Jump to content

Thtjani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Thtjan
Popullsia
 • Gjithsej62

Thtjan ose Ftjan[1] (malazezisht : Тејани/Tejani) është vendbanim në Komunën e TivaritMal të Zi. Sipas regjistrimit të vitit 2003 ka pasur 202 banorë.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Thtjan jetojnë 75 banorë të moshës madhore, ndërsa mosha mesatare e popullsisë është 40,9 vjeç. Në këtë vendbanim janë 25 ekonomi familjare, me mesatarisht nga 3,72 anëtarë. Ky vendbanim krejtësisht është i banuar nga shqiptarët.

Viti Popullsia Lëvizja e pop. gjatë shek. të XX-të
1948 305
1953 288
1961 292
1971 261
1981 185
1991 240
2003 202
2011 62

Sipas rezultateve preliminare të regjistrimit të popullsisë së Malit të Zi, Thtjani ka pasur 62 banor, 23 ekonomi familjare dhe 37 banesa.[2]

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për fat të keq, sot shkolla në Thtjan ka vetëm 6 nxënës. Shpërngulja, sidomos e të rinjve gjatë kohës së fundit, ka ndikuar që numri i nxënësve në këtë shkollë të jetë për çdo vit e më i vogël. Megjithatë, mund të thuhet se Thtjani (Thtjani) ka qenë burim i intelektualëve të shumtë. Me shpresë se shpërnguljes një ditë do t'i vijë fundi, s'ka dyshim se nënqielli blu i Rumisë edhe më tutje do të nxjerr nga gjiri i vet njerëz të ditur dhe kombëtarë.

Mësuesit që punuan me vullnet të pashoq : Riza Hoxha, Razan Jahja, Brahim Rexha, Syla Kurti, Myrta Cura, Hysejn Cukaj, Ali Cukaj, Smajl Hoxhiqi (prej Muriqit, i cili këtu punoi më s'shumti), Zija Bardhe dhe Hajdar Mujeziqi (ky i fundit punon edhe tash aty).

Personalitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Pr Hazrije Mustafiq (profesor i mjekësisë, kardiolog dhe epidemiolog)
 • dr Ahmet Maraj (internist kardiolog),
 • Qamil Maraj (profesor i gjuhës shqipe),
 • Qazim Muja (piktor),
 • Selatin Maraj (ekonomist),
 • Nura Mustafa (ekonomist),
 • Berhan Gjinaj (ekonomist),
 • Xhelal Muja (profesor i matematikës),
 • Rasim Muja (profesor i frangjishtës),
 • Adem Gjinaj (ekonomist),
 • Gjergj Pepgjoni (jurist),
 • Qamil Muja (orientalist),
 • dr Selatin Bogdani-Kraja.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Refkist


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit] 1. ^ Nail Draga ; Kërkime Gjeografike 9, Prishtinë 1987.
 2. ^ http://www.monstat.org/userfiles/file/popis2011/saopstenje/knjiga_prvi%20rezultati(1).pdf