig-Holstein në Stade, në anën e kundërt të trageteve të portit të Itzehoe ishte në të dy të lashtë në distanca të gjata rrugët e tregtisë në drejtim të Paderborn dhe Hanover.

   vule Gjermane e veçantë  "1000 vjet e Stade" nga 1994

ne vitin 994 vendi nga Vikingët u plaçkitë dhe Stade si Stethu për Herë të parë në shkrim u  përmend.Ne vitin 1000 Vendi i anijeve zgjerohet ne portin e sotem Hanseatik.

Mesjeta dhe periudha Hanseatike

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Stade, Ilustrim nga  kronika e  sachsenit me 1492

Stade ishte pjesë e pesë qytetit. Manastiri qarkut me manastiri i Shën Georg ishte në sotëm kali tregut, ngjitur me tregtarët e qarkut së bashku e sotme Hökerstraße. Lagja e Peshkopit i Bremen është ndërtuar rreth Kishës Episkopale të Shën Wihadi. Sot në pjesën Veriore të qytetit të vjetër, nuk ishte e peshkatarëve të tremujorit, dhe më në fund kalaja e qarkut në pikat e Harsefeld, më vonë, e Stade. Çdo qark kishte vet Kisha: Shën Gjergjit në manastirin e qarkut, Sh. Cosmae et Damiani në të tregëtarëve e katërta, Shën Wihadi në Peshkopi, fushë, Shën Nicolai, në të peshkimit të qarkut dhe të Shën Pankratii në kështjellën e qarkut. E Archbishopric e Bremenit marrë 1038 nga Perandori Conrad IIe Të drejtën mbi Kishën në pronësi të tokës në Stade, të tregut, monedhë dhe doganore për të ndërtuar. Përveç kësaj për numërimin e zgjidhjes ishte në Stade është një Kishë e zgjidhjes.

Pas zhdukjes të pikat e Stade (Udonen) ra Stade të Henri luanit, të qytetit të Bashkuara, dhe me një parzmore dhe një moat të fortifikuara. Pas kësaj të fundit heqjen në 1180 ajo ishte në mes të Archbishopric e Bremenit dhe Guelphs e diskutueshme, çfarë është qyteti për qëllimet tuaja. 1209 dhënë Perandori Oto IV i Stade, në qytetin e ligjit, që Archbishopric e Bremenit 1236 konfirmuar, dhe pastaj e drejtë rafte dhe çlirimin e ushtrisë së udhëtimit të dhënë. Stade ishte tashmë në fillim të kohës një anëtar i Hanseatike të Ligës, dhe e ka dërguar nga 1373 përfaqësues të Hanseatike ditë.

Nga embankment e marsh tokës e qytetit zonë u zgjerua me mbi një të tretën. 1279 ishte qytetar i Këshillit Kushtetutën e vet, e ashtuquajtura Stader nenet e Shoqatës. Pastaj, ishte e drejta e votimit për çdo vit zgjedh Këshilli vetëm këshilltarët lokal. Një qytetarë tashmë ekzistonte në 13-të të shekullit. Xx, si dhe ndërtesave të mëparshme, kishat e Shën Cosmae, Shën Wihadi, Shën Gjergjit, Shën Nicolai dhe Shën Pankratii. Në 1300 marrë portin e zgjatur enën me mure anësore pothuajse në Formën e Vjetër të portit. E swingarm ishte për të anijeve që prej 15. Xx, disa herë intensifikuar. Ab 1361 kishte Stade në kohë, ligji, besëlidhje për të mbyllur.

Ab 1307 ishte në Stade, një mesjetar dhurata për njerëzit undetectable; në 1319 ai u bë Gertrud stilolaps. Ndërtesa ishte 1712 shkatërruar. Me Stade vendosmëri nga murgjit e Shën Georg-sponsorizuar Reformacionit, qyteti ishte Protestante. E parë Lutheran predikimit të mbajtur Johann Hollmann tashmë 1522.

1601 ishte Stade për Herë të dytë dhe tani e përgjithmonë, nga Hanse të përjashtuar, që nga qyteti në 1587 angleze Leckë tregtarët e Tregtari Aventurier. E Anglez zhvendosur, por në vitin 1611 subjektit të ri me bazë në Hamburg.

 fortress Suedeze

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Stade rreth 1640

Stades lulëzuar periudhë zgjati deri në tridhjetë vitet e ' luftës . Në 1625 lëvizur për trupat daneze në qytet. 1628-pushtuar nga Imperial ushtrisë udhëheqës Tilly qytetit, për Katolike League, solli Suedi deri më 1636 në zotërim të tyre. E pasur të ruajtur në periferi të Harschenfleth ishte shkatërruar. Pas një danez profesioni i pushtuar Suedi në 1643 përfundimtare dhe të pranuara, së bashku me Archbishopric e Bremenit në paqe e Westphalia e 1648 zyrtarisht dha. Në Stade ishte një suedeze selinë e qeverisë së Duchies e Bremenit dhe Verden. Qyteti i madh zjarr në 26. Mund të 1659 rënë në dy të tretat e qytetit të viktimës. Ajo ishte me të njëjtin kat të planit të rindërtuar. Suedeze fortifications nga periudha e pas zjarrit të 1659 janë sot, pjesërisht i ruajtur. 1667/68 edhe qytetin salla ishte ngritur në vaulted bodrumin e mëparshme të ndërtimit. Vetëm dy kishat e vjetra të Shën Wihadi dhe Shën Cosmaetë tyre të brendshëm për shkak të zjarrit gjithashtu ishin shkatërruar, i mbetur.

Në suedisht-Brandenburg luftës nga 1675 të 1676, ishte suedez Stade gjatë një fushate nga disa Shtete të Shenjtë Romake dhe Danimarka pushtuar dhe mbeti deri në fund të luftës, në 1679, në alliiertem në pronësi. Ajo ishte Stade si vendin kryesor të suedeze lieutenancy nga fillimi i prillit 1676 deri në 13. Gusht 1676 rrethuar. Në Vazhdën e paqes së Shën-Germain (1679) ra Stade të kthehet në Suedi.

Një rol të veçantë për tregtinë në të lumit Elbe në Stade të vendosura elbzolls stacion ka luajtur në pjesën Veriore të Gjermanisë në krahun e gojës, i cili ka ekzistuar, pasi që Kryepeshkopi koha. E Suedezë vendosën në 1663 për herë të parë, një Elbzollfregatte si një roje të përhershme anije. Këtë objekt të mbetur nën ndryshme rregull deri më 1850, dogana stacioni në dhënës është varr deri në 1865.

Suedeze rregull përfundoi në 1712. Daneze trupat e rrethoi qytetin e Madh të Veriut të luftës , dhe e vënë atë të 29. Gusht 7. Shtator 1712 patriot, në rastin e 152 shtëpive të banimit, dhe kështu një e katërta e kultivuar zonë u shkatërruan.

Mbretria e Hanoverit dhe preusijes

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1715, në qytet erdhi në jetë me marrëveshje kontraktuale në mes të zotërimeve të elektoratit e Hanover. 17. Nëntor 1719, i dha Suedisë pretendimet e tij për Duchy të Bremen-Verden në Traktatin e Stokholmit , dhe i dha fund konfrontim. Ekonomikisht ishte Stade në këtë kohë të dobësuar. Infrastruktura e portit të ishte nën zjarrin, dhe sieges të shekullit të kaluar, jo më tej modernizations për të mësuar më shumë. Stade të humbur në distancë të gjatë tregtisë me rëndësi të veçantë. U shtuar në 1712 një plagë e pyjeve. Qyteti mbeti si një garnizoni vend është me rëndësi strategjike. Mes 1803 dhe 1806 ajo përjetuar pas pushtimit nga francezët në 18. Qershor 1803, dhe pasuese zbritjen e një numri të Evropës profesion forcat. Nga Marsi deri në dhjetor, 1810, ishte vendosur në Stade, Prefektura e Departamentit të Elbe dhe Weser grykëderdhjen, Mbretëria e Westphalia . Atëherë i përkisnin qytetit si pjesë e Département des Bouches de l'Elbe të 1813, frëngjisht Perandorisë, dhe pastaj përsëri në Mbretërinë e Hanover. Në 1866 Mbretërinë e Hanover dhe krahinën e Hanover, në Mbretërinë e Prusia. Stade ishte atëherë në radhë të Hanover vend drostei Stade selinë e parë Prussian, 1946, dhe pastaj, Niedersachsen, me rrethin e Stade. Kjo në Thelb përbëhet historike Duchies e Bremenit dhe Verden. Ky Status ruhet Stade deri qarkut reformën në vitin 1978.

Nga 1919 në vitin 1922 ishte një Plan i zhvilluar nga më Veriore pikë të Mittelland canal në Bramsche duke filluar një kanal për të ndërtuar, me Achim në Weser kalimit dhe në Stade në Elbe rrjedhës së lumit. Së pari, ky projekt është Emri i Bramsche-Stade-channel, dhe më vonë Emrin Hansa channel . Projekti është në vitin 1950, ishte në fund të braktisur.

Qarkut të qeverisë dhe ushtarake dominuar jetën shoqërore e Stades si një administrative dhe garnizonin e qytetit të vendbanimit të madh në shkallë të industrisë në fillim të viteve 1970. Është ndërtuar në vitin 1930 Fliegerhorst Stade-Agathenburg ka qenë që nga viti 1956 që ushtarake të përdorur; në vitin 1966, në e-pushime-kazermë të riemërohen. Zgjidhja e këtij strukturë ushtarake u bë në vitin 1994. Si pasojë e një konvertimin e ish - Bundeswehr lokalet nga zgjidhja e tregton dhe krijimin e ri të qarkut Otten Bek. Në 7. Mund 1962, u rrëzua një Belg luftëtar-sulmuesit të tipit F-84 bubullima dell menjëherë ngjitur me Horst të patundshme në swingarm. Pilot u vra. Për atë, ajo është për të mirën dhe për të mbajtur, se ai me avionin e tij nga një zonë të populluar wegsteuerte dhe prandaj e tij nxjerrje vend shumë vonë shkaktuar.

Bashkimi i komunave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

me 1. korrik të vitit 1972, Bashkohen komunat Bützfleth, Haddorf, Hagen, Schölisch dhe Wiepenkathen, të përfshirë.

Stade përsëri dhe qytetit Hanseatike 

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësisht shpërbërjen e Hanseatike në Ligën e shekullit të 17-të. Shekulli mendjen Stade gjithmonë si një e qytetit Hanseatike. Nga viti 2005 e këndej, ka pasur përpjekje, këtë titull nga saksonia e ulët Ministria e punëve të brendshme edhe zyrtarisht dha për të marrë. Pas refuzimit të parë aplikimi i Stade, ishte i lejuar për të thirrur nga dhjetori i vitit 2008, zyrtarisht e qytetit Hanseatike.

Ceremonial Dorëzimi i certifikatës u zhvillua në kuadër të festimeve për 800. - Vjetorin e Stade të qytetit të drejtë në 29. Prill 2009 nga saksonia e ulët Ministri-Presidenti Christian Wulff.

Zhvillimi i popullsisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Zhvillimi i popullsisë në Stade, në fillim të vitit 1990,
Viti Banorët Viti Banorët Viti Banorët
1990 45.991 2000 45.727 2010 46.159
1991 46.772 2001 45.984 2011 46.235
1992 44.755 2002 46.068 2012 45.218
1993 45.387 2003 46.291
1994 45.642 2004 46.530
1995 46.109 2005 46.778
1996 46.057 2006 46.820
1997 45.925 2007 45.855
1998 45.755 2008 45.918
1999 45.773 2009 46.080
Kisha E Sh. Cosmae et Damiani
Shën Wihadi
manastiri i Gjonit

kisha Ungjillore-Luterane e kisha rajonale e Hanoverit 

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katër kishat Ungjillore-Luterane parishes e Shën Cosmae-Nicolai, Gjoni, marku, dhe kisha e Shën Wihadi të përfshijë rreth 60 % e Stader popullsisë.

Stade është selia e territorit Stade Ungjillore-Luterane e Hanover, në Elbe-Weser trekëndësh, dhe kështu në mënyrë të Konsiderueshme gjatë qeveria e mëparshme të qarkut të Stade dhe nga qarqet e Kishës, Bremerhaven, Bremervörde-Zeven, Buxtehude, Cuxhaven-Hadeln, Osterholz-Scharmbeck, Rotenburg (Wümme), Stade, Verden, dhe Wesermünde.

Kisha Katolike Romake

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katolike komuniteti ka dy kisha, të Kishës së shpirtit të Shenjtë dhe Shën Jozef në frontin e Schiffertor. Katolike parishes i përkasin dekanati i ulët Elbe, në peshkopëve të Hildesheim dhe kështu të Nordike Kishës provincën e Hamburgut.

Në Stade, ka një numër të kishave të lira, të Pavarura Ungjillore-Luterane, Kisha Baptiste në Unionin e kishave të lira Evangjeliste në Gjermani, e Lirë e Kishës Ungjillore, Kisha e lirë e shtatë-ditore Adventists, të ri Apostolik të Kishës, Kishës së Jezu Krishtit të shenjtorëve të ditëve të mëvonshme (Mormonët) dhe dëshmitarët e Jehovait.

Përveç kësaj, ka disa xhamive, duke përfshirë një në qendër të qytetit, në fshatin Bützfleth, si dhe disa në "Altländer" qarkut, duke përfshirë Ahmadiyya komunitetit Mysliman, xhamia është ndërtuar dhe një minare . Përveç kësaj, ekziston një Budist të grupit.

Ish-manastiret dhe themelimet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • St john's
 • Fjetja e shën Mërisë (1142-1648)
 • Shën-Georg-Pin
 • Fryma E Shenjtë Pen

Këshilli bashkiak

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Këshillin e qytetit të Stade dhe përbëhet nga 40 Ratsfrauen dhe këshilltarëve. Ky është numër të caktuar për një qytet me një popullsi prej 40.001 për 50.000 banorë. Të 40 anëtarëve të Këshillit të jenë një zgjedhje komunale për pesë vjet. Aktuale të mandatit të filluar më 1. Nëntor 2011 dhe përfundon në 31 dhjetor. Në tetor 2016.

Të drejtë vote në Këshillin e qytetit të me orar të plotë të kryetarit të komunës, Silvia Nieber (SPD).

Në zgjedhjet lokale në maj 11. Në shtator të vitit 2011, rezultuan në një dalje të 46,46 % për rezultat në vijim:

Partia / Lista Zëri i ndarë Vende
SPD 37,72 % 15
CDU 33,80 % 14
E GJELBËR 13,69 % 6
GP 4,89 % 2
Grup I Pavarur I Qytetarëve Stade 2,96 % 1
MAJTË 2,29 % 1
FDP Për 2.24 % 1

Kryetari i komunës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 2006, Stade ka një orar të plotë të kryetarit të komunës, merr përveç përfaqësuesit të përgjegjësive, menaxhimin e administratës komunale e vërtetë. Në zgjedhjet e fundit lokale në 11. Shtator 2011, Silvia Nieber (SPD) me 59,63 % të kryetarit të zgjedhur. kjo është, pra, në Stade, e para grua në këtë post.

Shtresë e armëve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E stemës së qytetit të Stade tregon një argjendi, i drejtë, me Mjekër të drejtë - me të cilat përballet çelësat (Pjetri me çelësat e archbishops e Bremenit) në një blu të terrenit, në të djathtë dhe në të majtë të shoqëruar nga një argjendi Gryphon me një Ari mane, i Artë krahë të kuq rrihej gjuhë dhe një flamur me shkronja S. P. Q. RR. (Senatus Populusque Stadensis, latine për "të Këshillit dhe qytetarët e Stade").

Mburoja është monedhë gjen që prej të shekullit të 13-të. Shekulli provuar. Në shekullin e 19-të. Shekulli ishte flanking Sulm dhe flamurin e shtuar.

Qytetet e partneriteteve

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E qytetit Hanseatike të Stade është duke i binjakëzimit të lidhura me

Me marrëveshje partneriteti në mes të Stade dhe jugore suedeze të qytetit të Karlshamn nga 23. Qershor 1984 u bashkua me parë, ende sot e vlefshme partneriteteve të Stade. Që nga viti 1970, organizuar nga Stade në intervale të parregullta, një "Suedi javë". 16. Korrik 1987 ishte një tjetër bashkëpunim me Izraelite qytetin e Givat Shmuel mbyllur. Me zgjidhjen urbane në Tel Aviv, 1942 e rumune emigrantëve ishte e themeluar, e rregullt youth exchange. Në Karlshamn dhe Givat Shmuel hyri në fuqi më 24. Në Mars të vitit 1998, në qytetin e Gołdap (gjermanisht Goldap) në Veri-Lindje të Polonisë (ish-Lindje Prusia), pranë kufirit me ruse Kaliningrad Sverdlovskut. Gjithashtu, në mes të Stade dhe Goldap është një rregullta youth exchange është operuar në një në shkëmbimin e suksesit profesional grupit të këmbimit.

Kultura dhe tërheqjet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Stadeum
Suedi Dyqan-Muzeu
 qendra historike e qytetit  Stade
 Porti Hanzeatik nga tregu i peshkut, me një pamje ujit nga ana  Perëndimit
Druri tretkran në port, pas Stader qytetit shkallë

E Stadeum është në vitin 1989 dhe përfundoi Kongresi dhe ngjarje të ndërtesave, për të teatrit dhe të koncerteve shfaqje. E Stadeum është pjesë e një gastronomik operacion. E ndërtimit në Westphal e livadhe ishte kontestuar, sepse përveç që ndërtesat për Vincent-Lübeck-Gjimnazit, e më tej deri atëherë, e lirë, zona është ndërtuar. Në rrethinat e lagjes ishte një Katër-star Hotel ndërtuar. Një makinë të madhe Park ofron Parkimin e Makinave objekteve si për vizitorët e Stadeums si dhe e vjetër e qytetit.

seminar palestër është një tjetër kulturore vendi në Stade. Ish sallës sportive është tani një vend për teatër, muzikë, kabare, lexime, ekspozita dhe shfaqje filmash me qëllim.

 • Suedi Dyqan-Muzeu
 • Pema e shtëpisë
 • Në Shtëpi Muze
 • E Kunsthaus në ujë Perëndim
 • Ajër të hapur Muze në ishull
 • Muzeu Anije Greundiek
 • Kalaja Grauerort

Në pamjet e Stade i takon i gjithë qyteti i vjetër me gjysmë-timbered shtëpi, shumica e tyre e kanë origjinën nga e shekullit të 17-të. Shekulli. Në disa nga rrugët janë shumë më të vjetra të shtëpive, ato datojnë nga koha para qytetit zjarri në 1659. Kjo shkatërruar njëmbëdhjetë vjet pas përfundimit të tridhjetë viteve të 'luftës, dy të tretat e Stader ndërtimit. Edhe town hall i përkiste vetëm e tij kasafortat me Ratskeller . Në e tyre ishte në 1667 të ashtu-quajtur "qyteti i Vjetër sallën" e ndërtuar në. E Ratskeller nën ishte për herë të parë më 22. Shkurt 1305 e parë piedestal në qytetin librin si një bodrum vere dhe tavernë, u përmend, ai është një nga më të vjetra të Ratskellern Gjermani.

Dy në qendër të qytetit, kisha e kulturore dhe historike të rëndësisë: Kisha e Sh. Cosmae et Damiani, i Stadern më së shumti "Cosmae Kishës", është një moment Hus/Schnitger organ . Kisha e Shën Wihadi ka Erasmus-Bielfeldtorgan.

E Hanseatike port ishte një herë ekonomik zemra e qytetit Hanseatike. Këtu është Suedia ruajtur nga viti 1705, e që nga viti 1977, shërben si një Muze. E këmbësorëve "ujë në Perëndim", Hanseatike port së bashku në Suedi kujtesës, është kryetar i komunës-Hintze shtëpi me Rilindjes fasada e 1621; ndërtimi ishte në vitin 1930 për shkak të gjendje e keqe dhe e prishur në fasadë në vitin 1932 me një sigurohen Materiale rindërtuar. Pranë tij është pushime shtëpi në 1816, e më vonë Prussian Përgjithshme gusht Karl von Goeben ka lindur, në 1822, ishte shtëpia e Johann Gottlieb gëzim Theil fituar.

Në Hanseatike portit ishte në vitin 1977, duke ndjekur shembullin e lüneburg Vjetër vinç në vend të ish të Stader Salzkrans e 1661 një Tretkran ndërtuar, megjithatë, pa e brendshme Mekanikë. E shkatërruara një Origjinal ishte prishur në vitin 1898.

Për të prishur duhet nga mesi i viteve 1970, gjithashtu në vitin 1753, e ndërtuar Stader qytetit weigher në portin e kishte deri në shekullin e 19-të. Xx si një doganore shtëpinë shërbyer. Në të njëjtën kohë, e konsideroi të Këshillit të qytetit në atë kohë, e 1000-vjeçar Hanseatike port për të plotësuar dhe në vend të një garazh Parkimi. Për shkak të mungesës së parave, vendimi ishte kundër ndërtimit të parqet e makinave, Hanseatike të portit, të tilla si historike, ndërtesat ishin ruajtur. Sot është gjysmë-timbered ndërtimin e rehabilituar dhe është përdorur si një rezidenciale dhe ndërtesa tregtare.

Historike luan farmaci, për suedeze farmacistin Gabriel Luteri, në 1655, privilegjin e mbretit Karl x Gustav dhënë, ende ka hequr pajisjen e bërë në sofër nga 1867. E biznesmen shkallë brenda Shtëpisë, konsiderohet si një shembull tipik për një korridor në një mesjetare Sporti hall dhe zgjon autori Tjetër Alpers, sipas Budde Shkëmbi cal Reminiszensen.

Në Arsenalin në kalë të tregut të ishte përdorur deri në fund të viteve 1980 si një kinema dhe një koncert dhe e teatrit të ndërtimit. Ajo është ndërtuar në mes të 1697 dhe 1699 në Suedi kohë Stades në vendin e ish-Kishës së Shën Gjergjit, që Daton 12. Shekulli erdhi si një Arsenal i armëve të ndërtuar. Në Bremen Arqipeshkvi i Gottfried von Arnsberg vdiq në 1363 në Stade. Ai ishte në St. George Church. Varri i tij ndodhet në bodrumin e ndërtesës.

Në qytetin e port i mbrojtur portin vinç nga 1927. Me ngarkesë elektrike të shtyrë nga crane e Bamag-Meguin (Berlin) ishte fillimisht rideable. Në vitin 1986, ai u sigurua për herë të parë dhe riparuar. Pas riparimit të kundër-peshë në 1999, ai ishte në pranverën e vitit 2007 deri në qershor të vitit 2008, të rivendosur vërtetë origjinale.

Në afërsi të Stade të kalojnë dy tension të lartë kabllot e Elbe të kalimit të 1 dhe Elbe kalimit të 2 Elbe.

Në Stade qytetin e vjetër, në vijim të veprave të artit janë:

Shërbëtori Hausen, që nga përfundimi i 15. Shekulli Sporti shtëpinë e birrarisë së civilë, tani historik restorant

Në Stade, ka sot katër historike brotherhoods, nga të cilat tre në fund të mesjetës, u ngrit dhe më i vogli në 16. Shekulli ishte themeluar. Të gjitha katër shoqatat shërbejë qëllimit të përbashkët të veprimit, të mirëqenies sociale për anëtarët dhe familjet e tyre. Shqetësimin tuaj është gjithashtu mbështetjen e "bashful të varfër," në vend për të ndihmuar njerëzit të cilët pa fajin në vështirësi, e jo për të ndihmuar të dijes, dhe të cilat përndryshe edhe nuk e ndihmoi.

Më e vjetra vëllazëria e Shën Pankratii-vëllazëria Stade të 1414, Shën Antonii-vëllazëria Stade të 1439 dhe rosary-Perëndia-help-vëllazëria e 1482 si shoqata për qëllime të lutjes doli.

Si nachreformatorische vëllazëri ishte në 1556, tregtarët dhe anije - vëllazëria Stade themeluar si një Shoqatë e fährschif të largët, dhe tregtarët e drithërave. Anëtarët e saj u mblodhën në shekullit të 17-të. Shekulli donacionet e detarë nga robëria turke, falas, për të blerë. Edhe sot, i përkasin të saj, ajo është kryesisht e Stader tregtarët dhe përkthyes të pavarur.

E brotherhoods stagnated në shekullin e 18-të. Xx dhe me përvojë saj heyday në gjysmën e dytë të shekullit të 19. Shekulli. Po ju deri sot në mirëqenies sociale dhe promovimin e kulturës aktive.

Promovimi i kulturës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E peizazhit të Duchies e Bremenit dhe Verden është një Institucion që, ndër të tjera, në fushën e rajonale kulturore promovimin në zonën e ish-territorin e Bremen-Verden. Për këtë qëllim, ajo ka bashkërisht me institucionet e tjera, Landschaftsverband Stade u themelua. Kjo kërkon për promovimin e kulturës, identitetit, kujdes, dhe për qendrat regjionale të marketingut. Në veçanti, ai ofron një rajonale kulturore të punës.

Në Stade mbahet çdo vit në një organizatë të drejtuar, ashtu-quajtur dashuri hyjnore të Ecin dhe të Kandidojë në vend. Vrapoi është në favor të zemrës e të lehta, një projekt i azil grup Stade, dhe ndihmë organizimit të Njerëzimit Parë-Gjermani. Organizatori është Khuddam ul-Ahmadiyya, një rini organizimin e Ahmadiyya Muslim Jamaat.

Ekonomia dhe infrastruktura

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stade numëron mbi 3,700 gra institucionet në të cilat më shumë se 23,000 njerëzit të punojnë. Në zonën industriale të Stade-Bützfleth në Elbe janë më shumë se 2,300 persona në kompanitë e Dow në Gjermani, Oksid alumini Stade GmbH, Areva, Prokon Nord sistemeve energjetike dhe në centrali bërthamor Stade, e pasme do të jetë e ndërtuar. Në zonën industriale të Jugut janë duke punuar më shumë se 2.000 të Punësuar në Airbusmbjellë në Stade.

CFK Luginën e Airbus
 • Airbus Operacionet GmbH
 • Ajrit Liquide industriale, gazrat e GmbH & co. KG
 • Ajrit Produkte & Kimikateve
 • Alumini Oxid Stade
 • Cheminova (ish Stähler agro-kimi)
 • Dow Chemical
 • E. NË
 • Handelshof (C&C Me Shumicë)
 • Kurotec-KTS GmbH
 • Lindemann (Bauunternehmen)
 • PN Bioethanol Elbe Werk GmbH & co. KG
 • Olin
 • Stacon GmbH & co. KG (çeliku)
 • Trinseo
Klinikat-elbe pamje nga Wiepenkathen, 

Qyteti i Stade, e themeluar në vitin 2001, në bashkëpunim me qarkun e Stade në Elbe Kliniken Stade-Buxtehude GmbH. Në të janë ish-komunale spital në Stade, dhe ish Rr. e spitalit, Buxtehude kombinuar. E përbashkët numri i shtretërve arritur 836, ku 266 Buxtehude dhe 570 në Stade janë lënë jashtë. Spitali është një anëtar i Elbe-Heide-spitali i rrjetit të disa klinikave në jug të Hamburgut fushë.

Institucionet e kreditit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Stade, të dy banka kursimesh (Sparkasse Stade-Altes Tokës dhe Kreissparkasse Stade), kooperativës Bankare (Volksbank Stade-Cuxhaven p.sh.), si dhe Knightly institucioni kreditor Stade, të sektorit publik pfandbrief Bankës në sponsorizimit të një knighthood, e ka selinë. Përveç kësaj, nuk janë degët e Commerzbank, Deutsche Bank, Hypovereinsbank dhe Citibank, në qytetin e Hagen, Hahle dhe Wiepenkathen, çdo zyrë e kursimeve dhe kredive Bankare p.sh. Hammah , si dhe në qarkun e Bützfleth është një degë e Volksbank Kehdingen.

Centrali bërthamor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E centrali bërthamor Stade (fondacioni karl kubel) u krijua në vitin 1972 vënë në përdorim. 1984 ka qenë këtu për herë të parë i një centrali bërthamor në Gjermani ngrohjes qendrore për një fqinje saline bimë të dorëzohet. E Saline ishte në qershor të vitit 2003 të mbyllura, ndoshta për shkak të mbylljes së central bërthamor. Në mbyllje është kryer nga operativ të kompanisë më 14. Në nëntor të vitit 2003 për arsye ekonomike. Neto elektrike të prodhimit të para mbylljes së 630 mw. Power plant është e vendosur që nga viti 2003 në Prishjen, prishjen u zgjerua deri në vitin 2014, pas zbulimit të radioaktive condensates në beton për një mëtejshme katër vjet.

Ishte më parë e vendosur në afërsi të Stade të termocentralit Schilling, një me naftë termocentrali. Aktualisht, nuk janë planet e Dow Chemical, në lumin Elbe, një thëngjill të termocentralit për të ndërtuar. Të dy GDF Suez (ish elec Abelit), si dhe E. NË ketë planet tuaja për të ri me thëngjill termocentralet në Stade të braktisur.

Me thëngjill të termocentralit projektin e Dow Chemical
[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dow Deutschland anlagengesellschaft mbH (Dow), gjermane subjektit të ri i SHBA-Amerikane kimike, kompanisë Dow Chemical Kompani, të mbjellë në faqen e saj të uzinës kimike në Stade që nga viti 2008, ndërtimin dhe operimin e një thëngjill të termocentralit me një elektrik të vlerësuarat prodhimit e deri në 920 MW dhe termike të vlerësuarat energjisë termale e deri në 2100 MW. vazhde ishte planifikuar për në vitin 2014.

Power plant është për të siguruar një pjesë të një "të integruar të Energjisë plani" për Stade të bimëve, të energjisë elektrike dhe furnizim me avull të bimëve konkurruese në afat të gjatë. Në termocentralin veç kësaj janë të importuara qymyr gjithashtu gazit natyror dhe të biomasës për djegie, dhe hidrogjenit si një burim të energjisë. nuk është e nevojshme për prodhimin e energjisë elektrike në publik rrjetit. Informacion në lidhje se sa është, ndryshojnë në mes të një e treta , dhe dy të tretat e energjisë elektrike të prodhuar dhe, përkohësisht, e tërë fuqia. Për tregtimin e tepërt aktuale të flukseve Dow një Partner. Në qershor të vitit 2009, i pari i caktuar Partner EnBW nga projekti për arsye ekonomike, të tërhiqen. Që atëherë, nuk ishte një Partner të ri të quajtur.

E termocentralit të një elektrike efikasitetin e rreth 45 për qind. Përmes avulli nxjerrjes (bashkëprodhim) rezulton me një total efikasitetin e rreth 58 për qind.

Procesi i planifikimit ka filluar në qershor të vitit 2012. Pas, deri në moshën 25 vjeçare. Mars 2013, afro 10,000 qytetarë të kundërshtimeve ndaj planit të dorëzuar kishte, ajo u rishikua dhe të ri-të publike. Në korrik të vitit 2014, në marrëveshje me Stader e Këshillit të qytetit të ndryshimeve në përdorimin e tokësdhe të planit të zhvillimit të<meta />ndërtimi i centralit. Dow ka, megjithatë, nuk ka aplikuar për leje. Në tetor të vitit 2015, ka paraqitur një Aleancë e BUND, NABU, Greenpeace dhe disa iniciativa qytetare, një shqyrtim gjyqësor të veprimit kundër planin lokal. Për shkak të hidrocentralit të Përgjithshme elektrike, të furnizimit me energji elektrike të kontributeve, në kundërshtim me kusht që të planifikimit hapësinor , në kuptimin e një "port të orientuar industrinë".

Centrali elektrik i projektit të Dow në kritikat e iniciativave të qytetarëve dhe shoqatat mjedisore. Sipas llogaritjeve nga gjermanisht mjedisore ndihmë do të jetë lirimi i dioksidit të karbonit të uzinës kimike në Stade, të ri me thëngjill të termocentralit për të rritur ndjeshëm, ndërsa, nga ndërtimi i një avancuara gaz-shkarkuar power plant është zvogëluar masivisht. Përveç kësaj, qymyr, në kundërshtim me informacionin e Dow sot, një konkurrues të energjisë zgarë. Rritja e çmimeve të viteve të fundit, në rastin e fosile të energjisë transportuesit e vunë këtë të ngushtë. Një thëngjill të termocentralit ishte, pra, e as për të siguresave të furnizimit me energji elektrike për të siguruar konkurrencën e justifikuar.

Brenda qytetit ka dy shkollat e mesme të Përgjithshme, Athenaeum dhe Vincent-Lübeck-Gjimnazit, si dhe katër shkolla Profesionale (disiplina: teknologjia e informacionit, Ushqyese shkencës, sociale pedagogics dhe ekonomisë). Përveç një strategjie të Integruar të plotë shkollor (ish i Vërtetë - dhe Hauptschule të Lartë-pjesësh) Stade një Realschule (Realschule Camper lartësi), një Hauptschule (Thun rrugë), e shumta themelore dhe disa shkolla speciale dhe një Waldorf school dhe një community College.

Arsimi profesional, me tre shkolla të përfaqësuar: BBS unë – Jobelmann-shkollë (komerciale, teknike dhe arsimore disiplina), BBS II – të tregtisë nga institucioni arsimor (komerciale disiplina) dhe BBS III (bujqësore-kopshtarit-fruta strukturore-floristic, të kujdesit shëndetësor dhe në shtëpi-ekonomike kurseve).

Në Stade të bazuar në studim, seminari do të mbulojnë të gjitha të mësimdhënies institutet dhe supra-rajonale me rëndësi. Ai është Karl-Dierckeshtëpi për kryerjen e detyrave të saj.

Që nga viti 2006, Stade, një vend Privat Universitetin e Shkencave të aplikuara Göttingen / Stade. Këtu për herë të parë në Evropë, Bachelor dhe Master në fushën e përbëra materiale/Composites për të blerë.

Gyro në Kehdinger periferi në Stade
Rrugahanze  në drejtim të Veriut

Stade është kryesisht për shkak të Bundesstraße 73, shteti rrugës 74 dhe Një 26 në distancë të gjatë transportit të rrjetit. Kjo e fundit ishte më 21. Në tetor të vitit 2008, rruga e hapur për trafikun, duke i dhënë fund në fillim, por pas 15 km në bri kështjellës. Për shkak të Zgjerimit të bregut të autostradës, Një 20 apo Një 22 industriale dhe port vend në Stade të zhvilluara, si dhe numrin e aksidenteve me një përqindje më e lartë se numri mesatar i trafikut viktima do të reduktohet. Në vitin 2006 (deri me 30. Nëntor) u vranë në rrethin vetëm për shkak për aksidentet e trafikut 34 njerëz. Sidomos B 73 do të zbatohen përveç B 12 në Passau si një prej më të rrezikshme rrugëve në Gjermani.

Transporti hekurudhor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stade është e vendosur në linja hekurudhore Hamburg-HarburgBuxtehudeCuxhaven, Gjermani (më të ulët Elbe hekurudhor), gjatë ditëve të javës gjatë ditës çdo orë nga trenat e metronom hekurudhor kompani operuar. Këto korrespondojnë rajonal-Express e DB, dhe të drejtuar me naftë locomotives dhe double-Decker makina (ngjyra: blu/verdhë).

Rajonale hekurudhore shërbimet në mes të Stade dhe Hamburg që nga viti 2007 (me Ndalesa në të gjitha stacionet e) S-Bahn trenat e Hamburg S-Bahnlinjë S 3 mbështetur. Nuk janë të veçantë Dy-System-të përzënë makinën, në mes të Stade dhe Hamburg-Neugraben me alternuar nga lart kontaktoni linjë, Neugraben me rrymë nga një pushtet hekurudhor të trafikut. Trenat do të jenë në Hamburg anë të Pinneberg, duke e detyruar. S-Bahn trenat veprojnë gjatë ditës, çdo orë, në nxitojnë-orëshe trafikut pjesë në 20-minutësh intervale. Shpesh e kritikuar shpesh janë të mbushur me njerëz dhe të vonuar trenat në mes të Stade dhe Neugraben në të lartë-kërkojnë kohë, si dhe fakti se gjatë natës dhe në fundjavë nuk ka tren lidhje me Hamburg.