Jump to content

Lista e ardhacakëve - Vushtrri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në strukturën demografike të komunës së Vushtrrisë përpos dyndjeve natyrale dhe ekonomike kanë luajtur një rol të madhe dhe vendosja e popullatës për shkaqe të tjera si kolonizimi serb dhe vendosja e popullsisë refugjate nga Toplica dhe pjesë tjera të perandorisë Osmane si Sanxhaku i Tregut Ri dhe Bosnja.

Në tabelat e më poshtme janë mbledhur disa shënime dhe të dhëna që në shkallë të madhe kanë ndikuar në strukturën e demografisë së kësaj komune.

Ardhacakët serbë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në këtë tabelë janë paraqitur familjet të cilat janë vendosur në territorin e komunës së Vushtrrisë gjatë reformave politike të quajtura "reforma agrare" që janë ndërmarr nga qeveritë e ndryshme Jugosllave brenda viteve 1918-1941.

KK Vushtrri
Lokaliteti 2000 Familje ardhacake 1918-1941 Shënim
Akrashtica 3 ,
Beçiqi 10 ,
Bivolaku 8 ,
Brusniku 8 ,
Bukoshi 58 ,
Cecelia 5 ,
Dalaku 14 ,
Druari 26 ,
Druari-Resniku,lokaliteti 35 ,
Dobërlluka 6 ,
Dubofci 8 ,
Dumnica e Epërme 9 ,
Dumnica e Llugave 15 ,
Dumnica e Poshtme 19 ,
Galica 6 ,
Graca 6 ,
Graca-Stanofci i Epërm,lokaliteti 28 ,
Hercegova 46 ,
Jezera(Liqeni) 41 ,
Kollo 15 ,
Mavriqi 5 ,
Nedakoci 12 ,
Novolani 32 ,
Maxhunaj 8 ,
Pantina 16 ,
Pestova 15 ,
Resniku 6 ,
Ropica 5 ,
Samadrexha 29 ,
Sllakofci 1 ,
Sllatina 7 ,
Smrokonica 1 ,
Stanofci i Epërm 5 ,
Stanofci i Poshtëm 9 ,
Studimja e Poshtme 8 ,
Svërçaku i Epërm 19 ,
Svërçaku i Poshtëm 52 ,
Shalci 16 ,
Shtitarica 1 ,
Taraxha 15 ,
Tërllobuçi 1 ,
Lumi i Madh 28 ,
Vërnica 17 ,
Vilanci 17 ,
Vushtrria shumë familje ,
Zagora 21 ,
Zhilivoda-Siboci,lokaliteti 6 ,
Totali - ? - familje -
Burimi: Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Isuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Sipas AJ B, MAR, 96-21-69; 96-51; Dr. Milovan Obradovic, Agrarna reforma i kolonizacija Kosova (1918-1941), Prishtinë, 1981, fq. 306-339. dokument i botuar në librin e Dr. Jusuf Osmani, Kolonizimi Serb i Kosovës i gjetur në int. në maj 2006 : ukonline kolonizimi_serb_i_kosoves.html
Serbët në Kosovë

Deçan· Sharri· Gjakovë· Drenas· Gjilan· Istog· Kaçanik· Dardanë· Klinë· Fushë Kosovë· Leposaviq· Lipjan· Malishevë· Mitrovicë· Novobërdë· Obiliq· Rahovec· Pejë· Podujevë· Prishtinë· Prizren· Skënderaj· Shtërpcë· Lista e ardhacakëve - Shtime· Therandë· Ferizaj· Viti· Vushtrri· Zubin Potok· Zveçan