Jump to content

Lista e ardhacakëve - Viti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në strukturën demografike të komunës së Vitisë përpos dyndjeve natyrale dhe ekonomike kanë luajtur një rol të madhe dhe vendosja e popullatës për shkaqe të tjera si kolonizimi serb dhe vendosja e popullsisë refugjate nga Toplica dhe pjesë tjera të perandorisë Osmane si Sanxhaku i Tregut Ri dhe Bosnja.

Në tabelat e më poshtme janë mbledhur disa shënime dhe të dhëna që në shkallë të madhe kanë ndikuar në strukturën e demografisë së kësaj komune.

Ardhacakët serbë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë tabelë janë paraqitur familjet të cilat janë vendosur në territorin e komunës së Vitisë gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarr nga qeveritë e ndryshme Jugosllave brenda viteve 1918-1941.

KK Viti
Lokaliteti 2000 Familje ardhacakë 1918-1941 Shënim
Ballanca 11 ,
Begunca 3 ,
Binça 2 ,
Buzoviku 37 ,
Budrika e Epërme 2 ,
Devaja 3 ,
lokaliteti Devaja-Vrapçiqi 17 ,
Drobeshi 39 ,
Gërmova 50 ,
Gërçari 3 ,
Gjylekari 16 ,
Goshica 40 ,
Kabashi 34 ,
Mogilla 21 ,
Podgorci 3 ,
Pozherani 54 ,
Radivojci 1 ,
Ramjani i Epërm 18 ,
Ramnishta 9 ,
Remniku 19 ,
Sadovina e Çerkezëve 62 ,
Sadovina e Jerlive 11 ,
Shasharja 12 ,
Sllatina e Epërme 17 ,
Smira 13 ,
Tërpeza 13 ,
Tërsteniku 1 ,
Vërboci 3 ,
Vitia 25 ,
Zhitia 9 ,
Totali - ? - familje -
Burimi: Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html
Serbët në Kosovë

Deçan· Sharri· Gjakovë· Drenas· Gjilan· Istog· Kaçanik· Dardanë· Klinë· Fushë Kosovë· Leposaviq· Lipjan· Malishevë· Mitrovicë· Novobërdë· Obiliq· Rahovec· Pejë· Podujevë· Prishtinë· Prizren· Skënderaj· Shtërpcë· Lista e ardhacakëve - Shtime· Therandë· Ferizaj· Viti· Vushtrri· Zubin Potok· Zveçan


Komuna e Vitisë, është e njohur edhe për migrime te mbrendshme, sidomos nga një fshat ne tjetrin dhe nga fshati ne qytezën e Vitisë. Vlen te përmenden psh. Drobeshi, Gushica, Ramnishta, Grmova, ku nga fshatra tjerë janë ardh në këto fshatra ne pasurit e blera nga serbet, malazezet qe nga 1965 e këndej.