Jump to content

Ardhacakët në Komunën e Prishtinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në strukturën demografike të komunës së Prishtinës përpos dyndjeve natyrale dhe ekonomike kanë luajtur një rol të madhe dhe vendosja e popullatës për shkaqe të tjera si kolonizimi serb dhe vendosja e popullsisë refugjate nga Toplica dhe pjesë tjera të perandorisë Osmane.

Në tabelat e më poshtme janë mbledhur disa shënime dhe të dhëna që në shkallë të madhe kanë ndikuar në strukturën e demografisë së kësaj komune.

Ardhacakët serbë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë tabelë janë paraqitur familjet të cilat janë vendosur në territorin e komunës së Prishtinës gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarr nga qeveritë e ndryshme Jugosllave brenda viteve 1918-1941.

KK Prishtinë
Lokaliteti 2000 Familje ardhacake 1918-1941 Shënim
Badofci 13 ,
Ballabani 9 ,
Barileva 13 ,
Besia 2 ,
Çagllavica 3 ,
Dabisheci 17 ,
Gllogovica 6 ,
Hajkobilla 5 ,
Hajvalia 48 ,
Keçëkolla 5 ,
Koliçi 4 ,
Lebana 8 ,
Makoci 3 ,
Mareci 4 ,
Nëntë Jugoviqët 66 ,
Nisheci 9 ,
Orlloviqi 34 ,
Prapashtica 26 ,
Prishtina 70 ,
Slivova 2 ,
Teneshdolli 3 ,
Truda 2 ,
Vranidolli 3 ,
Totali 355familje -
Burimi: Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html
Serbët në Kosovë

Deçan· Sharri· Gjakovë· Drenas· Gjilan· Istog· Kaçanik· Dardanë· Klinë· Fushë Kosovë· Leposaviq· Lipjan· Malishevë· Mitrovicë· Novobërdë· Obiliq· Rahovec· Pejë· Podujevë· Prishtinë· Prizren· Skënderaj· Shtërpcë· Lista e ardhacakëve - Shtime· Therandë· Ferizaj· Viti· Vushtrri· Zubin Potok· Zveçan