Akrashtica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Akrashticë
Fshat

Akrashticë është një vendbanim në komunën e Vushtrrisë, Kosovë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja më e vjetër shqiptare (Marinçakët), pas shpërnguljes (rreth vitit 1820), gjeti një fshat me popullatë serbe, vetëm se në të kishte pak shtëpi. Serbët më vonë i shitën pronat e tyre Shqiptareve të Vuçitërnës dhe u larguan.

Marinćak (10 shtëpi.), nga fisi Mzi. U vendos ne Akrashticë rreth vitit 1820 nga Shqipëria e Veriut, nga Morina, kështu e ka marrë mbiemrin. Shala (6 shtëpi) nga fisi i Shales. Nga Boletini u shpërngul në Akrashticë për çifçijë në mesin e shekullit XIX . Meholl (2 shtëpi) nga fisi i Gashit. I shpërngulur nga familja me të njëjtin emër në Shtitaricë pak para ardhjes së muhaxhirëve. Azemi (2 shtëpi) nga fisi i Berishës të ardhur nga Sllatina dhe Meholli. Meaneli (6 shtëpi) nga fisi Kelmendi. U vendosen në vitin 1878 si muhaxhirë nga Mehana e Toplicës. Shkreli (2 shtëpi). Ata zbriten në Kosovë nga Peshteri pak para ardhjes së muhaxhirëve. Fillimisht ishte në Doljak, e më pas u shpërngul në Akrashticë në qytet të Vuçitërnës. Përfshihen në fisin e Shkrelit dhe me origjin nga Shkreli i Malësisë të madhe.[nevojitet citimi]

Shih dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]