Jump to content

Dallime mes rishikimeve të "Qarku i Shkodrës"

ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][redaktim i pashqyrtuar]
(U kthye versioni 1729340 i bërë nga 80.78.68.250 (diskutimet))
No edit summary
 
== Gjeografia ==
Qarku i Shkodrës është një ndër më të mëdhenjtë në Shqipëri. Ai shtrihet nga Alpet e Veriut tek ultësira bregdetare. Gjerësia gjeografike nga 42 50' (Boks, [[Velipoja]]) longitude dhe nga 19 54' ([[Dukagjini]]) tek 19 17' ([[Liqeni i Shkodrës]]) latitude. Vija kufitare ka gjatësinë 304 km, e cila 149 km janë me Malin e Zi. Afërsisht 80% sipërfaqes janë male. Lartësia më e madhe është [[maja e Jezercës]] (2,694 m). Klima është mesdhetare; temperatura mesatare vjetore varion nga 7.5 gadë C në Vermosh tek 14.8 gradë C në qytetin e Shkodrës. Temperatura në janar kapet nga -2.7 gradë C tek 5 gradë C; në korrik, 17-18 gradë C tek 24.6 gradë C. Rënia mesatare vjetore e shirave shkon rreth 2000 mm, një nga më të lartat në Shqipëri. VedraVera është e thatë, zakonisht. Rajoni i Shkodrës është i njohur për burime të pasura [[hidrografia|hidrografike]]. JaqnëJanë lumenjtë [[Drini]], [[Buna]], [[Shala]], [[Kiri]], CemiCeni, përronj dhe burimet ujore. Në perëndim të qytetit ndodhet liqeni i Shkodrës, liqeni më i madh në [[Gadishulli Ballkanik|Ballkan]], 368 km katrorë prej të cilëve 169 km katrorë i përkasin territorit shqiptarë dhe pjesa tjeter i perket Malit te Zi. Faktorët klimaterikë kanë influencuar në rritjen e vegjetacioneve të pasura me më shumë se 1,700 specie. Afërsisht 30% e sipërfaqes është e mbuluar me pyll, që në shumë raste janë dëmtuar nga prerjet pa kriter në vitet e tranzicionit, më së shumti pisha dhe shelqe. Ka gjithashtu edhe një variacion të kafshëve të egra, që kanë ardhur duke u rradhuar.
 
== Të dhëna demografike ==
Anonymous user