Jump to content

Lista e ardhacakëve - Drenas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në strukturën demografike të komunës së Drenasit përpos dyndjeve natyrale dhe ekonomike kanë luajtur një rol të madhe dhe vendosja e popullatës për shkaqe të tjera si kolonizimi serb dhe vendosja e popullsisë refugjate nga Toplica dhe pjesë tjera të perandorisë Osmane si Sanxhaku i Tregut Ri dhe Bosnja.

Në tabelat e më poshtme janë mbledhur disa shënime dhe të dhëna që në shkallë të madhe kanë ndikuar në strukturën e demografisë së kësaj komune.

Ardhacakët serbë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë tabelë janë paraqitur familjet të cilat janë vendosur në territorin e komunës së Drenasit gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarr nga qeveritë e ndryshme Jugosllave brenda viteve 1918-1941.

KK Drenas
Lokaliteti 2000 Familje ardhacake 1918-1941 Shënim
Abria e Epërme 1 ,
Arllati 8 ,
Rezistenca ish Baica 11 ,
Dobrasheci 12 ,
Domaneku 10 ,
Fushtica e Poshtme 12 ,
Gllanasella 27 ,
Gllobari 15 ,
Komarani 91 ,
Ostrok (lokaliteti) 8 ,
Korrotica e Epërme 5 ,
Korrotica e Poshme 18 ,
Krajkova 21 ,
Likoshani 4 ,
Llapushniku 31 ,
Negroci 9 ,
Negroci-Llapushniku (lokaliteti) 29 ,
Poklekë i vjetër 10 , Poklekë i ri 10 ,
Polluzha 11 ,
Çikatova e Re 163 ,
Çikatova e Vjetër 2 ,
Malisht 0 ,
Sankoci 5 ,
Shtrubullova 2 ,
Tërsteniku 22 ,
Zabeli i Poshtëm 16 ,
Zabeli - Krivova (lokaliteti) 26 ,
Totali 569 familje ,
Burimi: Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html

Burim i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html
Serbët në Kosovë

Deçan· Sharri· Gjakovë· Drenas· Gjilan· Istog· Kaçanik· Dardanë· Klinë· Fushë Kosovë· Leposaviq· Lipjan· Malishevë· Mitrovicë· Novobërdë· Obiliq· Rahovec· Pejë· Podujevë· Prishtinë· Prizren· Skënderaj· Shtërpcë· Lista e ardhacakëve - Shtime· Therandë· Ferizaj· Viti· Vushtrri· Zubin Potok· Zveçan