Jump to content

Filozofia shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Filozofia sociale shqyrton pyetjet në lidhje me themelet e institucioneve sociale, sjelljen sociale dhe interpretimet e shoqërisë në terma të vlerave etike dhe jo të marrëdhënieve empirike. [1] Filozofët socialë theksojnë kuptimin e konteksteve sociale për çështjet politike, ligjore, morale dhe kulturore, dhe zhvillimin e kornizave teorike të reja, nga ontologjia sociale te etika e kujdesit te teoritë kozmopolite të demokracisë, ligjit natyror, të drejtave të njeriut, barazisë gjinore dhe drejtësisë globale. [2]

Shpesh ka një mbivendosje të konsiderueshme midis pyetjeve të adresuara nga filozofia sociale dhe etika ose teoria e vlerës . Forma të tjera të filozofisë sociale përfshijnë filozofinë politike dhe jurisprudencën, të cilat kryesisht kanë të bëjnë me shoqëritë e shtetit dhe qeverisë dhe funksionimin e tyre.

Filozofia sociale, etika dhe filozofia politike ndajnë të gjitha lidhje intime me disiplina të tjera në shkencat sociale . Nga ana tjetër, vetë shkencat sociale janë me interes qendror për filozofinë e shkencës sociale .

Filozofia e gjuhës dhe epistemologjia sociale janë nënfusha që mbivendosen në mënyra të rëndësishme me filozofinë sociale. [3]

Çështjet përkatëse

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa nga temat e trajtuara nga filozofia sociale janë:

Një listë e filozofëve që janë marrë me filozofinë sociale, megjithëse shumica e tyre jo ekskluzivisht:  Stampa:Cols  • Skicë e sociologjisë
  • Simulimi social
  • Teoria sociale
  • Teoria sociologjike
  • Sociologjia
  1. ^ "Definition of SOCIAL PHILOSOPHY". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Overview - Journal of Social Philosophy - Wiley Online Library". {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Social Philosophy". Cavite State University Main Campus. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)