Lista e demonëve teologjik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

-Kjo listë kategorizon shumë djaj (demonë) të feve dhe besimeve të ndryshme-

Disambig.svg Ky artikull përbën një listë të demonëve (djajve) të ndryshëm

Kjo është një listë e demonëve(Teologjik) që shfaqen në bazë të fesë, teologjisë, demonologji, mitologji, dhe folklor. Nuk është një listë e emrave të djajve, megjithëse disa janë të listuar me më shumë se një emër.

Lista e djajve të imagjinuar përfshinë ato letrare me synim teologjik, siq është Inferno e Dantes.[1] Për vet faktin se lista e krijesave legjendare kanë lidhje me mitologji, folklor, dhe përralla popullore, shumë shkelje mundë të pritet.[2]

Emra të zotrave, lista e perëndive, dhe lista e perëndive të imagjinuara kanë lidhje me Zotin dhe zotra[3].

Shënim[redakto | përpunoni burim]

Secili emër tregon një djall dhe jep prejardhjen në kllapa.

Sources named

Demonology: Ayyavazhi, Krishtere, Hindu, Islame, Hebreje, Thelemite

Eschatology: Krishtere, Islame, Hebreje

Folklore: Bullgare, Krishtere, Gjermane, Hebreje

Mythology: Akadian, Babilonian, Budist, Kaldean, Krishtere, Egjiptiane, Etruskane, Finlandeze, Greke, Gjenostike, Guanche, Hindu, Hungareze, Indoneziane, Irlandeze, Japoneze, Mapuche, Moabite, Amerikane,Stampa:Clarify Persiane, Phoeniciane, Romake, Sllave, Semitike, Sumeriane, Zoroastriane

Stampa:Compact ToC

A[redakto | përpunoni burim]

Agares i përshkruara (vizatuar) në fjalorin e tmerrshëm, (Dictionnaire Infernal)
Anzu duke u ndjekur nga Ninurta

B[redakto | përpunoni burim]

Barong, Galeria Nacionale, Jakarta

C[redakto | përpunoni burim]

D[redakto | përpunoni burim]

Një përshkrim tipik i djallit krishter. Dhija, dashi dhe derri janë të lidhur me vet djallin. Piktur e shekullit të 16 nga Jacob de Backer Në muzeun nacional, në Warsaw.

E[redakto | përpunoni burim]

F[redakto | përpunoni burim]

G[redakto | përpunoni burim]

H[redakto | përpunoni burim]

I[redakto | përpunoni burim]

J[redakto | përpunoni burim]

K[redakto | përpunoni burim]

Kali (në anën e djathtë) duke lëvizur një shpatë

L[redakto | përpunoni burim]

M[redakto | përpunoni burim]

N[redakto | përpunoni burim]

O[redakto | përpunoni burim]

 • Oni (Japanese folklore)
 • Onoskelis (Jewish mythology)
 • Orcus (Roman mythology, më vonë edhe në Deminologji Krishtere)
 • Orias/Oriax (Deminologji Krishtere)
 • Orobas (Deminologji Krishtere)
 • Ose (Deminologji Krishtere)
 • Ördög (Hungarian mythology)
 • O Tokata (Indonesian mythology)

P[redakto | përpunoni burim]

Pazuzu
 • Paimon (Deminologji Krishtere)
 • Pazuzu (Babylonian demonology)
 • Pelesit (Indonesian and Malaysian mythology)
 • Phenex (Deminologji Krishtere)
 • Penemue (Jewish and Christian mythology)
 • Pithius (Deminologji Krishtere)
 • Pocong (Indonesian mythology)
 • Pontianak (Indonesian and Malaysian mythology)
 • Preta (Buddhist demonology)
 • Pruflas (Deminologji Krishtere)
 • Puloman (Hindu mythology)

R[redakto | përpunoni burim]

S[redakto | përpunoni burim]

T[redakto | përpunoni burim]

U[redakto | përpunoni burim]

V[redakto | përpunoni burim]

W[redakto | përpunoni burim]

Y[redakto | përpunoni burim]

Z[redakto | përpunoni burim]

 • Zagan (Deminologji Krishtere)
 • Zepar (Deminologji Krishtere)
 • Ziminiar (Deminologji Krishtere)

Shiko[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

 1. ^ Aligeri, Dante (2009). Komedia Hyjnore (La Divina Commedia). Tiranë-Shqipëri: Argeta-LMG.  978-99943-30-36-5 Shiko vlerën e |isbn=: checksum (ndihmë). 
 2. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Inferno_(Dante)
 3. ^ http://www.tiranaobserver.al/12-zotat-e-olimpit-cfare-simbolizonin-dhe-si-u-krijuan/