Organizata ndërkombëtare në Evropë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Në tabelën në vijim janë listuar shtetet e pavarura të Evropës, dhe anëtarësia e tyre në organizata dhe traktate.

Tabela[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtetet (51)[1]       AKB[2] Paga[3] OKB[4] KE[5] OSBE[6] BE[7] ZEE[8] CU[9] Shengen[10] [11] OECD[12] OBT[13] AHE[14] NATO[15] ICC[16] VWP[17]
Shqipëria Shqipëria 3,950 332 OKB KE OSBE Kandidat BE visa-free ALL OBT NATO ICC 39.6
Andora Andorra 41,130 OKB KE OSBE EUCU BE visa-free obs ICC VWP
Armenia Armenia 3,100 OKB KE OSBE EACU AMD OBT PfP sign 48.9
Austria Austria 46,850 2,758 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE PfP ICC VWP
Azerbajxhani Azerbajxhani 4,840 OKB KE OSBE AZN GUAM obs PfP 14.0
Bjellorusia Bjellorusia 5,540 528 OKB obs OSBE EACU BYR obs BSA PfP 15.5
Belgjika Belgjika 45,310 2,464 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina 4,700 590 OKB KE OSBE BE visa-free BAM obs MAP ICC 13.9
Bullgaria Bullgaria 5,770 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU BE visa-free BGN OBT BSA NATO ICC 17.8
Kroacia Kroacia 13,810 1,020 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU BE visa-free HRK OBT NATO ICC 5.3
Qipro Qipro 26,940 2,235 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU BE visa-free OBT CA ICC 1.4
Republika Çeke Republika Çeke 17,310 1081 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen CZK OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Danimarka Danimarka 58,930 3,226 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen DKK OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Estonia Estonia 14,060 1,098 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Finlanda Finlanda 45,680 2,758 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE PfP ICC VWP
Franca Franca 42,680 2,468 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Gjeorgjia Gjeorgjia 2,530 OKB KE OSBE GEL GUAM OBT PfP ICC 49.7
Gjermania Gjermania 42,560 2,754 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Greqia Greqia 28,630 1,851 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Hungaria Hungaria 12,980 516 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen HUF OECD OBT ECS NATO ICC VWP
Islanda Islanda 43,220 OKB KE OSBE ZEE Shengen ISK OECD OBT NATO ICC VWP
flamuri Irlanda 44,310 2,733 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU OECD OBT AHE PfP ICC VWP
Italia Italia 35,080 1,967 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani 6,740 425 OKB appl OSBE EACU KZT obs KazCosmos PfP 12.2
Kosova Kosova 3,240 29.0
Flag of Latvia.svg Letonia 12,390 632 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OBT ECS NATO ICC VWP
Lihtenshtajni Lihtenshtajni 113,210 OKB KE OSBE ZEE Shengen CHF OBT ICC VWP
Lituania Lituania 11,410 668 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OBT CA NATO ICC VWP
Luksemburgu Luksemburgu 74,430 3,636 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Maqedonia e Veriut Maqedonia e Veriut 4,400 460 OKB KE OSBE Kandidat BE visa-free MKD OBT MAP ICC 21.5
Malta Malta 16,690 >1,626 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OBT CA PfP ICC VWP
Moldavia Moldavia 1,590 249 OKB KE OSBE MDL GUAM OBT PfP ICC 41.3
Monaku Monako 203,900 OKB KE OSBE EUCU Shengen 2 sign VWP
Mali i Zi Mali i Zi 6,550 699 OKB KE OSBE Kandidat BE visa-free OBT MAP ICC 27.5
Holanda Holanda 49,350 2,673 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Norvegjia Norvegjia 86,440 6,079 OKB KE OSBE ZEE Shengen NOK OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Polonia Polonia 12,260 612 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen PLN OECD OBT AHE NATO ICC 13.5
Portugalia Portugalia 20,940 1,405 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Rumania Rumania 8,330 515 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU BE visa-free RON OBT AHE NATO ICC 25.0
Rusia Rusia 9,370 675 OKB KE OSBE EACU RUB disc. OBT RSA PfP sign 4.9
San Marino San Marino 50,670 OKB KE OSBE EUCU Shengen 2 ICC VWP
Serbia Serbia 5,990 461 OKB KE OSBE Kandidat BE visa-free RSD obs PfP ICC 11.0
Sllovakia Sllovakia 16,130 857 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT CA NATO ICC VWP
Flag of Slovenia.svg Sllovenia 23,520 1,405 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT ECS NATO ICC VWP
Spanja Spanja 31,870 2,056 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Suedia Suedia 48,930 2,910 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU Shengen SEK OECD OBT AHE PfP ICC VWP
flamuri Zvicra 56,370 OKB KE OSBE bilat 3 Shengen CHF OECD OBT AHE PfP ICC VWP
Turqia Turqia 8,730 1,123 OKB KE OSBE Kandidat EUCU TRY OECD OBT CA NATO 9.0
Ukraina Ukraina 2,800 287 OKB KE OSBE UAH GUAM OBT CA PfP sign 30.9
Britania e Madhe Britania e Madhe 41,520 3,712 OKB KE OSBE BE ZEE EUCU GBP OECD OBT AHE NATO ICC VWP
Flag of the Vatican City.svg Vatikani n/d obs obs OSBE Shengen 2 obs 7.1

██ të ardhura të larta ($12,195 ose më shumë) ██ të ardhura mbi mesataren ($3,946 - $12,195) ██ të ardhura nën mesataren ($996 - $3,945)

1 Këto shtete aktualisht nuk marrin pjesë në Zonën Ekononike të BE-së, por BE-ja ka merveshje të përbashkët me të Quajtur European Union Customs Union me Turqinë (në fuqi që nga viti 1995), Andorrën (që nga viti 1991) dhe San Marino (që nga viti 2002). Monako mer pjesë në këtë Union nëpërmjet mardhëies që ka me Francën, portet e saj menaxhoneh nga Franca. Vatikani është në këtë Union për shkak të Italisë.
2 Monako, San Marino dhe Vatikani nuk janë anëtarë të zonës Shengen, por veprojnë si të tillë për shkak të kufijve të hapur që kanë me Francën dhe Italinë, respektivisht.
3 Zvicra nuk është anëtar zyrtar i Zonës Ekonomike Evropiane por marrëveshje bilaterale me shumicën e vendeve të BE, që e bën atë si një anëtar virtual.

Diagrami i Eulerit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli i EvropësZona ShengenEuropean Free Trade AssociationEuropean Economic AreaEurozoneBashkimi EvropianEuropean Union Customs UnionAgreement with EU to mint eurosGUAMCentral European Free Trade AgreementNordic CouncilBaltic AssemblyBeneluxVisegrád GroupCommon Travel AreaOrganization of the Black Sea Economic CooperationUnion StateZvicraIslandaNorvegjiaLihtenshtajniSuediaDanimarkaFinlandaPoloniaRepublika ÇekeHungariaSllovakiaGreqiaEstoniaLetoniaLituaniaBelgjikaHolandaLuksemburguItaliaFrancaSpanjaAustriaGjermaniaPortugaliaSlloveniaMaltaQiproIrlandaMbretëria e BashkuarKroaciaRumaniaBullgariaTurqiaMonakoAndorraSan MarinoVatikaniGjeorgjiaUkrainaAzerbajxhaniMoldaviaArmeniaRussiaBelarusSerbiaShqipëriaMali i ZiMaqedoniaBosnja dhe HercegovinaKosovaKazakistaniSupranational European Bodies-en.svg

Harta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Vetëm 51 shtete të pavarura janë listuar, duke përfshirë Kosovën dhe Vatikanin të cilat nuk janë anëtare të OKB
 2. ^ Të Ardhurat Bruto Kombëtare Gross National Income, Lista e shteteve sipas të ardhurave bruto kombëtare për banor databaza e Indikatorëve të Zhvillimit Botëror [1] , World Bank, , revised 17 October 2008 [2] GNI per capita 2007, Atlas method and PPP; Country classification - low income ($935 or less), upper middle income ($3,706 to $11,455), high income ($11,456 or more)
 3. ^ Paga mesatare mujore Dollar; Amerikanë, in italic-monthly gross wage in USD
 4. ^ Organizata e Kombeve të Bashkuara është një organizatë botërore me 193 shtete anëtare.
 5. ^ Këshilli i Evropës is numbering 47 out of 51 European countries and membership is open to all European states which seek European integration, accept the principle of the rule of law and are able and willing to guarantee democracy, fundamental human rights and freedoms with European Court of Human Rights and European Convention on Human Rights, see also European Higher Education Area
 6. ^ OSBE is an international organization which serves as a forum for political dialogue. Its stated aim is to secure stability in the region (Caucasus, Central Asia, Europe, North America and Russia) based on democratic practices and improved governance
 7. ^ Number of countries in Trade bloc: BE (27), EAEC (6), EFTA (4), CEFTA (7), other regional blocs (not listed because countries inside are likely, sooner or later, to join EU or EAEC, some already seriously involved in joining processes); CIS (11), GUAM (4); EFTA countries and 4 European microstates marked x, while not EU members, are partially integrated in EU through euro currency, Schengen treaty, EU single market - ZEE and Customs Union, see also;European Neighbourhood Policy, Eastern Partnership, Euromediterranean Partnership, Mediterranean Union, Transatlantic Free Trade Area, Eurosphere
 8. ^ Zona Ekonomike Evropiane, Bashkësia e Shteteve të Pavarura, see also; Free trade areas in Europe
 9. ^ European Union Customs Union
 10. ^ Zona Shengen
 11. ^ Eurozone
 12. ^ OECD is an international organization which serves as a forum for economic dialogue. The bulk of its members are in Europe (23), but some are located in other regions (7) - Members states
 13. ^ OBT - Members and Observers Monaco, San Marino, Kosovo - no official interaction with the WTO, Vatican (Holy See) - special observer status
 14. ^ European Space Agency - Member states
 15. ^ Number of countries inside military alliance; NATO (26), CSTO (7); see also; NATO Cooperation with non-member states, Treaty on Conventional Armed Forces in Europe and Shanghai Cooperation Organisation
 16. ^ International Criminal Court 39 members from Europe
 17. ^ VWP is a program of the United States of America which allows citizens of countries with visa refusal rate less than 3% and some specific countries 10% to travel to the US for tourism or business for up to 90 days without having to obtain a visa. All countries participating in the program have high HDI and most are regarded as developed countries; Adjusted Visa Refusal Rate Arkivuar 20 shtator 2009 tek Wayback Machine year 2006 Arkivuar 5 prill 2013 tek Wayback Machine, 2007 Arkivuar 26 shkurt 2009 tek Wayback Machine, 2008 Arkivuar 22 qershor 2011 tek Wayback Machine