Lista e trajnerëve fitues të Kupës Evropiane dhe UEFA Champions League

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është një listë e trajnerëve fitues të Kupës Europiane dhe UEFA Champions League. Trajneri spanjoll José Villalonga Llorente udhëhoqi Real Madridin drejt suksesit në Finalen inauguruese të Kupës Europiane më 1956 dhe e përsëriti këtë arritje edhe sezonin tjetër. Klubet dhe trajnerët anglezë dominuan kompeticionin gjatë fundit të viteve 1970 dhe fillimit të viteve 1980, duke fituar çdo turne nga viti 1977 deri në vitin 1982. Pavarësisht nga kjo, trajnerët italianë kanë qenë më të suksesshmit, duke fituar nëntë turne qysh prej 1956-ës.

Kompeticioni ndërroi format dhe emër në vitin 1993, me riemërtimin UEFA Champions League[1] dhe fituesi i parë qe belgu Raymond Goethals me skuadrën e Olympique de Marseille.

Vetëm Bob Paisley e ka fituar turneun tre herë, duke e udhëhequr Liverpulin drejt suksesit në vitet 1977, 1978 dhe1981; 15 trajnerë të tjerë kanë fituar titullin dy herë. Gjashtë e kanë fituar turneun edhe si lojtar edhe si trajner dhe këta janë: Miguel Muñoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruijff, Carlo Ancelotti, Frank Riijkard dhe Josep Guardiola.[2][3]

Vetëm tre trajnerë e kanë fituar titullin me dy klube të ndryshme: Ernst Happel, me Feyenoordin në 1970 dhe me Hamburgun në 1983; Ottmar Hitzfeld, me Borussia Dortmund në 1997 dhe Bayern Munich në 2001 dhe José Mourinho me Porton në 2004 dhe me Inter në 2010.

Sipas viteve[redakto | redakto tekstin burimor]

Giovanni Trapattoni, trajneri fitues në 1985
Marcello Lippi, trajneri fitues në 1996
Ottmar Hitzfeld, trajneri fitues në 1997 dhe 2001
Alex Ferguson, trajneri fitues në 1999 dhe 2008
Jose Mourinho, trajneri fitues në 2004 dhe 2010
Frank Rijkaard, trajneri fitues në 2006
Josep Guardiola, trajneri fitues në 2009
Finalja Trajneri fitues Klubi Ref
1956  ESP Villalonga, JoséJosé Villalonga  ESP Real Madrid [4]
1957  ESP Villalonga, JoséJosé Villalonga  ESP Real Madrid [4]
1958  ARG Carniglia, LuisLuis Carniglia  ESP Real Madrid [4]
1959  ARG Carniglia, LuisLuis Carniglia  ESP Real Madrid [4]
1960  ESP Muñoz, MiguelMiguel Muñoz  ESP Real Madrid [4]
1961  HUN Guttmann, BélaBéla Guttmann  POR Benfica [4]
1962  HUN Guttmann, BélaBéla Guttmann  POR Benfica [4]
1963  ITA Rocco, NereoNereo Rocco  ITA Milan [4]
1964  ARG Herrera, HelenioHelenio Herrera  ITA Internazionale [4]
1965  ARG Herrera, HelenioHelenio Herrera  ITA Internazionale [4]
1966  ESP Muñoz, MiguelMiguel Muñoz  ESP Real Madrid [4]
1967  SCO Stein, JockJock Stein  SCO Celtic [5]
1968  SCO Busby, Sir MattSir Matt Busby  ENG Manchester United [6]
1969  ITA Rocco, NereoNereo Rocco  ITA Milan [4]
1970  AUT Happel, ErnstErnst Happel  NED Feyenoord [7]
1971  NED Michels, RinusRinus Michels  NED Ajax [8]
1972  ROM Kovács, ŞtefanŞtefan Kovács  NED Ajax [4]
1973  ROM Kovács, ŞtefanŞtefan Kovács  NED Ajax [4]
1974  GER Lattek, UdoUdo Lattek  GER Bayern Munich [9]
1975  GER Cramer, DettmarDettmar Cramer  GER Bayern Munich [4]
1976  GER Cramer, DettmarDettmar Cramer  GER Bayern Munich [4]
1977  ENG Paisley, BobBob Paisley  ENG Liverpool [4]
1978  ENG Paisley, BobBob Paisley  ENG Liverpool [4]
1979  ENG Clough, BrianBrian Clough  ENG Nottingham Forest [4]
1980  ENG Clough, BrianBrian Clough  ENG Nottingham Forest [4]
1981  ENG Paisley, BobBob Paisley  ENG Liverpool [4]
1982  ENG Barton, TonyTony Barton  ENG Aston Villa [10]
1983  AUT Happel, ErnstErnst Happel  GER Hamburg [11]
1984  ENG Fagan, JoeJoe Fagan  ENG Liverpool [12]
1985  ITA Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  ITA Juventus [13]
1986  ROM Jenei, EmerichEmerich Jenei  ROM Steaua Bucharest [14]
1987  POR Jorge, ArturArtur Jorge  POR Porto [15]
1988  NED Hiddink, GuusGuus Hiddink  NED PSV [16]
1989  ITA Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi  ITA Milan [4]
1990  ITA Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi  ITA Milan [4]
1991  YUG Petrović, LjupkoLjupko Petrović  YUG Red Star Belgrade [17]
1992  NED Cruijff, JohanJohan Cruijff  ESP Barcelona [18]
1993  BEL Goethals, RaymondRaymond Goethals  FRA Marseille [19]
1994  ITA Capello, FabioFabio Capello  ITA Milan [20]
1995  NED Gaal, Louis vanLouis van Gaal  NED Ajax [21]
1996  ITA Lippi, MarcelloMarcello Lippi  ITA Juventus [22]
1997  GER Hitzfeld, OttmarOttmar Hitzfeld  GER Borussia Dortmund [4]
1998  GER Heynckes, JuppJupp Heynckes  ESP Real Madrid [23]
1999  SCO Ferguson, Sir AlexSir Alex Ferguson  ENG Manchester United [24]
2000  ESP del Bosque, VicenteVicente del Bosque  ESP Real Madrid [4]
2001  GER Hitzfeld, OttmarOttmar Hitzfeld  GER Bayern Munich [4]
2002  ESP del Bosque, VicenteVicente del Bosque  ESP Real Madrid [4]
2003  ITA Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti  ITA Milan [25]
2004  POR Mourinho, JoséJosé Mourinho  POR Porto [26]
2005  ESP Benítez, RafaelRafael Benítez  ENG Liverpool [27]
2006  NED Rijkaard, FrankFrank Rijkaard  ESP Barcelona [28]
2007  ITA Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti  ITA Milan [29]
2008  SCO Ferguson, Sir AlexSir Alex Ferguson  ENG Manchester United [30]
2009  ESP Guardiola, JosepJosep Guardiola  ESP Barcelona [31]
2010  POR Mourinho, José José Mourinho  ITA Internazionale [32]
2011  ESP Guardiola, JosepJosep Guardiola  ESP Barcelona [33]
2012  ITA Di Matteo, RobertoRoberto Di Matteo  ENG Chelsea [34]
2013  GER Heynckes, JuppJupp Heynckes  GER Bayern Munich [35]
2014  ITA Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti  ESP Real Madrid [36]

Trajnerë me disa tituj[redakto | redakto tekstin burimor]

Renditja Kombësia Trajneri Fitoi Vendi i dytë Vitet si fitues Vitet si vend i dytë Klubet me të cilat fitoi
1  England Bob Paisley 3 0 1977, 1978, 1981 Liverpool
2  Spain Miguel Muñoz 2 2 1960, 1966 1962, 1964 Real Madrid
 Scotland Alex Ferguson 2 2 1999, 2008 2009, 2011 Manchester United
4  Italy Carlo Ancelotti 2 1 2003, 2007 2005 Milan
 Germany Ottmar Hitzfeld 2 1 1997, 2001 1999 Borussia Dortmund, Bayern Munich
 Austria Ernst Happel 2 1 1970, 1983 1978 Feyenoord, Hamburger
 Argentina Helenio Herrera 2 1 1964, 1965 1967 Internazionale
8  Spain Josep Guardiola 2 0 2009, 2011 Barcelona
 Portugal José Mourinho 2 0 2004, 2010 Porto, Internazionale
 Spain Vicente del Bosque 2 0 2000, 2002 Real Madrid
 Italy Arrigo Sacchi 2 0 1989, 1990 Milan
 England Brian Clough 2 0 1979, 1980 Nottingham Forest
 West Germany Dettmar Cramer 2 0 1975, 1976 Bayern Munich
 Romania Ştefan Kovács 2 0 1972, 1973 Ajax
 Italy Nereo Rocco 2 0 1963, 1969 Milan
 Hungary Béla Guttmann 2 0 1961, 1962 Benfica
 Argentina Luis Carniglia 2 0 1958, 1959 Real Madrid
 Spain José Villalonga 2 0 1956, 1957 Real Madrid
Me të trashë = Akoma trajnerë aktivë

Sipas kombësisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Kjo tabelë liston numrin e përgjithshëm të titujve të fituar nga trajnerët e secilës kombësi.

Kombësia Numri i
titujve
Italia Italia 9
Spanja Spanja 9
Britania e Madhe Anglia 7
Gjermania Gjermania 6
Holanda Holanda 5
Argjentina Argjentina 4
Skocia Skocia 4
flamuri Portugalia 3
 Romania 3
Hungaria Hungaria 2
Austria Austria 2
Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugosllavia 1
Belgjika Belgjika 1


Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ History. UEFA (2 korrik 2007). Vizituar në 5 mars 2008.
  2. ^ Frank Rijkaard. UEFA. Vizituar në 28 maj 2009.
  3. ^ Josep Guardiola. UEFA. Vizituar në 28 maj 2009.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa Final facts and figures. UEFA. Vizituar në 4 mars 2008.
  5. ^ Celtic adventure reaps reward. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  6. ^ Charlton leads United charge. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  7. ^ Feyernoord establish new order. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  8. ^ Cruyff pulls the strings. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  9. ^ Müller ends Bayern wait. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  10. ^ Withe brings Villa glory. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  11. ^ Magath thunderbolt downs Juve. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  12. ^ Kennedy spot on for Liverpool. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  13. ^ Football mourns Heysel victims. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  14. ^ Steaua stun Barcelona. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  15. ^ Futre inspires Porto triumph. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  16. ^ PSV prosper from Oranje boom. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  17. ^ Crvena Zvezda spot on. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  18. ^ Koeman ends Barcelona's wait. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  19. ^ Ex-Marseille coach Goethals dies. BBC Sport (6 dhjetor 2004). Vizituar në 4 mars 2008.
  20. ^ Massaro leads Milan rout. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  21. ^ Kluivert strikes late for Ajax. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  22. ^ Juve hold their nerve. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  23. ^ Seventh heaven for Madrid. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  24. ^ Solskjaer answers United's prayers. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  25. ^ Shevchenko spot on for Milan. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  26. ^ Porto pull off biggest surprise. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  27. ^ Liverpool belief defies Milan. UEFA (1 janar 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  28. ^ Ronaldinho delivers for Barça. UEFA (1 qershor 2006). Vizituar në 4 mars 2008.
  29. ^ Milan avenge Liverpool defeat. UEFA (18 korrik 2007). Vizituar në 4 mars 2008.
  30. ^ United strike gold in shoot out. UEFA (22 maj 2008). Vizituar në 22 maj 2008.
  31. ^ Stylish Barcelona take United's crown. UEFA (27 maj 2009). Vizituar në 27 maj 2009.
  32. ^ Live - Champions League final. BBC Sport (22 maj 2010). Vizituar në 22 maj 2010.
  33. ^ Barça crowned as Messi and Villa see off United. UEFA (28 maj 2011). Vizituar në 28 maj 2011.
  34. ^ MATCH REPORT: BAYERN MUNICH 1 CHELSEA 1 (3-4 ON PENS) (19 maj 2012).
  35. ^ Super Bayern crowned champions of Europe (25 maj 2013). Vizituar në 26 maj 2013.
  36. ^ Madrid finally fulfil Décima dream. UEFA (24 maj 2014). Vizituar në 25 prill 2014.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]