Jump to content

Elagabali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Elagabalus
E ëmaJulia Soaemias Bassiana
U lindVarius Avitus Bassianus

Elagabalus [a] ose Heliogabalus [b] ( rr. 204-11 mars 222), i njohur zyrtarisht si Antoninus, ishte perandor romak nga 218 në 222, ndërsa ishte akoma adoleshent. Mbretërimi i tij i shkurtër ishte i dukshëm për skandalet seksuale dhe polemikat fetare. Një i afërm i dinastisë Severan, ai vinte nga një familje e shquar arabe në Emesa (Homs), Siri, ku që nga rinia e tij e hershme ai shërbeu si kryeprift i perëndisë së diellit Elagabal. Pas vdekjes së kushëririt të tij perandorit Caracalla, Elagabalus u ngrit në detyrë në moshën 14 vjeç gjatë një revolte të ushtrisë të nxitur nga gjyshja e tij Julia Maesa kundër pasardhësit jetëshkurtër të Caracalla, Macrinus. Si një qytetar privat, ai ndoshta u quajt Varius Avitus Bassianus. Me t’u bërë perandor ai mori emrin Marcus Aurelius Antoninus dhe vetëm pas vdekjes u bë i njohur me emrin e latinizuar të perëndisë së tij. [c]

Historianët e mëvonshëm sugjerojnë se Elagabalus tregoi një shpërfillje ndaj traditave fetare romake dhe tabuve seksuale. Ai zëvendësoi kreun tradicional të panteonit romak, Jupiter, me hyjninë Elagabal, për të cilën kishte qenë prift i lartë. Ai detyroi anëtarët kryesorë të qeverisë së Romës të merrnin pjesë në ritet fetare që festonin këtë hyjni, duke i kryesuar personalisht. Ai u martua me katër gra, përfshirë një Virgjëreshë Vestal, dhe bëri favore për oborrtarët meshkuj që mendohej se ishin të dashuruarit e tij. [3] [4] Ai gjithashtu u raportua se ishte prostituar. [5] Sjellja e tij i hoqi rojet pretoriane, senatin dhe njerëzit e thjeshtë. Mes kundërshtimeve në rritje, në moshën 18 vjeç ai u vra dhe u zëvendësua nga kushëriri i tij Severus Alexander në Mars 222. Komploti i vrasjes kundër Elagabalus u hartua nga, Julia Maesa, gjyshja e tij, dhe u krye nga anëtarët e pakënaqur të Gardës Pretoriane.

Elagabalus krijoi një reputacion midis bashkëkohësve të tij për ekscentricitetin ekstrem, dekadencën, zellizmin dhe shthurjen seksuale. Kjo traditë ka vazhduar dhe midis shkrimtarëve të epokës së hershme moderne ai pësoi një nga reputacionet më të këqija midis perandorëve romakë. Edward Gibbon, për shembull, shkroi se Elagabalus "e braktisi veten në kënaqësitë më të mëdha me tërbimin e pa qeverisur". [6] Sipas Barthold Georg Niebuhr, "emri Elagabalus është etiketuar në histori mbi të gjithë të tjerët" për shkak të "jetës së tij të papërshtatshme të neveritshme". [7] Një shembull i vlerësimit të një historiani modern është ai i Adrian Goldsworthy : "Elagabalus nuk ishte një tiran, por ai ishte një i paaftë, ndoshta perandori më pak i aftë që Roma kishte pasur ndonjëherë." [8] Pavarësisht dënimit universal të mbretërimit të tij, disa studiues shkruajnë ngrohtësisht për të, duke përfshirë kronistin romak të shekullit të 6 -të, John Malalas dhe Warwick Ball, një historian modern që e përshkroi atë si novator dhe "një enigmë tragjike të humbur pas paragjykimeve shekujsh". [9]

Familja dhe priftëria

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

 

</img>
Monedha Antoninianus e Julia Maesa, e gdhendur:

Elagabalus lindi në 203 ose 204,[10][11] nga Sextus Varius Marcellus dhe Julia Soaemias Bassiana, [3] cilët me siguri ishin martuar rreth vitit 200 (dhe jo më vonë se 204).[12][3] Emri i plotë i lindjes së Elagabalus ishte ndoshta (Sextus) Varius Avitus Bassianus,[d], mbiemri me sa duket ishte një njohës i dinastisë Emesene.[13] Marcellus ishte një kalorës, i ngritur më vonë në një pozicion senatorial.[3][12] Julia Soaemias ishte një kushërirë e perandorit Caracalla dhe kishte zëra (të cilët Soaemias më vonë i mbështeti publikisht) se Elagabalus ishte fëmija i Caracalla.[11][14] Guri i varrit të Marcellus dëshmon se Elagabalus kishte të paktën një vëlla,[15] për të cilin asgjë nuk dihet.[3] Gjyshja e Elagabalus, Julia Maesa, ishte e veja e konsullit Julius Avitus Alexianus, motra e Julia Domna, dhe kunata e perandorit Septimius Severus.[3][12] Të afërm të tjerë përfshinin tezen e Elagabalus Julia Avita Mamaea dhe xhaxhain Marcus Julius Gessius Marcianus dhe djalin e tyre Severus Alexander.[3]

Familja e Elagabalus kishte të drejta trashëgimore për priftërinë e perëndisë së diellit Elagabal, nga të cilët Elagabalus ishte kryeprifti në Emesa ( Homsi modern) në Sirinë Romake si pjesë e dinastisë Arabe Emesene.[16] Emri latin i hyjnisë, "Elagabalus", është një version i latinizuar i arabishtes Ilāh ha-Gabal, nga ilāh ("zot") dhe gabal ("mal"), që do të thotë "Zoti i Malit",[17] manifestimi Emesene i Baalit.[16] Fillimisht i nderuar në Emesa, kulti i hyjnisë u përhap në pjesë të tjera të Perandorisë Romake në shekullin e 2 -të; një dedikim është gjetur deri në Woerden (në Holandë), pranë gëlqereve romake. Zoti më vonë u importua në Romë dhe u asimilua me perëndinë e diellit të njohur si Sol Indiges në epokën e Republikës Romake dhe si Sol Invictus gjatë fundit të shekullit të tretë. Në greqisht, perëndia e diellit është Helios, kështu që Elagabal më vonë u njoh si "Heliogabalus", një hibrid i "Helios" dhe "Elagabalus".[13]

Ngritja në pushtet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Herodian shkruan se kur perandori Macrinus erdhi në pushtet, ai fshiu kërcënimin për mbretërimin e tij nga familja e paraardhësit të tij të vrarë, Caracalla, duke i internuar ata - Julia Maesa, dy vajzat e saj dhe nipin e saj më të madh Elagabalus - në pronën e tyre në Emesa në Siri.[18] Pothuajse pas mbërritjes në Siri, Maesa filloi një komplot me këshilltarin e saj dhe tutorin e Elagabalus, Gannys, për të përmbysur Macrinus dhe për të ngritur Elagabalusin katërmbëdhjetë vjeçar në fronin perandorak.[18]

Maesa shpërndau një thashethem, të cilin Soaemias e mbështeti publikisht, se Elagabalus ishte fëmija i paligjshëm i Caracalla[14][16] dhe kështu meritonte besnikërinë e ushtarëve dhe senatorëve romakë të cilët ishin betuar për besnikëri ndaj Caracalla.[13] Ushtarët e Legjionit të Tretë <i id="mwrQ">Gallica</i> në Raphana, të cilët kishin gëzuar privilegje më të mëdha nën Caracalla dhe ishin të pakënaqur me Macrinus (dhe mund të kenë qenë të impresionuar ose të korruptuar nga pasuria e Maesa), e mbështetën këtë pretendim.[16][19] Me lindjen e diellit më 16 maj 218, Elagabalus u shpall perandor[20] nga Publius Valerius Comazon, komandant i legjionit.[21] Për të forcuar legjitimitetin e tij, Elagabalus miratoi të njëjtin emër Caracalla që mbante si perandor, Marcus Aurelius Antoninus.[13][3] Cassius Dio thotë se disa oficerë u përpoqën t'i mbanin ushtarët besnikë ndaj Macrinus, por ata nuk patën sukses.[11]

E kundërta e një aureus të Elagabalus, e shënuar:salus antonini aug· (" Shëndeti i Antoninus Augustus ")

Prefekti pretorian Ulpius Julianus u përgjigj duke sulmuar Legjionin e Tretë, ka shumë të ngjarë me urdhër të Macrinus (megjithëse një llogari thotë se ai veproi vetë para se Macrinus të dinte për rebelimin).[3] Herodian sugjeron që Macrinus e nënvlerësoi kërcënimin, duke e konsideruar rebelimin si të parëndësishëm.[3] Gjatë luftimeve, ushtarët e Julianus vranë oficerët e tyre dhe u bashkuan me forcat e Elagabalus.[13]

Macrinus i kërkoi Senatit Romak të denonconte Elagabalus si "Antoninus i rremë", dhe ata iu bindën,[22] duke i shpallur luftë Elagabalus dhe familjes së tij.[19] Macrinus e bëri djalin e tij Diadumenian bashkë-perandor, dhe u përpoq të siguronte besnikërinë e Legjionit të Dytë me pagesa të mëdha në para të gatshme.[23] Sidoqoftë, gjatë një banketi për ta festuar këtë në Apamea, një lajmëtar i paraqiti Macrinus kokën e prerë të prefektit të tij të mundur Julianus.[23] [24][3] Prandaj Macrinus u tërhoq në Antioki, pas së cilës Legjioni i Dytë kaloi besnikërinë e tij tek Elagabalus.[23][24]

Legjionarët e Elagabalus, të komanduar nga Gannys, mundën Macrinus dhe Diadumenian dhe Gardën e tyre Praetoriane në Betejën e Antiokisë më 8 qershor 218, duke mbizotëruar kur trupat e Macrinus thyen gradat pasi ai iku nga fusha e betejës.[25] Macrinus u nis për në Itali, por u përgjua pranë Kalcedonit dhe u ekzekutua në Kapadoki, ndërsa Diadumenian u kap në Zeugma dhe u ekzekutua.[23]

Atë muaj, Elagabalus i shkroi Senatit, duke marrë titujt perandorak pa pritur miratimin senatorial, [22] cili shkelte traditën, por ishte një praktikë e zakonshme midis perandorëve të shekullit të 3-të. [13] Letrat e pajtimit u dërguan në Romë duke shtrirë amnistinë në Senat dhe duke njohur ligjet e tij, duke dënuar gjithashtu administratën e Macrinus dhe djalit të tij.[13]

Senatorët u përgjigjën duke njohur Elagabalus si perandor dhe duke pranuar pretendimin e tij për të qenë djali i Caracalla.[13] Elagabalus u bë konsull për vitin 218 në mes të qershorit.[26] Caracalla dhe Julia Domna u hyjnizuan nga Senati, të dyja Julia Maesa dhe Julia Soaemias u ngritën në gradën Augustae,[27] dhe kujtimi i Macrinus u shua nga Senati.[13] (Artifaktet perandorake të Elagabalus pohojnë se ai pasoi Caracalla drejtpërdrejt.)[28] Comazon u emërua komandant i Gardës Pretoriane.[22][13] Elagabalus u emërua pater patriae nga Senati para 13 korrikut 218.[26] Më 14 korrik, Elagabalus u përfshi në kolegjet e të gjitha priftërive romake, përfshirë Kolegjin e Papëve, nga të cilët u emërua pontifex maksimus.[26]

Perandori (218–222)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Denari i Elagabalus, i gdhendur:imp· antoninus pius aug· në anën e përparme dhefortunae aug· në anën e kundërt, duke treguar Fortuna me një cornucopia dhe një timon në një glob

Elagabalus qëndroi për një kohë në Antioki, me sa duket për të shuar kryengritjet e ndryshme.[3] Dio përshkruan disa, të cilat historiani Fergus Millar i vendos para dimrit të 218–219.[3] Këto përfshinin një nga Gellius Maximus, i cili komandoi Legjionin e Katërt dhe u ekzekutua,[3] dhe një nga Verus, i cili komandoi Legjionin e Tretë Gallica, i cili u shpërbë pasi u shua revolta.

Tjetra, sipas Herodianit, Elagabalus dhe shoqëruesit e tij kaluan dimrin e 218–219 në Bitini në Nicomedia, dhe më pas udhëtuan përmes Trakisë dhe Moezisë për në Itali në gjysmën e parë të 219,[3] viti i konsullës së dytë të Elagabalus.[26] Herodian thotë se Elagabalus kishte një pikturë të tij të dërguar përpara në Romë për t'u varur mbi një statujë të perëndeshës Victoria në Shtëpinë e Senatit, në mënyrë që njerëzit të mos habiteshin nga veshja e tij Lindore, por është e paqartë nëse një pikturë e tillë në të vërtetë ekzistonte, dhe Dio nuk e përmend atë.[3][28] Nëse piktura ishte vërtet e varur mbi Victoria, ajo i vuri senatorët në pozicionin e atyre që duket se i bënin oferta Elagabalusit kur ata i bënin oferta Viktorisë.

Gjatë rrugës për në Romë, Elagabalus dhe aleatët e tij ekzekutuan disa mbështetës të shquar të Macrinus, të tillë si guvernatori sirian Fabius Agrippinus dhe ish guvernatori trak C. Claudius Attalus Paterculianus.[3] Duke mbërritur në kryeqytetin perandorak në gusht ose shtator 219, Elagabalus vuri në skenë një aventus, një hyrje ceremoniale në qytet.[26] Në Romë, oferta e tij për amnisti për klasën e lartë romake u nderua kryesisht, megjithëse juristi Ulpian u internua.[29] Elagabalus e bëri Comazon prefekt preetorian, dhe më vonë konsull (220) dhe prefekt të qytetit (tri herë, 220–222), gjë që Dio e konsideroi si shkelje të normave romake.[3] Vetë Elagabalus mbajti një konsull për të tretin vit radhazi në vitin 220.[26] Herodian dhe Historia Augustane thonë se Elagabalus tjetërsoi shumë duke u dhënë pozicione të fuqishme aleatëve të tjerë.[13]

Dio thotë se Elagabalus donte të martohej me një karrocier quajtur Hierocles dhe të deklarojë atë <i id="mwAVc">Cezarit</i>,[3] ashtu si (Dio thotë) i kishte më parë donte të martohej Gannys dhe emrin atë Cezari. [3] Atlet Aurelius Zoticus është thënë nga Dio të ketë qenë dashnor Elagabalus dhe cubicularius (një rol jo-administrative), ndërsa Historia neoklasike thotë Zoticus ishte një burrë të Elagabalus dhe ka mbajtur ndikim më të madh politik.[3]

Marrëdhëniet e Elagabalus me nënën e tij Julia Soaemias dhe gjyshen Julia Maesa ishin të forta në fillim; ata ishin mbështetës me ndikim që në fillim dhe Macrinus u shpalli luftë atyre si dhe Elagabalus. Në përputhje me rrethanat, ato u bënë gratë e para që u lejuan në Senat,[19] dhe të dy morën tituj senatorialë: Soaemias titulli i vendosur i Clarissima, dhe Maesa Mater Castrorum et Senatus ("Nëna e kampit të ushtrisë dhe Senatit") Me[27] Ata ushtruan ndikim mbi perandorin e ri gjatë gjithë mbretërimit të tij dhe gjenden në shumë monedha dhe mbishkrime, një nder i rrallë për gratë romake.[13]

Nën Elagabalus, zhvlerësimi gradual i aurei romak dhe denarë vazhdoi (me pastërtinë e argjendtë të denarit duke rënë nga 58% në 46.5%), megjithëse <i id="mwAXU">antoniniani</i> kishte një përmbajtje më të lartë metalike sesa nën Karakala.[28]

E kundërta e një aureus të Elagabalus, me baetylus të transportuar në një kuadriga . Mbishkrim:sanct· deo soli elagabal· (" Perëndisë së Shenjtë të Diellit El-Gabal ")
Baetylus i Elgabalit përsëri në tempullin e tij në Emesa, në një monedhë të Uranius

Që nga mbretërimi i Septimius Severus, adhurimi i diellit ishte rritur në të gjithë Perandorinë.[30] Në fund të vitit 220, Elagabalus vendosi Elagabalin si hyjninë kryesore të panteonit romak, ndoshta në datën e solsticit të dimrit.[26] Në titullimin e tij zyrtar, Elagabalus atëherë titullohej në Latin: sacerdos amplissimus dei invicti Soli Elagabali, pontifex maximus Me[26] Që një perëndi e huaj duhet të nderohet mbi Jupiterin, me Elagabalin si kryeprift, tronditi shumë romakë.[13]

Në shenjë respekti për fenë romake, megjithatë, Elagabalus iu bashkua ose Astarte, Minerva, Urania, ose ndonjë kombinim të të trejave me Elagabalin si bashkëshorte.[13] Një bashkim midis Elagabalit dhe një perëndeshë tradicionale do të kishte shërbyer për të forcuar lidhjet midis fesë së re dhe kultit perandorak. Mund të ketë qenë një përpjekje për të prezantuar Elagabalin, Uraninë dhe Athinën si tresha e re e Kapitolinës në Romë - duke zëvendësuar Jupiterin, Junon dhe Minerva.[13]

Ai ngjalli pakënaqësi të mëtejshme kur u martua me Virgjëreshën Vestal Aquilia Severa, priftëreshën e Vestës, duke pretenduar se martesa do të prodhonte "fëmijë si perëndia".[13] Kjo ishte një shkelje flagrante e ligjit dhe traditës romake, e cila thoshte se çdo Vestal i gjetur të ketë kryer marrëdhënie seksuale do të varroset i gjallë.

Një tempull luksoz i quajtur Elagabalium u ndërtua në faqen lindore të Kodrës Palatine për të strehuar Elagabalin,[13] cili u përfaqësua nga një meteorit konike i zi nga Emesa.[13] Ky ishte një baetylus. Herodian shkroi "ky gur adhurohet sikur të ishte dërguar nga qielli; mbi të ka disa copa dhe shenja të vogla projektuese që tregohen, të cilat njerëzit do të donin të besonin se janë një pamje e përafërt e diellit, sepse kështu ata shikoj ata".[13]

Dio shkruan se për të rritur devotshmërinë e tij si kryeprift i Elagabalit mbi një panteon të ri romak, Elagabalus ishte rrethprerë vetë dhe ishte betuar të përmbahej nga derrat.[13] Ai i detyroi senatorët të shikonin ndërsa ai vallëzonte duke rrethuar altarin e Elagabal në shoqërimin e daulleve dhe cembaleve.[13] Çdo solstikë verore ai mbante një festival kushtuar zotit, i cili u bë i njohur për masat për shkak të ushqimit falas të shpërndarë në këto raste.[13] Gjatë këtij festivali, Elagabalus vendosi gurin e zi në një qerre të stolisur me ar dhe xhevahire, të cilat ai parakaloi nëpër qytet:[13]

Reliket më të shenjta nga feja romake u transferuan nga faltoret e tyre përkatëse në Elagabalium, përfshirë stemën e Nënës së Madhe, zjarrin e Vesta, Mburojat e Salii dhe Palladium, në mënyrë që asnjë perëndi tjetër të mos adhurohej përveç në bashkëpunim me Elagabal.[13] Megjithëse kulti i tij vendas u përqesh shumë nga bashkëkohësit, adhurimi i diellit ishte i popullarizuar në mesin e ushtarëve dhe do të promovohej nga disa perandorë të mëvonshëm.[31]

Martesat, seksualiteti dhe gjinia

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Denari romak që përshkruan Aquilia Severa, gruan e dytë të Elagabalus. Martesa shkaktoi një zemërim publik sepse Aquilia ishte një Virgjëreshë Vestal, e betuar me ligjin romak për beqarinë për 30 vjet. Mbishkrim:iulia aquilia severa aug·

Çështja e orientimit seksual të Elagabalus është ngatërruar, për shkak të burimeve të pakëndshme dhe jo të besueshme. Cassius Dio thotë se Elagabalus ishte martuar pesë herë (dy herë me të njëjtën grua).[3] Gruaja e tij e parë ishte Julia Cornelia Paula, me të cilën u martua para 29 gushtit 219; në atë kohë deri më 28 gusht 220, ai u divorcua nga Paula, mori Virgjëreshën Vestale Julia Aquilia Severa si gruan e tij të dytë, e divorcoi atë,[3][29] dhe mori një grua të tretë, për të cilën Herodian thotë se ishte Annia Aurelia Faustina, një pasardhëse e Marcus. Aurelius dhe vejusha e një njeriu që Elagabalus kishte ekzekutuar kohët e fundit, Pomponius Bassus.[3] Në vitin e fundit të mbretërimit të tij, Elagabalus u divorcua nga Annia Faustina dhe u martua përsëri me Aquilia Severa.[3]

Dio (i cili iu referua Elagabalus me përemra femërorë)[3] thotë se një "burrë i kësaj gruaje [Elagabalus] ishte Hierocles ", një ish-skllav dhe shofer karroce nga Caria.[4][3] pretendimet Historia letërsisë neoklasike që Elagabalus edhe u martua me një njeri me emër Zoticus, një atlet nga Smyrna, ndërsa Dio thotë vetëm se Zoticus ishte e tij cubicularius.[4][3] Dio thotë se Elagabalus prostituonte në taverna dhe shtëpi publike.[5]

Dio thotë se Elagabalus ishte i kënaqur që u quajt zonja, gruaja dhe mbretëresha e Hierocles. [32] Thuhet se perandori mbante grim dhe paruke, preferoi të quhej një zonjë dhe jo një zot, dhe supozohet se ofroi shuma të mëdha për çdo mjek që mund t'i siguronte atij një vaginë.[32][3] Për këtë arsye, perandori shihet nga disa shkrimtarë si një figurë e hershme transgjinore dhe një nga të parët që është regjistruar si duke kërkuar kirurgji për ndryshimin e seksit.[32][33]

Rënia nga pushteti

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga 221 çuditshmëritë e Elagabalus, veçanërisht marrëdhënia e tij me Hierocles, provokoi gjithnjë e më shumë ushtarët e Gardës Pretoriane . [13] Kur gjyshja e Elagabalus Julia Maesa e kuptoi se mbështetja popullore për perandorin po binte, ajo vendosi që ai dhe nëna e tij, e cila kishte inkurajuar praktikat e tij fetare, duhej të zëvendësoheshin. Si alternativë, ajo iu drejtua vajzës së saj tjetër, Julia Avita Mamaea dhe djalit të vajzës së saj, pesëmbëdhjetëvjeçarit Severus Alexander . [34]

Duke mbizotëruar në Elagabalus, ajo vendosi që ai të emërojë kushëririn e tij Aleksandrin si trashëgimtar të tij dhe që djalit t'i jepet titulli i <i id="mwAh4">cezarit</i>.[34] Aleksandri u ngrit në Cezar në qershor 221, ndoshta në 26 qershor.[26] Elagabalus dhe Aleksandri u emëruan secili konsull designatus për vitin e ardhshëm, ndoshta më 1 korrik.[26] Elagabalus mori konsullin e tij të katërt për vitin 222.[26] Aleksandri ndau konsullin me perandorin atë vit.[34] Sidoqoftë, Elagabalus e rishqyrtoi këtë aranzhim kur filloi të dyshonte se Garda pretoriane preferonte kushëririn e tij për veten.[13]

Elagabalus urdhëroi përpjekje të ndryshme mbi jetën e Aleksandrit,[13] pasi nuk arriti të merrte miratimin nga Senati për heqjen e titullit të përbashkët të Aleksandrit.[13] Sipas Dio, Elagabalus shpiku thashethemet se Aleksandri ishte afër vdekjes, në mënyrë që të shihte se si do të reagonin pretorianët.[13] Pasoi një trazirë dhe Garda kërkoi të shihte Elagabalusin dhe Aleksandrin në kampin pretorian.[13]

Statuja e Elagabalus si Hercules, e rishfaqur si pasardhësi i tij, Alexander Severus ( Muzeu Arkeologjik Kombëtar, Napoli )

Perandori iu bind dhe më 11 mars 222[35] ai publikisht paraqiti kushëririn e tij së bashku me nënën e tij, Julia Soaemias. Me mbërritjen e tyre, ushtarët filluan të brohorisnin Aleksandrin duke injoruar Elagabalus, i cili urdhëroi arrestimin dhe ekzekutimin e përgjithshëm të kujtdo që kishte marrë pjesë në këtë shfaqje të mosbindjes.[13] Në përgjigje, anëtarët e Gardës Preetoriane sulmuan Elagabalus dhe nënën e tij:

Pas vrasjes së tij, shumë bashkëpunëtorë të Elagabalus u vranë ose u rrëzuan, përfshirë të dashurin e tij Hierocles.[13] Dekretet e tij fetare u përmbysën dhe guri i Elagabal u dërgua përsëri tek Emesa.[13] Gratë u ndaluan përsëri nga pjesëmarrja në mbledhjet e Senatit.[36] Praktika e damnatio memoriae - fshirja nga rekordi publik i një personazhi të turpëruar më parë - u zbatua sistematikisht në rastin e tij.[26][37] Disa imazhe, përfshirë një statujë të madhësisë së tij si Herkuli tani në Napoli, u gdhendën përsëri me fytyrën e Aleksandër Severus.[38]

Historiani Cassius Dio, i cili jetoi nga gjysma e dytë e shekullit II deri diku pas vitit 229, shkroi një përshkrim bashkëkohor të Elagabalus. I lindur në një familje patriciane, Dio kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në shërbimin publik. Ai ishte senator nën perandorin Commodus dhe guvernator i Smyrna pas vdekjes së Septimius Severus, dhe më pas ai shërbeu si konsull i sëmurë rreth vitit 205, dhe si prokonsull në Afrikë dhe Panoni.[39]

Aureus i Elagabalus, i shënuar:imp·caes· m·aur· antoninus aug·

Historia Romake e Dio përfshin një mijëvjeçar, nga ardhja e Eneas në Itali deri në vitin 229. Rrëfimi i tij bashkëkohor i mbretërimit të Elagabalus në përgjithësi konsiderohet më i besueshëm se historia e Augustit ose tregime të tjera për këtë periudhë të përgjithshme kohore,[40][41] edhe pse me pranimin e tij Dio kaloi pjesën më të madhe të periudhës përkatëse jashtë Romës dhe duhej mbështeten në informacionin e dorës së dytë.[39]

Për më tepër, klima politike pas mbretërimit të Elagabalus, si dhe pozicioni i vetë Dio -s brenda qeverisë së Severus Alexander, i cili e vlerësoi shumë dhe e bëri përsëri konsull, ka të ngjarë të ketë ndikuar në të vërtetën e kësaj pjese të historisë së tij për keq. Me Dio i referohet rregullisht Elagabalus si Sardanapalus, pjesërisht për ta dalluar atë nga emri i tij hyjnor,[39] por kryesisht për të bërë pjesën e tij në ruajtjen e memoriae damnatio dhe për ta lidhur atë me një autokrat tjetër famëkeq për një jetë të shpërbërë.[42]

Historiani Clare Rowan e quan tregimin e Dio një përzierje informacioni të besueshëm dhe "ekzagjerim letrar", duke vënë në dukje se martesat dhe koha e Elagabalus si konsull konfirmohen nga të dhënat numizmatike dhe epigrafike.[43] Në raste të tjera, tregimi i Dio është i pasaktë, pasi kur thotë se Elagabalus emëroi zyrtarë krejtësisht të pakualifikuar dhe se Comazon nuk kishte përvojë ushtarake para se të emërohej në krye të Gardës pretoriane,[39] kur në fakt Comazon kishte komanduar Legjionin e Tretë.[22][13] Dio gjithashtu jep llogari të ndryshme në vende të ndryshme se kur dhe nga kush i janë dhënë emrave dhe titujve perandorak Diadumenianit (forcat e të cilit luftuan Elagabalus).[3]

E kundërta e një aureus të Elagabalus, e shënuar:</br>fides exercitus (" Besimi i Ushtrisë ")

Një bashkëkohës tjetër i Elagabalus ishte Herodian, një nëpunës civil i vogël romak që jetonte nga rr. 170 deri në 240. Vepra e tij, Historia e Perandorisë Romake që nga Marcus Aurelius, e shkurtuar zakonisht si Historia Romake, është një dëshmi okulare e mbretërimit të Commodus deri në fillimin e mbretërimit të Gordian III. Puna e tij në masë të madhe përputhet me Historinë Romake të vetë Dio, dhe tekstet, të shkruara në mënyrë të pavarur nga njëri -tjetri, bien dakord më shpesh sesa jo për Elagabalus dhe mbretërimin e tij të shkurtër por me ngjarje.[44]

Arrizabalaga shkruan se Herodiani është në shumë mënyra "më pak i detajuar dhe i përpiktë se Dio",[45] dhe ai konsiderohet më pak i besueshëm nga shumë studiues modernë, megjithëse Rowan e konsideron tregimin e tij për mbretërimin e Elagabalus më të besueshëm se sa ai i Dio [43] dhe mungesa e Herodianit Pretendimet letrare dhe shkencore konsiderohen se e bëjnë atë më pak të njëanshëm sesa historianët senatorialë.[46] Ai konsiderohet si një burim i rëndësishëm për reformat fetare që ndodhën gjatë sundimit të Elagabalus,[47] cilat janë konfirmuar nga provat numizmatike[48][49] dhe arkeologjike.

Historia e Augustit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i shumë historive të shthurjes së Elagabalus është Historia Augustane ( Historia Augusta ), e cila përfshin pretendime të diskutueshme.[42] Ka shumë të ngjarë që Historia Augusta të jetë shkruar në fund të shekullit të 4 -të, gjatë sundimit të perandorit Theodosius I.[50] Rrëfimi i Elagabalus në Historinë Augustane është me vlerë të pasigurt historike.[42] Seksionet 13 deri në 17, që lidhen me rënien e Elagabalus, janë më pak të diskutueshme midis historianëve.[51] Autori i tregimeve më skandaloze në Historinë Augustane pranon se "të dyja këto çështje dhe disa të tjera që kalojnë besimin, mendoj se janë shpikur nga njerëz që donin të zhvlerësonin Heliogabalus për të fituar favorin me Aleksandrin".[9]

Historianët modern

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Aureus i Elagabalus, i gdhendur:imp·c· m·aur· antoninus p·f· aug·

Për lexuesit e epokës moderne, Historia e rënies dhe rënies së Perandorisë Romake nga Edward Gibbon (1737-1794) çimentoi më tej reputacionin skandaloz të Elagabalus. Gibbon jo vetëm që pranoi dhe shprehu zemërimin ndaj pretendimeve të historianëve të lashtë, por ai mund të ketë shtuar disa detaje të tijat; për shembull, ai është historiani i parë i njohur për të pohuar se Gannys ishte një eunuk. Gibbon shkroi:

Antropologu i shekullit të 20-të, James George Frazer (autor i Fillesë së Artë ) mori seriozisht aspiratat monoteiste të perandorit, por gjithashtu e përqeshi atë: "Prifti i hollë i Diellit [ishte] qortuesi më i braktisur që u ul ndonjëherë në një fron Me Me Me Ishte qëllimi i këtij despoti jashtëzakonisht fetar, por me mendje të çoroditur, të zëvendësonte adhurimin e të gjithë perëndive, jo vetëm në Romë, por në të gjithë botën, me adhurimin e vetëm të Elagabalus ose Diellit."[52]

Biografia e parë deri në libër ishte Perandori i mahnitshëm Heliogabalus (1911) nga J. Stuart Hay, "një studim serioz dhe sistematik" më simpatik se ai i historianëve të mëparshëm, i cili megjithatë theksoi ekzotizmin e Elagabalus, duke e quajtur mbretërimin e tij një e "pasurisë së madhe dhe plogështisë së tepërt, luksit dhe estetizmit, të çuar në ekstremin e tyre të fundit, dhe sensualitetit në të gjitha përsosjet e zakonit të tij lindor".[36]

Medalja e Elagabalus, Muzeu i Luvrit . Mbishkrim:imp· antoninus pius aug·

Disa historianë të kohëve të fundit bëjnë një tablo më të favorshme të sundimit të perandorit. Martijn Icks, në Images of Elagabalus (2008; ribotuar si Krimet e Elagabalus në 2011 dhe 2012), dyshon në besueshmërinë e burimeve të lashta dhe argumenton se ishin politikat fetare jo -ortodokse të perandorit që e tjetërsuan elitën e pushtetit të Romës, deri në pikën që gjyshja e tij e pa të arsyeshme ta eliminonte dhe ta zëvendësonte me kushëririn e tij. Ai përshkroi historitë e lashta që i përkisnin perandorit si "pjesë e një tradite të gjatë të" vrasjes së personazheve "në historiografinë dhe biografinë e lashtë".[13]

Leonardo de Arrizabalaga y Prado, në Perandori Elagabalus: Fakt apo trillim? (2008), është gjithashtu kritik ndaj historianëve të lashtë dhe spekulon se as feja dhe as seksualiteti nuk luajtën një rol në rënien e perandorit të ri. Ai ishte thjesht humbësi në një luftë për pushtet brenda familjes perandorake; besnikëria e Rojave Praetoriane ishte në shitje, dhe Julia Maesa kishte burimet për të tejkaluar dhe tejkaluar nipin e saj. Në këtë version të ngjarjeve, pasi Elagabalus, nëna e tij dhe rrethi i tij i ngushtë ishin vrarë, filloi një fushatë vrasjesh të personazheve, duke rezultuar në një karikaturë groteske që ka vazhduar deri në ditët e sotme.[53]

Warwick Ball, në librin e tij Roma në Lindje, shkruan një rrëfim shumë falës për perandorin, duke argumentuar se përshkrimet e egra të riteve të tij fetare ishin të ekzagjeruara dhe duhen hedhur poshtë si propagandë, të ngjashme me përshkrimet pagane të riteve të krishtera (që përfshijnë kanibalizmin dhe orgji të papërshkrueshme) që atëherë janë hedhur poshtë. Ball i përshkruan procesionet rituale të perandorit (martesa e perëndive) si politikë e shëndoshë politike dhe fetare; se sinkretizmi i hyjnive lindore dhe perëndimore meriton lëvdata më shumë sesa tallja që mori. Në fund të fundit, ai pikturon Elagabalus si një fëmijë i detyruar të bëhet perandor nga gjyshja e tij mashtruese, dhe i cili me të drejtë, si kryeprift i një kulti, vazhdoi ritualet e tij edhe pasi u bë perandor, të cilin ai e shihte si një profesion dytësor. Së fundi, Ball vëren fitoren përfundimtare të Elagabalus, pasi hyjnia e tij do të mirëpritej nga Roma në formën e saj Sol Invictus, e sjellë nga Emesa nga Aurelian 50 vjet më vonë. Sol Invictus filloi të ndikojë në besimet monoteiste të krishtera të Kostandinit, duke u shartuar në Krishterizëm deri më sot.[9]

Referencat kulturore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përkundër përpjekjeve për të kujtuar mallkimet, historitë për Elagabalus mbijetuan dhe u shfaqën në shumë vepra arti dhe letërsie.[54] Në spanjisht, emri i tij u bë një fjalë për "grykës", heliogábalo.[54] Për shkak të tregimeve të lashta për të, ai shpesh shfaqet në letërsi dhe media të tjera krijuese si një figurë dekadente (duke u bërë diçka si një anti-hero në lëvizjen Dekadente të fundit të shekullit të 19-të, dhe duke frymëzuar shumë vepra të famshme e artit, sidomos nga Decadents) dhe mishërim i një, të ri amorale estet. Më e spikatura nga këto vepra përfshijnë:[55]

Ilustrim nga Auguste Leroux për botimin e vitit 1902 të L'agonie të Jean Lombard që tregon migrimin e baietlusit të Elgabalit, megjithëse me perandorin duke hipur në vend që të drejtojë karrocën e perëndisë
 • L'Agonie (1888) nga Jean Lombard,[56] cili ishte frymëzimi për De Berg van licht ( Mali i Dritës ) i Louis Couperus në 1905–06;
 • Héliogabale ou l'Anarchiste couronné ( Heliogabalus ose Anarchist Crowned ) nga Antonin Artaud (1934), që përshkruan jetën e Elagabalus dhe kombinon esenë, biografinë dhe trillimin;[57]
 • romanet historike Të preferuarat e familjes (1960) nga Alfred Duggan dhe Child of the Sun (1966) nga Kyle Onstott dhe Lance Horner, në të parën prej të cilëve një ushtar i zakonshëm romak dëshmon mbretërimin; dhe
 • Sol Invictus i Victor Pelevin, i cili përshkruan Elagabalus si një figurë kryesore shpirtërore të panjohur.
 • Heliogabalus: Një Buffoonery in Three Acts (1920) nga HL Mencken dhe George Jean Nathan[58]
 • Heliogabalus: Një histori dashurie (2002) nga Sky Gilbert[59]
Elagabalus në një pikturë muri në Kalanë Forchtenstein në Austri
 • Héliogabale, një valle moderne e koreografuar nga Maurice Béjart[60]
 • Legjendat, një vallëzim i kryer nga Sebastian Droste si Heliogabalus, si pjesë e shfaqjes së Valleve të Zëvendës, Horror dhe Ekstazë të vënë në skenë nga Droste dhe Anita Berber në 1923[61]
 • Eliogabalo (1667), një operë nga kompozitori barok venecian Francesco Cavalli
 • Elagabalus përmendet në Këngën e Gjeneral Majorit (1879) nga Gilbert dhe Sullivan 's The Pirates of Penzance .
 • Heliogabale (1910), një operë nga kompozitori francez Déodat de Séverac
 • <i id="mwA3I">Artaud</i> (1973), një album i lëshuar nga grupi argjentinas Pescado Rabioso, veçanërisht pjesa " Cantata de Puentes Amarillos ", u ndikua shumë nga libri i Antonin Artaud, Héliogabale ou l'Anarchiste couronn é, si dhe jeta e Heliogabalus.[62]
 • Eliogabalus (1990), titulli i albumit të dytë dhe këngës së dytë nga grupi rock eksperimental Devil Doll (grupi slloven)
 • Heliogabalus imperator ( Perandori Heliogabalus ) (1972), një vepër orkestrale nga kompozitori gjerman Hans Werner Henze
 • Six Litanies for Heliogabalus (2007), një album nga muzikanti amerikan John Zorn
 • Perandori i Zbehtë (2015), një album i muzikantit amerikan Marilyn Manson, u frymëzua nga jeta e Heliogabalus dhe më konkretisht libri i Antonin Artaud[63][64]
Trëndafilat e Heliogabalus nga Lawrence Alma-Tadema (1888)
 • Heliogabalus, Prifti i Lartë i Diellit (1866), nga Pre-Raphaelite Simeon Solomon
 • Një nga incidentet më famëkeq të treguar në llogarinë e tij, një darkë ekstravagante në të cilën mysafirët u mbytën nën një masë "vjollce dhe lule të tjera" të rënë nga lart,[65] është përjetësuar në pikturën e shekullit të 19-të Trëndafilat e Heliogabalus ( 1888), nga akademiku anglo-holandez Sir Lawrence Alma-Tadema .
 • Antonin Artaud Heliogabalus (2010–11), nga Anselm Kiefer[66]
 • Algabal (1892-1919), një përmbledhje poezish nga Stefan George
 • Në "Ai 'Digesteth Harde Yron ' Poetja amerikane Marianne Moore përshkruan një banket në të cilin Elagabalus shërbeu gjashtëqind tru struc, një detaj që ajo e gjeti në librin e George Jennison Animals for Show and Pleasure in Roma Ancient.
 • Në përshtatjen e CBBC për Historitë e Tmerrshme, Elagabalus është portretizuar nga Mathew Baynton si një adoleshent i vogël me një sens humori mizor.

Stampa:Severan dynasty family tree

Severan dynasty family tree

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime shpjeguese

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

 

Burimet parësore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Material dytësor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ /ˌɛləˈɡæbələs/ EL-ə-GAB-ə-ləs
 2. ^ /ˌhliəʔ,_ʔliʔ/ HEE-lee-ə-, --lee-oh-[1]
 3. ^ The first known instance is in the Chronography of 354, in the list of emperors in the section titled Chronica Urbis Romae, where he is called Antoninus Elagaballus.[2]
 4. ^ For a detailed discussion of his nomenclature, see de Arrizabalaga y Prado (2010, p. 231)
 1. ^ Stampa:Cite American Heritage Dictionary
 2. ^ "The Chronography of 354 AD. Part 16: Chronicle of the City of Rome". tertullian.org (në latinisht dhe anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 tetor 2020. Marrë më 14 nëntor 2020.
 3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Scott 2018.
 4. ^ a b c Zanghellini 2015.
 5. ^ a b Campanile, Carlà-Uhink & Facella 2017.
 6. ^ Gibbon, Edward. Decline and Fall of the Roman Empire, Chapter VI.
 7. ^ Niebuh 1844.
 8. ^ Goldsworthy 2009.
 9. ^ a b c Ball 2016.
 10. ^ Barbara Levick, Julia Domna: Syrian Empress, p. 93: "Elagabalus, born in 203 or 204"
 11. ^ a b c Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Blois
 12. ^ a b c Millar 1993.
 13. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai Icks 2011.
 14. ^ a b Marjorie Lightman, Benjamin Lightman, A to Z of Ancient Greek and Roman Women, 2008, p. 174
 15. ^ Anthony R. Birley, Septimius Severus: The African Emperor, pp. 217, 222–223
 16. ^ a b c d Ball 2000.
 17. ^ The Journal of Juristic Papyrology, volume 23, p. 116: "und mit palmyrenischer Inschrift "Gott Berg" steht die umstrittene Etymologie des Namens "Elagabal" (ilah ha-gabal) fest"
 18. ^ a b Walter J. Whittemore Jr., Untimely Deaths by Assassination (2012), p. 33
 19. ^ a b c Burns 2006.
 20. ^ Cassius Dio 79.31.
 21. ^ Potter 2004.
 22. ^ a b c d Southern 2003.
 23. ^ a b c d Michael Kulikowski, The Triumph of Empire, 2016, p. 105
 24. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Dando-Collins
 25. ^ Cassius Dio 79.38-39
 26. ^ a b c d e f g h i j k l Kienast 1990.
 27. ^ a b Benario, Herbert W. (1959). "The Titulature of Julia Soaemias and Julia Mamaea: Two Notes". Transactions and Proceedings of the American Philological Association. Transactions and Proceedings of the American Philological Association, Vol. 90. 90: 9–14. doi:10.2307/283691. JSTOR 283691. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "benario-soamias-mamaea" defined multiple times with different content
 28. ^ a b c Arrizabalaga 2010.
 29. ^ a b Grant 1996.
 30. ^ Halsberghe 1972.
 31. ^ Meckler.
 32. ^ a b c Varner, Eric (2008). "Transcending Gender: Assimilation, Identity, and Roman Imperial Portraits". Memoirs of the American Academy in Rome. Supplementary Volume. Ann Arbor, Michigan, US: University of Michigan Press. 7: 200–201. ISSN 1940-0977. JSTOR 40379354. OCLC 263448435. Elagabalus is also alleged to have appeared as Venus and to have depilated his entire body. ... Dio recounts an exchange between Elagabalus and the well-endowed Aurelius Zoticus: when Zoticus addressed the emperor as 'my lord,' Elagabalus responded, 'Don't call me lord, I am a lady.' Dio concludes his anecdote by having Elagabalus asking his physicians to give him the equivalent of a woman's vagina by means of a surgical incision. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Benjamin, Harry (1966). The Transsexual Phenomenon. Vëll. 29. New York: The Julian Press Inc. fq. 428–430. doi:10.1111/j.2164-0947.1967.tb02273.x. ISBN 978-0-446-82426-2. PMID 5233741. Arkivuar nga origjinali më 24 prill 2005. Marrë më 27 prill 2005. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)
 34. ^ a b c Bowman, Cameron & Garnsey 2005.
 35. ^ Cassius Dio 80.3.3: "three years, nine months and four days during which he ruled, — reckoning from the battle in which he gained the supreme power."
 36. ^ a b Hay 1911.
 37. ^ Hans Willer Laale, Ephesus (Ephesos): An Abbreviated History From Androclus to Constantine XI (2011) p. 269
 38. ^ Varner 2004.
 39. ^ a b c d Dio, Roman History.
 40. ^ Maggie L. Popkin, The Architecture of the Roman Triumph (2016), p. 170: "[of] Cassius Dio, Herodian, and the Historian Augusta[,] Dio is generally considered our most reliable source for this period [the Severan era]"
 41. ^ Martin M. Winkler, The Fall of the Roman Empire: Film and History (2012), p. 63: "Dio, a close contemporary [of Aurelius] and generally considered the most reliable source for his own time"
 42. ^ a b c Syme 1971.
 43. ^ a b Rowan 2012.
 44. ^ Herodian, Roman History.
 45. ^ Leonardo de Arrizabalaga y Prado, Varian Studies Volume One: Varius (2017), p. 131
 46. ^ Sorek (2012): "Modern scholars have regarded Herodian as unreliable. However, [...] his lack of literary and scholarly pretensions make him less biased than the senatorial historians."
 47. ^ Sorek 2012.
 48. ^ Cohen, Henry (1880–1892). Description Historiques des Monnaies Frappées sous l'Empire Romain. Paris. fq. 40. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 49. ^ Babelon, Ernest Charles François (1885–1886). Monnaies Consulaires II. Bologna: Forni. fq. 63–69. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 50. ^ Cizek, Eugen (1995). Histoire et historiens à Rome dans l'Antiquité. Lyon: Presses universitaires de Lyon. fq. 297. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 51. ^ Butler, Orma Fitch (1910). "Studies in the life of Heliogabalus". University of Michigan Studies: Humanistic Series IV. New York: MacMillan: 140. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 52. ^ Fraser, J. G., The Worship of Nature, Volume I, London: MacMillan and Co., 1926, pp. 496–498.
 53. ^ de Arrizabalaga y Prado 2010.
 54. ^ a b Paul Chrystal, In Bed with the Romans (2015), p. 337: "Despite the damnatio, many works of art and literature have been spawned by the emperor's memory. He lives on in the Spanish word heliogábalo"
 55. ^ For detailed lists of the appearance of Elagabalus in various media, and a critical evaluation of some of these works, see Icks (2012), pp. 219–224.
 56. ^ L'Agonie
 57. ^ Boldt-Irons, Leslie Anne (1996). "Anarchy and Androgyny in Artaud's "Héliogabale ou L'Anarchiste Couronné"". The Modern Language Review. Cambridge, UK: Modern Humanities Research Association. 91 (4): 866–877. doi:10.2307/3733514. JSTOR 3733514. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 58. ^ Mencken, H. L.; Nathan, George Jean (1920). Heliogabalus: A Buffoonery in Three Acts. New York: Alfred A. Knopf: New York, A. A. Knopf. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 59. ^ Gilbert, Sky (2002). Heliogabalus: A Love Story. Toronto: Cabaret Theatre Company. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 60. ^ Giorgio Lotti, Raul Radice, John Gilbert, La Scala (1979), p. 232: "In Heliogabale, created for the Yantra Ballet (Ballet of the Twentieth Century) and performed for the first time at the Shiraz Festival, Béjart drew inspiration from three sources–African music, used to conjure up the magical atmosphere surrounding Heliogabalus; Italian opera, reflecting the grandeur of Imperial Rome; and Verdi's Macbeth, expressing the power of the feminine will."
 61. ^ Mel Gordon, The Seven Addictions and Five Professions of Anita Berber (2006), p. 175
 62. ^ Spinetta, Luis Alberto (2014). Spinetta : crónica e iluminaciones. Eduardo Berti (bot. [Enlarged, corrected and updated edition]). C.A.B.A. fq. 44. ISBN 978-950-49-4055-5. OCLC 905840105. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 63. ^ "Marilyn Manson: The Devil Beneath My Feet". Revolver (në anglisht). 1 mars 2015. Arkivuar nga origjinali më 12 mars 2018. Marrë më 12 mars 2018.
 64. ^ "Marilyn Manson Explains His Life-Long Love Affair With Makeup". The Fader (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 7 dhjetor 2017. Marrë më 12 mars 2018.
 65. ^ "Life of Elagabalus". Augustan History. fq. 21]. Arkivuar nga origjinali më 4 prill 2021. Marrë më 19 shkurt 2021. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 66. ^ Anselm Kiefer – Antonin Artaud Heliogabalus – 2010–11 – courtesy White Cube, Londra – photo Ben Westoby (në italisht). Artribune. 21 shkurt 2012. Arkivuar nga origjinali më 11 qershor 2015. Marrë më 9 korrik 2012.