Korridori Pan-Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Harta e dhjetë korridoreve Pan-europiane të transportit.

Dhjetë Korridore Pan-Evropiane të transportit janë përcaktuar në "Konferencën e dytë transportit pan-evropian" në Kretë, mars 1994, si rrugët në Evropën Qendrore dhe Lindore që kërkohen investime të mëdha gjatë dhjetë deri në pesëmbëdhjetë vitet e ardhshme.


Koridoret përfshijnë rugë, hekurudha dhe linjë ujore të ndryshme.

I (Veri-Jug) Helsinki - Talin - Riga - Kaunas dhe Klaipeda - Varshavë dhe Gdańsk
II (Lindje-Perëndim) Berlin - Poznan - Varshavë - Brest - Minsk - Smolensk - Moskë - Nizhny Novgorod
III Bruksel - Aachen - Cologne - Drezden - Wroclaw - Katowice - Kraków - Lviv - Kiev
IV Drezden /Nurembergut - Pragë - Vjenë - Bratislava - Gyor - Budapest - Arad - Bukuresht - Konstancës / Krajovës - Sofia - Selanikut / Plovdiv - Stambolli.
V (Lindje-Perëndim) Venecia - Trieste /Koper - Lubjanë - Maribor - Budapest - Uzhhorod - Lviv - Kiev. 1,600 km (994 mi) gjatësi.
VI (Veri-Jug) Gdańsk - Katowice - Žilina, me një degë në perëndim të Katowice-Brno.
VII (Lumi Danub) (VeriPerëndim-JugLindje) - 2,300 km (1,429 mi) gjatësi.
VIII Durrës - Tirana - Shkup - Sofja - Plovdiv - Burgas - Varna. 1,500 km (932 mi) long.
IX Helsinki - Vyborg - St Petersburg - Pskov - Gomel - Kiev - Ljubashevka - Chişinău - Bukuresht - Dimitrovgrad - Aleksandropolis.3,400 km (2,113 mi) long.

Të mëdha nën-shtrirjes: St Petersburg - Moskë - Kiev.

X Salzburg - Ljubljana - Zagreb - Beograd - Niš - Skopje - Veles - Thessaloniki.
XI Rusi-Ukrainë-Moldavi-Rumani-Serbi-Mali i Zi-Itali


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]