Rajonet e Finlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Finlandës.

Finlanda përbëhet nga 19 rajone të quajtura maakunta në finlandisht dhe landskap në suedisht. Rajonet udhëhiqen nga këshillet e qarqeve, të cilat shërbejnë si forume të bashkëpunimit për komunat e rajonit. Detyrat kryesore të rajoneve janë planifikimi dhe zhvillimi i ndërmarrjeve dhe arsimit rajonal. Përveç kësaj, shërbimet shëndetësore publike janë zakonisht të organizuara në bazë të rajoneve. Aktualisht, i vetmi rajon ku mbahen zgjedhje popullore për këshillin është Kainuu. Këshillet e rajoneve të tjera janë të zgjedhur nga këshillet e komunave, secila komunë dërgon përfaqësues në proporcion me popullsinë e saj.

Përveç bashkëpunimit ndër-komunal, e cila është përgjegjësi e këshillave të qarqeve, janë 15 Qendra për Zhvillim Ekonomik, Transportin dhe Mjedisin (Finlandisht: elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, abbreviated ely-keskus), të cilat janë përgjegjëse për administrimin lokal të punës, bujqësisë, peshkatarisë, pylltarisë dhe punëve sipërmarrëse. Ato janë përgjegjëse për një ose më shumë rajone të Finlandës, dhe përshijnë edhe zyra të Ministrisë për Punë dhe Ekonomi, Transport dhe Komunikim, dhe Ambient. Zyrat e Forcave të mbrojtjes Finlandeze janë përgjegjëse për përgatitjet e mbrojtjes rajonale dhe për administrimin e rekrutimit brenda rajonit.

Rajonet përfaqësojnë dialekte, kulturë dhe ekonomi të ndryshme, shumë më mirë se sa ish provincat, të cilat ishin krejtësisht njësi administrative të pushtetit qendror. Historikisht, rajonet janë ndarjet e krahinave historike të Finlandës, zona të cilat përfaqësojnë saktësisht dialekte dhe kulturën e rajonit.

Rajonet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stema Emri Emri finlandisht Emri suedisht Kryeqyteti Harta
Lapland Lapland Lappi Lappland Rovaniemi
Rajone e Finlandës
(Kufijtë e provincave historike janë paraqitur me ngjyrë hiri)
North Ostrobothnia Ostrobothnia Veriore Pohjois-Pohjanmaa Norra Österbotten Oulu
Kainuu Kainuu Kainuu Kajanaland Kajaani
North Karelia Karelia Veriore Pohjois-Karjala Norra Karelen Joensuu
North Savonia Savonia Veriore Pohjois-Savo Norra Savolax Kuopio
South Savonia Savonia Jugore Etelä-Savo Södra Savolax Mikkeli
South Ostrobothnia Ostrobothnia Jugore Etelä-Pohjanmaa Södra Österbotten Seinäjoki
Central Ostrobothnia Ostrobothnia Qendrore Keski-Pohjanmaa Mellersta Österbotten Kokkola
Ostrobothnia Ostrobothnia Pohjanmaa Österbotten Vaasa
Pirkanmaa Pirkanmaa Pirkanmaa Birkaland Tampere
Central Finland Finlanda Qendrore Keski-Suomi Mellersta Finland Jyväskylä
Satakunta Satakunta Satakunta Satakunda Pori
Southwest Finland Finlanda Jugperëndimore Varsinais-Suomi Egentliga Finland Turku
South Karelia Karelia Jugore Etelä-Karjala Södra Karelen Lappeenranta
Päijänne Tavastia Päijät-Häme Päijät-Häme Päijänne Tavastland Lahti
Tavastia Proper Tavastia Proper Kanta-Häme Egentliga Tavastland Hämeenlinna
Uusimaa Uusimaa Uusimaa Nyland Helsinki
Kymenlaakso Kymenlaakso Kymenlaakso Kymmenedalen Kotka, Kouvola
Åland Åland[1] Ahvenanmaa Åland Mariehamn

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Roli që këshillet rajonal shërbejnë në Mainland Finland janë, në Åland, trajtohen nga Qeveria autonome e Åland.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]