Paktet e Tiranës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Sot Ministria e Industrisë por dikur pjesë e ministrive në qendër të Tiranës ndërtuar më 1930, financuar nga 2. Tiranapakt

Dy paktet e Tiranës të njohura ndryshe si dy kontratat mes Mbretërisë Italiane (1861-1946) dhe Shqipërisë më 1926 dhe 1927,u nenshkruan ne kryeqytetin e Shqiperisë ne Tirane . Dy marrëveshjet rriten varësinë e politikës së jashtme fiskale të Shqipërisë nga ana e Italisë në mënyrë që qeveria e shtetit Ballkanas vështirë se mund të merrte një vendim , pa marrë fillimisht pëlqimin e Musolinit.

Parahistoria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas Ahmet Zogu në janar të vitit 1925 jugosllav kishte shqyer ndihmën e pushtetit në Shqipëri vetë, ai u përpoq të kufizojë ndikimin e Beogradit. Në të njëjtën kohë ai dëshpërimisht nevojë për donatorë për të investuar në vend dhe shpenzimet e saj qeveria nuk mund të mohojë, të paktën në mënyrë që të stabilizuar sundimin e tij. Si partner i vetëm ishte ofruar fashiste Itali për të - fuqitë e tjera të mëdha nuk ishin të interesuar dhe nuk mërzitur italianët. Musolini ndoqi interesat ekspansioniste në Ballkan, dhe Shqipëria u është dhënë tashmë mundësinë për të ndikuar drejtpërdrejt.

Që maj 1925 të dy vendet përfundoi një seri e kontratave, Tiranë lidhur ngushtë në Romë. Kompania e parë italiane ka marrë të drejtën ekskluzive për të vepruar në miniera Shqipëri. Pastaj vërtetë Parlamenti Shqiptar për krijimin e një shqiptari Federal Reserve me kapital italian. Selia e Institutit ishte në Romë, ku bankierët italianë kanë vendosur tashmë mbi gjuhën shqipe politika monetare. Kompanitë italiane anijeve u dha monopoli për kryerjen pasagjerë në dhe nga Shqipëria.

Fundi i 1925 ishte më në fund një italian dominuar shoqëri për zhvillimin ekonomik të Shqipërisë themeluar. Kompania huazuar paratë e qeverisë shqiptare për projekte në ndërtimin e rrugëve, bujqësia dhe punët e ndryshme publike të tilla si Krijimi i ndërtesës së qeverisë në Tiranë. Edhe pallati ishte Zogus, kur ai u bë mbret në vitin 1928, është financuar nga ajo kompani. Interesi për kreditë kanë qenë jashtëzakonisht i lartë. Sepse poshtër të varfër Shqipëria nuk ishte e besueshme dhe nuk mund të thithin çdo kapital tjetër, qeveria e tij ishte plotësisht i varur në zhvillimin e shoqërisë. Ajo ishte krejtësisht jorealiste për t'u përdorur se Shqipëria do të jetë në gjendje për të shlyer kredi ose të bëjë. Prandaj, ata ishin italianët, siç ishte planifikuar mirë që nga fillimi, e konvertuar në granteve, i cili kishte për të blerë nga qeveria shqiptare, megjithatë, me lëshime të mëtejshme politike. Zgjerimi i fuqisë italiane në Shqipëri, u përfshi pastaj në Tiranapakten dy.

Italianët kërkuar për të marrë mbi të gjitha, ndikimi në policinë shqiptare dhe ushtrisë. Zogu kishte rezistuar fillimisht, siç kërkohet nga Italia, për të qenë këshilltarët ushtarakë në vend. Por, kur ai kishte kryer një rebelim në veri të Shqipërisë u vu nën presion, ai u tërhoq.

Pakti i parë i Tiranës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

„Pakti i Miqësisë dhe i Sigurisë“ i fiksuar për pesë vjet u nënshkrua më 27 nëntor të 1926. Ajo u pajtua, ndër të tjera, se të dyja palët duhet të mbyllë ndonjë marrëveshje të paautorizuar me vendet e treta, ku kjo do të ishte në kundërshtim me interesat e partnerit. Ai ishte drejtuar kundër shtetit potencialisht SKS

Në realitet ky përcaktim lidhi qartazi vetëm palën shqiptare. Përveç kësaj, Shqipëria u dhënë hua të reja italiane dhe të ndihmojë në armatosjen dhe trajnimin policor. Brenda Zogu u forcua nga Besëlidhjes, sepse ai vazhdon të bjerë përsëri në italisht financiare dhe për shkak forca policore u forcua, ai kishte nevojë për të shtypur kundërshtarët e tij politikë.

Pakti i dyte i Tiranës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbasi në verë te 1927 kishin dalë tensionime të reja në marrëdhëniet jugosllavo shqiptare, qeveria shqiptare lidhi me Italinë më 22 nëntor 1927 një aleancë defensive me Italinë, që është futur në analet e historisë me emrtimin pakti i dyte i Tiranës. alenanca ishte lidhur per nje kohezgjatje prej 20 vjetesh. Kontrata nuk ishte vetëm ushtarake, por edhe - si i pari Tiranapakt - Dispozitat ekonomike. Shqipëria mori bono dhe hyri atë, ndër të tjera, të drejtat për të naftës për italianët. Roma ishte një tjetër ndikim në ushtrinë shqiptare dhe marinës italiane ka qasje në portin e Vlorës dhe Durrësit dhënë. Ata ranë dakord për ndërtimin e disa prej rrugëve të rëndësishme strategjike dhe madje edhe në arsim duhet të pranojnë ndikimin Shqipëria tani italian.

Ndikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jo më pak por me Paktin e dyte te Tiranës Shqipëria ishte në fakt një protektorat italian. As nga na e politikës së brendshëm e as nga politika e jashtme Zogu nuk ishte në gjendje të bëjë asgjë pa pëlqimin e italianëve. 1934 dështuar testin, i njëanshëm varësinë duke hyrë në marrëveshje tregtare me Greqinë dhe Jugosllavinë që të liroj një grimë. Italia pushoi mbështetjen e tij financiare për të Zogu pezulluar kontratat. Që në fillim të 1932 dhe 1933, qeveria nuk mund të përmbushin detyrimet e tyre të pagesave me ç'është e kompanisë për zhvillimin ekonomik të Shqipërisë. Në vend të kësaj, ata kishin për të bërë lëshime të mëtejshme : Italy fituar kontrollin mbi lidhjet telegrafi dhe një monopol në sektorin e energjisë elektrike. Së fundi, kolonët italianë të lejohen në vend - por nuk kishte zor se kushdo që të vendosen përgjithmonë në Shqipëri dëshironte.

Me dy zhvillimi Tiranapakten ishte nisur, i cili përfundoi me aneksimin italian në prill 1939. Ky akt ishte në fund të fundit vetëm një formalitet, pasi që shumë kohë para se Shqipëria ishte në fakt nuk është më një shtet sovran.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Schmidt-Neke, Michael: Entstehung und Ausbau der Königsdiktatur in Albanien (1912 - 1939). (= Südosteuropäische Arbeiten. 84) München 1987.
  • Giovanni Zamboni: Mussolinis Expansionspolitik auf dem Balkan. Italiens Albanienpolitik vom I. bis zum II. Tiranapakt im Rahmen des italienisch-jugoslawischen Interessenkonflikts und der italienischen "imperialen" Bestrebungen in Südosteuropa. Hamburg 1970.