Jump to content

Kantonet e Federatës së Bosnjes dhe Hercegovinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kantonet e Federatës së Bosnje dhe Hercegovinës.

Kantonet e Federatës së Bosnjes dhe Hercegovinës (Boshnjake: kantoni, kroatisht: županije, serbisht: кантони) janë anëtare të shtetit të Federatës së Bosnjes dhe Hercegovinës, një nga dy entitetet politikeBosnjës dhe Hercegovinës.[1] Dhjetë kantonet janë themeluar nga Ligji për Njësitë Federale (Kantonet) më 12 qershor 1996.

Paraqitja tabelare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stema No. shkurt
Abbr
Emri Emri në boshnjakisht
Bosnian name
Emri në kroatisht
Croatian name
Qendra
Center
Popullsia
(2013 census)
(Km2) Dendësia No.
Komunave
1 USK Kantoni Una-Sana Unsko-sanski kanton Unsko-sanska županija Bihaqi 299,343 4,125.0 69.8 8
2 PK
ŽP
Kantoni Posavina Posavski kanton Županija Posavska Orashje 48,089 324.6 124.8 3
3 TK Kantoni Tuzlla Tuzlanski kanton Tuzlanska županija Tuzlla 477,278 2,649.0 187.9 13
4 ZDK Kantoni Zenica-Doboj Zeničko-dobojski kanton Zeničko-dobojska županija Zenica 385,067 3,334.3 119.9 12
5 BPK Kantoni Bosnja-Podrinje Bosansko-podrinjski kanton Goražde Bosansko-podrinjska županija Goražde Gorazhda 25,336 504.6 65.8 3
6 SBK
KSB
Kantoni Qendror Bosnja Srednjobosanski kanton Županija Središnja Bosna Travniku 273,149 3,189 80.2 12
7 HNK
HNŽ
Kantoni Hercegovina-Neretva Hercegovačko-neretvanski kanton Hercegovačko-neretvanska županija Mostari 236,278 4,401 51.5 9
8 ŽHZ
ZHK
Kantoni Perëndimor Hercegovina Zapadnohercegovački kanton Županija Zapadnohercegovačka Shiroki Breg 97,893 1,362.2 60.1 4
9 KS Kantoni Sarajeva Kanton Sarajevo Sarajevska županija Sarajeva 438,443 1,276.9 329.9 9
10 K10
HBŽ
Kantoni 10 Kanton 10, Livanjski kanton Hercegbosanska županija Livno 90,727 4,934.9 16.5 6
FBiH Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës Federacija Bosne i Hercegovine Federacija Bosne i Hercegovine Sarajeva 2,371,603 26,110.0 89.1 79

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ In Bosnian they are called kantoni, and zupanije in Croatian.