Fushtica e Poshtme

Coordinates: 42°20′N 20°33′E / 42.33°N 20.55°E / 42.33; 20.55
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

42°20′N 20°33′E / 42.33°N 20.55°E / 42.33; 20.55

Fushticë e Poshtme
Fshat
Targattarga automjeteve jan 01

Fushticë e Poshtme është një vendbanim në komunën e Drenasit, Kosovë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fushtica e Poshtme shtrihet në pjesën më jugore të komunes së Drenasit.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë fshat jetojnë 112 familje me rreth 1100 banor.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Banorët mirren kryesisht me bujqësi, diku rreth 50% e sipërfaqës bujqësore është me sistem të ujitjes nga hidrosistemi "Ibër-Lepenc". Në vitet e 80 secila familje se paku një anëtarë të familjes e kishte të punësuar në Kosovë, ndërsa jashtë Kosove ishin vetëm 12 persona. Tani jashtë Kosove gjinden një numër shumë i madh (mbi 200 banor), ndërsa të punesuar në Kosovë janë shumë pak (diku rreth 25 persona).

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fshat ekziston shkolla fillore ku tani me eshte ndar nga shkolla Luigj Gurakuqi ne Sankovc eshte ndar ne vitin 2017. Mësimet i vijojnë 253 nxënës të shpërndarë në dhjetë paralele.

Shkollimi: Nuk është i knaqëshëm, ka dy master të shkencave të Kimisë, një ing të makinerisë, një ing.të blegtorisë, një ekonomist, gjashtë mesues, një jurist, një ekonomist, një sociolog, një gazetar dhe 28 student të Profileve të ndryshme.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë luftës së fundit ky fshat ishte i djegur 97% e shtëpive dhe blegtori dhe mekanizëm bujqësor tërsisht të shkatërruar. Kishte pesë viktima në njerëz dhe te plagosur ku nga te plagosurit me moshen me te re ishte 17 Vjeqari Lutfi Meha dhe gjendjen me te rende.Nga mjetet luftarake serbe ne Fushticë per vizitor nga lufta ka mbet e shkatrruar nje tank i rende ku ruhet si suvenir lufte.Tani fshati ka ndrruar pamjen, është rindertuar tërsisht, shkollë të re, rrugë të asfaltuar përmes fshatit (R 208).

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]