Jump to content

Bogumil Voshnjak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bogumil Vošnjak në vitet 1920

Bogumil Voshnjak, i njohur gjithashtu si Bogomil Vošnjak (9 shtator 1882 - 18 qershor 1955), ishte një jurist, politikan, diplomat, autor dhe historian ligjor slloven dhe jugosllav . Ai shkruante shpesh me pseudonimin Illyricus .

Ai lindi si Bogomil Vošnjak në Celje, atëherë pjesë e Dukatit austro-hungarez të Styria, në degën sllovene të familjes së famshme industrialiste stiriane Vošnjak/Woshnagg. Babai i tij Miha Vošnjak, me origjinë nga Šoštanj, ishte një nga themeluesit e kooperativave fshatare liberale-progresive në Styria e Poshtme . Xhaxhai i tij Josip Vošnjak, ishte udhëheqës i Partisë Kombëtare Progresive Sllovene në Styria e Poshtme . Shkollën fillore e ndoqi në Celje dhe më pas në Graz, ku u shpërngul me të atin. Më vonë u kthye në Celje, ku u regjistrua në Shkollën e Parë të Gramatikës Celje . Në 1896 ai u transferua në Gorizia, ku ndoqi shkollën gramatikore të Gorizias, duke u diplomuar në 1901. Më pas shkoi në Vjenë, ku studioi për drejtësiUniversitetin e Vjenës . Pas diplomimit në vitin 1906, ai vazhdoi studimet në École Libre des Sciences PolitiquesParis dhe në Universitetin e Heidelberg . Në vitin 1912 u punësua si pedagog në Universitetin e Zagrebit . Pikërisht në këtë kohë ai filloi të përdorte versionin kroat të emrit të tij, Bogumil.

Gjatë viteve të tij studentore, Vošnjak udhëtoi shumë. Ai vizitoi Palestinën, Egjiptin, Rusinë dhe udhëtoi në të gjithë Ballkanin . Më 1902, ai botoi udhëtimin e tij në sllovenisht me titullin Zapiski mladega popotnika ("Shënimet e një udhëtari të ri").

Në vitin 1909, në 100-vjetorin e themelimit të Krahinave Ilire, Vošnjak shkroi monografinë e tij të parë shkencore "Kushtetuta dhe administrimi i krahinave ilire ", e cila u botua vitin e ardhshëm nga shtëpia botuese sllovene Slovenska matica . Gjatë kësaj kohe, ai bëri fushatë edhe për ngritjen e një universiteti slloven në Trieste, së bashku me mikun dhe profesorin e tij nga vitet Gorizia, Henrik Tuma .

Me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, Vošnjak u mobilizua në Ushtrinë Austro-Hungareze dhe u dërgua në Frontin Lindor në Galicia . Ai përfitoi nga një shkarkim në prill 1915 për të vizituar Gorizia, nga ku kaloi kufirin me Italinë dhe iku në Venecia dhe prej andej në Zvicër . Tashmë në maj të po atij viti, ai botoi një libër në frëngjisht, me titull "Çështja e Triestes", në të cilin ai mbrojti bashkimin e qytetit me një shtet të ardhshëm jugosllav .

Në Zvicër, Vošnjak vendosi kontakte me Ante Trumbić, një emigrant kroat nga Dalmacia, dhe u bashkua me Komitetin Jugosllav, një grup interesi politik i formuar nga sllavët e jugut nga Austro-Hungaria që synonte bashkimin e popujve sllavë të jugut në një shtet të pavarur. Më 1917, ai ishte ndër nënshkruesit e Deklaratës së Korfuzit, një deklaratë e përbashkët politike e Komitetit Jugosllav dhe përfaqësuesve të Mbretërisë së Serbisë, që ishte hapi i parë në krijimin e Jugosllavisë.

Pas përfundimit të luftës, Vošnjak u zhvendos në Paris, ku punoi për delegacionin jugosllav në Konferencën e Paqes në Versajë . Në vitin 1920, ai u kthye në atdheun e tij dhe u zgjodh në asamblenë kushtetuese të Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve në listën e Partisë Agrare të Pavarur Sllovene liberale . Në Kuvend, Vošnjak mbrojti fuqimisht një kornizë centraliste dhe monarkiste të vendit të ri, kundër shumicës së deputetëve nga Sllovenia, Kroacia dhe Dalmacia, të cilët favorizonin federalizmin . Në shkurt 1921, Vošnjak sulmoi Deklaratën Autonomiste, të nënshkruar nga disa nga intelektualët më të shquar liberalë dhe përparimtarë sllovenë, të cilët kërkuan autonomi kulturore dhe politike për Slloveninë brenda Jugosllavisë.

Ndërmjet viteve 1923 dhe 1924, ai shërbeu si ambasador i Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve në Çekosllovaki . Më 1924 u vendos në Beograd . Gjatë pushtimit gjerman nazist të Serbisë ndërmjet viteve 1941 dhe 1944, Vošnjak mbështeti rrjetin nëntokësor çetnik të gjeneralit Draža Mihajlović .

Pasi komunistët morën pushtetin në Jugosllavi në vitin 1945, Vošnjak emigroi në Shtetet e Bashkuara . Ai punoi në Bibliotekat e Universitetit të Kolumbias dhe më vonë si ekspert për Komitetin e Aktiviteteve Jo-Amerikane të Dhomës së Përfaqësuesve . Midis 1952 dhe 1953, ai dha leksione në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley me temën "Qeveria dhe politika në vendet e Ballkanit".

Ai vdiq në Uashington, DC, në vitin 1955.

 • Zapiski mladega popotnika ("Shënimet e një udhëtari të ri"; Gorizia, 1902)
 • Na razsvitu: ruske študije ("Në tokën në agim: Studime ruse"; Lubjanë, 1906)
 • Ustava in uprava Ilirskih Provinc ("Kushtetuta dhe administrimi i krahinave ilire"; Lubjanë, 1910)
 • La Question de Trieste ("Çështja e Triestes "; Gjenevë, 1915)
 • Nacionalizmi Jugosllav, me parathënien e Michael Ernest Sadler (Londër, 1916)
 • Një mburojë kundër Gjermanisë (Londër, 1917)
 • Një kapitull i Demokracisë së Vjetër Sllovene, me parathënien e Niko Županič (Londër, 1917)
 • L'administration française dans les pays yougoslaves (1809-1813) ("Administrata franceze në tokat jugosllave (1809-1813)"; Paris, 1917)
 • Një Perandori e Vdekjes: Evropa Qendrore, Pangjermanizmi dhe Rënia e Austro-Hungarisë, me parathënien e TP O'Connor (Londër, 1918)
 • Les origines du Royaume des Serbes, Croates et Slovènes ("Origjina e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve"; Paris, 1919)
 • Pyetja e L'Adriatique : le comté de Goritz et de Gradisca ("Çështja e Adriatikut: Qarku i Gorizias dhe Gradisca "; Paris, 1919)
 • U borbi za ujedinjenu narodnu državu ("Lufta për një shtet të bashkuar kombëtar"; Lubjanë, 1928)
 • Pobeda Jugoslavije: nacionalne misli i predlozi ("Fitorja e Jugosllavisë: Mendime dhe propozime kombëtare"; Beograd, 1929)
 • Tri Jugosllavije ("Tri Jugosllavitë"; Lubjanë, 1939)