Jump to content

Dinastia e Justinianit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Dinastia e Justinianit gjatë sundimit të saj arriti që jo vetëm ta udhëheq Perandorinë Bizantine por ajo kaloi një epokë të artë, duke filluar në vitin 518 me ardhjen në pushtet të Justinit I. Nën dinastinë Justinian, veçanërisht gjatë mbretërimit të Justinianit I, perandoria arriti shtrirjen e saj më të madhe territoriale që nga rënia e homologut të saj perëndimor, duke ripërfshirë në perandori Afrikën e Veriut, Ilirinë Jugore, Spanjën Jugore dhe Italinë . Dinastia e Justinianit përfundoi në vitin 602 me depozitimin e Maurice dhe ngjitjen në qiell të pasuesit të tij, Fokas .

Dinastia Justinian filloi me ngritjen në fron të adashit të saj Justin I. Justini I lindi në një fshat të madh, Bederiana, në vitet 450 të e.s. [1] Si shumë të rinj vendas, ai shkoi në Kostandinopojë dhe u regjistrua në ushtri, ku, për shkak të aftësive të tij fizike, u bë pjesë e Ekskubitorëve, rojeve të pallatit. [2] Ai luftoi në luftërat Isauriane dhe Persiane dhe u ngrit në gradat për t'u bërë komandant i Ekskubitorëve, që ishte një pozicion shumë me ndikim. Në këtë kohë ai mori edhe gradën e senatorit. Pas vdekjes së perandorit Anastasius, i cili nuk kishte lënë trashëgimtar të qartë, pati shumë mosmarrëveshje se kush do të bëhej perandor. [3] Për të vendosur se kush do të ngjitej në fron, u thirr një mbledhje madhështore në hipodrom . Senati bizantin ndërkohë u mblodh në sallën e madhe të pallatit. Meqenëse senati donte të shmangte përfshirjen dhe ndikimin e jashtëm, ata u kërkuan të zgjidhnin shpejt një kandidat; megjithatë, ata nuk mund të pajtoheshin. U propozuan disa kandidatë por u refuzuan për arsye të ndryshme. Pas shumë debatesh, senati zgjodhi të emëronte Justinin; dhe ai u kurorëzua nga Patriarku i Kostandinopojës, Gjoni i Kapadokisë, më 10 korrik 518. [2]

A golden coin showing the bust of Justin I along with its reverse, which depicts victory holding a globus cruciger.
Një monedhë që tregon bustin e Justin I.

Justini, i cili ishte nga një krahinë latinishtfolëse, fliste pak greqisht [1] dhe ishte kryesisht analfabet. [2] Si i tillë, ai e rrethoi veten me këshilltarë inteligjentë, më i shquari prej të cilëve ishte nipi i tij, Justiniani . Justiniani mund të ketë ushtruar ndikim të madh te xhaxhai i tij dhe konsiderohet nga disa historianë, si Prokopi, si fuqia e vërtetë pas fronit . [3] [4] Pas pranimit të tij, Justini hoqi kandidatët e tjerë në fron; dy u ekzekutuan dhe tre u dënuan ose me vdekje ose internim. Ndryshe nga shumica e perandorëve para tij, të cilët ishin monofizitë, Justini ishte një i krishterë ortodoks i devotshëm. [5] Monofizitët dhe ortodoksët ishin në konflikt mbi natyrat e dyfishta të Krishtit . Perandorët e kaluar kishin mbështetur pozicionin e monofizitëve, i cili ishte në kundërshtim të drejtpërdrejtë me mësimet ortodokse të papatit, dhe kjo grindje çoi në përçarjen Akake . Justini, si ortodoks, dhe Gjoni i Kapadokisë, u vunë menjëherë në riparimin e marrëdhënieve me Romën. [1] Pas negociatave delikate, përçarja Akaciane përfundoi në fund të marsit 519.

Pas këtij rregullimi fillestar kishtar, pjesa tjetër e mbretërimit të Justinit ishte relativisht e qetë dhe paqësore. Në vitin 525, ndoshta me insistimin e Justinianit, Justini shfuqizoi një ligj që në fakt ndalonte zyrtarët e gjykatës të martoheshin me njerëz të klasës së ulët. Kjo e lejoi Justinianin të martohej me Teodorën, e cila ishte me pozitë të ulët shoqërore. Në vitet e tij të fundit, konflikti u rrit rreth Perandorisë. Kishte një grindje të shtuar me Mbretërinë Ostrogotike në Gadishullin Italian . Mbreti i tyre, Teodoriku i Madh, ishte i dyshimtë për komplotet e bizantinëve; dhe u kthye në klasën senatoriale romake, duke shkuar deri aty sa të ekzekutonte filozofin Boethius, i cili po përpiqej t'i jepte fund persekutimit. [2] Megjithatë, Theodoric vdiq në 526, duke i dhënë fund persekutimit. Perandoria Sasaniane, gjithashtu, rifilloi armiqësitë me bizantinët dhe Lufta Iberike filloi në lindje; e cila nuk do të arrinte në përfundimin e saj deri në mbretërimin e Justinianit. Në 527, Justini emëroi Justinianin bashkëperandor pasi u sëmur rëndë. Justini u shërua nga sëmundja, megjithatë, disa muaj më vonë, ai vdiq nga një ulçerë në një plagë të vjetër; dhe Justiniani pastaj u ngjit në fron. [3]

Fuqia e dinastisë u shfaq në kohën e Justinianit I. Pas trazirave të Nikës, Justiniani rindërtoi qytetin dhe reformoi ligjin me " Kodin e Justinianit ".

Justiniani kishte trashëguar një luftë me Persinë nga Justini I. Justiniani vazhdoi luftën, duke arritur të dërgonte një forcë deri në Eufrat, por bastisja ngeci dhe ai humbi fillimet e një fortese të re në një disfatë dërrmuese. Ky lloj ngërçi çoi në negociatat e Justinianit për " Paqen e Përhershme " në 532, në të cilën ai pranoi të paguante 11,000 paund ari në këmbim të ndërprerjes së armiqësive dhe mbrojtjes së disa kalimeve malore. [3]

Më pas ai u përpoq të përmbushte ëndrrën e tij për të rindërtuar Perandorinë Romake . Me komandën e tij, gjenerali i tij i favorizuar Belisarius filloi të ripushtonte territorin e dikurshëm romak, duke filluar me vandalët . Vandalët, pasi ruajtën dominimin e Afrikës së Veriut që nga rënia e Perandorisë Romake Perëndimore, ishin bërë të kënaqur dhe të qetë; ushtria e tyre, megjithëse ishte dy herë më e madhe se 15,000 burrat e komanduar nga Belisarius, ishte e trajnuar dobët dhe e pajisur keq për t'u përballur me një kërcënim perandorak. Mbreti vandal, Gelimer, u përpoq të rrethonte bizantinët në betejën e Ad Decimum ; ai mundi Belisariusin, por hyri në histerizëm pasi gjeti trupin e vëllait të tij të vdekur. Belisarius mblodhi njerëzit e tij të mbetur dhe theu masën e çorganizuar të vandalëve. Belisarius vazhdoi të pushtojë Kartagjenën dhe bizantinët fituan. [3]

Më pas Justiniani kujtoi Belisarin fitimtar. Në Itali, grindjet dinastike midis ostrogotëve në pushtet i dhanë Justinianit një mundësi për të pushtuar dhe në 535 ai dërgoi Belisarin në Siçili me 7500 burra. Belisarius mbërriti dhe mori vetëm rezistencë simbolike. [3] Më pas ai u zhvendos në Italinë kontinentale. Pasi shtypi një kryengritje në Afrikën e Veriut të pushtuar së fundmi, Belisarius zbarkoi në kontinentin e Italisë, duke gjetur të njëjtën rezistencë simbolike. Garnizoni gotik i Napolit rezistoi megjithatë, dhe pas disa muajsh rrethim [3] Belisarius pushtoi qytetin. Pas më shumë grindjeve pasuese dinastike, që rezultuan në vdekjen e dy mbretërve, Belisarius u ftua në Romë nga Papa Silverius ndërsa mbreti ishte në Ravena . Duke dëgjuar për këtë, mbreti gotik Witigis dërgoi një forcë të madhe, disa të dhëna thonë se forca ishte deri në 150,000, për të rrethuar Romën . [3] Belisarius kishte qenë duke fortifikuar Romën dhe pasoi një rrethim. Një vit e nëntë ditë më vonë, pas një rrethimi rraskapitës, Witigis kishte shfaqur paaftësinë e tij të plotë si mbret dhe Belisarius kishte treguar shkëlqimin e tij si komandant.

Ushtria gote u zhvendos më pas për të rrethuar Ariminiumin, i cili vuante nga mungesa e ushqimit. Narsesi, një tjetër gjeneral bizantin, u thirr për të ndihmuar dhe ai përdori ndikimin e tij për të ndihmuar Belisariusin të thyente rrethimin. Pas një masakre në Milano, u zbuluan thyerjet në zinxhirin komandues të Narses; pas një letre nga Belisarius, Narsesi u kujtua nga Justiniani. Më pas, fushata u bë një luftë rrethimesh, e cila mori fund pasi Belisarius pretendoi të pranonte një ofertë për t'u bërë Perandor Romak Perëndimor. [3] Ai marshoi në Ravenna pa kundërshtarë, e pushtoi atë dhe më pas hodhi poshtë mbretin Witigis.

Belisari u tërhoq nga Italia dhe më pas u dërgua menjëherë në frontin persian, i cili ishte ndezur përsëri në luftë. Gjatë kësaj periudhe, ostrogotët rimorën pjesën më të madhe të Italisë. Pasi fronti pers u shua, me persët që betoheshin se nuk do të luftonin më me bizantinët derisa pas vdekjes së tij, Belisarius rimori Italinë dhe pushtoi Spanjën jugore në një luftë që zgjati 18 vjet. [3]

Luftërat ripushtuese të Justinianit e kishin zgjeruar perandorinë duke përfshirë ish-provincat romake të Italisë, Baetica-s dhe Afrikës Proconsularis. Këto shtesa e zgjeruan Perandorinë Bizantine në pikën më të madhe në historinë e saj.

Pas ripushtimit të Justinianit dhe programeve të gjera të rindërtimit, thesari i perandorisë mbeti bosh. [6] Rrëmuja financiare e dobësoi perandorinë dhe e detyroi pasardhësin e tij, Justin II, të pezullonte pagesat për avarët . Ndërsa bizantinët ishin të hutuar nga persët, hordhitë lombarde nën mbretin Alboin pushtuan Italinë dhe pushtuan shpejt pjesën më të madhe të gadishullit. Luftërat e mëvonshme me persët nuk shkuan mirë në Siri, duke rezultuar në sëmundje mendore që e çuan Justinin II në varrin e tij.

Tiberius II pasoi Justinin II. Mbretërimi i tij katërvjeçar u shënua nga dobësia perandorake, sepse perandoria ishte tepër e shtrirë. Ai përforcoi Ravenën dhe gjeneralët e tij gjetën sukses kundër persëve në betejat në Armeni dhe kundër berberëve në Afrikën e Veriut . Në të njëjtën kohë, sllavët filluan të migrojnë deri në Greqi. Perandorit të stërzgjatur i mbaruan paratë dhe nuk mund të paguante ushtrinë e Lindjes që po luftonte me Persianët, dhe ata kërcënuan me kryengritje. Ndërsa forcat e tij u vendosën diku tjetër, avarët përfituan prej tij dhe e detyruan Tiberius të hiqte dorë nga qyteti kryesor i Sirmiumit . Pas kësaj pengese, Tiberius hëngri një ushqim të keq, i cili mund të ishte helmuar qëllimisht, u sëmur dhe vdiq.

Diptiku konsullor (540) i Justinit, i biri i Germanusit, kushëri i Justinianit.

Maurice, perandori i pestë dhe i fundit i dinastisë Justinian, thuhet se erdhi nga Armenia dhe filloi karrierën e tij në Kostandinopojë si noter . Ai përfundimisht u ngrit në gradën e sekretarit të truprojës perandorake dhe në 577 u emërua komandant i përgjithshëm i ushtrisë. Pas një fushate të vështirë në Lindje në Luftën Bizantine-Sasanide të 572-591, ai u promovua në gradën Patricius . Në vitin 582 u martua me vajzën e Tiberioit dhe e pasoi në fron në moshën 43 vjeçare [7]

Mbretërimi i Maurice u shënua nga telashe të vazhdueshme me para. Maurice u ngjit në fron dhe mori një perandori të falimentuar, dhe kjo gjendje financiare vazhdoi deri në fund të mbretërimit të tij. Ai trashëgoi gjithashtu telashe ushtarake: sllavët vazhdonin të migronin në perandori, shpesh herë me dhunë; kontrolli perandorak mbi Italinë po shembet krejtësisht; atij iu desh gjithashtu të vazhdonte luftën me Persinë në të cilën kishte luftuar gjatë gjithë karrierës së tij ushtarake. Kjo luftë persiane luftoi gjithashtu me vështirësi parash, duke çuar në një kryengritje të madhe në 588; megjithatë, mosmarrëveshja për paratë u zgjidh pranverën e ardhshme. Gjatë kryengritjes, filloi një luftë civile midis fraksioneve rivale në Persi dhe Maurice pa një mundësi. Ai i dha mbështetjen e tij Khosrow II [8] në Persi dhe ai arriti të fitojë fronin. Kjo i dha fund Luftës Bizantine-Sasanide të viteve 572-591.

Më pas, Maurice e ktheu vëmendjen nga Ballkani, i cili, pas një dekade pavëmendjeje nga ushtria, ishte shkatërruar plotësisht nga sllavët. Me vëmendjen e plotë të ushtrisë, bizantinët i dëbuan sllavët, i dëbuan nga perandoria dhe më pas shkatërruan tokat e tyre përtej Danubit . Bizantinët, pas kësaj fitoreje vendimtare, tani ishin lehtësisht në gjendje të mbanin kufirin në Danub siç kishte qenë që nga Perandoria Romake, si dhe të fitonin kontrollin mbi disa territore të vogla në Dakinë jugore.

  1. ^ a b c Treadgold 1997.
  2. ^ a b c d Cameron 2000.
  3. ^ a b c d e f g h i j Bury 1923.
  4. ^ Procopius. Secret History, cited in: Bury (1923, f. 19)
  5. ^ Sarris 2011.
  6. ^ Corrick 2006.
  7. ^ Chisholm, Hugh, red. (1911). "Maurice" . Encyclopædia Britannica (në anglisht) (bot. 11th). Cambridge University Press.
  8. ^ Chisholm, Hugh, red. (1911). "Chosroes" . Encyclopædia Britannica (në anglisht) (bot. 11th). Cambridge University Press.