Baleci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Baleci në Barezi Zhupa e Dukljes

Baleci ishte një qytet i fortifikuar mesjetar pranë Shkodrës në atë që sot është Shqipëria . Vendbanimi ka origjinën në kohën romake . Gjatë sundimit bizantin mbi këtë zonë, ajo ishte pjesë e temës së Dyrrachiumit . Më vonë ishte seli e një zhupe të Mbretërisë së Dukljes dhe më vonë ende e Zotërisë së Zetës . Baleci pësoi shumë dëme gjatë Luftës së Dytë të Shkodrës midis Despotatit Serb dhe Republikës së Venedikut . Pasi Republika e Venedikut fitoi kontrollin mbi të në fillim të shekullit të 15-të, madhësia e saj u zvogëlua në një pronoia të vogël me vetëm 25 shtëpi, dhe kalaja u braktis dhe u rrënua. Forcat e Skënderbeut e rindërtuan kështjellën gjatë luftës së tij me Venedikun në 1448 dhe krijuan një garnizon të fortë në të, por forcat veneciane shpejt i përzunë ata dhe e shkatërruan kalanë. Planet osmane për të rindërtuar Balecin dhe për ta populluar atë me kolonë turq nuk u zbatuan kurrë dhe Baleci mbeti në gërmadha, të cilat mund të shihen edhe sot.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Toponimi Balec bën pjesë në një klasë toponimesh që lidhen me ballë (ballë) me prejardhje ilire . [1] Kodra nën të cilën ndodhet qyteti njihet si kodra e Balecit . Toponime të ngjashme ekzistojnë në territoret e Ilirisë dhe të Iapigjisë (p.sh Baleti ). Qyteti është dëshmuar për herë të parë me emër në shekullin e 6-të. Në vitin 1062 emri i qytetit përmendet indirekt në korrespondencën papale si selia e peshkopatës së Balleacensis ose Palachiensis . Kronika sllave e priftit të Dukljes e shkruar kryesisht në fillim të shekullit të 14-të e përmend atë si selinë e zhupës së Barezit, një gabim drejtshkrimor. [1]

Përkthimet e gjuhëve moderne përfshijnë: shqip Balec, italisht Balezo, serbisht Балеч (Baleč) ose përkthimi i rrallë Балеш (Balesh). Në veneciane mesjetare, disa gabime drejtshkrimore janë futur në dokumentet zyrtare, duke përfshirë: Ballegium dhe Ballegio .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perandoria Romake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rruga e lashtë romake nga Skodra në Dukle, dhe pozicioni i Balecit mesjetar

Baleci u ndërtua në vendin e një vendbanimi të mëparshëm të periudhës romake, [2] që u shkatërrua nga avarët dhe sllavët . Kalaja e saj ka origjinë romake. [3] Baleci ishte pranë rrugës që të çonte nga Shkodra në Dukle dhe Onogosht (Nikshiqi i sotëm), [4] pranë disa vendbanimeve të rëndësishme dhe burimeve ujore. [1]

Dukla dhe Zeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Baleci ishte pjesë e Dyrrhachiumit bizantin derisa e pushtoi Mbretëria e Dukles, nën drejtimin e Stefan Vojislav (1018–1043). Në shekullin e 12-të ishte selia e një zhupanie. [5] Sipas Kronikës së Priftit të Dukljes, pas vdekjes së Stefan Vojisllavit në vitin 1044, kontrolli mbi Balecin dhe zhupën u trashëgua nga djali i tij Mihailo I Vojislavljević . [5]

Në shekullin e 14-të, kontrolli mbi rajonin, përfshirë Balecin, kaloi në zotërimin e Zetës, të sunduar nga familja Balshiq .

Republika e Venedikut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim të shekullit të 15-të, Republika Veneciane mori kontrollin e Balecit, i cili u bë pronoia, pronoiarios (personi të cilit iu dha pronoia) ishte i detyruar të njihte të drejtat e peshkopit të Dioqezës Katolike Romake të Baleciumit., nëse do të ktheheshin dhe do t'i kërkonin ato. [6] Radiq Humoj, një anëtar i familjes Humoj, u emërua nga guvernatori i Shkodrës si pronoer mbi Balecin në periudhën 1402-1403, i cili u konfirmua me vendim të Senatit Venedikas më 16 shtator 1404. [7] Regjistrimi i Venedikut i vitit 1417 tregon se pronoia e Balecit ishte në varësi të drejtpërdrejtë të guvernatorit të Shkodrës dhe kishte 25 shtëpi. [8]

Pas vdekjes së Radiqit, guvernatori venecian i Shkodrës ia dha prononë e Balecit vëllait të Radiqit, Andreas (që në atë kohë ishte vojvod i zonës në veri të Shkodrës) dhe djalit të tij Kojaçin. [9] [10] Vendimi i guvernatorit të Shkodrës u konfirmua nga Senati i Venedikut më 13 shkurt 1419.

Koha e Skënderbeut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pozicioni i Balecit në 1448

Në dhjetor 1447 Skënderbeu filloi luftën kundër Venedikut dhe rrethoi Dagnumin . Kur e kuptoi se rrethimi i tij ishte i pasuksesshëm, urdhëroi rindërtimin e kalasë së Balecit, e cila ishte e papushtuar dhe e rrënuar. Qëllimi kryesor i vendosjes së një garnizoni në Balec ishte ndërprerja e rrugëve të furnizimit për Dagnumin e rrethuar dhe për të fituar kontrollin mbi tokat përreth Shkodrës. [11] 2000 ushtarët e garnizonit të Balecit ishin nën komandën e nipit të Skënderbeut, Hamza Kastriotit dhe Marin Spanit, por Kastrioti u urdhërua të sulmonte Drivastin, [3] duke e lënë Spanin në komandë të vetme. [12] Marin e gjeti të pasigurt kështjellën e sapondërtuar dhe, kur i afërmi i tij Peter Spani e informoi se një forcë e madhe veneciane po shkonte atje, ai u tërhoq menjëherë me ushtarët e tij në Danj . [13] Forcat veneciane rimorën kështjellën, dogjën pjesët prej druri dhe rrënuan muret e rindërtuara. [3] [14] Andrea dhe Kojaçin Humoj, së bashku me Simeon Vulkata, udhëhoqën aleancën pro-veneciane kundër Skënderbeut, duke luftuar veçanërisht ashpër për kontrollin mbi Balecin dhe Drivastin në 1447. [15]

Megjithëse zona e Balecit ishte nën kontrollin e fortë venedikas që nga fillimi i shekullit të 15-të, Baleci ngadalë u varfërua dhe kishte pushuar së ekzistuari si qytet shumë përpara vitit 1448, kur kalaja e rindërtuar u shkatërrua nga venecianët [16] dhe qyteti ishte tashmë. vetëm një kujtim. [17] [18]

Pasojat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim të vitit 1474 i gjithë rajoni rreth Shkodrës, duke përfshirë edhe Balecin e braktisur, kaloi nën sundimin osman . Sipas disa burimeve, sulltani osman kishte synim të rindërtonte Podgoricën dhe Balecin në vitin 1474 dhe t'i vendoste me 5000 familje turke për të krijuar një pengesë shtesë për bashkëpunimin e Zetës së Crnojeviçët dhe Shkodrës së rrethuar veneciane . [19] [20] Megjithatë planet për Balecin nuk u realizuan dhe më vonë Marin Barleti e cilësoi Balecin si rrënoja.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kadastra veneciane e viteve 1416-1417 regjistroi kryefamiljarët e vendbanimeve të kontrolluara nga venecianë. Banorët e Balecit janë kryesisht shqiptarë, siç mund të shihet nga antroponomia e tyre, siç është rasti me fshatrat në rrethinën e Balecit, dhe shumë nga mbiemrat e gjetur në vendbanim janë gjetur edhe në rajonet e tjera përreth Shkodrës si dhe Drishtit . vetë. Gjithsej në Balec janë regjistruar 25 familje gjatë kësaj kohe nën drejtimin e Andrea Humoj nga familja shqiptare Humoj . Si qiradhënës përmendej Kojaçin Humoj . Fshatrat që vareshin nga Baleci si qendër administrative dhe fetare përfshijnë Zakoli (3 shtëpi), Braza (5 shtëpi), Dari (11 familje), Lepuroshi (7 shtëpi), Shën Aleksandër (i pabanuar në këtë kohë), Zamaraki (3 shtëpi). ), dhe Brokulk (i pabanuar). [21]

Degë të shumta të fiseve shqiptare kanë jetuar në Balec gjatë periudhës veneciane siç tregohet nga kadastra e viteve 1416-1417, si një degë e Lepuroshit, e kryesuar nga një Andrea Lepuroshi, dhe një degë e fisit shqiptar Kakarriqi, me në krye Dimitër Kakarriqin . [21] Po kështu, në Balec gjatë kësaj kohe ishte e pranishme edhe një degë e fisit shqiptar Prekali, e kryesuar nga Petro Prekali, si dhe një degë e fisit Tuzi me Zuan Tuzi . [22] Në Balec kishte edhe 8 priftërinj katolikë.

Baleci (i dëshmuar si Balozi ose Balvezi ) është regjistruar në defterin osman të vitit 1485 për sanxhakun e Shkodrës ku duket se është zvogëluar në madhësi me vetëm 11 familje që banojnë në qytet. Antroponimia e regjistruar kishte karakter dërrmues shqiptar dhe një degë e fisit Reçi ( fis ) duket se e kishte vendosur qytetin me njëfarë Gjergj, djali i Reçit, që shfaqej midis kryefamiljarëve. [23]

Feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dioqeza e Balecit u përmend për herë të parë në vitin 1062 me një kërkesë të Papa Aleksandrit II drejtuar Pjetër, Kryepeshkopit të Tivarit, i cili mbikëqyrte Dioqezën e Balecit. Duke filluar nga viti 1347, përmenden gjithsej 13 peshkopë (11 me emër, 2 anonimë) që i shërbenin dioqezës së Balecit gjatë Mesjetës . Përveç peshkopëve, shumë klerikë katolikë shqiptarë përmenden gjithashtu në një sërë dokumentesh të shekujve 14-15, në shërbim të popullatës katolike të Balecit dhe rrethinave të tij. Baleci kishte të paktën tre kisha; katedralja kushtuar Shën Mërisë ( Albanian ) ku kishte qendrën peshkopi i Dioqezës së Balecit, kisha katolike kushtuar Shën Aleksandrit ( Albanian ) në fshatin e afërt Shën Aleksandër në brigjet e lumit Rrjoll dhe kishën katolike kushtuar Shën Nikollës ( Albanian ). Gjithashtu, një manastir kushtuar Shën Gjonit ( Albanian ) që fillimisht i përkiste benediktinëve ndodhej aty pranë në Shtoj; ky manastir ishte nën juridiksionin e Dioqezës së Drishtit përpara se t'i kalonte Dioqezës së Balecit. Deri në fillimshek . [24]

Në vitin 1356, peshkopi Andreas Citer u ankua se peshkopata e tij ishte plot me skizmatikë . [25] Dioqeza ishte shkatërruar dhe varfëruar nga "skizmatikët e mbretërisë së Rashisë ", të cilët e kishin shkatërruar plotësisht manastirin që ndodhej 5000 hapa larg katedrales. Në përgjigje, Papa Inocenti VI i dhuroi atij në lavdërim, më 26 shtator të po këtij viti, manastirin Albanian lartpërmendur të Shën Gjonit në Shtoj ) që ishte deri atëherë nën Dioqezën e Drishtit . [26] [27] Manastiri duhet të jetë rindërtuar shpejt, pasi u përmend përsëri 20 vjet më vonë, kur Papa Gregori XI urdhëroi Kryepeshkopin Pjetrin e Raguzës të zgjidhte një murg benediktin dhe ta emëronte si abat të manastirit, pasi igumeni i mëparshëm kishte vdekur. Pikërisht gjatë kësaj kohe manastiri do t'i kalonte përsëri Dioqezës së Drishtit . [28]

Përfundimisht, Baleci duhet të ketë pushuar së ekzistuari si qytet, kështu që, megjithëse peshkopët vazhduan të emëroheshin në seli, [29] deri në vitin 1448, kur edhe kalaja e rindërtuar nga Skënderberg u shkatërrua, qyteti nuk ishte më shumë se një kujtim. [17] Peshkopia e Baleciumit, që nuk është më seli rezidenciale, sot renditet nga Kisha Katolike si seli titullare .

Prania ortodokse në zonë mund të gjurmohet në fshatin e afërt të Cupelnich, i cili ishte i populluar me banorë që kishin një shkallë të madhe të antroponomisë ortodokse sllave sipas kadastrës veneciane. Kishte shumë priftërinj ortodoksë dhe ka të dhëna për një manastir ortodoks në vetë fshatin Cupelnich ( Latin: Copenico ) që zotëronte një mulli në lumin Rioli afër Balecit. [30] [31]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Božić, Ivan (1979). Nemirno pomorje XV veka (në serbisht). Beograd: Srpska književna zadruga. OCLC 5845972.
 • Malaj, Edmond (2016). "Baleci në Mesjetë (The Medieval Balezo and its diocese during the Middle Ages)". Studime Historike (3–4). {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Serbian Academy of Science and Arts (1980). Glas (në serbisht). Vëll. 319–323. Belgrade: Serbian Academy of Science and Arts. fq. 43. Marrë më 20 janar 2012.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c Malaj 2016, pp. 28-29
 2. ^ Srpski etnografski zbornik, Volumes 27-28 (në serbisht). Belgrade: Srpska kraljevska akademija. 1923. fq. 18. Marrë më 23 janar 2012. Gradovi na ... Balezu su djelo Rimljana.
 3. ^ a b c Barbarich, Eugenio (1905), Albania (në italisht), Rome: E. Voghera, fq. 184, OCLC 23507999, l'antico castello romano di Ballesio
 4. ^ Srpski etnografski zbornik, Volumes 27-28 (në serbisht). Belgrade: Srpska kraljevska akademija. 1923. fq. 14. Marrë më 23 janar 2012. Поред ових градова водио је стари пут од Скадра за за Диоклеју и даље за Оногошт, а пролазио је поред Балеза,
 5. ^ a b Živković, Tibor (2006), Portreti srpskih vladara : IX-XII vek (në serbisht), Belgrade: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, fq. 105, ISBN 978-86-17-13754-8, OCLC 153312547, marrë më 23 janar 2012, Među župama koje su pomenute kao sastavni delovi dukljanske države u trenutku smrti Stefana Vojislava, samo jedna nije bila deo Duklje (Zete) u prethodnom spisku župa koji donosi Pop Dukljanin, a koji bi se mogao opredeliti u polovinu X veka. U pitanju je župa Bareci koja je obuhvatala područje istočno od Skadra. Tako bi se moglo reći da je Stefan Vojislav izvršio prilično skromno teritorijalno proširewe svoje zemlje na račun dračkog temata ... Stefan Vojislav je... ostavio udovicu i petoricu sinova...Najstariji sin Gojislav dobio je na upravu.. Mihailo, Oblik (dan. Taraboš), Prapratnu i Crmnicu; Saganek, oblast Gorsku (kraj oko Podgorice), Kupelnik (na istočnoj strani skadarskog blata) i Bareci (dan. Maja Balezit kod Skadra))
 6. ^ Božić 1979

  ... млетачки управници поверили су 1404. године епископски град Балеч једном пронијару под условом да призна права балечког епископа

 7. ^ Serbian Academy of Science and Arts 1980

  Радич Хумој потврдио је у звању Еустахијев наследник Донат де Порто (1402—1403) а затим и сам Сенат 16 септембра 1404.

 8. ^ Božić 1979

  ... Територија потчињена непосредно скадарском кнезу обухватала је 1417 године један град (Балеч са 25 кућа),... "

 9. ^ Serbian Academy of Science and Arts 1980

  Радич Хумој је умро пре но што је пописан скадарски крај. Балеч је, после њега, припао његовом брату Андрији, који је био војвода предела изнад Скадра, и сину Којчину.

 10. ^ Rivista di studi bizantini e neoellenici, Volume 7. Rome: Istituto per l'Europa orientale (Rome, Italy), Associazione nazionale per gli studi bizantini. 1953. fq. 506. Marrë më 28 janar 2012. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Serbian Academy of Science and Arts 1980

  Опсада Дања остала је без видног успеха, па је Скендербег донео одлуку да обнови Балеч, који је већ тада представљао гомилу рушевина. Посада Балеча имала би дужност да спречава снабдевање Дања и да уноси немир по скадарском пољу.

 12. ^ Serbian Academy of Science and Arts 1980

  За команданта балечке посаде Скендербег је одредио свог нећака Амесу (Хамзу) и Марина Спана. Али се Амеса тамо није хтео задржавати, већ је кренуо на Дриваст, а Марин се с 2 ООО својих људи осећао угрожен у тек обновљеном граду

 13. ^ Serbian Academy of Science and Arts 1980

  ... да поруше обновљени Балеч с таквим снагама као да је у питању највећа тврђава. То је Петар Спан јавио свом рођаку Марину и овај је у последњем тренутку сакупио војнике и спустио се према Дању

 14. ^ Serbian Academy of Science and Arts 1980

  ... Млечани су запалили дрвену грађу а свеже зидове сравнили са земљом

 15. ^ Schmitt, Oliver Jens (2001), Das venezianische Albanien (1392-1479), München: R. Oldenbourg Verlag GmbH München, ISBN 3-486-56569--9, In einer getreidearmen Gegend war dies ein Anschlag auf die Lebensgrundlagen der Gemeinde. Venedig ging in dieser Frage äusserst behutsam vor, denn Koja und Andreas Humoj hatten der Signoria bedeutende Dienste geleistet. Zusammen mit Simeon Vulkata waren sie an der Spitze der venezianischen Verbände gegen Skanderbeg ins Feld gezogen (1447). In ihren Machtgebieten um Balezo und Drivasto wurde besonders heftig gekämpft. {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Serbian Academy of Science and Arts 1980

  За команданта балечке посаде Скендербег је одредио свог нећака Амесу (Хамзу) и Марина Спана. Али се Амеса тамо није хтео задржавати, већ зе кренуо на Дриваст, а Марин се с 2 ООО својих људи осећао угрожен у тек обновљеном граду ... Млечани су запалили дрвену грађу а свеже зидове сравнили са земљом

 17. ^ a b .Wissenschaftliche Mitteilungen aus Bosnien und der Hercegowina, Volume 10 (1907), p. 6. Quote: Balesium dürfte als Stadt um die Mitte der 14. Jahrhunderts zu bestehen aufgehört haben, so daß im Jahre 1448 wirklich nichts mehr als die Erinnerung existierte.
 18. ^ Antonović, Miloš (2003), Town and district in littoral of Zeta and northern Albania in 14th and 15th century (në serbisht), Belgrade: Istorijski institut, fq. 236, ISBN 978-86-7743-031-3, OCLC 55953999, marrë më 21 janar 2012, Мада чврсто под млетачком контролом, сиромашни Балеч је на- ставио да пропада, да би 1448. г. сасвим опустео.
 19. ^ Božić 1979

  почетком 1474 ... о султановој намери да обнови Подгорицу и да је насели са пет хиљада турских домаћинстава, а исто тако да подигне из рушевина стари град Балеч

 20. ^ Ćorović, Vladimir (2005). Istorija Srba (në serbisht). Zoograf. fq. 357. ISBN 9788675781271. Marrë më 21 janar 2012. ...очвидно из разлога да спрече везе између Зећана и Албанаца
 21. ^ a b Zamputi, Injac (1977). Regjistri i kadastrēs dhe i koncesioneve pēr rrethin e Shkodrës 1416-1417. Academy of Sciences of Albania. fq. 70, 71, 85, 264. Marrë më 29 janar 2020. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ Malaj, Edmond (2016). "The Medieval Balezo and its diocese during the Middle Ages". Studime Historike. 3–4: 34. Marrë më 12 mars 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Pulaha, Selami (1974). Defteri I Regjistrimit Të Sanxhakut Të Shkodrës Të Vitit 1485. Academy of Sciences of Albania. fq. 157. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Malaj, Edmond (2016). "The Medieval Balezo and its diocese during the Middle Ages". Studime Historike. 3–4: 38-48. Marrë më 12 mars 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ Slijepčević, Đoko M. (1983). Srpsko-arbanaški odnosi kroz vekove sa posebnim osvrtom na novije vreme (në serbisht). Himelstir. fq. 61. Marrë më 7 korrik 2011. У Балезу, код Коплика, био је бискуп и овај се 1356. године жали архиепископу барскоме, да је његова бискупија пуна шизматика
 26. ^ Antonović, Miloš (2003), Town and district in littoral of Zeta and northern Albania in 14th and 15th century (në serbisht), Belgrade: Istorijski institut, fq. 57, ISBN 978-86-7743-031-3, OCLC 55953999, marrë më 21 janar 2012, Инокентије VI је 26. септембра 1356. г. дао балечком епископу Андрији у коменду бенедиктански манастир Св. Јована у Дривасту. Као разлог за овај неуобичајен потез, јер Дриваст има свог епископа, наведено је да је манастир после смрти опата Андрије "растурен" од тамошњих шизматика, као и сама балечка дијецеза.
 27. ^ .Wissenschaftliche Mitteilungen aus Bosnien und der Hercegowina, Volume 10 (1907), p. 6. Quote: ... welches Kloster als "ab regni Rasciae schismaticis quasi totaliter dissipatum" bezeichnet wird; die Verleihung dieser Pfründe erfolgte, weil die Diözese von Balecium von den Schismatikern verwüstet worden und verarmt war. Das Kloster, welches als von der Kirche von Balesium 5000 Schritte entfernt bezeichnet wird ...
 28. ^ Malaj, Edmond (2016). "The Medieval Balezo and its diocese during the Middle Ages". Studime Historike. 3–4: 47. Marrë më 12 mars 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Pius Bonifacius Gams, Series episcoporum Ecclesiae Catholicae, Leipzig 1931, pp. 395-396
 30. ^ Antonović, Miloš (2003), Town and district in littoral of Zeta and northern Albania in 14th and 15th century (në serbisht), Belgrade: Istorijski institut, fq. 257, ISBN 978-86-7743-031-3, OCLC 55953999, marrë më 21 janar 2012, Православна црква села Copenico (-Купиник) чији су скоро сви житељи Словени, ван свог атара имала је ... и млин на речици Риолију код Балеча.
 31. ^ Malaj, Edmond (2016). "The Medieval Balezo and its diocese during the Middle Ages". Studime Historike. 3–4: 38. Marrë më 12 mars 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)