Haruni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tyrbja e Harunit në Petra, Jordani

Harun (arabishtهارون) është përmend në Kuran si profet (pejgamber) i Zotit (Allahu). Kurani lavdëron Harunin duke e quajtur si rob i besueshëm.

Haruni në Kuran[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thuhet se ai është pasardhës i Ibrahimit (Kur'an 4:163). Zoti e dërgoi atë dhe Musën që ta paralajmërojnë Faraonin, siç thuhet në Kuran: Dërguam Musai dhe Harunin me argumentet tona, te faraoni dhe paria e rrethit ta tij, po ata paraqitën kryelartësi, pse ishte popull që bënte krime (Junus 10:75). Kur Musai ishte në malin Tur për 40 ditë, ai i tha Harunit që të bëhej udhëheqës i Izraelit (Kur'an 7:142).

Haruni në kohën e Muhammedit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muhammedi e takoi Harunin në qiellin e pestë. Muhammedi e përmendi Haruni në ngjajshmërin e Aliut.

Varri i Harunit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas traditës islame, varri i Harunit është në Xhebel Harun ose mali i Harunit afër PetraJordani.