Njësitë administrative të Finlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nga të dhënat e vitit 2013, Finlanda është e ndarë në:

  • 19 rajone (finlandisht maakunta, suedisht landskap)
  • rajonet janë të ndara në 70 nën-rajone (finlandisht seutukunta, suedisht ekonomisk region)
  • nën-rajonet janë të ndara në 320 komuna (finlandisht kunta, suedisht kommun).

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta e komunave dhe rajoneve të Finlandës (2007).
Kufijtë e zi i referohet komunave, e kuqja për rajonet.

Komunat (të cilat gjithashtu e quajnë veten qyteza apo qytete) përbëjnë gjysmën e shpenzimeve publike. Shpenzimet financohet nga tatimi mbi të ardhurat komunale, subvencionet shtetërore, dhe të ardhurat e tjera. Që nga viti 2008, ka pasur 415 komuna, dhe shumica ishin nën 5.000 banorë. Për krahasim, Danimarka ka vendosur kusht një minimum prej 30.000 banorë. Në Finlandë, shteti ka filluar Programin e Reformës për Strukturën dhe Shërbimet Komunale për të reformuar sistemin komunal kompleks dhe të shtrenjtë, por nisma kanë hasur shumë kundërshtime nga burokratët lokale dhe grupet e interesit. Njerëzit shpesh identifikohen me komunën e tyre. Detyrat administrative lokale të qeverisë kryen nga Agjencitë Administrative Shtetërore Rajonale.

Komuna Popullsia Sipërfaqja tokësore Dendësia
Helsinki &0000000000564474.000000564.474 &0000000000000184.470000184,47 &0000000000003061.0000003.061,00
Espoo &0000000000235100.000000235.100 &0000000000000312.000000312,00 &0000000000000751.600000751,60
Tampere &0000000000206171.000000206.171 &0000000000000523.400000523,40 &0000000000000393.900000393,90
Vantaa &0000000000189442.000000189.442 &0000000000000240.540000240,54 &0000000000000780.400000780,40
Turku &0000000000177502.000000177.502 &0000000000000243.400000243,40 &0000000000000720.500000720,50
Oulu &0000000000130049.000000130.049 &0000000000000369.430000369,43 &0000000000000351.400000351,40
Lahti &0000000000098773.00000098.773 &0000000000000134.950000134,95 &0000000000000730.100000730,10
Kuopio &0000000000091026.00000091.026 &0000000000001127.4000001.127,40 &0000000000000081.00000081,00
Jyväskylä &0000000000084482.00000084.482 &0000000000000105.900000105,90 &0000000000000789.000000789,00
Pori &0000000000076211.00000076.211 &0000000000000503.170000503,17 &0000000000000150.830000150,83
Lappeenranta &0000000000059077.00000059.077 &0000000000000758.000000758,00 &0000000000000077.70000077,70
Rovaniemi &0000000000058100.00000058.100 &0000000000007600.7300007.600,73 &0000000000000007.6000007,60
Joensuu &0000000000057879.00000057.879 &0000000000001173.4000001.173,40 &0000000000000049.10000049,10
Vaasa &0000000000057266.00000057.266 &0000000000000183.000000183,00 &0000000000000311.200000311,20
Kotka &0000000000054860.00000054.860 &0000000000000270.740000270,74 &0000000000000203.000000203,00
Më shumë informacione: Lista e komunave të Finlandës, Lista e komunave të Finlandës sipas popullsisë, dhe Lista e komunave të Finlandës sipas sipërfaqes

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]