Jump to content

Referendumi për pavarësinë e Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Referendumi për Pavarësinë e Malit të Zi ishte një referendum që u mbajt në Mal të Zi më 21 maj 2006. Ai u miratua nga 55.5% e votuesve, duke kaluar ngushtë pragun e 55%. Deri më 23 maj, rezultatet paraprake të referendumit u njohën nga të pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, duke sugjeruar një njohje të gjerë ndërkombëtare nëse Mali i Zi do të bëhej zyrtarisht i pavarur. Më 31 maj, komisioni i referendumit konfirmoi zyrtarisht rezultatet e referendumit, duke verifikuar se 55.5% e popullsisë së votuesve malazezë kishte votuar pro pavarësisë. [1] Për shkak se votuesit plotësuan kërkesën e pragut të diskutueshëm të miratimit prej 55%, referendumi u përfshi në një deklaratë të pavarësisë gjatë një sesioni të posaçëm parlamentar më 31 maj. Kuvendi i Republikës së Malit të Zi bëri një Deklaratë zyrtare të Pavarësisë të shtunën më 3 qershor. [2]

Në përgjigje të njoftimit, qeveria e Serbisë e shpalli veten pasardhëse ligjore dhe politike të Serbisë dhe Malit të Zi, [3] dhe se vetë qeveria dhe parlamenti i Serbisë së shpejti do të miratonin një kushtetutë të re. [4] Shtetet e Bashkuara, Kina, Rusia dhe institucionet e Bashkimit Evropian shprehën të gjitha synimet e tyre për të respektuar rezultatet e referendumit.

 • Partia Demokratike e Socialistëve (DPS)
 • Partia Social Demokrate (SDP)
 • Partia Qytetare e Malit të Zi (GP)
 • Partia Liberale e Malit të Zi (LP)
 • Konkordi Popullor i Malit të Zi (NSCG)
 • Bashkimi Demokratik i Shqiptarëve (BSH)
 • Partia Boshnjake (BS)
 • Iniciativa Qytetare Kroate (HGI)
 • Lëvizja për Malin e Zi Evropian të Pavarur
 • Forumi Qytetar Nikshiq
 • Komuniteti Demokratik i Myslimanëve Boshnjakë në Mal të Zi .
 • Partia Popullore Socialiste (SNP)
 • Partia Popullore (NS)
 • Partia Demokratike Serbe (DSS)
 • Partia Popullore Serbe (SNS)
 • Partia Popullore Socialiste (NSS)
 • Partia e Radikalëve Serbë (SSR)
Rezultatet në nivel vendi
Referendumi për Pavarësinë e Malit të Zi[5]
21 maj 2006
   «Po» 230.711 55,50%
   «Jo» 184.954 44,50%
Vota të vlefshme 415.665 99,14%
Vota total 419.236 86,49%
Votues total 484.718 100%
Rezultatet nëpër komuna
Municipality Yes Yes % No No % Registered Voted Voted %
Andrijevica 1,084 27.6%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 2,824|| style="background: #ff9090" class="table-no" | 71.89%

4,369 3,928 89.91%
Bar 16,640 63.07% 9,496 35.99% 32,255 26,382 81.79%
Berane 11,268 46.85%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 12,618|| style="background: #ff9090" class="table-no" | 52.46%

28,342 24,051 84.86%
Bijelo Polje 19,405 55.36% 15,437 44.04% 40,110 35,051 87.39%
Budva 5,908 52.75% 5,180 46.25% 12,797 11,200 87.52%
Cetinje 11,536 85.21% 1,818 13.43% 15,077 13,538 89.79%
Danilovgrad 5,671 53.15% 4,887 45.81% 11,784 10,669 90.54%
Herceg-Novi 7,741 38.28%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 12,284|| style="background: #ff9090" class="table-no" | 60.75%

24,487 20,220 88.50%
Kolašin 2,852 41.82%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 3,903 || style="background: #ff9090" class="table-no" | 57.23%

7,405 6,820 92.1%
Kotor 8,200 55.04% 6,523 43.79% 17,778 14,897 83.79%
Mojkovac 3,016 43.55%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 3,849|| style="background: #ff9090" class="table-no" | 55.57%

7,645 6,926 90.59%
Nikšić 26,387 52.01% 23,837 46.98% 56,461 50,737 89.86%
Plav 7,016 78.47% 1,874 20.96% 12,662 8,941 70.61%
Plužine 716 24.2%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 2,230|| style="background: #ff9090" class="table-no" | 75.36%

3,329 2,959 88.88%
Pljevlja 9,115 36.07%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 16,009|| style="background: #ff9090" class="table-no" | 63.36%

27,882 25,268 90.62%
Podgorica 60,626 53.22% 52,345 45.95% 129,083 113,915 88.25%
Rožaje 13,835 90.79% 1,314 8.62% 19,646 15,239 77.57%
Šavnik 906 42.67%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 1,197|| style="background: #ff9090" class="table-no" | 56.38%

2,306 2,123 92.06%
Tivat 4,916 55.86% 3,793 43.1% 10,776 8,800 81.66%
Ulcinj 12,256 87.64% 1,592 11.38% 17,117 13,985 81.7%
Žabljak 1,188 38.37%

style="background: #ff9090" class="table-no" | 1,884|| style="background: #ff9090" class="table-no" | 60.85%

3,407 3,096 90.87%
 1. ^ "Republicka komisija za sprovodjenje referenduma o drzavnom statusu Republike Crne Gore". 2006-07-20. Arkivuar nga origjinali më 20 korrik 2006. Marrë më 2022-03-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Montenegro declares independence BBC News, 4 June 2006
 3. ^ srbija.gov.rs (31 maj 2006). "Serbia inherits state and legal continuity of Serbia-Montenegro". www.srbija.gov.rs (në anglisht). Marrë më 2022-03-04.
 4. ^ srbija.gov.rs (31 maj 2006). "New constitution to be adopted with consensus of all parliamentary parties". www.srbija.gov.rs (në anglisht). Marrë më 2022-03-04.
 5. ^ EUobserver.com 23/05/06 «EU prepares for separate accession of sovereign Montenegro»