Jump to content

Demografia e Somalisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Somalia ka 9,832,017 banorë.

Radhitet në vendi e 83 në botë.(korrik 2009 )[1].


 • Struktura e moshës:

nga 0-14 vjet: 45 % (2.215.331 meshkuj / femra 2204503)

15-64 vjet: 52,6 % (2.588.356 meshkuj / femra 2579737)

65 vjeç e lart: 2,5% (101.764 meshkuj / femra 142.326) ( 2009)[1].

 • Mosha Mesatare:

e përgjithshme : 17,5 vite

meshkuj: 17,4 vjet

femra: 17,6 vjet (2009 )[1].

 • Shkalla e rritjes së popullsisë:

2,815% (2009 ) Radhitet në vendi e 16 në botë.[1].


 • Shkalla e natalitetit:

43,7 Lindje / 1000 banoprë (2009 )[1].

Radhitet në vendi e 5 në botë.

 • Shkalla e mortalitetit:

15,55 vdekje / 1000 banorë (korrik 2009 )[1].

Radhitet në vendi e 15 në botë.

 • Urbanizimi:

popullsisë urbane: 37 % e popullatës së përgjithshme (2008)

 • Shkalla e urbanizimit:

Norma vjetore 4,2 % e ndryshimit (2005-10 )[1].

 • Struktura gjinore:

në lindje: 1,03 mashkull (a) / femra

nën 15 vjet: 1 mashkull (a) / femra

15-64 vjet: 1 mashkull (a) / femra

65 vjeç e lart: 0,72 mashkull (a) / femra

Popullsia e pergj.: 1 mashkull (a) / femra (2009 )[1].

 • Shkalla e vdekshmërisë foshnjore:

përgjithshëm: 109,19 vdekje / 1000 lindje të gjalla

Radhitet në vendi e 6 në botë.

mashkuj: 118,31 vdekje / 1000 lindje të gjalla

femra: 99,79 vdekje / 1000 lindje të gjalla (2009 )[1].

Jetëgjatësia :

Popullsia totale: 49,63 vjet

Radhitet në vendi e 211 në botë.

mashkujt: 47,78 vjet

femrat: 51,53 vjet (2009 )[1].

 • Koeficientët total të fertilitetit:

6,52 fëmijët e lindur / nji grua (2009 )[1]. Radhitet në vendi e 4 në botë.


 • Grupet etnike:

Somalez 85%, Bantu dhe të tjera jo-Somal 15% (duke përfshirë Arabët 30000)[1].

 • Feja:

Musliman sunit.

Gjuhët:

Somalisht (zyrtare), arabisht, italisht, anglisht[1].


Burimi i të dhënave

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m CIA.gov - Somalia Arkivuar 1 korrik 2016 tek Wayback Machine - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.


Shiko edhe


 Commons: Demographics of Somalia – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale