Jump to content

Dinari serb

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dinari serb
Demografia

Dinari (serbisht: динар, shqiptohet [dînaːr]; shenja: din; kodi: RSD) është valuta zyrtare e Serbisë. Përdorimi më i hershëm i dinarit daton në vitin 1214.

Dinari mesjetar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dinari i mbretit Stefan Dragutin.

Përmendja e parë e një "dinari serb" daton që nga mbretërimi i Stefan Nemanjić më 1214. Deri në rënien e Despot Stjepan Tomašević më 1459, shumica e pushtetarëve serbë minuan monedha dinari argjendi. Dinarët e parë serbë, si shumë monedha të tjera jug-evropiane, përsërisnin grosso veneciane, duke përfshirë karaktere në gjuhën latine (fjala 'Dux' zëvendësohet me fjalën 'Rex'). Për shumë vite ishte një nga artikujt kryesorë të eksportit të Serbisë mesjetare, duke marrë parasysh bollëkun relativ të argjendit që vinte nga minierat serbe. Venecianët ishin të kujdesshëm për këtë, dhe Dante Alighieri shkoi aq larg sa ta fusnin mbretin serb të kohës së tij, Stephen Uroš II Milutin të Serbisë, në Ferr si forgerer (së bashku me homologët e tij portugezë dhe norvegjezë):

E quel di Portogallo e di Norvegia lì si conosceranno, e quel di Rascia che male ha visto il conio di Vinegia.

Dinari i parë modern (1868–1920)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas pushtimit osman, monedha të ndryshme të huaja u përdorën deri në mesin e shekullit të 19-të. Osmanët vepruan minierat e monedhave në Novo Brdo, Kuçajna dhe Beograd. Nënndarja e dinarit, para, mban emrin e monedhave argjendi turke me të njëjtin emër (nga persishtja پاره pāra, "para, monedhë"). Pasi u themelua Principata e Serbisë (1817) në qarkullim kishte shumë monedha të ndryshme të huaja. Përfundimisht, Princi Miloš Obrenović kishte vendosur për të futur një urdhër duke ngritur normat e këmbimit në bazë të vockël parash (Gros serbisht, frëngjisht dhe anglisht pjastër, Kurus Turkish) si paratë e llogarisë. Më 1819 Miloš publikoi një tabelë që vlerësonte 43 monedha të ndryshme të huaja: 10 ar, 28 argjend dhe 5 bakër.[1]

Pasi u tërhoqën garnizonet e fundit osmane më 1867, Serbia u përball me monedha të shumta në qarkullim. Kështu, princi Mihailo Obrenović urdhëroi të zhdukej një monedhë kombëtare. Monedhat e para prej bronzi u prezantuan më 1868, e ndjekur nga argjendi më 1875 dhe ari në 1879. Kartëmonedhat e para u lëshuan më 1876. Midis 1873 dhe 1894, dinari ishte ngjitur në të njëjtën kohë në franga franceze. Mbretëria e Serbisë gjithashtu u bashkua me Unionin Monetar Latin.

Në vitin 1920, dinari serb u zëvendësua në të njëjtën kohë nga dinari jugosllav, me kronë jugosllave gjithashtu që qarkullonte së bashku.

Monedhat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 1868, monedhat prej bronzi u futën në emërtimet e 1, 5 dhe 10 paras. Pamja kundërshtare paraqiti portretin e Princit Mihailo Obrenović III. Monedha argjendi u futën në 1875, në emërtime të 50 parave, 1 dhe 2 dinarë, e ndjekur nga 5 dinarë në 1879. Monedhat e para të arit u lëshuan edhe në vitin 1879, për 20 dinarë, me 10 dinarë të futur në 1882. Monedhat e arit të lëshuara për kurorëzimin e kurorëzimit të Milan I në 1882 u quajtën popullarisht milandor (France d' Ir Francez). Më 1883 u futën monedha kupro-nikel 5, 10 dhe 20 para, e ndjekur nga 2 monedha bronzi në 1904.

Kartëmonedhat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paratë e letrës (5 dinarë) para e prapa nga Mbretëria e Serbisë nga Lufta e Parë Botërore (1917), Muzeu në Smederevo, ku paraqitet Miloš Obiliqi

Më 1876, shënimet shtetërore u futën në emërtime 1, 5, 10, 50 dhe 100 dinarë. Këto u pasuan nga shënimet e Bankës Kombëtare të Chartered nga 1884, me shënime për 10 dinarë të mbështetur me argjend dhe ar fletë për 50 dhe 100 dinarë. Notat e arta për 20 dinarë dhe argjendtë për 100 dinarë u prezantuan në 1905. Gjatë Luftës së Parë Botërore, shënimet e argjendit për 50 dhe 5 dinarë u prezantuan përkatësisht në 1914 dhe 1916. Në vitin 1915, pullat u autorizuan për qarkullim si monedhë në emërtimet e 5, 10, 15, 20, 25, 30 dhe 50 paratë.

Dinari i dytë modern (1941-1944)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 1941, dinari jugosllav u zëvendësua, paralelisht, nga një dinar i dytë serb për t'u përdorur në Serbinë e okupuar gjermane. Dinari ishte i lidhur në reichsmark gjerman me një normë prej 250 dinarë = 1 Reichsmark. Ky dinar qarkullonte deri në vitin 1944, kur dinari jugosllav u rivendos nga Partizanët Jugosllavë, duke zëvendësuar dinarin serb me një normë prej 1 dinari jugosllav = 20 dinarë serbë.

Monedhat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1942, monedhat e zinkut u futën në emërtime të 50 parave, 1 dhe 2 dinarë, me 10 monedha dinari që pasuan më 1943.

Kartëmonedhat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në maj të vitit 1941, Banka Kombëtare Serbe prezantoi shënime për 10, 20, 50, 100, 500 dhe 1000 dinarë. Shënimet 100 dhe 1000 dinarë ishin të shtypura, ndërsa modeli i 10 dinarëve u mor nga një shënim i hershëm jugosllav. Shënime të tjera u prezantuan në 1942 dhe 1943 pa u prezantuar asnjë emërtim i ri.

Dinari i tretë modern (2006-aktual)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dinari serb zëvendësoi dinarin jugosllav më 2006, kur Jugosllavia mbaroi pas shpalljes së pavarësisë së Malit të Zi. Mali i Zi dhe territori i kontestuar serb i Kosovës tashmë kishin adoptuar Markën gjermane dhe më vonë euron kur marka u zëvendësua nga ajo më 2002. Serbëtveri të Kosovës dhe enklavat brenda tij vazhdojnë të përdorin dinarin.[2][3]

Monedhat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monedhat aktualisht në qarkullim janë monedhat 1, 2, 5, 10 dhe 20 dinarë. Të gjitha monedhat kanë mbishkrime identike në serbisht, duke përdorur shkrimet cirilike dhe latine. Monedhat 10 dhe 20 dinarë janë të rralla në qarkullim, pasi në vend të kësaj përdoren kartëmonedha me të njëjtën vlerë.

Monedha të dinarit serb (2003 – aktual) [4]
Imazhi Vlera Parametrat teknikë Përshkrim Data e
diametër masë përbërje buzë plotësim Reverse stampimi çështje tërheqje gabim
1 dinar 20   mm 4.34g 70% Cu, 12% Ni, 18% Zn gjuhëzi Emërtimi, lehtësimi i ndërtesës së Bankës Kombëtare të Serbisë, viti i minimit Simbolet e emetuesit, logoja e Bankës Kombëtare të Serbisë 2003,2004 2 korrik 2003 aktual
1 dinar 20   mm 4.26g 75% Cu, 0,5% Ni, 24,5% Zn gjuhëzi Veshja e Serbisë, simbolet e emetuesit 2005-2009 2 korrik 2005
1 dinar * 4.2g multilayer; bërthamë çeliku me karbon të ulët të veshur me një shtresë bakri nga të dy anët / elektrizuar me një shtresë bakri dhe një shtresë bronzi 2009 ~ pranishëm 20 Mars 2009
2 dinarë 22   mm 5.24g 70% Cu, 12% Ni, 18% Zn gjuhëzi Manastiri i Graçanicës Simbolet e emetuesit, logoja e Bankës Kombëtare të Serbisë 2003 2 korrik 2003
2 dinarë 22   mm 5.15g 75% Cu, 0,5% Ni, 24,5% Zn gjuhëzi Veshja e Serbisë, simbolet e emetuesit 2006 ~ 2010 27 Dhjetor 2006
2 dinara * 5.05g multilayer; bërthamë çeliku me karbon të ulët të veshur me një shtresë bakri nga të dy anët / elektrizuar me një shtresë bakri dhe një shtresë bronzi 2009 ~ pranishëm 20 Mars 2009
5 dinarë 24   mm 6.23g 70% Cu, 12% Ni, 18% Zn gjuhëzi Manastiri Krušedol Simbolet e emetuesit, logoja e Bankës Kombëtare të Serbisë 2003 2 korrik 2003
5 dinarë 24   mm 6.13g 75% Cu, 0,5% Ni, 24,5% Zn gjuhëzi Veshja e Serbisë, simbolet e emetuesit 2005 ~ 2012 2 korrik 2005
5 dinara * 5.78g multilayer; bërthamë çeliku me karbon të ulët të veshur me një shtresë bakri nga të dy anët / elektrizuar me një shtresë bakri dhe një shtresë bronzi 2013 ~ pranishëm 5 korrik 2013
10 dinarë 26   mm 7,77 g 70% Cu, 12% Ni, 18% Zn gjuhëzi Manastiri i Studenicës Logo e Bankës Kombëtare të Serbisë 2003 2 korrik 2003 aktual
10 dinarë Stemë serbe 2005 ~ pranishëm 2 korrik 2005
| 10 dinarë 26   mm 7,77 g gjuhëzi Logoja e Universitetit Veror 2009 Stemë serbe 2009 26 qershor 2009
| 20 dinarë 28   mm 9.00 g gjuhëzi Kisha e Shën Sava Logo e Bankës Kombëtare të Serbisë 2003 2 korrik 2003
| 20 dinarë 28   mm 9.00 g gjuhëzi Portret i Nikola Tesla Stemë serbe 2006 30 korrik 2006
| 20 dinarë 28   mm 9.00 g gjuhëzi Portreti i Dositej Obradović Stemë serbe 2007 10 dhjetor 2007
| 20 dinarë 28   mm 9.00 g gjuhëzi Portret i Milutin Milanković Stemë serbe 2009 26 qershor 2009
| 20 dinarë 28   mm 9.00 g gjuhëzi Portreti i Đorđe Vajfert Stemë serbe 2010 16 qershor 2010
| 20 dinarë 28   mm 9.00 g gjuhëzi Portreti i Ivo Andrić Stemë serbe 2011 20 maj 2011
| 20 dinarë 28   mm 9.00 g gjuhëzi Portreti i Mihajlo Pupin Stemë serbe 2012 8 qershor 2012
These images are to scale at 2.5 pixels per millimetre. For table standards, see the tabelën e specifikimit të monedhës .
  • Në vitin 2011, Veshja e armëve serbe ishte modifikuar pak. Në vitin 2013 përmbajtja e metaleve u ndryshua paksa. [5]

Kartmonedhat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2003, kartëmonedhat e Bankës Kombëtare të Serbisë u prezantuan në emërtime 100, 1000 dhe 5000 dinarë. Këto u pasuan nga 500 dinarë në 2004, 50 dinarë në 2005, 10 dhe 20 dinarë në 2006 dhe 2000 dinarë në 2011.

Emërtimi Imazh i përpara Imazhi prapa Ngjyra kryesore plotësim Reverse vërejtje
10 dinarë
131 x 62   mm
10 dinarë të kundërt Okër-verdhë Vuk Stefanović Karadžić (1787 – 1864), filolog dhe gjuhëtar Anëtar i Kongresit të Parë Sllav të Pragës, 1848 dhe vizigneta e letrave Vuk prezantoi. Zëvendësuar me një çështje pak më të lehtë të vitit 2006. Një çështje e rishikuar hyri në qarkullim në 2011.
20 dinarë
135 x 64   mm
20 dinarë të kundërt 20 dinarë të kundërt e gjelbër Petar II Petrović-Njegoš (1813 – 1851), mitropolit, burrë shteti, filozof dhe poet Figura e tij në anën e pasme, në vend të statujës nga mauzoleumi në malin Lovćen . Zëvendësuar me një çështje pak më të errët të vitit 2006. Një çështje e rishikuar hyri në qarkullim në 2011.
50 dinarë
139 x 66   mm
50 dinarë të kundërt 50 dinarë të kundërt vjollcë Stevan Stojanović Mokranjac (1856 – 1914), kompozitor dhe arsimtar i muzikës Figura e Stevan Stojanović Mokranjac, një motiv i pikëve të ndriçimit të Ungjillit Miroslav . Ridizajnuar në 2005. Një çështje e rishikuar hyri në qarkullim në 2011.
100 dinarë
143 x 68   mm
100 dinarë 100 dinarë të kundërt blu Nikola Tesla (1856 – 1943), shpikës Një detaj nga motori i induksionit elektromagnetik Tesla. Ri-projektuar në 2003, 2004 dhe 2006. Një çështje e rishikuar hyri në qarkullim në 2012.
200 dinarë
147 x 70   mm
200 dinarë të kundërt 200 dinarë të kundërt rozë Nadežda Petrović (1873 – 1915), piktor Silueta e Manastirit të Graçanicës . Ridizajnuar në 2005. Një çështje e rishikuar hyri në qarkullim në 2011.
500 dinarë
147 x 70   mm
500 dinarë të kundërt 500 dinarë të kundërt cyan Jovan Cvijić (1865 – 1927), gjeograf Motive etnike të stilizuara. Ri-hartuar në 2007. Një çështje e rishikuar hyri në qarkullim në 2011.
1000 dinarë
151 x 72   mm
1000 dinarë të kundërt 1000 dinarë të kundërt i kuq Đorđe Vajfert (1850 – 1937), industrialiste Një skicë e birrës së birrës Weifert, imazhi hologram i Shën Gjergjit duke vrarë një dragua; detaje nga brendësia e ndërtesës kryesore të Bankës Kombëtare të Serbisë . Ri-projektuar në 2003 dhe 2006. Një çështje e rishikuar hyri në qarkullim në 2011.
2000 dinarë
155 x 74   mm
2000 dinarë të kundërt 2000 dinarë të kundërt gri Milutin Milanković (1879 – 1958), matematikan, astronom dhe gjeofizikan Figurat e Milanković ndërsa ishte në tryezë (më poshtë: një paraqitje grafike e llogaritjeve të tij të lëvizjes së kufirit të borës për Kuaternarin e kaluar) dhe nga ditët e tij studentore në Vjenë (prapa: një fragment të stilizuar të diskut të Diellit dhe një ilustrim të veprës së Milanković). Hyri në qarkullim në vitin 2011.
5000 dinarë
159 x 76   mm
5000 dinarë të kundërt 5000 dinarë të kundërt vjollcë Slobodan Jovanović (1869 – 1958), jurist, historian dhe politikan Një detaj dekorativ nga ndërtesa e Akademisë Serbe të Shkencave dhe Arteve ; siluetë e Asamblesë Kombëtare . Ri-hartuar në 2010. Një çështje e rishikuar hyri në qarkullim në vitin 2016. [6]

Kurset e këmbimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kurset e sotme të këmbimit RSD
Nga Google Finance: AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD TRY INR CNY
Nga Yahoo! Finance: AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD TRY INR CNY
Nga XE.com: AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD TRY INR CNY
Nga OANDA.com: AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD TRY INR CNY
Nga fxtop.com: AUD CAD CHF EUR GBP HKD JPY USD TRY INR CNY

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Wieser, F. (1965). Contributions to the monetary history of Serbia, Montenegro and Yugoslavia (në anglisht). London: Spink & Son, Ltd. fq. 3.
  2. ^ https://www.theguardian.com/world/2018/apr/28/kosovo-serbia-ethnic-divide
  3. ^ Mitchell, Lawrence: Travel Guide Serbia, p. 324-325.
  4. ^ National Bank of Serbia. Available at:http://www.nbs.rs/internet/english/75/index.html Arkivuar 12 gusht 2020 tek Wayback Machine
  5. ^ National Bank of Serbia. Available at:http://www.nbs.rs/internet/english/75/75_1/k-1.html Arkivuar 8 shtator 2019 tek Wayback Machine
  6. ^ Serbia new 5,000 dinar note confirmed Arkivuar 4 mars 2017 tek Wayback Machine BanknoteNews.com. Retrieved 2011-12-23

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]