Jump to content

Toka e sheshtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e tokës së sheshtë e vizatuar nga Orlando Ferguson në 1893. Harta përmban disa referenca të pasazheve biblike, si dhe pika të ndryshme të "Teorisë së Globit".

Modeli i Tokës së sheshtë është një koncept arkaik dhe i kundërshtuar shkencërisht, gjerësisht dhe faktualisht i formës së Tokës si një rrafsh ose disk. Shumë kultura të lashta u pajtuan me një kozmografi të sheshtë të Tokës, para se të dilnin në dritë fakte për të kundërtën, duke përfshirë Greqinë deri në periudhën klasike (shekulli V p.e.s.), qytetërimet e epokës së bronzit dhe hekuritLindjes së Afërt deri në periudhën helenistike (31 p.e.s.) dhe Kinën deri në shekullin e XVII-të.[1]

Ideja e rruzullit Tokësor u shfaq në filozofinë e lashtë greke me Pitagorën (shek. VI para Krishtit). Në fillim të shekullit të IV para Krishtit, Platoni shkroi për një Tokë sferike. Rreth vitit 330 para Krishtit, ish-studenti i tij Aristoteli dha prova të forta empirike për një Tokë sferike. Dija e formës sferike Tokës gradualisht filloi të përhapet përtej botës helenistike . [2] [3] [4] [5]

Përkundër faktit shkencor dhe efekteve të dukshme të rrumbullaktësisë së Tokës, teoritë (pseudoshkencore) të konspiracionit të Tokës së sheshtë përkrahen nga shoqëritë moderne të Tokës së sheshtë dhe, gjithnjë e më shumë, nga individë të paorganizuar që përdorin mediat sociale për ta përhapur këtë palo-teori.[6][7][8]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Besimi në tokën e sheshtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Azia Perëndimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta babilonase Imago Mundi, harta më e vjetër e njohur e botës, shekulli i 6-të para Krishtit Babilonia

Në mendimin e hershëm egjiptian [9] dhe mesopotamian, bota portretizohej si një disk që noton në oqean. Një model i ngjashëm gjendet në tregimin homerik nga shekulli i 8-të para Krishtit, në të cilin "Okeanos, trupi i personifikuar i ujit që rrethon sipërfaqen rrethore të Tokës, është krijuesi i gjithë jetës dhe ndoshta i të gjithë perëndive". [10]

Tekstet e piramidës dhe tekstet e qefinit të Egjiptit të lashtë tregojnë një kozmografi të ngjashme; Nun (Oqeani) rrethonte nbwt ("tokat e thata" ose "ishujt"). [11] [12] [13][nevojitet citimi i plotë]

Izraelitët e imagjinonin gjithashtu Tokën si një disk që notonte mbi ujë me një kupë qiellore të harkuar mbi të që ndante Tokën nga qiejt. [14] Qielli ishte një kube e fortë me Diellin, Hënën, planetët dhe yjet e ngulitur në të. [15]

Greqia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Poetët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Homeri [16] dhe Hesiodi [17] përshkruan një kozmografi disku në Mburojën e Akilit . [18] [19] Kjo traditë poetike e një deti (Oceanus) që rrethon Tokën ( gaiaokhos )dhe e një disku shfaqet gjithashtu në veprat e Stasinit të Qipros, [20] Mimnermit, [21] Eskilit, [22] dhe Apollonit të Rodit . [23]

Filozofët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Paraqitja e mundshme e hartës botërore sipas Anaksimandrit [24]

Disa filozofë para-Sokratikë besonin se bota ishte e sheshtë: Talesi (rreth 550 pes) sipas disa burimeve, [25] dhe Leukipi (rreth 440 pes) dhe Demokriti (rreth 460–370 pes) sipas Aristotelit. [26] [27] [28]

Talesi mendonte se Toka notonte në ujë si një trung. [29] Megjithatë, mendohez se Thales në të vërtetë besonte në një Tokë të rrumbullakët. [30] [31] Anaksimandri (rreth 550 para Krishtit) besonte se Toka ishte një cilindër i shkurtër me një majë të sheshtë rrethore që qëndronte e qëndrueshme sepse ishte e njëjta distancë nga të gjitha gjërat. [32] [33] Anaksimeni i Miletit besonte se "Toka është e sheshtë dhe kalëron në ajër; në të njëjtën mënyrë Dielli dhe Hëna dhe trupat e tjerë qiellorë, të gjithë të zjarrtë, kalërojnë ajrin për shkak të rrafshtësisë së tyre". [34] Ksenofani i Kolofonit (rreth 500 para Krishtit) mendonte se Toka ishte e sheshtë, me anën e sipërme të saj që prekte ajrin dhe me anën e poshtme të shtrirë pa kufi. [35]

Besimi në tokën e sheshtë vazhdoi në shekullin e 5-të para Krishtit. Anaksagora (rreth 450 p.e.s.) binte dakord që Toka ishte e sheshtë, [36] dhe nxënësi i tij Archelaus besonte se Toka e sheshtë ishte e zhytur në mes si një disk, për të shfajsuar faktin që Dielli nuk lind dhe perëndon në të njëjtën kohë për të gjithë. [37]

Azia Lindore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kinën e lashtë, besimi mbizotërues ishte se Toka ishte e sheshtë dhe katrore, ndërsa qiejt ishin të rrumbullakët, [38] një supozim praktikisht i pasfiduar deri në shfaqjen e astronomisë evropiane në shekullin e 17-të. [39] [40] [41] Sinologu anglez Cullen thekson faktin se nuk kishte koncept të një Toke të rrumbullakët në astronominë e lashtë kineze ku qiejt përshkruheshin si një çadër që mbulon Tokën ose si një sferë pa përmbajtje ndërkohë që trupat qiellorë pluskojnë lirisht.[42]

Chinese thought on the form of the Earth remained almost unchanged from early times until the first contacts with modern science through the medium of Jesuit missionaries in the seventeenth century. While the heavens were variously described as being like an umbrella covering the Earth (the Kai Tian theory), or like a sphere surrounding it (the Hun Tian theory), or as being without substance while the heavenly bodies float freely (the Hsüan yeh theory), the Earth was at all times flat, although perhaps bulging up slightly.

Ilustrim i bazuar në atë të një kozmografi aziatik shekulli i 12-të

Teori alternative ose të përziera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Greqia: Toka sferike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pitagora në shekullin e 6-të para Krishtit dhe Parmenidi në shekullin e 5-të shpallën se Toka është sferike, [43] dhe kjo pikëpamje u përhap me shpejtësi në botën helene. Rreth vitit 330 para Krishtit, Aristoteli pohoi në bazë të teorisë fizike dhe provave vëzhguese se Toka ishte sferike dhe raportoi një vlerësim të perimetrit të saj.[44] Perimetri i Tokës u përcaktua për herë të parë rreth vitit 240 para Krishtit nga Eratosteni.[45] Tashmë në shekullin II pas Krishtit, Ptolemeu kishte nxjerrë hartat e tij nga një glob dhe zhvilloi sistemin e gjerësisë gjeografike, gjatësisë gjeografike dhe klimës . Almagesti i tij u shkrua në greqisht dhe u përkthye vetëm në latinisht në shekullin e 11-të nga përkthimet arabe.

Azia Jugore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një imazh i fermës së erës Thorntonbank (afër bregut belg) me pjesët e ulëta të kullave më të largëta të fshehura gjithnjë e më shumë nga horizonti, duke demonstruar lakimin e Tokës

Tekstet Vedike e përshkruajnë kozmosin në shumë mënyra.[46] [47] Një nga tekstet më të hershme kozmologjike indiane e paraqet Tokën si një stivë disqesh të sheshta.[48]

Rreth shekullit të 5-të të erës sonë, tekstet e astronomisë së pranuar të Azisë Jugore, veçanërisht të Aryabhata -s, supozojnë një Tokë sferike ndërsa zhvillojnë metoda matematikore për astronominë sasiore me qëllim mbajtjen e kalendarit dhe kohës.[49]

Miti i përhapjes së tokës së sheshtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke filluar nga shekulli i 19-të, lindi një mit historik që thoshte se doktrina mbizotëruese kozmologjike gjatë Mesjetës ishte ajo e Tokës e sheshtë. Një përkrahës i hershëm i këtij miti ishte shkrimtari amerikan Uashington Irving, i cili pohoi se Christopher Columbus duhej të kapërcente kundërshtimin e besimtarëve të kishës për të fituar sponsorizimin për udhëtimin e tij të eksplorimit. Mbështetës të mëvonshëm të rëndësishëm të kësaj pikëpamjeje ishin John William Draper dhe Andrew Dickson White, të cilët e përdorën atë si një element kryesor në mbrojtjen e tyre të tezës [50] se ekzistonte një konflikt afatgjatë dhe thelbësor midis shkencës dhe fesë. [51] Disa studime të lidhjeve historike midis shkencës dhe fesë kanë treguar se teoritë e antagonizmit të tyre të ndërsjellë shpërfillin shembujt e mbështetjes së tyre reciproke.[52] [53]

Studimet e mëvonshme të shkencës mesjetare kanë treguar se shumica e studiuesve në Mesjetë, përfshirë ata të lexuar nga Kristofor Kolombi, pohonin se Toka ishte sferike.[54]

Ndikimet dhe faktet empirike të një toke sferike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Forma pothuaj-sferike e Tokës mund të konfirmohet nga vëzhgime të shumta nga sipërfaqja e Tokës, mjetet fluturuese dhe anijet kozmike. Forma e saj shkakton disa dukuri të cilat nuk do të ishin të pranishme në rastin e një Toke të sheshtë. Disa nga këto dukuri do të ishin të mundura në forma të tjera, siç janë disku i anuar ose tori, por asnjë formë nuk do ti shpjegonte të tëra.

Dukja e objekteve të largëta mbi sipërfaqen e Tokës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në një Tokë të sheshtë, sipërfaqja e saj nuk do të mund ti fshehte objektet e largëta. Kjo do të thotë se nëse nuk do të kishte pengesa (siç janë pallatet psh) do të ishte e mundur të shikoheshe mali më i afërt e deri tek Everesti, ashtu siç ne shohim Diellin ose yje të tjera në qiell sepse nuk ka pengesa. Një sipërfaqje sferike ka një horizont i cili është më afër kur shihet nga një lartësi më e ulët. Në teori, një person me sytë 1.8 m mbi sipërfaqe mund të shikoje deri në 4.79 kilometra larg, ndërkohë që një person mbi majën e Kullës Eiffel në 273 metra mund të shohë deri në 58.98 kilometra larg.

Referencat kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi njeri-tokë-sheshtë, i përdorur me një kuptim nënçmues për të nënkuptuar këdo që ka pamje qesharake të vjetruara ose të pamundura, i paraprin tokë sheshtas. U regjistrua në vitin 1908: "Më pak vota nga sa do të kishte menduar dikush për çdo kandidat njerëzor, po të ishte edhe një njeri-tokë-sheshtë".[55] Sipas Oxford English Dictionary, flat-Earther përdoret për herë të parë në vitin 1934 në revistën Punch: "Pa qenë një tokë-sheshtë fanatik, [Mercator] e perceptoi telashin ... të përleshjes me globe ... për të zbuluar Detet e Jugut."

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Fighting flat-Earth theory". Physics World (në anglishte britanike). 2020-07-14. Marrë më 2022-09-14.
 2. ^ "Romanische Literaturen I". Institut für Literaturwissenschaft (në gjermanisht). Universität Stuttgart. n.d. Marrë më 4 prill 2022.
 3. ^ Ragep, F. Jamil (2009). "Astronomy". Encyclopaedia of Islam, THREE. doi:10.1163/1573-3912_ei3_COM_22652. Marrë më 30 korrik 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Glick, Thomas F.; Livesey, Steven J.; Wallis, Faith (2005). Medieval science, technology, and medicine : an encyclopedia. Routledge encyclopedias of the Middle Ages, 11. New York: New York : Routledge. ISBN 0-415-96930-1. OCLC 61228669. Marrë më 4 prill 2022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Cullen, C. (shkurt 1976). "A Chinese Eratosthenes of the Flat Earth: A Study of a Fragment of Cosmology in Huai Nan Tzu 淮南子". Bulletin of the School of Oriental and African Studies. Cambridge University Press (publikuar 24 dhjetor 2009). 39 (1): 106–127. doi:10.1017/s0041977x00052137. ISSN 0041-977X. Marrë më 4 prill 2022. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ MacDougall, Robert (n.d.). "Strange enthusiasms: a brief history of American pseudoscience". columbia.edu. Columbia University. Marrë më 5 korrik 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 7. ^ Ambrose, Graham (7 korrik 2017). "These Coloradans say Earth is flat. And gravity's a hoax. Now, they're being persecuted". The Denver Post. Marrë më 19 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 8. ^ Dure, Beau (20 janar 2016). "Flat-Earthers are back: 'It's almost like the beginning of a new religion'". The Guardian. Marrë më 19 gusht 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Frankfort, H.; Wilson, J.A.; Jacobsen, T. (1951). Before Philosophy: The Intellectual Adventure of Ancient Man; an Essay on Speculative Thought in the Ancient Near East. An Oriental Institute essay. Penguin Books. fq. 54. ISBN 978-0-14-020198-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Gottlieb, Anthony (2000). The Dream of Reason. Penguin. fq. 6. ISBN 978-0-393-04951-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Pyramid Texts, Utterance 366, 629a–29c: "Behold, thou art great and round like the Great Round; Behold, thou are bent around, and art round like the Circle which encircles the nbwt; Behold, thou art round and great like the Great Circle which sets."(Faulkner 1969, 120)
 12. ^ Ancient Near Eastern Texts, Pritchard, 1969, p. 374.
 13. ^ Coffin Texts, Spell 714.
 14. ^ Berlin, Adele (2011). "Cosmology and creation". përmbledhur nga Berlin, Adele; Grossman, Maxine (red.). The Oxford Dictionary of the Jewish Religion. Oxford University Press. ISBN 9780199730049. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Seely, Paul H. (1991). "The Firmament and the Water Above" (PDF). Westminster Theological Journal. 53: 227–40. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2009-03-05. Marrë më 2010-02-02. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Iliad, 28. 606.
 17. ^ The Shield of Heracles, 314–16, transl. Hugh G. Evelyn-White, 1914.
 18. ^ The shield of Achilles and the poetics of ekphrasis, Andrew Sprague Becker, Rowman & Littlefield, 1995, p. 148.
 19. ^ Professor of Classics (Emeritus) Mark W. Edwards in his The Iliad. A commentary (1991, p. 231) has noted of Homer's usage of the flat Earth disc in the Iliad: "Okeanos...surrounds the pictures on the shield and he surrounds the disc of the Earth on which men and women work out their lives". Quoted in The shield of Achilles and the poetics of ekphrasis, Andrew Sprague Becker, Rowman & Littlefield, 1995, p. 148
 20. ^ Stasinus of Cyprus wrote in his Cypria (lost, only preserved in fragment) that Oceanus surrounded the entire Earth: deep eddying Oceanus and that the Earth was flat with furthest bounds, these quotes are found preserved in Athenaeus, Deipnosophistae, VIII. 334B.
 21. ^ Mimnermus of Colophon (630BC) details a flat Earth model, with the sun (Helios) bathing at the edges of Oceanus that surround the Earth (Mimnermus, frg. 11)
 22. ^ Seven against Thebes, verse 305; Prometheus Bound, 1, 136; 530; 665 (which also describe the 'edges' of the Earth).
 23. ^ Apollonius Rhodius, in his Argonautica (3rd century BC) included numerous flat Earth references (IV. 590 ff): "Now that river, rising from the ends of the Earth, where are the portals and mansions of Nyx (Night), on one side bursts forth upon the beach of Okeanos."
 24. ^ According to John Mansley Robinson, An Introduction to Early Greek Philosophy, Houghton and Mifflin, 1968.
 25. ^ Sambursky, Samuel (gusht 1987). The Physical World of the Greeks. Princeton University Press. fq. 12. ISBN 9780691024110. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Burch, George Bosworth (1954). "The Counter-Earth". Osiris. Saint Catherines Press. 11 (1): 267–94. doi:10.1086/368583. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ De Fontaine, Didier (2002). "Flat worlds: Today and in antiquity". Memorie della Società Astronomica Italiana. 1 (3): 257–62. Bibcode:2002MmSAI..73S.257D. Arkivuar nga origjinali më 25 gusht 2007. Marrë më 3 gusht 2007. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Aristotle, De Caelo, 294b13–21
 29. ^ Aristotle, De Caelo, II. 13. 3; 294a 28: "Many others say the Earth rests upon water. This... is the oldest theory that has been preserved, and is attributed to Thales of Miletus."
 30. ^ O'Grady, Patricia F. (2002). Thales of Miletus: the beginnings of Western science and philosophy. Aldershot: Ashgate. fq. 87–107. ISBN 9780754605331. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Pseudo-Plutarch. Placita Philosophorum. Perseus Digital Library. V. 3, Ch. 10. Marrë më 24 dhjetor 2014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Hippolytus, Refutation of all Heresies, i. 6.
 33. ^ Anaximander; Fairbanks (editor and translator), Arthur. "Fragments and Commentary". The Hanover Historical Texts Project. {{cite journal}}: |last= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Plut., Strom. 2; Dox. 579).
 34. ^ Hippolytus, Refutation of all Heresies, i. 7; Cf. Aristotle, De Caelo, 294b13–21.
 35. ^ Xenophanes DK 21B28, quoted in Achilles, Introduction to Aratus 4.
 36. ^ Diogenes Laërtius, ii. 8.
 37. ^ Hippolytus, Refutation of all Heresies, i. 9.
 38. ^ Needham, J. (1959). Science and Civilisation in China: Volume 3, Mathematics and the Sciences of the Heavens and the Earth. Science and Civilisation in China. Cambridge University Press. fq. 498. ISBN 978-0-521-05801-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Martzloff, Jean-Claude (1993–1994). "Space and Time in Chinese Texts of Astronomy and of Mathematical Astronomy in the Seventeenth and Eighteenth Centuries". Chinese Science (11): 66–92 [p. 69]. JSTOR 43290474. Arkivuar nga origjinali më 2019-09-07. Marrë më 2018-01-23. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ Cullen, Christopher (1980). "Joseph Needham on Chinese Astronomy". Past & Present. 87 (1): 39–53 [pp. 42, 49]. doi:10.1093/past/87.1.39. JSTOR 650565. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ Cullen, Christopher (1976). "A Chinese Eratosthenes of the Flat Earth: A Study of a Fragment of Cosmology in Huai Nan tzu 淮 南 子". Bulletin of the School of Oriental and African Studies. 39 (1): 106–27 [pp. 107–09]. doi:10.1017/S0041977X00052137. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Cullen, Christopher (1976). "A Chinese Eratosthenes of the Flat Earth: A Study of a Fragment of Cosmology in Huai Nan tzu 淮 南 子". Bulletin of the School of Oriental and African Studies. 39 (1): 106–27 [p. 107]. doi:10.1017/S0041977X00052137. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ Dreyer, John Louis Emil (1953). A History of Astronomy from Thales to Kepler. New York, NY: Dover Publications. fq. 20, 37–38. ISBN 978-0-486-60079-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ On the Heavens, Book ii Chapter 14. Lloyd, G. E. R. (1968). Aristotle: The Growth and Structure of His Thought. Cambridge Univ. Press. fq. 162–64. ISBN 978-0-521-07049-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Van Helden, Albert (1985). Measuring the Universe: Cosmic Dimensions from Aristarchus to Halley. University of Chicago Press. fq. 4–5. ISBN 978-0-226-84882-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Tull, Herman Wayne (1989). The Vedic Origins of Karma: Cosmos as Man in Ancient Indian Myth and Ritual. State University of New York Press. fq. 47–49. ISBN 978-0-7914-0094-4. The Vedic texts contain several depictions of the shape of the cosmos. The Rigveda alone contains two basic images of the cosmos: a bipartite cosmos, consisting of the two spheres of heavens and Earth, and a tripartite cosmos consisting of the three spheres of heavens and Earth (...) {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 47. ^ Sarma, K. V. (2013). Selin, Helaine (red.). Encyclopaedia of the History of Science, Technology, and Medicine in Non-Westen Cultures. Springer Science & Business Media. fq. 114–15. ISBN 978-94-017-1416-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 48. ^ Plofker 2009.
 49. ^ Plofker (2009, pp. 50–53).
 50. ^ Russell, Jeffrey Burton (1991), Inventing the Flat Earth: Columbus and Modern Historians, New York: Praeger, fq. 37–45, ISBN 978-0275939564 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ Lindberg, David C.; Numbers, Ronald L., red. (1986), "Introduction", God and Nature: Historical Essays on the Encounter between Christianity and Science, Berkeley and Los Angeles: University of California Press, fq. 1–3, ISBN 978-0-520-05692-3 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Lindberg, David C. (2000), "Science and the Early Christian Church", përmbledhur nga Shank, Michael H. (red.), The Scientific Enterprise in Antiquity and the Middle Ages: Readings from Isis, Chicago and London: University of Chicago Press, fq. 125–146, ISBN 978-0-226-74951-8 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 53. ^ Ferngren, Gary, red. (2002), "Introduction", Science & Religion: A Historical Introduction, Baltimore: Johns Hopkins University Press, fq. ix, ISBN 978-0-8018-7038-5 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 54. ^ Grant, Edward (1994), Planets. Stars, & Orbs: The Medieval Cosmos, 1200–1687, Cambridge: Cambridge University Press, fq. 620–622, 626–630, ISBN 978-0-521-56509-7 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 55. ^ Shaw, George B. (1908). Fabian Essays on Socialism (new ed.). Ball. fq. xviii. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)