Jump to content

Universi i Narutos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Jonin)

Universi i Narutos është një univers i trilluar i krijuar nga Masashi Kishimoto në të cilin zhvillohet historia e anime dhe manga Naruto.

Në universin e Narutos me shumë ndikim, protagonistët kryesorë janë ninxhat me një forcë shpirtërore të quajtur çakra, e cila u lejon atyre të përdorin një larmi teknikash luftarake fiktive (jutsu), që ndryshojnë sipas përdoruesit. Përveç kësaj origjinaliteti, shfaqja e këtyre ninxhave është larg nga stereotipet e zakonshme të Japonisë feudale, për të cilën seriozisht, megjithatë huazohen shumë nocione, duke i përzier ato me aventura të caktuara të Shintoism, Budizëm, Taoizëm dhe Hinduizëm.

Ninxhat janë të organizuar në fshatra të fshehura, duke i shërbyer vendit të tyre përmes misioneve të ndryshme. Fshatrat kanë organizimin e vet të brendshëm, dhe udhëheqësi, më i fuqishmi nga ninxhat në fshat, i quajtur kage, ka një autonomi të caktuar, dhe emërohet nga daimyō, duke përfaqësuar komandën civile të vendit, dhe të cilit i mbetet vartëse.

Autori i mangës Masashi Kishimoto ka thënë se Fshati i Gjethes (木ノ葉隠れの里, Konohagakure no Sato) u bazua në vendlindjen e tij. Konohagakure nuk u bazua pas ndonjë vendi të jetës reale, por nëse do ta kishte zgjedhur do të ishte Kyoto, edhe pse ky informacion mund të mos jetë i saktë pasi ai asnjëherë nuk e ka vizituar këtë qytet.

Përbindëshat si kafshët me bisht, gjarpëri me tetë koka (teknika e Oroçimarus) e shumë tjerë u bazuan pas kulturës japoneze. Kurama ose nëntë bishti u bazua pas kitsune, Matatabi ose dy bishti u bazua pas bakaneko, kafsha i cili u thirr nga Danzō Shimura u bazua pas baku, një krijesë mitologjike që thuhet se gëlltet ëndërrat dhe ankthet.

Emrat e disa teknikave u bazuan pas perëndive në Shinto: Tsukoyomi, Amaterasu, Susanoo, Izanagi dhe Izanami. Susanoo i Itachi Uchiha dy armë, një shpatë e bazuar pas Totsuka-no-Tsurugi dhe një mburojë nën emrin Yata Mirror e bazuar pas Yata no Kagami. Shpata e Oroçimarus u bazua pa Kusanagi dhe ka të njëjtin emër.

Dy përbërësit e çakrës: energjia fizike dhe energjia shpirtërore

Çakra (チャクラ, chakura) është thelbësore edhe për teknikën më themelore. Nëpërmjet metodave të ndryshme, më e zakonshme prej të cilave janë vulat e duarve, chakra mund të kontrollohet dhe manipulohet për të krijuar një efekt që ndryshe nuk do të ishte e mundur, siç është ecja në ujë, nxjerrja e zjarrit ose krijimi i iluzioneve. Çakra zakonisht nuk është e dukshme për syrin e paanshëm nëse nuk është shumë e koncentruar ose manifestuar në sasi të mëdha. Kjo është parë rrallë për shkak të kufizimeve të tetë pikave specifike të njohura si Tetë Porta, të cilat kufizojnë sasinë e çakrës që një individ mund të lëshojë në një kohë të vetme.

Fillimisht çakra i përkiste Pemës Hyjnore. Kur Kaguya Ōtsutsuki hëngri frutin që pema hyjnore e lindi, ajo u bë personi i parë në histori që fitoi çakër. Djemt e saj, Hagoromo dhe Hamura Ōtsutsuki u bënë njerëz të parë që u lindën me çakër.

Për shkak se çakra kërkon kohë dhe një stërvitje të madhe për të ngritur gradualisht, çelësi i përdorimit të tij nuk është në të vërtetë të kesh sasi të mëdha të çakrës por përkundrazi të jesh në gjendje të kontrollosh dhe konservosh sa duhet. Ky quhet kontrolli i çakrës (チ ャ ク ラ コ ン ロ ロ ー, chakura kontorōru). Në mënyrë që të ketë një kontroll të mirë të çakrës, një ninxha duhet të formojë aq shumë çakra sa duhet për të kryer një aftësi të caktuar. Nëse formojnë më shumë çakra sesa duhet, çakra e tepërt harxhohet dhe përdoruesi do të lodhet më shpejt nga humbja e saj. Nëse ato nuk formojnë çakra të mjaftueshëm, një teknikë nuk do të kryhet në mënyrë efektive, nëse në të gjitha, ka të ngjarë të krijojë probleme në një situatë luftarake.

Llojet e çakrës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çakra e nëntë bishave me bisht u krijuan nga Hagoromo, ndryshe hermiti i gjashtë shtigjeve, nga çakra e Dhjetë Bishtit.[1][2] Ata diferencohen nga numri i bishtave që kanë, duke filluar nga një në nëntë. Çakra e një bishë me bisht është me ngjyrë të kuqe.

Senjutsu është një fushë e specializuar e teknikës që përfshinë përdorimin e energjisë natyrore. Praktikuesit e senjutsu mësojnë të tërheqin energji natyrore brenda trupit të tyre, duke e përzier atë me çakrat e tyre për të krijuar çakra senjutsu. Kjo çakër shton një dimension të ri të fuqisë në teknikat e përdoruesit, duke lejuar gjithashtu përdorimin e teknikave që përndryshe nuk do të ishin të mundshme.

Çakra e Gjashtë Shtigjeve mund të fitohet nga Hagoromo duke kombinuar çakra e djemve të tij — Indra dhe Asura — për ta zgjuar syrin Rinnegan ose duke u bërë jinchūriki i Dhjetë Bishtit. Çfarë saktësisht është kjo çakër ose si funksionon është e paqartë, por përmirëson në mënyrë dramatike forcën e teknikës së përdoruesit. Fuqitë që fitoi Naruto dhe Sasuke gjatë përballjes së tyre me Madara Uchiha është e panjohur nëse kanë lidhje me çakrën e Gjashtë Shitgjeve.

Transformimi i natyrës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Një diagramë rrethore e dobësive të ndryshme elementare. Zjarri (e kuqe), Era (e gjelbërt), Vetëtimë (e verdhë), Tokë (kafe) dhe Ujë (e kaltër). Shigjetat tregojnë se cili element është i fortë ndaj elementit tjetër.

Transformimi i natyrës (性質変化, Seishitsu Henka) është një formë e përparuar e kontrollit të çakrës që përfshin formimin dhe përcaktimin e natyrës së çakrës të dikujt, duke ndryshuar vetitë dhe karakteristikat e tij për t'u përdorur në teknika. Transformimi i natyrës është një nga dy komponentët e nevojshëm për krijimin ose modifikimin e një teknike, komponenti i dytë është transformimi i formës. Ndërsa transformimi i natyrës ndryshon vetitë e çakrës, transformimi i formës ndryshon formën dhe lëvizjen aktuale, duke ndryshuar aftësitë e tij. Lëshimi i çakras elementar zakonisht është i prapashtesuar me "Stili".

Transformimi i natyrës ka pesë elemente. Pesë vendet e mëdha të Shinobi u emëruan pas tyre. Ato janë:

 • Zjarri (火, Hi) është i fortë kundër Erës, por i dobët kundër Ujit.
 • Era (風, Kaze) është e fortë kundër Vetëtimës, por e dobët kundër Zjarrit.
 • Vetëtima (雷, Kaminari) është e fortë kundër Tokës, por e dobët kundër Erës.
 • Toka (土, Tsuchi) është e fortë kundër Ujit, por e dobët kundër Vetëtimës.
 • Uji (水, Mizu) është i fortë kundër Zjarrit, por i dobët kundër Tokës.

Në parim, nëse një teknikë elementare vihet kundër një teknike tjetër elementare të të njëjtit nivel, por me një natyrë më të fortë, atëherë teknika me natyrën superiore do të mbizotërojë. Sidoqoftë, një teknikë me një natyrë më të dobët mund të mposht një teknikë me një natyrë më të fortë nëse e para është e një niveli më të lartë. Për shembull, zjarri mund të mposht një teknikë uji nëse forcohet së pari nga një teknikë ere.

Një ninxhë mund të mësoj transformimin e natyrës duke përdorur një letër e ushqyer me çakër.[3] Transformimi i natyrës nuk është e kufizuar, pasi ka jōnin që kanë zotëruar dy natyra. Shinobi mund të zotëroj pesë elemente, edhe pse kjo është diçka e rrallë pasi duhet shumë stërvitje: Hashirama Senju, Tobirama Senju, Hiruzen Sarutobi, Orochimaru dhe Mū janë të vetmit shinobi që dihet se e kanë bërë këtë me mjete normale.

Transformime të kombinuar

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke përdorur dy ose tre transformime themelore të natyrës njëkohësisht, mund të krijoni një natyrë elementare krejtësisht të re me veti unike që nuk do të ekzistonin më vete. Sidoqoftë, të bësh këtë kërkon një kekkei genkai ose, nëse përdoren tre elementë, një kekkei tōta.

Në manga dhe anime u nëntë transformime të kombinuar u shfaqën:

 • Stili i akullit, e kombinuar me ujë dhe erë.
 • Stili i drurit, e kombinuar me tokë dhe ujë.
 • Sitli i lavës, e kombinuar me zjarr dhe tokë.
 • Stili i stuhisë, e kombinuar me vetëtimë dhe ujë.
 • Stili i avullit, e kombinuar me ujë dhe zjarr.
 • Stili i pluhurit, e kombinuar me zjarr, tokë dhe ujë.
 • Stili i shpërthimit, e kominuar me tokë dhe vetëtimë.
 • Stili i djegjes, e kombinuar me zjarr dhe erë.
 • Stili i magnetit, e kombinuar me erë dhe tokë.

Në filmin Naruto Shippuden the Movie: The Will of Fire, Hiruko përdori tri stile të kekkei genkai; stilin e errësirës, çelikut dhe shpejtësisë.

Jutsu (術, teknika në shqip) janë artet mistike që një ninxha do t’i përdorë në betejë. Për të përdorur një teknikë, ninxha do të duhet të përdorë çakrën e tyre. Për të kryer një teknikë, ninxha do të nxjerrë dhe lëshojë dy energjitë e çakrave. Duke formuar vulat e duarve, ninxha është në gjendje të manifestojë teknikën e dëshiruar. Për shkak të numrit të gjerë të vulave të duarve dhe kombinimeve të ndryshme, ka mijëra teknika të mundshme për t'u zbuluar. Ekzistojnë tre lloje themelore të teknikave: ninjutsu, genjutsu dhe taijutsu. Nënkategoritë ekzistojnë, duke përfshirë fūinjutsu, juinjutsu dhe senjutsu. Ekzistojnë edhe aftësi të kekkei genkai të cilat nuk janë teknika, por aftësi të trashëguara që kalojnë nëpër klane të caktuara.

Teknikat kanë rangje bazuar në vështërsinë ose nevojën për ta performuar teknikën. Ranget janë:

 • Rangu E - mësuar nga studentë të Akademisë. Është më themelore që përdoret për të gjithë ninxhat.
 • Rangu D - teknikat e nivelit Genin. Mund të arrihet nga të gjitha genin, megjithëse shumë ninxha mësojnë vetëm "llojin" e tyre të teknikës.
 • Rangu C - teknikat e nivelit Chūnin. Nganjëherë mësohet nga genin që kanë stërvitur gjerësisht.
 • Rangu B - teknikat e nivelit Jōnin. Kërkohet përdorimi i nivelit të lartë të çakrës.
 • Rangu A - Teknika të nivelit të Kage ose Jōnin. Kërkohet kontroll të madh mbi çakrat e dikujt dhe mund të jetë i ndaluar.
 • Rangu S - Teknika sekrete, të nivelit ekstrem. Janë tipike unike për një përdorues të vetëm.

Kekkei Genkai dhe aftësitë unike normalisht nuk kanë ndonjë rang.

Ninjutsu (Shqip: Teknika e Ninxhës) është një nga tre kategoritë kryesore të jutsu. Ninjutsu është më mjegullt nga të tre dhe mund të përshkruhet thjesht si çdo gjë që nuk është genjutsu ose taijutsu. Shumica e ninjutsu kërkojnë çakra dhe vula dore, por jo gjithmonë kështu ndodh pasi përdorimi i thjeshtë i armëve cilësohet si ninjutsu.

Shumica e ninjutsu përdorin transformimin në formë, i cili merret me kontrollin e formës dhe lëvizjes së ninjutsu, ndërsa transformimi i natyrës merret me ndryshimin e vetive fizike të ninjutsu. Ninjutsu që përdorin transformimin e natyrës priren të ndjekin një konventë emërtimi të llojit të tyre të natyrës, të ndjekur nga një emër më specifik. Me praktikë dhe përvojë, ninjutsu i caktuar mund të bëhet natyra e dytë e një ninxhe, duke i lejuar ata ta kryejnë atë sipas dëshirës.

Ka dymbëdhjetë vula dore, secila emërtohet sipas një kafshe të zodiakut kinez.

Vula e klonit të hijes është ndryshe krahasuar me vula lartë.

Ekzistojnë vula tjerë që ninxhat përdorin të tilla si bashkimi i duarve, vula e klanit Akimichi (ngjason me vulën e Zogut), vula e klanit Yamanaka, Haku përdori me një dorë disa vula ndryshe nga 12 vulat që janë lartë, etj.

Genjutsu (Shqip: Teknika e Ilusionit) është një nga kategoritë kryesore të teknikave që përdor çakra. Për dallim nga ninjutsu, efektet e genjutsu nuk janë reale, duke qenë vetëm iluzione shqisore të përjetuara nga ata që bien viktimë e tij. Sipas Mizukage të Dytë, genjutsu bie nën kategorinë e stilit të hijes.

Një genjutsu krijohet kur një ninxha kontrollon rrjedhën e çakrës të sistemit nervor cerebral të një objektivi, duke prekur kështu pesë shqisat e tyre; kjo shpesh përdoret për të krijuar imazhe të rreme dhe / ose mashtrim të trupit për të besuar se ka përjetuar dhimbje fizike. Genjutsu gjithashtu mund të përdoret për të manipuluar të tjerët - të ngjashme me larjen e trurit - duke ushqyer sugjerime iluzive të viktimës. Pas marrjes sē syrit tē Shisui Uchiha, Danzo e pērdori teknikēn e tij tē Sharinganit në Mifunen gjatë samitit të Pesë Kageve.

Taijutsu (Shqip: Teknika e Trupit) është një formë themelore e teknikave dhe i referohet çdo teknike që përfshin artet marciale ose optimizimin e aftësive natyrore të njeriut. Taijutsu ekzekutohet duke hyrë drejtpërdrejt në energjitë fizike dhe mendore të përdoruesit, duke u mbështetur në qëndrueshmërinë dhe forcën e fituar përmes trajnimit. Në mënyrë tipike nuk kërkon çakra, megjithëse çakra mund të përdoret për të përmirësuar teknikat e saj. Në përgjithësi Taijutsu nuk kërkon vula dore për të realizuar, herë pas here duke përdorur disa qëndrime ose poza të caktuara, dhe janë shumë më të shpejtë në përdorim sesa ninjutsu ose genjutsu. Taijutsu është, thjesht e thënë, luftë dorë me dorë. Raikage ka një formë taijutsu e kombinuar me ninjutsu. Killer B përdorë taijutsu kombinuar me tetë shpatat e tij.

Fūinjutsu (Shqip: Teknikat e Vulosjes) janë një lloj teknikash që vulos objektet, qeniet e gjalla, çakra, së bashku me një larmi të gjerë të gjërave të tjera brenda një objekti tjetër. Fūinjutsu gjithashtu mund të përdoret për të kufizuar lëvizjen ose objektet e pazgjidhura qoftë nga brenda ose dikush.

Kinjutsu (Shqip: Teknikat e Ndaluara) janë teknika të cilat janë të ndaluara të mësohen dhe përdoren. Arsyjet janë të shumta, por kinjutsu mund të futet në një nga tre kategoritë:

 1. Teknika që shkaktojnë dëm për vetë përdoruesit, siç është Stili i Erës: Rasenshuriken, i cili përdorimi i thjeshtë i tij është edhe mjaft i dobishëm, por edhe i dëmshëm për përdoruesit. Megjithëse, me trajnim, një përdorues mund ta kapërcejë këtë dobësi duke e kompensuar atë, duke i mundësuar që të përdorin teknikën pa ndonjë pasojë, siç është hedhja e Rasenshuriken nga Naruto për të shmangur dëmtimin e tij. Sidoqoftë, ka disa që nuk mund të shmangin vetë-dëmtimin / sakrificën, siç janë Teknika e Vulosjes: Demoni i Vdekjes ose Rilindja e Krijimit.
 2. Teknika që shkelin ligjet e natyrës (Teknika e Thirrjes: Rimishërimi i Botës së Papastërt, i cili rimishëron të vdekurit me një sakrificë njerëzore).
 3. Disa teknika që dihet se shkaktojnë dëme kolaterale masive, siç është shkatërrimi total i një fshati dhe përfundojnë me vdekjen e të gjithëve në të, kështu që rrezatimet e mëdha morale të potencialit të tij çojnë shumëkush ta etiketojnë atë si një teknikë të ndaluar (p.sh. teknika e En no Gyōja, e cila u shfaq vetëm në anime).[4]

Toka, planeti blu në të cilin vendoset seria Naruto, përbën me një kontinent e ndarë në vende të ndryshme. Bota e Narutos është e ngjajshme me Japoninë feudale në shumë aspekte. Vendet janë të udhëhequr nga daimyō, ndërsa Kage janë gjeneralë të shinobi. Vendi i Tokës, Vetëtimës, Erës dhe Zjarrit ndryshe quhen Pesë Vende të Mëdha Shinobi.

Akademia (忍者学校, Akademī, fjalë për fjalë Shkolla e Ninxhave) është një ndërtesë e madhe në Konohagakure e vendosur direkt në bazën e malit Hokage. Është vendi ku stërviten ninxhat të ardhshëm dhe ku ninxha zyrtare merr detyrat e tyre. Ajo u themelua nga Hokage e Dytë jashtë domosdoshmërisë ushtarake.[5] Në të njëjtin ndërtesë ndodhet edhe zyra e Hokages, e cila është vendi ku shpërndahen misionet dhe diskutohen gjëra që ndodhin rreth fshatit. Zyra e Hokages është një dhomë e madhe, disi ovale, e mbushur zakonisht me rafte dokumentash të papërfunduara. Pas tavolinës së Hokage është një dritare e madhe përmes së cilës Hokage mund të vëzhgojë të gjithë fshatin. Në tavolinë është një kanji e stilizuar për hije (影, kage) e ndjekur nga simboli i fshatit.

Forca ushtarake e policisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Simboli i Forcës Ushtarake të Policisë Konoha

Forca Ushtarake e Policisë Konoha (木ノ葉警務部隊, Konoha Keimu Butai) është organizatë gjyqësore që besohet se u themelua nga klani Uchiha[6] Në fakt, ajo u themelua nga Hokage i Dytë, dhe iu dha klanit Uchiha si një shenjë besimi dhe mirëbesimi midis Senju dhe Uchiha. Tobi besonte, megjithatë, se kjo ishte vetëm një metodë për të gdhendur ata nga fshati: duke e ndërtuar burgun në ndërtesën e organizatës i cili ishte gjithashtu i vendosur në kompleksin e Uchiha, si dhe duke distancuar Uchiha nga marrja pjesë në qeverisjen aktuale të Konoha pasi forca policore do të kërkonte që ata të ishin palë neutrale.

Udhëheqësi i fundit i njohur i kësaj organizate ishte Fugaku Uchiha. Nuk dihet se çfarë ndodhi zyrtarisht me organizatën pasi Itachi masakroi klanin e vetë. Sidoqoftë, në anime, u vu re nga drejtuesit e fshatit që në të ardhmen, anëtarët duhet të zgjidhen përmes përzgjedhjes së hapur, në vend që të ngjiten në një klan të vetëm.[7]

Pas Luftës së Katërt Botërore Shinobi, Hokage i Pestë dhe i Gjashtë ndaloi policinë të ekspozojë identitetet e të gjithëve të lidhur me Rrënjën, i cili përfundimisht çon në reagime dhjetë vjet më pas.[8] Në një moment, Kōtarō Fūma u bë kreu i forcës.

Të gjitha ninxhat në detyrë, nga dalja e akademisë deri në pension, kanë një rang. Kjo rang përcakton funksionet e tyre në fshat dhe detyrat që mund të kryejnë. Rangu i një shinobi nuk pasqyron domosdoshmërisht aftësitë e tyre, pasi i tillë, Naruto pavarësisht se ishte një genin, u zgjodh për tu bërë kage. Ai ka thënë se ishte akoma një genin në kohën e përzgjedhjes së tij për t'u bërë Hokage për shkak të rrethanave e pengoi atë që të merrte Provimet e Chūnin përtej të parës dhe të vetmit që ai mori ndonjëherë.

Studenti i Akademisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studenti i Akademisë (忍者学校生, Akademī-sei) janë studenta ku trajnohen për t'u bërë shinobi. Ata nuk janë një pjesë aktuale e forcës shinobi, pasi ato janë akoma në procesin e zotërimit të vetë bazave të stilit të jetesës ninxha. Sidoqoftë, ata mund të rekrutohen si pjesë e potencialit të luftës në raste urgjence.

Përveç lëndëve të zakonshme shkollore si historia dhe matematika, atyre u mësohen bazat e ninjutsu, taijutsu, dhe ka shumë të ngjarë edhe genjutsu. Kjo përfshin të mësuarit në lidhje me çakra dhe si ta kontrollojnë atë, taktikat, vulat e duarve, ato merren përmes trajtimit të armëve dhe mjeteve ninxha, si shuriken dhe kunai, mësojnë se si t'i hedhin dhe t'i përdorin ato përmes praktikës së synuar, dhe disa teknikave të gradës E, të tilla si teknika e klonit dhe teknika e transformimit. Ata janë gjithashtu të trajnuar për të punuar si individuale ashtu edhe në ekipe.

Përfundimisht atyre u jepet një provë diplomimi për të parë nëse ata janë të gatshëm të provojnë dhe të bëhen genin. Kalimi i këtij testi nuk u jep automatikisht atyre këtë titull, pasi ata duhet të kalojnë një provë të dytë të dhënë nga instruktorët e tyre jōnin, por ata marrin një mbrojtës të ballit. Ata që dështojnë të kalojnë dërgohen përsëri në Akademi. Diplomimi ndryshon nga fshati në fshat. Në Konohagakure, studentët e Akademisë thjesht duhet të tregojnë aftësinë e tyre në një teknikë të gradës E të zgjedhur rastësisht. Sidoqoftë, në Kirigakure, testi ishte një betejë jete ose vdekje midis studentëve të diplomuar në një kohë, një praktikë që ndryshoi pasi Zabuza Momochi i masakroi një klasë të tërë.

Genin (下忍, fjalë për fjalë ninxhat e ulët) janë niveli më i ulët i ninxhës dhe gjithashtu ato që shfaqin ndryshimin më të madh në fuqi. Kur bëhen genin, ninxhat fillojnë të bëjnë shumë për ekonominë e fshatit të tyre - duke u dërguar në misione që fshati paguan. Ato zakonisht dërgohen ose në misione të gradës D, të cilat janë pothuajse plotësisht punë pa rrezik nga puna manuale, ose, rrallëherë, në misionet e gradës C, të cilat janë një prerje sipër kësaj dhe fillojnë të merren me punën e vërtetë e "ninxhës" që kanë një mundësi shumë të ulët të rrezikut për ninxhën e përfshirë. Kur Konohagakure ishte nën sulmin e Oroçimarus dhe nuk kishte ninxha të nivelit të lartë mjaftueshëm, fshati duhej që herë pas here të dërgonte geninët në misione të rangut më të lartë.

Genin zgjidhen në një skuadër prej katër anëtarëve, e përbërë nga tre genin dhe një mësues të nivelit jōnin. Për shkak të faktit se geninët janë ninxha të nivelit më të ulët, ata normalisht u caktohen misione të gradave D ose C, në mënyrë që të fitojnë përvojë para se të merren me misione më të vështira ose të promovohen në gradën e chūnin, duke përfunduar me sukses provimet Chūnin, një seri detyrash të vështira të bëra për të provuar aftësitë e gjeninës për të parë nëse janë të përshtatshme apo jo për t'u bërë chūnin.

Chūnin (中 忍, që do të thotë fjalë për fjalë: ninxhat e mesëm) janë ninxha që kanë arritur një nivel pjekurie dhe aftësie që kryesisht përbëhet nga aftësi drejtuese dhe aftësi taktike. Chūnin dërgohen zakonisht në misione të gradës C ose B. Disa chūnin, si Iruka Umino dhe Shino Aburame, lëvizin për t'u bërë mësues të Akademisë.

Për tu bërë një chūnin, genin marrin pjesë në një provim të madh, të njohur si Provimet Chūnin. Ata që e kalojnë provën dhe bëhen chūnin, kanë të drejtë të veshin një xhaketë identifikuese që mban dorëshkrim të ninjutsu. Ky xhaketë nuk është i detyrueshëm, pasi siç shihen chūnin me veshje të ndryshëm gjatë provimet Chūnin.

Si rezultat i Luftës së Katërt Botërore Shinobi, numri i chūnin është zvogëluar.[9]

Tokubetsu Jōnin (特別上忍, Jōnin Special) janë ninxha të cilët, në vend se të kenë aftësi të gjithanshme jǒnin, shkëlqyejnë vetëm në një zonë specifike. Për shembull, Ibiki Morino mund të kuptojë plotësisht punën e mendjes njerëzore, duke e bërë atë një ekspert në marrje në pyetje.

Jōnin (上忍, që do të thotë fjalë për fjalë: ninxhat e lartë) në përgjithësi janë shinobi me shumë përvojë dhe shumë të aftë që shërbejnë si kapiten ushtarak. Jōnin në përgjithësi janë në gjendje të përdorin të paktën dy lloje të elementit të çakrës. Nuk është e pazakontë që jōnin të shkojë vetëm në misione. Ata shpesh dërgohen në misione të gradës A, dhe nëse mjaftohen me përvojë, edhe misione të gradës S (të cilat konsiderohet se janë vështirësia më e madhe).

Për t'u bërë një jōnin, mund të rekomandohet. Nëse fshatarët e mjaftueshëm dhe Kage përkatëse konsiderojnë se shinobi është i përshtatshëm për gradën, ata do të promovohen.[10][11] Në anime, një mënyrë tjetër për t'u bërë jōnin është të marrësh pjesë në provimin Jōnin.[12]

Kur një ninja bëhet një jōnin, ata mund të caktohen të mbikëqyrin një ekip me tre genin. Detyra e tyre do të jetë t'i udhëzojnë dhe trajnojnë ata të bëhen ninxha kompetent. Ata gjithashtu mund të vendosin kur genin është i gatshëm të marrë pjesë në provimet Chūnin.

Komandanti Jōnin është anëtar i këshillit dhe mund të nominoj dikë që të bëhet Hokage i ardhshëm. Ata janë shinobi normal i rangut më të lartë në fshat, por ende zyrtarisht quhen Jōnin. Personi më i fundit që dihet se mban këtë titullin ishte Shikaku Nara.

Tatuja e Anbu të Konoha

Anbu (暗 部, fjalë për fjalë do të thotë: Ana e Errët), e shkurtër për Ansatsu Senjutsu Tokushu Butai (暗殺 戦 術 特殊 部隊, që do të thotë fjalë për fjalë: Skuadra e Vrasjes Speciale dhe Taktika), janë operativë të fshehtë të ninxhave të aftë që dërgohen nga udhëheqësi i fshatit të tyre. Me sa duket nuk ka rangje të vërteta brenda Anbu; udhëheqja e ekipit dhe hierarkia duket se bazohen në merita dhe përvojë. Drejtuesit e skuadrave quhen udhëheqës të skuadrës (分 隊長, Buntaichō), një pozicion i mbajtur në konsideratë të lartë.

Shumica e Anbu mbajnë maskë për ta fshehur identitetin e tyre.

 • Anbu të Konoha mbajnë maskë me temë të kafshëve.
 • Anbu të Kirigakure mbajnë maskë me çarje për vrimat e syrit dhe simbolin e fshatit të gërshetuar në ballë; këto mund të jenë ose nuk mund të kenë modele gjithashtu.
 • Anbu të Sunagakure duket se veshin copa leckash që i ngjajnë çallmave për të mbuluar gjysmën e poshtme të fytyrave të tyre duke lënë vetëm sytë e tyre të dukshëm.
 • Një grup nga vendi i drurit i njohur si Grupi Prajñā mbajnë maskë Anbu që i ngjason oni.

Kage (影, fjalë për fjalë do të thotë: Hije) është një titull për udhëheqësin e një prej pesë fshatrave të fshehur të pesë vendeve të mëdha të Shinobi. Ata njihen kolektivisht si Pesë Kage (五 影, Gokage, që do të kuptojnë fjalë për fjalë: Pesë Hijet). Një Kage mbikëqyr veprimtaritë e fshatit të tyre, nga dërgimi i ninxha në misione deri në marrjen e vendimeve të vështira në lidhje me sigurinë e njerëzve të tyre. Kage i një fshati në përgjithësi njihet si ninxha më i fuqishëm i fshatit. Kage janë të njohur si shinobi kryesor i kontinentit. Ky titull u krijua nga Hashirama Senju pasi themeloi Konohagakuren dhe u bë Kage i parë. Pas krijimit të pozitës, kombet e tjera lavdëruan sistemin inovativ që ishte krijuar dhe së shpejti filluan të imitojnë.[13]

Nëse ndonjë Kage duhet të zgjedhë të dalë në pension, ata do të mbajnë titullin e tyre për pjesën tjetër të jetës së tyre, dhe mund të ndihmojnë Kage të ri me vendimmarrje dhe përgjegjësi të tjera. Një Kage në pension mund të kthehet edhe në udhëheqjen me kohë të plotë, nëse pasardhësi i tyre vdes, siç bëri Hokage i Tretë kur Hokage i Katërt dha jetën e tij për të shpëtuar Konoha, duke mos qenë në gjendje të gjente askënd si të përshtatshëm ashtu edhe të gatshëm të merrte titullin e Hokage të Pestë në atë kohë.

Për shkak se jinchūriki ishin kaq të rëndësishme për fshatin e tyre, ishte një traditë që një jinchūriki të ishte një i afërm i Kage aktual, të dy për të forcuar besnikërinë e jinchūriki në fshat dhe për të shfaqur fuqinë e Kage. Për shembull, Killer B është vëllai birësues i Raikage i Katërt dhe Gaara është djali i Kazekageut të Katërt.

Sannin (伝説の三忍, Densetsu no Sannin) është një titull që i referohet tre ninxhave legjendarë të Konohas. Tre ninxhat janë Jiraiya, Orochimaru dhe Tsunade. Ata e morën këtë titull pasi luftuan me Hanzon.

Nukenin ((抜け忍, shqip për ninxhat mashtrues) janë ninxha që braktisin fshatin e tyre pa qëllim të kthimit. Të munguarit janë efektivë të kriminelëve, nëse jo para mbrojtjes së tyre, atëherë pa dyshim që pas braktisjes së detyrave të tyre. Si i tillë, ata renditen në Librin Bingo të fshatit të tyre për t'u vrarë.[14] Ninxhat gjahtarë të Kirigakure janë caktuar posaçërisht për të eleminuar këta ninxha. Edhe pse disa ninxha mashtrues mund të vazhdojnë të veshin mbrojtësin e ballit të fshatit të tyre, ata nuk betohen më për besnikëri ndaj fshatit të tyre; anëtarët e Akatsuki - shumica prej tyre mashtrues - gdhenden gërvishtjet nëpër mbrojtësit e tyre të ballit për të simbolizuar se ata kanë refuzuar fshatin e tyre.

Oinin ((追い忍, shqip për ninxha gjahtarë) janë ninxha nga Kirigakure që detyra e tyre është vrasja e ninxhave mashtrues. Ata zakonisht mbajnë maska ngjashë me maskat Anbu. Në fillim të serialit, Haku paraqet si gjahtar për të shpëtuar Zabuza Momochi gjoja për ta vrarë. Ao, si një gjahtar i vërtetë, tregoi aftësi të madhe në gjurmimin, pasi objektivat e tij u nervozuan sa duhet për të hedhur kurthe për ta ndaluar. Në anime, një skuadër gjahtarësh e udhëhequr nga Tsurugi u dërgua të vriste jinchūriki mashtrues Utakata.

Ninxha mjekë (医療忍, Iryō-nin) janë ninxha që specializohen në trajtimin mjekësor dhe përdorimin e teknikave të orientuara nga mjekësia për të shëruar të tjerët. Për t'u bërë një ninxha mjek kërkon inteligjencë të lartë dhe kontroll të shkëlqyeshëm të çakrës. Një mjek i ri është i trajnuar për të mos lënduar në çfarëdo mënyre, për arsyen se nëse ata lëndohen, atëherë nuk do të kishte askush që të shërojë anëtarët e tjerë të ekipit të tyre. Ninxhat mjek shoqërojnë ninxha tjerë në misione të rangut të lartë për të rritur nivelin e suksesit të misionit dhe shkallën e përgjithshme të mbijetesës së skuadrës.

 1. ^ Naruto Kapitulli 256, faqja 14
 2. ^ Naruto Kapitulli 467, faqet 14-17
 3. ^ Naruto Kapitulli 315, faqja 15
 4. ^ Naruto Shippuden Epizodi 144
 5. ^ First Fanbook — Hiden: Hyō no Sho, faqe 152
 6. ^ Naruto Kapitulli 220, faqja 11
 7. ^ Naruto Shippuden Epizodi 359
 8. ^ Boruto Epizodi 13
 9. ^ Boruto Epizodi 56
 10. ^ Naruto Anime Profiles Databook
 11. ^ Road to Ninja: Naruto the Movie
 12. ^ Naruto Epizodi 207
 13. ^ Naruto Kapitulli 626, faqja 3
 14. ^ Naruto Kapitulli 452, faqe 2