Televizioni në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

TelevizioniKosovë për herë të parë është paraqitur në vitin 1974. Radio Televizioni i Prishtinës ishte transmetuesi i parë shqipfolës nëKosovë, i themeluar në vitin 1974 duke e pasuar Radio Prishtinën (themeluar 1945). Ai u mbyll me forcë në vitin 1990 nga qeveria serbe, duke mos lejuar qarkullimin e informacionit nëpër valët televizive në Kosovë gjatë Luftës së Kosovës. Në kohën e luftës, terri informativ u mbulua nga Radio 21 (nga egzili përmes radios në internet dhe shërbimit BBC World) dhe Koha Ditore (përmes gazetës dhe webfaqes së vet në gjuhën angleze), teksa televizioni ishte nën zotërimin e Radio Televizionit të Serbisë.

Në vitin 1999, Radio Televizioni i Prishtinës u transformua në Radio Televizionin e Kosovës me shumë ndihmë nga shtetet e huaja dhe Bashkimit Evropian të Transmetuesve (anëtar i të cilit akoma tenton të bëhet).[1] Përveç RTK-së, fundi i luftës solli themelimin e televizioneve si Kohavision (simotër e Kohës Ditore), RTV21 (duke u zgjeruar nga Radio 21), dhe shumë të tjerë.[2] Me fillimin e mileniumit, RTK bëri partneritete me kompani të IPTV-së si TVALB për ta zgjeruar mbulimin e vet rreth Europës dhe Amerikës Veriore. Këto mundime u çuan më tutje në 2009 me shërbimin kabllor të RTV21, 21WorldTV, që ofroi shërbime shqiptarëve të diasporës në Shtetet e Bashkuara.[nevojitet citimi] Për shumicën e historisë së Kosovës në televizion, RTK, RTV21, dhe Kohavision kanë qenë transmetuesit më të shikuar.[3]:21

Paraqitja e televizionit kabllor përmes furnizuesve të internetit ka rritur me hov kapacitetin e mbulimit televiziv duke filluar në vitet 2010 me kompanitë duke sjellur programe nga Shqipëria dhe shtetet e huaja në Kosovë. Sipas një studimi nga Komisioni i Pavarur i Mediave në vitin 2013, më shumë se gjysma e Kosovës merr sinjalin televiziv përmes shërbimit kabllor.[3]:18

Më poshtë është një listë e rrjeteve dhe kanaleve televizive me mbulim kombëtar, rajonal dhe kabllor në Kosovë.

Frekuencat kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Televizione publike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Televizione private[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Frekuencat rajonale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • News TV
 • Click Channel
 • Kosova Channel
 • RTV Besa
 • TV Prizreni
 • Televizioni Opinion
 • Balkan RTV
 • TV Syri
 • TV Vali
 • RTV Tema
 • TV Liria
 • TV Festina
 • TV Mitrovica
 • Most TV
 • Puls TV
 • A9TV
 • Dasma TV
 • TV Diaspora
 • ON TV
 • Zico TV
 • ART
 • Next TV
 • TV Glob
 • Olti TV
 • RTV Fan
 • A-Mol TV
 • Men TV
 • TV Iliria
 • TV Skenderaj
 • Visa Channel
 • Pro Channel
 • Metro TV
 • Herc TV
 • Kutia TV
 • 3+HD Music

Joaktiv[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 3TV
 • Top Kosova

Kompania 21[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • RTV 21
 • TV 21HD (Maqedoni e Veriut)
 • 21 Plus
 • 21 Popullore
 • 21 Junior
 • 21 Business

Artmotion[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Art Kino 1 HD
 • Art Kino 2 HD
 • Art Kino 3 HD
 • Art Doku 1 HD
 • Art Doku 2 HD
 • Art Sport 1 HD
 • Art Sport 2 HD
 • Art Sport 3 HD
 • Art Sport 4 HD
 • Art Sport 5 HD
 • Art Sport 6 HD
 • GURMANIA HD
 • EPISODE HD
 • PRIME HD
 • BEAT TV HD
 • Prince Kids HD

Kujtesa[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aktivë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • K Sport 1 HD
 • K Sport 2 HD
 • K Sport 3 HD
 • K Sport 4 HD
 • K Sport 5 HD

Joaktivë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • K Channel HD
 • K Film Një HD
 • K Film Dy HD
 • K Film Tre
 • K Film Katër
 • K Film Pesë
 • K Doku Një
 • K Doku Dy
 • K Reality
 • K Sofia (tash nën Digicable si Sofia)
 • K Music HD

SuperSport[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • SuperSport Kosova 1 HD
 • SuperSport Kosova 2 HD
 • SuperSport Kosova 3 HD
 • SuperSport 1 HD
 • SuperSport 2 HD
 • SuperSport 3 HD
 • SuperSport 4 HD
 • SuperSport 5 HD
 • SuperSport 6 HD
 • SuperSport 7 HD

SPI International[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Film Box HD
 • Film Box Extra
 • Film Box Plus
 • Film Box Arthouse
 • Docu Box
 • Fast&Fun Box
 • Fashion Box
 • Game Toon Box

Kanale Tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • EuroSport 1
 • EuroSport 2
 • HBO
 • HBO Comedy
 • Fox
 • Fox Life
 • Fox Crime
 • Nickelodeon
 • Nick Jr.
 • Cartoon Network
 • Boomerang
 • Baby TV
 • Duck TV
 • National Geographic
 • Discovery Channel
 • Investigation Discovery
 • Science Channel
 • Animal Planet
 • Travel Channel
 • Hustory Channel
 • 24Kitchen
 • Food Network
 • Alb'swiss TV

Rrjetet kabllor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "EBU calls on Kosovo MPs to respect RTK's editorial independence". European Broadcasting Union (në anglisht). 2014-02-11. Marrë më 2023-08-01.
 2. ^ Saliu, Hasan (9 maj 2013). "Konkurrenca e kufizuar televizive në Kosovë". Observatori Europian i Gazetarisë. Marrë më 26 janar 2022.
 3. ^ a b Vlerësimi i Gatimshmërisë së Qytetarëve për Kalimin në Transmetimin Digjital (PDF). Kosovo: Komisioni i Pavarur për Media. 2013.