Plani i Jenës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Shkollat Jenaplan)
Jump to navigation Jump to search
Shkolla e Planit të Jenës (Jenaplan-Schule) në Jena - Gjermani

Plani i Jenës (Jena Plan) është një koncept dhe sistem i organizimit të mësimdhënies i themeluar nga gjerman pedagogut Peter Petersen mes viteve 1923 - 1927. [1] [2] Termi JenaPlan u krijua nga komiteti i Londrës për përgatitjen e takimit të 4-të të '' Bursës së Edukimit të Ri '' në Locarno në vitin 1927 mirëpo mbi bazën e pikëpamjeve pedagogjike të Peter Petersenit. Petersen zhvilloi konceptin e tij në Universitetin e Jenës (prej nga edhe emri), ku ai ishte drejtues i Departamentit të Pedagogjisë që nga viti 1923.

Karakteristikat themelore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Idetë themelore të këtij plani janë: të nxënit përmes veprimit, bashkëpunimi dhe jeta komunale, përgjegjësia e përbashkët e fëmijëve dhe prindërve. [3] Format themelore të arsimit sipas qasjes së Planit të Jenës janë:

 • Mësimdhënia: mësimdhënie ndërdisiplinore, punë e lirë, zgjedhje e lirë e disiplinës, trajnime mësime kursori në disiplina speciale
 • Festat dhe festimet: rrethi i mëngjesit, festimet e mbylljes së javës, festat e ditëlindjeve, regjistrime etj.
 • Diskutimet: tryeza të rrumbullakëta, raporte, bisedime, debate sqaruese etj.
 • Lojrat: lojëra të lira, lojëra mësimore, lojëra pauzë, lojëra gjimnastike, lojë teatrale: kjo mbështet zhvillimin e fëmijëve më të vegjël, mëson rregulla për sjelljen sociale, promovon vëmendjen

Shkollat e Planit të Jenës funksionojnë sipas 20 parimeve themelore, p.sh.

 • Çdo qenie njerëzore është unike. Prandaj, çdo fëmijë dhe çdo i rritur ka një vlerë të pazëvendësueshme dhe një dinjitet të veçantë.
 • Çdo qenie njerëzore ka të drejtë të zhvillojë identitetin e vet / saj, pavarësisht origjinës etnike, kombësisë, mjedisit shoqëror, fesë, filozofisë ose aftësive / aftësive të kufizuara.
 • Çdo person gjithmonë njihet në tërësinë e tij / saj. Ai / ajo trajtohet në këtë mënyrë, kurdo që është e mundur.
 • Njerëzit duhet të punojnë për një shoqëri që respekton vlerën e pazëvendësueshme dhe dinjitetin e çdo qenieje njerëzore individuale.
 • Njerëzit duhet të punojnë për një shoqëri që ofron mundësi dhe stimuj për zhvillimin e identitetit të secilit person.

Shkollat e Planit të Jenës në Gjermani, ndër të tjera janë:

Shkollat e Planit të Jenës në Holandë ndër të tjera janë:

 • Peter-Petersenschool në Haren
 • JenaXL në Zwolle, Overijssel, Holandë
 • OBS De Woldstroom në Meppel, Drenthe, Holandë
 • OJS Het Palet në Hardenberg, Holandë

Shkollat tjera Jenaplan ndodhen në Austri, Belgjikë, Japoni dhe në Tirolin e Jugut, Itali .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ http://www.dibb.de/petersen-jena-plan-schule.php
 2. ^ A.W. Boes: Jenaplan: Historie en actualiteit (in Dutch), Wolters-Noordhoff, 1980
 3. ^ Janina Neumann: Jenaplan: Ein reformpädagogisches Konzept und sein Potential für den Bereich DaF. AV Akademikerverlag, 2012
 4. ^ http://www.jenaplan-schule-jena.de/
 5. ^ http://www.kaleidoskop.jena.de/

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Dietrich Benner, Herwart Kemper: Theorie und Geschichte der Reformpädagogik. Teil 2: Die Pädagogische Bewegung von der Jahrhundertwende bis zum Ende der Weimarer Republik. Beltz, Weinheim und Basel 2003, ISBN 978-3-407-32107-7.
 • Kees Both, Oskar Seitz (Hrsg.): Jenaplan 21. Schulentwicklung als pädagogisch orientierte Konzeptentwicklung. Schneider Hohengehren, 2010, ISBN 978-3-89676-336-5.
 • Robert Döpp: „… doch irgendwie mittendrin …“: „Jena-Plan“ im Nationalsozialismus. Ein Beitrag zur „Alltagsgeschichte“ der NS-Zeit. In: Uwe Hoßfeld, Jürgen John, Oliver Lemuth, Rüdiger Stutz (Hrsg.): „Kämpferische Wissenschaft“. Studien zur Universität Jena im Nationalsozialismus, Köln, Weimar 2003, S. 794–821.
 • Hartmut Draeger: Der niederländische Jenaplan. Beitrag zur Schulerneuerung in Europa. In: Kinderleben. Zeitschrift für Jenaplan-Pädagogik, Heft 16, Dez. 2002, S. 34–46 & 61–71.
 • Harald Eichelberger, Marianne Wilhelm (Hrsg.): Der Jenaplan heute. Eine Pädagogik für die Schule von morgen., Studien Verlag, 2000, ISBN 3-7065-1310-2.
 • Peter Fauser (Hrsg.), Jürgen John (Hrsg.), Rüdiger Stutz (Hrsg.), Christian Faludi (Mitarb.): Peter Petersen und die Jenaplan-Pädagogik. Historische und aktuelle Perspektiven. Franz Steiner Verlag, Stuttgart 2012, ISBN 978-3-515-10208-7.
 • Herwart Kemper: Wie alternativ sind alternative Schulen?, ISBN 3-89271-286-7, S. 102–120.
 • Timo Jacobs & Susanne Herker (Hrsg.), Jenaplan-Pädagogik in Konzeption und Praxis. Perspektiven für eine moderne Schule. Ein Werkbuch (mit über 50 Beiträgen, 550 Seiten) Baltmannsweiler 2018. ISBN 978-3-8340-1716-1.
 • Ralf Koerrenz & Will Lütgert (Hrsg.): Jena-Plan. Über die Schulpädagogik hinaus. Weinheim 2001, ISBN 3-407-25245-5.
 • Ralf Koerrenz (Hrsg.): Jena-Plan im Netzwerk internationaler Schulreform, Jena 2007, ISBN 978-3-938203-55-2.
 • Ralf Koerrenz: Schulmodell: Jena-Plan. Grundlagen eines reformpädagogischen Programms. Paderborn 2011, ISBN 978-3-506-77228-2.
 • Hans Mieskes: Jenaplan und Schulreform. Erläuterungen, Erwägungen, Erfahrungen. Finken-Verlag, Oberursel 1966
 • Jürgen Oelkers: Reformpädagogik. Eine kritische Dogmengeschichte. Beltz Juventa, Weinheim und München 2005, ISBN 978-3-7799-1525-6.
 • Benjamin Ortmeyer: Mythos und Pathos statt Logos und Ethos. Zu den Publikationen führender Erziehungswissenschaftler in der NS-Zeit: Eduard Spranger, Herman Nohl, Erich Weniger und Peter Petersen. Habilitationsschrift Fachbereich Erziehungswissenschaft der Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main. Frankfurt am Main 2008, ISBN 978-3-407-85798-9.
 • Hein Retter (Hrsg.): Jenaplan-Pädagogik als Chance, ISBN 3-7815-0744-0.
 • Hein Retter: Reformpädagogik und Protestantismus im Übergang zur Demokratie. Studien zur Pädagogik Peter Petersens. Peter Lang-Verlag, Frankfurt/M. 2007, ISBN 978-3-631-56794-4.
 • Hein Retter: Die Universitätsschule Jena. Zufluchtsort für bedrohte Kinder im Nationalsozialismus. Städtische Museen Jena, Jena 2010, ISBN 978-3-942176-14-9.
 • Wolfgang Weidemann: Jenaplan-Schulen in Hessen zwischen 1945 und 1965. Eine pädagogische Aufbereitung als Beitrag zur Schuldiskussion, Zeitdruck, Fulda 1988, ISBN 3-924789-11-8.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]