Jump to content

Bashkësia e Shteteve të Pavarura

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i organizatës
harta e bashkësisë

Bashkësia e Shteteve të Pavarura (rus. Содружество Независимых Государств (СНГ) është organizatë ndërkombëtare ose lidhje të cilën e përbëjnë 11 republikat e ish BRSS. Selia e BSHP është Minski, Bellorusi.

Bashkësia e Shteve të Pavarura (BSHP), është organizatë e cila përfshinë shtete të cilat janë krijuar me shpërbërjen e BRSS, me qëllim të krijimit të sigurisë së përbashkët dhe bashkëpunimit ndërshtetëror në shum aspekte ( ushtarake-politike, ekonomike , sociale etj.). BSHP është krijuar më 8. 12. 1991 më marrëveshjen e Rusisë, Bellorusisë dhe Ukrainës, të cialve ju kanë bashkuar (më 21 12. 1991) Armenia, Azerbejxhani, Kazakistani, Kirgistani, Moldavia, Taxhikistani, Turkmenistani dhe Uzbekistani. Gruzia iu ka bashkuar në vitin 1993., me të cilën BSHP përfshinë 12 shtet nga 15 gjithsej të ish republikave sovjetike(Lituania, Letonia dhe Estonia nuk iu kanë bashkuar).[1]

Është themeluar më 21 dhjetor 1991.

  1. ^ http://enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=66739

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]