Kufiri mes Malit të Zi dhe Kroacisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kufiri ndërmjet Kroacisë dhe Malit të Zi është vetëm rreth 25 kilometra i gjatë. Ai ndan territorin e Republikës së Kroacisë dhe Malit të Zi dhe është kufiri i jashtëm i Bashkimit Evropian .

Vija kufitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Igalo dhe Sutorina në Mal të Zi, Kepi Kobila - kufiri në të djathtë në Riedel

Kufiri i përbashkët shtetëror shkon afërsisht në verilindje nga Gjiri i Kotorrit deri në malet e para të Dinarideve . Ai korrespondon me kufirin komunal të Konavles kroate (dhe kështu qarkun Dubrovnik-Neretva ) dhe Herceg Novi malazez. [1]

Kufiri fillon në majën perëndimore të gjirit të jashtëm të Kotorrit, jo shumë larg Kepit të Kobilës . Më pas shtrihet në veri-lindje përgjatë kreshtës së Mandelovinës rreth 450 m.. përgjatë të cilit formon këtë gadishull. [2] Në qafën e Debeli Bregut kthehet në veri dhe kalon mbi vargun malor të Bjelotinës, maja më e lartë kufitare këtu është Kita . ( 1089 m.). [2] Në Sitnicë në rrafshnaltën e Vërbanjës rreth vitit 950 m.. është trekëndëshi kufitar me Bosnjën dhe Hercegovinën .

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Harta e Raguzës dhe Ktorrit gjatë periudhës veneciane (Reilly, 1789) - korridori nuk është paraqitur këtu, Suigno = Sutorina

Kufiri ndjek vargmalet orografike malore në zonën bregdetare dhe në brendësi të Ballkanit, në mes është i orientuar drejt rrjedhave të lumenjve.

Me rënien e Perandorisë Bizantine, rajoni i Konavle dhe mali Bjelotina formuan zonën kufitare midis Republikës së lirë të Raguzës rreth Dubrovnikut të sotëm, e cila iu nënshtrua Republikës së Venedikut në 1205 (në fund 1232) dhe qytetit të Cattaro . (Kotor), i cili nga 12. Shekulli i përkiste rajonit të Zetës. Nga viti 1358 Raguza ishte atëherë nën sovranitetin e Mbretërisë së Hungarisë, në shtetin autonom të Kroacisë . Në 1373 Mbretëria e Bosnjës u vendos në zonën midis dy qyteteve, e cila u qëllua gjithashtu nga Hungaria si rezultat i Betejës së Kosovës (1389) dhe i përkiste Hercegovinës . Në 1391 Kotorri u bë qytet-shtet i pavarur, i cili gjithashtu iu bashkua Venedikut në 1420. Midis 1419 dhe 1426 qyteti-shteti i Raguzës u zgjerua edhe më tej në jug deri në qytetin e Cavtat dhe rajonin e Konavle. Në 1421 Perandoria Serbe u shemb dhe Zeta u bë një principatë lokale. Në 1482 Perandoria Osmane nënshtroi Hercegovinën dhe gjithashtu pushtoi Hercegun Novi. Nga data 15 Në shekullin e 19-të të dy qytetet veneciane ranë nën ndikimin osman (dega e Raguzës në 1558). Raguza u bë një konkurrent politik i Venedikut. Në 1687, guvernatori i përgjithshëm venecian me bazë në Kotor për Dalmacinë pushtoi gjithashtu Hercegun Novi. Si pas Paqes së Karlowitz-it (1699) kur osmanët u shtynë në Ballkanin qendror, Venediku u përpoq të shkëputte më tej Raguzën nga brendësia e saj dhe për mbrojtje, me një marrëveshje të datës 26 Janar 1699 - përveç qytetit bregdetar të Neum - edhe lugina e Sutorinës në lindje të Bjelotinës deri në Perandorinë Osmane. Ai mbeti një korridor (boshnjak) Hercegovinas për në Gjirin e Kotorrit në Igalo . [3]

Me rënien e Republikës së Venedikut, Raguza dhe Cattaro iu dhanë si dominime në Paqen e Campo Formio në 1797 në Austri dhe erdhën në Mbretërinë e Dalmacisë (1767-1777 Mbretëria e Ilirisë ). Pas Paqes së Pressburgut në 1806, disfata në Luftën e Dytë Botërore. Gjatë Luftës së Napoleonit, territori i kaloi Perandorisë Franceze, e cila vendosi provincat ilire në bregdetin e Adriatikut. Megjithatë, në kundërshtim me traktatin, Austria ia dorëzoi Cattaro Principatës së Malit të Zi . Marrja u bë efektive vetëm në fund të datës 3 Lufta Napoleonike Zbatuar në 1809, por Cattaro mbeti malazez. E bukur 1813 ( 4 Lufta e Napoleonit ) Trupat austriake hynë përsëri, dhe me Kongresin e Vjenës Më 1815 u rivendos Mbretëria e Ilirisë. Në 1849 Toka e Kurorës së Dalmacisë u riinstalua. Me pushtimin e Bosnjës Në 1878 ( aneksimi 1908) kufiri u bë tërësisht i brendshëm-austriak, midis pjesës austriake të perandorisë ( Cisleithania ) dhe godinës austro-hungareze të Bosnjës.

Komunat e Provincia di Cattaro italiane 1941–43, me Grudën e sotme kroate

Me rënien e monarkisë së Habsburgëve në vitin 1918, u krijua Mbretëria e Jugosllavisë . Banovina Zeta (Zetska banovina) u krijua në vitin 1929, por kufiri i saj me bregun e Banschaft ishte shumë më në veri, përfshinte edhe rrethin e Dubrovnikut. Kjo u rishikua në vitin 1939 me Mbretërinë Jugosllave, dhe Bansovina Kroate (Banovina Hrvatska) u rivendos në masën e vjetër. Në fushatën ballkanike të Luftës së Dytë Botërore, trupat gjermano-italiane pushtuan zonën në 1941, shteti u nda në republika individuale, këtu një shtet i pavarur i Kroacisë, i cili përfshinte edhe Bosnje-Hercegovinën. Megjithatë, Rajhu i Tretë i dha Gjirin e Kotorrit, duke përfshirë pjesë të zonës së sotme kufitare kroate në Konavle deri në fshatin Gruda, në Itali ( provinca Cattaro, pjesë administrative e provincës së Dalmacisë ), e cila, megjithatë, ra nën ushtrinë gjermane. administrata qysh në vitin 1943 kur Italia e Musolinit u shemb. Një vit më pas, trupat e Titos pushtuan zonën. Tani u krijua Republika Popullore Federale (nga viti 1963 Republika Socialiste Federative) e Jugosllavisë, dhe republikat e saj përbërëse, këtu Republika Socialiste e Kroacisë, Republika Socialiste e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Republika Socialiste e Malit të Zi . Në vitin 1947, boshnjaku Djuradj Pucar dhe malazezi Blazho Jankoviç negociuan vargmalet orografike malore si kufiri i Malit të Zi me Bosnje-Hercegovinën, duke i dhënë Sutorinë Malit të Zi dhe në kthim zonat në lindje të lumit Sutjeska me Bosnje-Hercegovinën. Ky shkëmbim ishte vetëm me kontratë në Vjenë 24. gusht 2015 u rregullua përfundimisht. [4]

Kur Jugosllavia u shemb në 1991, u shfaq Republika e Kroacisë dhe Republika Federale e Jugosllavisë (nga 2003 Serbia dhe Mali i Zi, "pjesa tjetër e Jugosllavisë") . Sipas konstatimeve të Komisionit të Badinterit, i cili u krijua me sugjerimin e Komunitetit të atëhershëm Evropian dhe i kryesuar nga gjyqtari kushtetues francez Robert Badinter, kufiri i mëparshëm i pjesshëm i republikës u shpall kufi shtetëror. [5] Gjatë Luftës së Bosnjës 1992-1995, megjithatë, kufiri u luftua dhe ka ende pozicione dhe relike lufte në Bjelotinë. Në vitin 1996 u formua Republika e Malit të Zi . Dy shtetet e reja zgjidhën mosmarrëveshjet kufitare. Gadishulli i Prevlakës me vendndodhjen e tij strategjike Kepi i Oshtrës për Gjirin e Kotorrit ishte një bazë ushtarake e Ushtrisë Popullore Jugosllave, çmilitarizimi i së cilës ishte ende nga viti 1996 deri në vitin 2002 nga Misioni i Vëzhguesve të Kombeve të Bashkuara në Prevlakë. (UNMOP) u monitorua. Kufiri specifik i zonës detare të Oshtrës është diskutuar sërish kohët e fundit për shkak se këtu dyshohen depozita nafte dhe gazi. [6]

Në vitin 2003, Kroacia filloi negociatat e anëtarësimit në Bashkimin Evropian . Mali i Zi është një vend zyrtar kandidat për në BE që nga viti 2012 . në datën 1 korrik 2013 Kroacia u bashkua me Bashkimin Evropian dhe që atëherë ka qenë një kufi i jashtëm i BE-së . Anëtarësimi në zonën Shengen është ende në fazën e planifikimit.

Vendkalimet kufitare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kufiri është një kufi i jashtëm i BE-së, por jo ende një kufi i jashtëm Shengen (zona e trafikut kufitar të lirë).

Vendkalimet kufitare midis dy shteteve janë (pala kroate përmendet së pari): [7]

 • Debeli Breg në itinerarin ( Dubrovnik –) CavtatHerceg Novi</img>
 • Kobila në rrugën Karasoviqi - Igalo (rruga bregdetare rreth gadishullit)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Das kleine Montenegro hat oberhalb der Großgemeinden keine Verwaltungseinheit.
 2. ^ a b Konavle – Turistička Karta – Tourist map. Karte auf dominicus.malleotus.free.fr (abgerufen 10. März 2015).
 3. ^ Nedim Tuno, Admir Mulahusić, Mithad Kozličić, Zvonko Orešković: Border reconstruction of the Sutorina exit of Bosnia and Herzegovina to the Adriatic Sea by using old maps. o.n.A. (PDF, ddomusic.com, aufgerufen am 25. April 2013).
 4. ^ Bosnische Ansprüche auf die Bucht von Kotor. Reportage, Adelheid Wölfl, in: der Standard online, 30. Januar 2015;
  Grenzvertrag Montenegro-Bosnien in Wien unterzeichnet. In: Salzburger Nachrichten online, 26. August 2015, aufgerufen am 1. September 2015.
 5. ^ Westbalkan-Konferenz - Grenzabkommen zwischen Bosnien und Montenegro. In: Tiroler Tageszeitung online, 23. August 2015.
 6. ^ Dusica Tomovic: Montenegro, Croatia, Spat Over Adriatic Oil Probes. Auf: balkaninsight.com, 4. November 2014.
 7. ^ Montenegro: Grenzübergänge. Arkivuar 21 mars 2017 tek Wayback Machine ÖAMTC (Stand: 04/2015, abgerufen 11. März 2015).