Lista e trajnerëve fitues të Kupës Evropiane dhe UEFA Champions League

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është një listë e trajnerëve fitues të Kupës Europiane dhe UEFA Champions League. Trajneri spanjoll José Villalonga Llorente udhëhoqi Real Madridin drejt suksesit në Finalen inauguruese të Kupës Europiane më 1956 dhe e përsëriti këtë arritje edhe sezonin tjetër. Klubet dhe trajnerët anglezë dominuan kompeticionin gjatë fundit të viteve 1970 dhe fillimit të viteve 1980, duke fituar çdo turne nga viti 1977 deri në vitin 1982. Pavarësisht nga kjo, trajnerët italianë kanë qenë më të suksesshmit, duke fituar nëntë turne qysh prej 1956-ës.

Kompeticioni ndërroi format dhe emër në vitin 1993, me riemërtimin UEFA Champions League[1] dhe fituesi i parë qe belgu Raymond Goethals me skuadrën e Olympique de Marseille.

Vetëm Bob Paisley e ka fituar turneun tre herë, duke e udhëhequr Liverpulin drejt suksesit në vitet 1977, 1978 dhe1981; 15 trajnerë të tjerë kanë fituar titullin dy herë. Gjashtë e kanë fituar turneun edhe si lojtar edhe si trajner dhe këta janë: Miguel Muñoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruijff, Carlo Ancelotti, Frank Riijkard dhe Josep Guardiola.[2][3]

Vetëm tre trajnerë e kanë fituar titullin me dy klube të ndryshme: Ernst Happel, me Feyenoordin në 1970 dhe me Hamburgun në 1983; Ottmar Hitzfeld, me Borussia Dortmund në 1997 dhe Bayern Munich në 2001 dhe José Mourinho me Porton në 2004 dhe me Inter në 2010.

Sipas viteve[redakto | redakto tekstin burimor]

Giovanni Trapattoni, trajneri fitues në 1985
Marcello Lippi, trajneri fitues në 1996
Ottmar Hitzfeld, trajneri fitues në 1997 dhe 2001
Alex Ferguson, trajneri fitues në 1999 dhe 2008
Jose Mourinho, trajneri fitues në 2004 dhe 2010
Frank Rijkaard, trajneri fitues në 2006
Josep Guardiola, trajneri fitues në 2009
Finalja Trajneri fitues Klubi Ref
1956 Flag of Spain.svg ESP Villalonga, JoséJosé Villalonga Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [4]
1957 Flag of Spain.svg ESP Villalonga, JoséJosé Villalonga Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [4]
1958 Flag of Argentina.svg ARG Carniglia, LuisLuis Carniglia Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [4]
1959 Flag of Argentina.svg ARG Carniglia, LuisLuis Carniglia Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [4]
1960 Flag of Spain.svg ESP Muñoz, MiguelMiguel Muñoz Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [4]
1961 Flag of Hungary.svg HUN Guttmann, BélaBéla Guttmann Flag of Portugal.svg POR Benfica [4]
1962 Flag of Hungary.svg HUN Guttmann, BélaBéla Guttmann Flag of Portugal.svg POR Benfica [4]
1963 Flag of Italy.svg ITA Rocco, NereoNereo Rocco Flag of Italy.svg ITA Milan [4]
1964 Flag of Argentina.svg ARG Herrera, HelenioHelenio Herrera Flag of Italy.svg ITA Internazionale [4]
1965 Flag of Argentina.svg ARG Herrera, HelenioHelenio Herrera Flag of Italy.svg ITA Internazionale [4]
1966 Flag of Spain.svg ESP Muñoz, MiguelMiguel Muñoz Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [4]
1967 Flag of Scotland.svg SCO Stein, JockJock Stein Flag of Scotland.svg SCO Celtic [5]
1968 Flag of Scotland.svg SCO Busby, Sir MattSir Matt Busby Flag of England.svg ENG Manchester United [6]
1969 Flag of Italy.svg ITA Rocco, NereoNereo Rocco Flag of Italy.svg ITA Milan [4]
1970 Flag of Austria.svg AUT Happel, ErnstErnst Happel Flag of the Netherlands.svg NED Feyenoord [7]
1971 Flag of the Netherlands.svg NED Michels, RinusRinus Michels Flag of the Netherlands.svg NED Ajax [8]
1972 Flag of Romania.svg ROM Kovács, ŞtefanŞtefan Kovács Flag of the Netherlands.svg NED Ajax [4]
1973 Flag of Romania.svg ROM Kovács, ŞtefanŞtefan Kovács Flag of the Netherlands.svg NED Ajax [4]
1974 Flag of Germany.svg GER Lattek, UdoUdo Lattek Flag of Germany.svg GER Bayern Munich [9]
1975 Flag of Germany.svg GER Cramer, DettmarDettmar Cramer Flag of Germany.svg GER Bayern Munich [4]
1976 Flag of Germany.svg GER Cramer, DettmarDettmar Cramer Flag of Germany.svg GER Bayern Munich [4]
1977 Flag of England.svg ENG Paisley, BobBob Paisley Flag of England.svg ENG Liverpool [4]
1978 Flag of England.svg ENG Paisley, BobBob Paisley Flag of England.svg ENG Liverpool [4]
1979 Flag of England.svg ENG Clough, BrianBrian Clough Flag of England.svg ENG Nottingham Forest [4]
1980 Flag of England.svg ENG Clough, BrianBrian Clough Flag of England.svg ENG Nottingham Forest [4]
1981 Flag of England.svg ENG Paisley, BobBob Paisley Flag of England.svg ENG Liverpool [4]
1982 Flag of England.svg ENG Barton, TonyTony Barton Flag of England.svg ENG Aston Villa [10]
1983 Flag of Austria.svg AUT Happel, ErnstErnst Happel Flag of Germany.svg GER Hamburg [11]
1984 Flag of England.svg ENG Fagan, JoeJoe Fagan Flag of England.svg ENG Liverpool [12]
1985 Flag of Italy.svg ITA Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni Flag of Italy.svg ITA Juventus [13]
1986 Flag of Romania.svg ROM Jenei, EmerichEmerich Jenei Flag of Romania.svg ROM Steaua Bucharest [14]
1987 Flag of Portugal.svg POR Jorge, ArturArtur Jorge Flag of Portugal.svg POR Porto [15]
1988 Flag of the Netherlands.svg NED Hiddink, GuusGuus Hiddink Flag of the Netherlands.svg NED PSV [16]
1989 Flag of Italy.svg ITA Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi Flag of Italy.svg ITA Milan [4]
1990 Flag of Italy.svg ITA Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi Flag of Italy.svg ITA Milan [4]
1991 Flag of SFR Yugoslavia.svg YUG Petrović, LjupkoLjupko Petrović Flag of SFR Yugoslavia.svg YUG Red Star Belgrade [17]
1992 Flag of the Netherlands.svg NED Cruijff, JohanJohan Cruijff Flag of Spain.svg ESP Barcelona [18]
1993 Flag of Belgium (civil).svg BEL Goethals, RaymondRaymond Goethals Flag of France.svg FRA Marseille [19]
1994 Flag of Italy.svg ITA Capello, FabioFabio Capello Flag of Italy.svg ITA Milan [20]
1995 Flag of the Netherlands.svg NED Gaal, Louis vanLouis van Gaal Flag of the Netherlands.svg NED Ajax [21]
1996 Flag of Italy.svg ITA Lippi, MarcelloMarcello Lippi Flag of Italy.svg ITA Juventus [22]
1997 Flag of Germany.svg GER Hitzfeld, OttmarOttmar Hitzfeld Flag of Germany.svg GER Borussia Dortmund [4]
1998 Flag of Germany.svg GER Heynckes, JuppJupp Heynckes Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [23]
1999 Flag of Scotland.svg SCO Ferguson, Sir AlexSir Alex Ferguson Flag of England.svg ENG Manchester United [24]
2000 Flag of Spain.svg ESP del Bosque, VicenteVicente del Bosque Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [4]
2001 Flag of Germany.svg GER Hitzfeld, OttmarOttmar Hitzfeld Flag of Germany.svg GER Bayern Munich [4]
2002 Flag of Spain.svg ESP del Bosque, VicenteVicente del Bosque Flag of Spain.svg ESP Real Madrid [4]
2003 Flag of Italy.svg ITA Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti Flag of Italy.svg ITA Milan [25]
2004 Flag of Portugal.svg POR Mourinho, JoséJosé Mourinho Flag of Portugal.svg POR Porto [26]
2005 Flag of Spain.svg ESP Benítez, RafaelRafael Benítez Flag of England.svg ENG Liverpool [27]
2006 Flag of the Netherlands.svg NED Rijkaard, FrankFrank Rijkaard Flag of Spain.svg ESP Barcelona [28]
2007 Flag of Italy.svg ITA Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti Flag of Italy.svg ITA Milan [29]
2008 Flag of Scotland.svg SCO Ferguson, Sir AlexSir Alex Ferguson Flag of England.svg ENG Manchester United [30]
2009 Flag of Spain.svg ESP Guardiola, JosepJosep Guardiola Flag of Spain.svg ESP Barcelona [31]
2010 Flag of Portugal.svg POR Mourinho, José José Mourinho Flag of Italy.svg ITA Internazionale [32]
2011 Flag of Spain.svg ESP Guardiola, JosepJosep Guardiola Flag of Spain.svg ESP Barcelona [33]
2012 Flag of Italy.svg ITA Di Matteo, RobertoRoberto Di Matteo Flag of England.svg ENG Chelsea [34]

Trajnerë me disa tituj[redakto | redakto tekstin burimor]

Renditja Kombësia Trajneri Fitoi Vendi i dytë Vitet si fitues Vitet si vend i dytë Klubet me të cilat fitoi
1 Flag of England.svg England Bob Paisley 3 0 1977, 1978, 1981 Liverpool
2 Flag of Spain.svg Spain Miguel Muñoz 2 2 1960, 1966 1962, 1964 Real Madrid
Flag of Scotland.svg Scotland Alex Ferguson 2 2 1999, 2008 2009, 2011 Manchester United
4 Flag of Italy.svg Italy Carlo Ancelotti 2 1 2003, 2007 2005 Milan
Flag of Germany.svg Germany Ottmar Hitzfeld 2 1 1997, 2001 1999 Borussia Dortmund, Bayern Munich
Flag of Austria.svg Austria Ernst Happel 2 1 1970, 1983 1978 Feyenoord, Hamburger
Flag of Argentina.svg Argentina Helenio Herrera 2 1 1964, 1965 1967 Internazionale
8 Flag of Spain.svg Spain Josep Guardiola 2 0 2009, 2011 Barcelona
Flag of Portugal.svg Portugal José Mourinho 2 0 2004, 2010 Porto, Internazionale
Flag of Spain.svg Spain Vicente del Bosque 2 0 2000, 2002 Real Madrid
Flag of Italy.svg Italy Arrigo Sacchi 2 0 1989, 1990 Milan
Flag of England.svg England Brian Clough 2 0 1979, 1980 Nottingham Forest
Flag of Germany.svg West Germany Dettmar Cramer 2 0 1975, 1976 Bayern Munich
Flag of Romania (1965-1989).svg Romania Ştefan Kovács 2 0 1972, 1973 Ajax
Flag of Italy.svg Italy Nereo Rocco 2 0 1963, 1969 Milan
Flag of Hungary (1957-1989; unofficial).svg Hungary Béla Guttmann 2 0 1961, 1962 Benfica
Flag of Argentina.svg Argentina Luis Carniglia 2 0 1958, 1959 Real Madrid
Flag of Spain.svg Spain José Villalonga 2 0 1956, 1957 Real Madrid
Me të trashë = Akoma trajnerë aktivë

Sipas kombësisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Kjo tabelë liston numrin e përgjithshëm të titujve të fituar nga trajnerët e secilës kombësi.

Kombësia Numri i
titujve
Italia Italia 9
Spanja Spanja 9
Britania e Madhe Anglia 7
Gjermania Gjermania 6
Holanda Holanda 5
Argjentina Argjentina 4
Skocia Skocia 4
flamuri Portugalia 3
Flag of Romania.svg Romania 3
Hungaria Hungaria 2
Austria Austria 2
Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugosllavia 1
Belgjika Belgjika 1


Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ History. UEFA (2. Korrik 2007). Vizituar në 5. Mars 2008.
  2. ^ Frank Rijkaard. UEFA. Vizituar në 28. Maj 2009.
  3. ^ Josep Guardiola. UEFA. Vizituar në 28. Maj 2009.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa Final facts and figures. UEFA. Vizituar në 4. Mars 2008.
  5. ^ Celtic adventure reaps reward. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  6. ^ Charlton leads United charge. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  7. ^ Feyernoord establish new order. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  8. ^ Cruyff pulls the strings. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  9. ^ Müller ends Bayern wait. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  10. ^ Withe brings Villa glory. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  11. ^ Magath thunderbolt downs Juve. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  12. ^ Kennedy spot on for Liverpool. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  13. ^ Football mourns Heysel victims. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  14. ^ Steaua stun Barcelona. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  15. ^ Futre inspires Porto triumph. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  16. ^ PSV prosper from Oranje boom. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  17. ^ Crvena Zvezda spot on. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  18. ^ Koeman ends Barcelona's wait. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  19. ^ Ex-Marseille coach Goethals dies. BBC Sport (6. Dhjetor 2004). Vizituar në 4. Mars 2008.
  20. ^ Massaro leads Milan rout. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  21. ^ Kluivert strikes late for Ajax. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  22. ^ Juve hold their nerve. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  23. ^ Seventh heaven for Madrid. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  24. ^ Solskjaer answers United's prayers. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  25. ^ Shevchenko spot on for Milan. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  26. ^ Porto pull off biggest surprise. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  27. ^ Liverpool belief defies Milan. UEFA (1. Janar 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  28. ^ Ronaldinho delivers for Barça. UEFA (1. Qershor 2006). Vizituar në 4. Mars 2008.
  29. ^ Milan avenge Liverpool defeat. UEFA (18. Korrik 2007). Vizituar në 4. Mars 2008.
  30. ^ United strike gold in shoot out. UEFA (22. Maj 2008). Vizituar në 22. Maj 2008.
  31. ^ Stylish Barcelona take United's crown. UEFA (27. Maj 2009). Vizituar në 27. Maj 2009.
  32. ^ Live - Champions League final. BBC Sport (22. Maj 2010). Vizituar në 22. Maj 2010.
  33. ^ Barça crowned as Messi and Villa see off United. UEFA (28. Maj 2011). Vizituar në 28. Maj 2011.
  34. ^ MATCH REPORT: BAYERN MUNICH 1 CHELSEA 1 (3-4 ON PENS) (19. Maj 2012).

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]