Mustelidae

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Mustelidae
Vargu kohor: 15-0 Ma,
Mioceni i hershëm – tani
WEASEL.JPG
Bukla e zgjatur
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Superfamilja: Musteloidea
Familja: Mustelidae
Nënfamiljet

Lutrinae (lundërza)
Melinae (vjedulla Europiane)
Mellivorinae (vjedulla e mjaltit)
Taxidiinae (vjedulla Amerikane)
Mustelinae (nuselala, qelbësi, bukula, zardafi)

Vini re paqartësitë e klasifikimit në seksionin Sistematika

Mustelidae ( /ˌmʌˈstɛlɪdi/; nga latinishtja mustela ose bukla) janë një familje e gjitarëve mishngrënës, duke përfshirë buklat, nuselalat, vjedullat etj. Mustelidët janë të shumëllojshëm dhe familja më e zgjeruar në rendin Carnivora. Klasifikimi i brendshëm është ende në diskutim, me propozime rivale që përmbajnë dy deri në tetë nënfamilje. Një studim, i publikuar në vitin 2008, parashtron nënfamiljen e pranuar të Mustelinae dhe sugjeron që Mustelidae të përbëhet nga katër kladograma kryesore dhe tre linja shumë më të vogla.

Shumëllojshmëria[redakto | përpunoni burim]

Karakteristikat[redakto | përpunoni burim]

Ekologjia[redakto | përpunoni burim]

Sistematika[redakto | përpunoni burim]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

Lexim i mëtejshëm[redakto | përpunoni burim]